Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Maiami finālā sezonas trešais Federera un Nadala duelis

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Maiami finālā sezonas trešais Federera un Nadala duelis
Rafaels Nadals
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Svētdien gaidāmajā Maiami "Masters 1000" turnīrā būs 2005. gada fināla atkārtojums ar Rodžera Federera un Rafaela Nadala dueli. Šveicietis pusfinālā 3:11 stundu ilgā mačā ar 7:6(9), 7:6(9), 7:6(5) pieveica Niku Kirjosu, bet spānim daudz vieglāka uzvara pār Fabio Foņīni – 6:1, 7:5.

Federers trīs taibreiku mačā pieveic Kirjosu

Federeram bija lieliska iespēja jau otrajā geimā iegūt breiku, taču viņš breikbumbas izspēlē kļūdījās ar "forehand" sitienu pa līniju. Kirjosam mača ievadā bija lielas problēmas savas serves geimos, jo daudz nācās spēlēt bez pirmās serves. Federers dominēja garajās izspēlēs un 10 minūtes ilgušajā ceturtajā geimā ieguva vēl divas breikbumbas. Kirjoss pats abas atspēlēja, to izdarot ar pirmās serves un "forehand" uzbrukuma palīdzību.

Federers pirmajos trīs servēšanas reizēs ar grūtībām nesaskārās, bet septītajā geimā pēkšņi zaudēja servi. Neveiksmīgais geims sākts ar "dropšotu" tīklā, tam sekoja "backhand" auts. Federers uzvarēja nākamo izspēli, bet Kirjoss pēc tam izcēlās ar "backhand" sitienu pa līniju, iegūstot divas breikbumbas (15:40). Federers pirmo atspēlēja, bet ar otro galā netika, kad Austrālijas tenisistam izdevās vēl viens neatvairāms sitiens pa līniju no kreisās puses.

Kirjoss vēlāk pie 5:4 nespēja izservēt setu. Pēc divām "backhand" kļūdām uzvarēta trešā izspēle, bet pēc tam rupja "volley" kļūda, bumbiņu raidot autā ar pārāk spēcīgu sitienu – 15:40. Kirjoss netrāpīja pirmo servi, bet pēc tam otro servēja kā pirmo un ļoti nepiemērotā brīdī izcēlās ar dubultkļūdu, ļaujot Federeram "izdzīvot" šajā setā, kurā viņš arī uzvarēja, taibreikā atspēlējot divas setbumbas.

Pirmā atspēlēta pie rezultāta 7:8 ar savu servi, bet otrā pie 8:9 uzņemšanā. Federers teicami pa diagonāli atsita Kirjosa servi, tiekot pie "backhand" sitiena pa līniju korta pretējā pusē, kas bija palikusi tukša. Kirjoss pēc tam, atkal izpildot divas pirmās serves, izcēlās ar dubultkļūdu, dodot Federeram ceturto setbumbu. Tā Rodžeram bija otrā setbumba ar savu servi. Pirmo viņš neizmantoja pie 6:5, kad kļūdījās ar "backhand" sitienu pa līniju, bet otro tagad realizēja (11:9), kad tāda pati kļūda bija Kirjosam.

Arī 2. setā tika spēlēts 20 punktu taibreiks, bet šoreiz pirms tā breiku nebija. Abas breikbumbas šajā setā ieguva Federers, kad Kirjosam septītajā geima pirmajā pusē divas "backhand" kļūdas. Niks pēc tam no 15:40 divreiz pēc kārtas trāpīja labu pirmo servi, tā atspēlējot abas breikbumbas.

Šoreiz taibreikā uzvaru izlaida Federers. Viņš divreiz nenoturēja minibreika pārsvaru, vēlāk redzot, kā Kirjoss atspēlē divas mačbumbas. Pirmajā gadījumā Federers pie 6:5 nespēja bumbiņu atsist laukumā pēc Kirjosa pirmās serves, bet otrās mačbumbas izspēlē pie 8:7 Federeram bija iespēja uzbrukt otrajai servei, kas tika izdarīts ar sitienu tīklā. Federers taibreikā atspēlēja divas setbumbas, bet pie rezultāta 9:9 nespēja Kirjosu apspēlēt pie tīkla, un Kirjoss izcēlās ar apvedošo sitienu, iegūstot savu trešo setbumbu, kas viņam bija pirmā ar savu servi. Nikam eiss.

Arī pēdējā setā abus tenisistus varēja izšķirt tikai ar taibreika palīdzību, turklāt šoreiz 12 geimos ne vien nebija breiku, bet arī nebija nevienas breikbumbas. Kirjoss taibreikā pēc Federera "forehand" kļūdas devītā punkta izspēlē nokļuva teicamā pozīcijā – 5:4 un nākamie divi punkti jāspēlē ar savu servi. Kirjoss zaudēja abus punktus.

