Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Cīrulis

Federers lūkos sasniegt ceturto, pārējie pirmo "French Open" finālu

Federers lūkos sasniegt ceturto, pārējie pirmo "French Open" finālu
Rodžers Federers
Foto: AFP

„French Open” vīriešu vienspēļu turnīrā šodien tiks noskaidroti finālisti. Labāko četriniekā iekļuvuši četri dažādu valstu tenisisti, no kuriem tikai viens – Rodžers Federers jau kādreiz ir spēlējis šī turnīra finālā. Pirmā mača sākums šodien 14:00 pēc Latvijas laika.

Robins Soderlings – Fernando Gonzaless (14:00 pēc Latvijas laika)

Zviedrijas tenisists Robins Soderlings viennozīmīgi ir šī turnīra lielākais pārsteigums. Lai arī 24 gadus vecais tenisists ir viens no pasaules TOP 30 sportistiem, tomēr lielajos turnīros viņam nekad tā īsti sekmīgi nebija izdevies nostartēt („Grand Slam” turnīros nebija ticis tālāk par trešo kārtu). Soderlinga kontā ir trīs ATP turnīru tituli (divi izcīnīti Lionā viens Milānā), bet par viņa sekmīgāko segumu tomēr varēja saukt hard. Šogad Pirms „French Open” zviedru tenisists nebija spīdējis ar panākumiem uz māla seguma (bilance 7-4), taču Parīzē piedzīvo savu zvaigžņu stundu. Pirmajās divās spēlēs pret Kevinu Kimu no ASV un Denisu Istjominu (Uzbekistāna) zviedru tenisists neuzvarēja visai pārliecinoši, bet sekojošā uzvara pār spāni Davidu Fereru viņam deva drosmi turnīra sensācijai – Rafaela Nadala pieveikšanai. Daudzi paredzēja, ka pēc ranga līdera pieveikšanas Soderlings nebūs gatavs aizvadīt vēl vienu augsta līmeņa maču pret krievu Nikolaju Davidenko, taču zviedrs apgāza šīs runas, trijos setos zaudējot vien piecus geimus. Soderlinga priekšrocība – serve un sitiens no labās. Ar lielo atvēzienu sistā bumbiņa nereti iespurdz pašā stūrī vai uz līnijas, liedzot pretiniekam to atsist. Līdzās uzbrukumiem, protams, ir arī daudz nepiespiesto kļūdu, taču tā ir tikai normāla parādība uzbrūkošā stila piekritējiem.

Čīlietim Fernando Gonzalesam ir gan krietni lielāka pieredze Parīzē, gan citos „Grand Slam” turnīros, tomēr arī viņš „French Open” pusfinālu sasniedzis pirmo reizi karjerā. Tas pat varbūt ir pārsteigums, ka viņam tas izdevies tik vēlu (28 gadu vecumā), jo māla segums viņam ir gana tuvs – lielāko daļu no saviem 11 ATP tituliem viņš uzvarējis tieši uz māla. Arī šogad māla kortos Gonza bijis iespaidīgs – 11 uzvaras un divi zaudējumi (spāņiem Fereram un Nadalam), bet nu klāt vēl piecas uzvaras Parīzē. Līdz pat ceturtdaļfinālam Gonzaless saviem pretiniekiem (Vanekam, Mačado, Oanam un Hanesku) nebija zaudējis ne seta, bet cīņā par pusfinālu tomēr vienu setu zaudēja ATP ranga trešās vietas īpašniekam Endijam Marejam. Viens zaudēts sets, bet ne mačs – 6:3, 3:6, 6:0, 6:4 viņam ļāva turpināt cīņu Parīzē. Spēlē pret Mareju Gonzaless ļoti labi izmantoja savu trumpi – fantastisko sitienu no labās puses. Bieži vien viņš pat apskrēja bumbiņu, lai tikai uzsistu spēcīgi un precīzi. Ar šo pašu ieroci Gonzaless 2007. gadā sasniedza „Australian Open”, un ja viņam šis sitiens padodas, tad pretiniekiem ir jāuzmanās un jādomā citas taktikas.

