Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Svitoļinai 10. "WTA Finals" uzvara pēc kārtas, Bārtijai fināls debijā

Svitoļinai 10. "WTA Finals" uzvara pēc kārtas, Bārtijai fināls debijā
Eļina Svitoļina. Foto: SIPA/Scanpix

Šeņdžeņā notiekošajā "WTA Finals" titula cīņā rīt sacentīsies ar astoto numuru izsētā pagājušā gada čempione Eļina Svitoļina un ranga līdere Ešlija Bārtija. Ukrainas tenisiste pirmajā pusfinālā ar 5:7, 6:3, 4:1 uzvarēja jau cīņas pirmajā pusē kājas savainojumu guvušo Belindu Benčiču (#7), bet Bārtija atspēlēja 11 no 12 breikbumbas sarežģītā mačā pret Karolīnu Pliškovu (#2), esot pārāka ar rezultātu 4:6, 6:2, 6:3.

Svitoļina atspēlējas pret savainoto Benčiču un atgriežas finālā

Belindai Benčičai problēmas radās jau uzvarētajā 1. setā, kad viņa pēc 11. geima pieprasīja medicīnas pārtraukumu kreisās kājas problēmas dēļ. Eļinai Svitoļinai pēc pauzes bija neveiksmīga servēšana pie rezultāta 5:6, kad viņa nespēja nodrošināt taibreiku. Ukrainas tenisiste no 15:40 atspēlēja divas setbumbas, bet pēc tam izsita autā ar diagonālo "backhand" un netika galā ar trešo setbumbu. Viņa no aizsardzības tika uzbrukuma pozīcijā, bet vāji uzsita pie tīkla, un Šveices tenisiste punktu setam pielika ar neatvairāmu "backhand" raidījumu pa kreiso līniju.

Svitoļina 2. setu sāka ar agresīvu spēli uzņemšanā, tiekot pie ātra breika. Benčičas problēmas palielinājās, saņemot masāžu krampju dēļ. Neskatoties uz to, ka turnīra debitantei bija lielas problēmas ar kustēšanos, Svitoļina arvien spēlēja piesardzīgu tenisu un šajā posmā koncentrējās tikai savas serves geimiem. Viņa vienu breikbumbu atspēlēja otrajā geimā, bet vēl divas vajadzēja atvairīt sestajā geimā. Čempione uzņemšanā aktivizējās vien seta pēdējā geimā, kad pie 5:3 realizēja otro setbumbu, rezultatīvi pa diagonāli atsitot vāju pretinieces otro servi.

Benčiča savā pirmajā serves geimā zaudēja arī 3. setā. Viņa pie 0:1 un 30:30 kļūdījās ar sitienu no labās puses, bet Svitoļina pēc tam izkombinēja līdz vieglam uzbrukuma noslēgumam tīkla tuvumā. Svitoļina pēc ātra serves geima bija vadībā ar 3:0 un pēc vēl diviem geimiem ar 4:1. Benčiča tobrīd padevās, nolemjot nespēlēt atlikušos potenciāli vien dažus geimus. Svitoļina ar sestdien gūto uzvaru panāca neizšķirtu 2-2 savstarpējo maču bilancē, esot pārāka pēdējās divās cīņās.

Svitoļina šodien svinēja 10. uzvaru pēc kārtas finālturnīros, iespaidīgajai sērijai sākoties 2017. gadā Singapūrā, kur viņa savu debijas turnīru (1-2 bilance) pabeidza ar 6:3, 6:4 uzvaru pār tā laika ranga līderi Simonu Halepu. Eļina kopš tā laika "WTA Finals" cīnās bez zaudējumiem. Viņa pērn Singapūrā triumfēja ar perfektu 5-0 bilanci, bet pašreiz Šeņdžeņā notiekošajā turnīrā viņa ir 4-0, zaudējot tikai vienā setā, kas notika šodienas mača pirmajā daļā.

Svitoļina ir pirmā tenisiste ar diviem fināliem pēc kārtas kopš 2014. gada, kad Serēna Viljamsa trešo gadu pēc kārtas kļuva par čempioni. Zīmīgi, ka rīt gaidāmais fināls Svitoļinai būs pirmais fināls kopš pagājušā gada triumfa Singapūrā. Viņa ir vienīgā no šī gada finālturnīra dalībniecēm bez sezonā izcīnīta titula.