Vispirms Federers spēja bumbiņu atsist pēc spēcīgas Kirjosa otrās serves, bumbiņai piezemējoties uz gala līnijas. Federera skaļie fani uz brīdi lika Kirjosam zaudēt uzmanību, ar ko pietika, lai viņš kļūdītos ar nākamo sitienu. Kirjosam pēc tam kārtējā dubultkļūda (jau atkal divas pirmās serves!), uzdāvinot Federeram mačbumbu, kas tika realizēta ar spēcīgu pirmo servi. Federeram vairāk gan tīri uzvarēto izspēļu (54-38), gan arī nepiespiesto kļūdu (39-34).

Abiem tenisistiem tā bija otrā tikšanās. Arī pirmajā bija trīs taibreiku mačs, 2015. gadā Madridē ar 6:7(2), 7:6(5), 7:6(12) pārāks bija Kirjoss, toreiz atspēlējot divas mačbumbas. Tagad Maiami viņš arī atspēlēja divas, bet izlaida no rokām uzvaru, esot spiests samierināties ar zaudējumu. Uzreiz pēc cīņas pēdējā punkta viņš dusmās trieca zemē raketi.

Federers ceturto reizi (2-1) spēlēs Maiami finālā, kur viņam pēdējais fināls bija 2006. gadā, toreiz titula mačā pieveicot savu pašreizējo treneri Ivanu Ļubičiču. Iepriekšējā sezonā viņš apspēlēja Nadalu, bet 2002. gadā zaudēja Andrē Agasi.

Nadals piekto reizi sasniedz Maiami finālu

Foņīni uz 1. setu "neieradās". Tikai 25 minūtes ilgušajā setā viņš vienīgo geimu ieguva, tajā servi nosargājot no 0:30. Ātrais sets pagāja Foņīni kļūdu zīmē – Fabio sakrāja 14 nepiespiestās kļūdas, kas veidoja tieši pusi no Nadala iegūtajiem 28 punktiem. Foņīni vienu serves geimu pamanījās zaudēt pat no 40:0 pārsvara, kad viņam četros no nākamajiem pieciem punktiem bija rupjas kļūdas ar "smešu" tīklā breikbumbas izspēlē.

Foņīni 2. setā darbojās apņēmīgi, taču uzņemšanā arvien nespēja Nadalu apdraudēt. Rafa visā mačā ar servi zaudēja tikai deviņus punktus, pretiniekam breika iespējas nedodot. Tikmēr pašam Foņīni problēmu netrūka. Pirmajā geimā atspēlēta viena breikbumba, trešajā atspēlētas četras breikbumbas, piektajā geimā breikbumbas atspēlēt viņam nenācās, toties serves noturēšanai bija nepieciešamas 9.5 minūtes.

Šķita, ka Foņīni ir nostabilizējis savu spēli un šajā setā tiks līdz taibreikam, taču Fabio izgāza 11. geimu. No 0:30 paņēmis nākamos divus punktus, viņš izcēlās ar neprecīzu "dropšotu", kam sekoja dubultkļūda. Nadals pēc tam izservēja maču, savstarpējo dueļu bilanci uzlabojot līdz 8-3. Foņīni finišēja ar 35 nepiespiestajām kļūdām! Nadalam bija tikai 13. Neskaitot septiņus eisus, Nadals bez servēm ar tīri uzvarētajām izspēlēm sakrāja vien piecus punktus.

Nadals piekto reizi sasniedza Maiami finālu. Rafam Floridā ir savdabīga sērija, finālā spēlējot ik pēc trim gadiem – 2005, 2008, 2011, 2014 un 2017. Nadals zaudējis visus četrus iepriekšējos finālus, divas reizes piekāpjoties Džokovičam, bet vienreiz zaudējot Nikolajam Davidenko un Federeram.

Nadals Federeram 2005. gada finālā zaudēja ar rezultātu 6:2, 7:6(4), 6:7(5), 3:6, 1:6. Tā abiem bija tikai otrā tikšanās. Arī pirmā notika Maiami, kur Rafa 2004. gadā 3. kārtas mačā uzvarēja ar 6:3, 6:3. Abu kontā ir vēl viena Maiami turnīra spēle, un arī tajā uzvarēja Nadals, Federeru 2011. gadā ar 6:3, 6:2 sagraujot pusfinālā.

Nadals savstarpējos mačos ir vadībā ir 23-13, tiesa, zaudējis pēdējos trīs dueļus. No tiem divi notikuši šogad. Federers "Australian Open" finālā uzvarēja ar 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 (Rodžeram toreiz 5. setā no 1:3 pieci geimi pēc kārtas) un Indianvelsas 4. kārtā bija pārāks ar 6:2, 6:3. Nadals toreiz esot bijis apslimis.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-01 08:21, pirms 7 gadiem
Pirms sezonas to bija pat grūti iedomāties, ka pirmo 3 mēnešu laikā šie abi leģendārie čaļi tiksies jau 3 reizes un 2 no tām finālos! Vareni!

  +1 [+] [-]

, 2017-04-01 10:11, pirms 7 gadiem
Gluži kā "vecajos labajos" laikos.