Abi tenisisti kopā aizvadījuši septiņas savstarpējās spēles. Līdz 2006. gadam trīs uzvaras savā kontā ierakstīja Soderlings, taču pēc tam četras reizes pārāks bijis Gonzaless, tostarp arī abos mačos uz māla seguma. Taisnības labad jāpiemin, ka neviens no mačiem nav noticis pēdējo divu gadu laikā. Bukmeikeru prognozēs gandrīz valda līdzsvars – Gonzalesam ir pavisam neliela favorīta loma. Skaidrs, ka Soderlinga sitienus viņam tik veiksmīgi neizdosies apskriet, bet arī Soderlings vēl nav turnīrā saskāries ar tādu uzbrukumu no labās puses. Cīņa visticamāk ilgs četrus setus un varbūt pat visus piecus.

Rodžers Federers – Huans Martins Del Potro (pēc Soderlinga – Gonzalesa mača)

Trīs gadus Šveices tenisists kā ranga līderis ir spēlējis ”French Open” finālā, bet visas reizes tika zaudēts Rafaelam Nadalam. Šogad līderis jau ir Nadals, taču Federeram viņš vairs nav šķērslis, lai beidzot uzvarētu iztrūkstošo „Grand Slam” turnīru un panāktu Pītu Samprasu uzvarēto „Grand Slam” turnīru ziņā. Līdz tam palikušas vien divas uzvaras, „vien”... Pārāk viegli Federeram šogad turnīrā nav klājies – četru setu mačs gan pret Akasuso, kurā šveicietis brīnumaini izglābās no vēl seta zaudējuma, četri seti pret Polu Anrī Matjē, bet uzreiz pēc Nadala izstāšanās šveicietis gandrīz sekoja viņa pēdās – 6:7, 5:7, 3:4 un 30:40 pie savas serves pret Tomiju Hāsu. Filigrānais diagonālais sitiens pa līniju tomēr viņu izglāba – vācietis tika salauzts, bet ceturtdaļfinālā mājinieku cerība Gaels Monfiss tomēr nebija gatavs aizvadīt pārliecinošus trīs setus, salūstot jau pēc zaudēta pirmā taibreika. Uz māla Federers šogad zaudējis vien divus mačus – dažas dienas pēc savām kāzām tautietim Staņislasam Vavrinkam, bet nedaudz vēlāk arī Novakam Džokovičam. Gan Federers, gan viņa fani saprot, ka lieliskākas iespējas uzvarēt Parīzē var nebūt.

Skatoties Huana Martina Del Potro spēli, nevar pateikt, ka šim jaunietim ir tikai 20 gadu. Milža stāja un nobriedušais paskats kopā ar diezgan pārdomātu spēli viņam rangā devusi jau 5. vietu, un pēc šī turnīra argentīnietis jau varēs domāt par to, kā ielauzties labāko četriniekā un izjaukt to. Ar katru „Grand Slam” turnīru Del Potro startē arvien labāk – Francijā viņam tālāk par otro kārtu vēl nebija izdevies tikt, bet pērn ASV un šogad Austrālijā viņš bija ceturtdaļfinālistu vidū. Šīs gads uz māla seguma Del Potro nav bijis tas pats veiksmīgākais, vismaz tā šķita līdz šim – zaudējumi Ļubičičam, Džokovičam un arī Federeram, tomēr Parīzē jau piecas uzvaras, turklāt zaudējot tikai vienu setu (taibreikā Žo Vilfrīdam Tsongam). Gandrīz divus metrus garais sportists lieliski izpilda servi, prot spēlēt pie tīkla, taču ir lielisks arī spēlē no gala līnijas, padarot sevis apspēlēšanu par grūtu uzdevumu. Arī viņa labais sitiens var būt nāvējošs, turklāt ļoti negaidīts.

