Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Minhenes turnīra finālā Južnijs pret Berdihu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Minhenes turnīra finālā Južnijs pret Berdihu
Mihails Južnijs
Foto: AP

Noslēgušās Milhenes ATP tenisa turnīra "BMW Open" vienspēļu pusfinālspēles. Uzvaras trijos setos izcīnīja krievs Mihails Južnijs un čehs Tomass Berdihs, kuri rīt sacentīsies par titulu. Abiem tenisistiem tā būs devītā savstarpējā tikšanās reize.

Minhenes "BMW Open" ATP tenisa turnīrā šodien tika aizvadītas pusfinālu spēles. Kā zināms, turnīrā spēlēja arī latvietis Ernests Gulbis, taču vienspēļu turnīrā viņš jau pirmajā kārtā piekāpās vācietim Nikolasam Kīferam, bet dubultspēļu turnīrā kopā ar Igoru Kuņicinu no Krievijas zaudēja ceturtdaļfinālā. Arī Gulbja pāridarītājs Kīfers tālu turnīrā netika, jo jau otrajā kārtā piekāpās francūzim Žeremī Šardī. Vakar Šardī pārspēja arī turnīrā ar 2. numuru izlikto horvātu Marinu Ciliču, bet viņa pretinieks pusfinālā bija čehs Tomass Berdihs, kuram vakar triju setu cīņā izdevās pieveikt turnīra jubilāru (tika pie 500. uzvaras ATP tūrē) Leitonu Hjūitu. Otro pusfinālpāri veidoja mazpazīstamais mājinieks Daniels Brandss un krievs Mihails Južnijs.

Južnijs pārspēj mājinieku cerību

Tieši Južnijs un Brandss kā pirmie devās saules apspīdētajā Minhenes centrālajā kortā. Pirms spēles viennozīmīgs mača favorīts bija Južnijs, kura pieredze ATP turnīros ir krietni lielāka. Arī ATP rangā Južnijs ieņem augstāku vietu (64. pret 141.), turklāt viņa kontā ir četri ATP vienspēļu turnīru tituli, kamēr Brandss vēl nekad nebija aizkļuvis līdz kāda ATP turnīra pusfinālam. Spēles sākumā abi tenisisti pārliecinoši uzvarēja savas serves geimos, bet pirmo breiku skatītāji sagaidīja sestajā geimā. Južnijam vairākkārt nepadevās pirmā serve, ko 21 gadu vecais vācietis izmantoja, panākot 4:2 savā labā. Nākamajā geimā Južnijam gan bija viena breikbumba, taču vācietis viņām neļāva atspēlēties, izmantojot savas auguma priekšrocības (1,95m) un raidot grūti uzņemamas serves. Vēl pēc mirkļa vācietis arī noslēdza setu savā labā, kas ilga tikai 30 minūtes – 6:3. Interesanti, ka pirmā seta laikā Južnijs zaudēja tikai četras izspēles pie savas serves, bet visai vienā geimā.

Otrā seta sākums pozitīvāks iznāca Krievijas tenisistam. Pēc pārliecinoša sava serves geima viņš prata uzvarēt arī servējot vācietim, kam sekoja vēl viens uzvarēts geims pie savas serves, un otrajā setā Južnijs bija ieguvis komfortablu vadību - 3:0. Arī seta turpinājumā vācietis vairs nebija tik pārliecinošs pie savas serves, tāpēc viņam krietni grūtāk nāca uzvarētie geimi servējot pašam, un domāt par breiku nemaz nebija laika. Iekrāto trīs geimu pārsvaru Južnijs nosargāja līdz seta izskaņai – 6:3, un pirmo finālistu bija jānoskaidro trešajā setā. Tā sākumā laba iespēja panākt divu geimu pārsvaru bija Brandsam, tomēr abas breikbumbas palika neizmantotas. Līdzīga cīņa aizritēja praktiski visu setu, līdz astotajā geimā Brandsam radās lieliska iespēja panākt lūzumu spēlē. Vācietim bija četras breikbumbas, tomēr ikreiz viņš pieļāva kļūdu, kas Južnijam ļāva panākt līdzsvaru. Ko neizmantoja vācietis, to jau nākamajā geimā paveica Krievijas tenisists – ar trešo piegājienu Brandss tika nobreikots, bet pēc brīža Južnijs arī noslēdza spēli savā labā – 3:6, 6:3, 6:4.

Berdihs stabilāks par Šardī

Arī otrā pusfināla dalībniekiem Tomasam Berdiham un Žeremī Šardī šī bija pirmā savstarpējā spēle, tomēr atšķirībā no dienas pirmās spēles šajā duelī nebija izteikta favorīta. Nelielu favorīta statusu bukmeikeri bija piešķīruši Berdiham, bet galvenokārt uz pieredzes pamata, jo šajā turnīrā pārliecinošāku sniegumu līdz šim bija parādījis Šardī. Šodien spēles sākumā krietni pārliecinošāks bija Berdihs, kamēr francūzis pieļāva pārāk daudz kļūdu - pirmais sets šajā spēlē noslēdzās 25 minūšu laikā ar 6:1 čeha labā. Otrajā setā Šardī bija atguvis pārliecību un spēlēja krietni labāk. Rezultāts gan auga līdzīgi, un vienīgās breika iespējas bija francūzim seta astotajā geimā. Izmantotas gan tās netika, bet arī līdz taibreikam cīņa nenonāca. Seta 12. geimā Šardī bija vēl divas breikbumbas (kas šoreiz uzreiz bija arī setbumbas), no kurām otro Šardī izmantoja pēc Berdiha kļūdas – 7:5.

Izšķirošajam setam pārliecību Šardī gan nebija sataupījis. Atkal atkārtojās pirmajā setā pieļauto kļūdu epizodes, kas Berdiham deva pat divu breiku priekšrocību. Atspēlēties francūzim viņš neļāva, izcīnot uzvaru kā setā (ar 6:2), tā mačā. Rīt Berdiham būs iespēja tikt pie karjeras piektā ATP titula, taču viņa bilance pret Južniju nemaz nav tik pozitīva. Krievijas tenisists bijis labāks piecās no astoņām spēlēm, turklāt arī vienīgajā uz māla seguma. Un kas zīmīgi – tas notika Minhenes turnīrā 2007. gadā, kad pusfinālā Južnijs triumfēja ar 6:4, 6:3.

Izmantotie resursi:
atpworldtour.com

  +1 [+] [-]

, 2009-05-09 18:47, pirms 15 gadiem
cerams južnijs beidzot bus atguvis pārliecību par saviem spēkiem!

  +1 [+] [-]

, 2009-05-09 19:09, pirms 15 gadiem
Cerams, ka Gulbis kaut kad drīzumā arī izšaus... nu nav Južnijs ar Berdihu labāki par Gulbi, bet viņi nez kapēc var tikt finālā...