Statistika

KategorijaSvitoļinaBenčiča
Eisi162
Dubultkļūdas36
1. serves precizitāte61%59%
1. serves punkti35/4634/47
2. serves punkti16/2913/32
Breikbumbas4/82/7
Tīri uzvarētās izspēles3729
Nepiespiestās kļūdas2029
Visi punkti8371

Bārtija atspēlē 11 no 12 breikbumbā uzvarā pār Pliškovu

Ešlijai Bārtijai mača ievads pagāja ar lielām mocībām serves geimos. Viņa pirmajos trīs serves geimos atspēlēja kopumā septiņas breikbumbas (3+2+2), bet ar astoto galā netika, kad piekto geimu pabeidza ar "forehand" sitienu tīklā. Karolīna Pliškova 1. setā atspēlēja abas breikbumbas, no kurām viena bija pēdējā geimā, kad viņa Austrālijas tenisistes breiku nepieļāva ar spēcīgu sitienu pa diagonāli no labās puses.

Mača lūzums notika 2. seta trešajā geimā, kurā Bārtija uzvarēja no 0:40, atspēlējot kopumā četras breikbumbas. Neieguvusi seta un breika pārsvaru, Pliškova zaudēja nākamajā serves geimā, kas beidzās ar čehietes dubultkļūdu. Zīmīgi, ka Karolīnai pēc minētā trešā geima ar daudzajām iespējām cīņas turpinājumā breikbumbu nebija, bet pati tika nobreikota trīs reizes, no kurām divas bija 2. setā – ceturtajā un astotajā jeb pēdējā geimā.

Izšķirošajā setā bija tikai viena breikbumba, kas parādījās pēc Pliškovas dubultkļūdas pie rezultāta 2:3 un 30:30. Bārtija sekmīgi nospēlēja pretuzbrukumā, rezultatīvo izspēli pabeidzot ar precīzu izgājienu pie tīkla. Bārtijai ceturtā uzvara sešos mačos pret Pliškovu, kuru viņa pieveica arī martā Maiami "Premier Mandatory" finālā ar 7:6(1), 6:3. Šajā sāncensībā pirmoreiz ir vienas tenisistes divas uzvaras pēc kārtas.

Pliškova trešo gadu pēc kārtas zaudēja "WTA Finals" pusfinālā, bet Bārtija debijā sasniedza finālu. Interesanti, ka viņa pagājušajā gadā uzvarēja pēc nozīmes otrajā finālturnīrā, Džuhajā notikušajā "WTA Elite Trophy". Bārtija vēl ne reizi nav spējusi uzvarēt savu rītdienas pretinieci Svitoļinu (0-5). Fināls gaidāms plkst. 13:30.

Statistika

KategorijaBārtijaPliškova
Eisi111
Dubultkļūdas14
1. serves precizitāte67%69%
1. serves punkti49/6341/56
2. serves punkti15/3110/25
Breikbumbas3/51/12
Tīri uzvarētās izspēles3623
Nepiespiestās kļūdas2630
Visi punkti9481

, 2019-11-02 19:58, pirms 4 gadiem
Njā, Eļina par eisu mašīnu palikusi. Ar labu aizsardzību papildinājumā, neiespējami nekāpt uz augšu.
Roberts Štrombahs. Foto: Ostra Group Open 2024 by Purposia

Štrombahs neiekļūst Ostravas "Challenger" pamatsacensībās

Čehijas trešajā lielākajā pilsētā Ostravā risinās "Challenger 75" turnīrs tenisā. Latvijas labākais tenisists Roberts Štrombahs šodien kvalifikācijas izšķirošajā kārtā zaudēja čeham Jakubam Nikodam - 2:6, 3:6.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
5

Madrides "WTA 1000" kvalifikācijā Semeņistaja zaudē pasaules 69. raketei

Spānijas galvaspilsētā Madridē sācies "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja kvalifikācijas pirmajā kārtā piekāpās beļģietei Grētai Minnenai - 6:3, 2:6, 4:6.
Roberts Štrombahs. Foto: SCMP

Štrombaham minimāls kāpums ATP rangā

Tenisa profesionāļu asociācija (ATP) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Latvijas vīriešu tenisa līderis Roberts Štrombahs zaudējis vienu punktu, taču pakāpies no 389. uz 388. vietu.