Tomēr, lai cik sekmīga ir bijusi Del Potro spēle, pret Federeru viņš allaž bijis bezspēcīgs. Piecas spēles, pieci pārliecinoši zaudējumi, neuzvarot ne setu. Īpaši smags argentīnietim bija zaudējums šī gada „Australian Open” ceturtdaļfinālā. Pārliecinoši aizkļuvis līdz tam, viņš Federeram spēja atņemt tikai trīs geimus trijos setos (3:6, 0:6, 0:6). Visos iepriekšējos mačos Del Potro nav ticis galā ar Federera slice sitienu, un jādomā, ka uzvarētāji taktiku nemaina. No skatītāju viedokļa gan jācer, ka argentīnietis spēs pacīnīties un uzvarēs vismaz setu, taču arī viņš pats atzinis, ka pagaidām īsti nezina kā pieveikt Federeru. Adekvāts arī ir bukmeikeru novērtējums – Federers ir pārliecinošs favorīts.

Izmantotie resursi:
atpworldtour.com
rolandgarros.com


Slēpts komentārs: budins25
, 2009-06-05 09:34, pirms 15 gadiem
Būs ceturtais!
, 2009-06-05 09:40, pirms 15 gadiem
vai Soderlings turpinas parsteigt
, 2009-06-05 09:59, pirms 15 gadiem
Harington rakstīja: vai Soderlings turpinas parsteigt
Tieši tā...vienīgais Federera bieds no atlikušajiem -ir Soderlings..tā ka paredzu finālu Federers pret Soderlingu..un šoreiz pieredze nepalīdzēs Federeram...
, 2009-06-05 10:03, pirms 15 gadiem
Labs raksts.
Mana prognoze: Federers un Gonzaless. Abi mači 4 setos.
, 2009-06-05 10:06, pirms 15 gadiem
Prognoze
Federers - del Potro 3:0
Soderlings - Gonzalezs 3:2
, 2009-06-05 10:17, pirms 15 gadiem
Labi,ka Federers ar Del Potro spēlē kā otrie, ir šanses kaut ko redzēt pārbraucot no darba Ceru uz 5 setiem abās spēlēs!
, 2009-06-05 10:33, pirms 15 gadiem
Rodžeram ir jāuzvar..
, 2009-06-05 10:37, pirms 15 gadiem
Ar nepacietību gaidu šīs spēles..
, 2009-06-05 10:48, pirms 15 gadiem
Es par finālu Federers - Soderlings
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-06-05 11:57, pirms 15 gadiem
Uzgriežņu Arvīds rakstīja: Labi,ka Federers ar Del Potro spēlē kā otrie, ir šanses kaut ko redzēt pārbraucot no darba Ceru uz 5 setiem abās spēlēs!
Es arī ceru ko redzēt, bet vai 5 seti nav tā kā par daudz?
, 2009-06-05 12:06, pirms 15 gadiem
Federers 3:1 Del Potro.. prognozēju šādi, bet ceru uz 3:0!
, 2009-06-05 17:25, pirms 15 gadiem
euu
kur juss skatatsies speeles?
, 2009-06-05 17:26, pirms 15 gadiem
kas vinjiem zheel paraadit pusfinalus
Marta Kostjuka. Foto: Jimmie48 / WTA

Švjonteka, Ribakina, Vondroušova un Kostjuka tiek Štutgartes pusfinālā

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Piektdien pusfinālu sasniedza poliete Iga Švjonteka, kazahiete Jeļena Ribakina, čehiete Marketa Vondroušova un ukrainiete Marta Kostjuka.
Endijs Marejs. Foto: Reuters/Scanpix

Marejs pēc potītes savainojuma atsācis treniņus

LETA--DPA. Lielbritānijas tenisists Endijs Marejs pēc marta beigās gūtā potītes savainojuma atsācis treniņus, taču vēl nav zināms, kad viņš atgriezīsies sacensībās.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA
1

Švjoteka Štutgartē sāk ar uzvaru, Kostjuka iespaidīgi triumfē, Radukanu sakauj Noskovu

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Ceturtdien 1/4 finālu sasniedza arī poliete Iga Švjonteka, pēc tam Latvijas tenisa līderi izslēgusī čehiete Linda Noskova piekāpās Lielbritānijas pārstāvei Emmai Radukanu, bet vēlajā spēlē ukrainiete Marta Kostjuka uzveica ķīnieti Cjiņveņu Dženu.