Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Autors: Renārs Buivids

30. novembrī “Beach Arena” notiks tenisa paveida tekisa pirmais lielais turnīrs

30. novembrī “Beach Arena” notiks tenisa paveida tekisa pirmais lielais turnīrs
Tekisa spēlētāji "Beach Arena".
Publicitātes foto

Sestdien, 30. novembrī Rīgā, “Beach Arena” notiks tenisa paveida tekisa pirmais oficiālais turnīrs - Rīgas Tekisa Izaicinājuma kausa izcīņa, kura balvu fonds varētu sasniegt 4000 ASV dolāru. Par tekisa cīņu arēnu kļūs izliekts tenisa galds un smilšainais laukums ap to. Dalībnieku reģistrācija notiks līdz sestdienas, 23. novembra plkst. 20:00.

Ja dalībnieku skaits pārsniegs 24 duetus, tad sacensību organizatori nodrošinās maksimālo balvu fondu – 4000 ASV dolāru. Čempioni saņems ceturto daļu, finālisti – 800 ASV dolāru, bet 3. vietas ieguvēji izcīnīs 550 ASV dolāru. Naudas balvas kopumā saņems 16 labākie pāri. Sacensību dalībniekiem būs iespēja izmēģināt spēkus arī individuālajā tekisā.

“Pirmo reizi tekisu iepazinu šogad Lucavsalā notikušajā “BeActive” pasākumā. Lai arī tekiss sevī apvieno volejbola, galda tenisa un pludmales tenisa elementus, tas ir viegli apgūstams,” uzsver Latvijas pludmales tenisa izlases dalībnieks, valsts čempions Ņikita Ribakovs, kurš ir Rīgas Tekisa Izaicinājuma kausa organizators. “Toreiz bērni jau pēc dažām bumbiņas izspēlēm apguva šīs spēles principus. Nešaubos, ka sportistiem, kuriem līdz šim bijusi pieredze sporta veidos ar raketi, būs ļoti viegli apgūt tekisu labā sportiskajā līmenī.”

Tekiss ir izveidojies kā turpinājums tekbolam, par kura aizsācējiem 2014. gadā kļuva divi ungāru entuziasti – bijušais futbolists Gabors Borsanijs un datorspeciālists Viktors Hušaks. Bumbu spēles uz izliektā tenisa galda aizsākās ar futbolu, dalībniekiem mēģinot iesist bumbu pretinieka laukuma pusē ar futbolā atļautajām ķermeņa daļām (bez rokām). Tāpat kā galda tenisā tika izveidotas disciplīnas - gan viens pret vienu, gan divi pret divi.

2017. gadā Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notika pirmais tekbola Pasaules kauss ar 20 valstu pārstāvju dalību, nākamajos divos gados dalībnieku skaits strauji pieauga. Izveidota arī Starptautiskā Tekbola federācija (FITEQ). Par vienu no tekbola attīstības virzieniem kļuva arī citu sporta veidu pielāgošana spēlēšanai uz izliektā tenisa galda. Līdz ar to tika izveidoti spēles noteikumi arī volejbolam (tekvolejs), tenisam (tekiss) un galda tenisam (tekpongs). Visi šie sporta ir vienoti ar saukli “Pasaule ir izliekta!”

Rīgas Tekisa Izaicinājuma kausam dalībnieku reģistrēšanās turpināsies līdz sestdienas, 23. novembra plkst. 20:00. Reģistrācijas anketa (https://beachtennis.io/en/tournament-register/731/riga-2019-teqis-challenger-cup). Dalības maksa noteikta 30 eiro apmērā no dueta. Visiem dalībniekiem 29. novembrī “Beach Arena” (Rīga, Ganību dambis 20a) būs iespēja izmēģināt tekisa spēlēšanu, lai dienu vēlāk varētu sekmīgi startēt sacensībās.

Iespējams, sekmīgs starts Rīgas Tekisa Izaicinājuma kausa izcīņā varētu būt kā pirmais solis uz dalību 2020. gada martā Ungārijā notiekošajā pasaules tekisa čempionātā. Ņikita Ribakovs informēja ka, FITEQ izteikusi uzaicinājumu labākajiem Latvijas tekisa spēlētājiem piedalīties šajā turnīrā, apmaksājot viņiem visus uzturēšanās izdevumus. Pasaules tekisa čempionātā plānots balvu fonds 25 000 ASV dolāru apmērā.

Tekisa spēles laukums ir 12,8 metrus garš un 8,23 metrus plats, tā vidū ir izvietots izliektais tenisa galds. Spēlētāji serves veic aiz gala līnijas – pa reizei no kreisās un labās puses. Dubultspēlēs lielākā atšķirība no klasiskā tenisa slēpjas nosacījumā, ka nav atļauts ar pirmo pieskārienu bumbiņu sist pretinieka laukuma pusē. Nepieciešams izdarīt divus vai maksimums trīs pieskārienus. Ja tekisa spēle notiek sporta zālē, kur ir iespējama sekmīga bumbiņas atsišanās pret zemi, tad vēl ir papildus nosacījumi bumbiņas izspēlei, taču šoreiz tiem nebūs nozīmes, jo Rīgas Tekisa Izaicinājuma kauss notiks “Beach Arena” smilšainajos laukumos.

Tekisa spēles un noteikumu nianses vislabāk laicīgi iepazīt kādos videomateriālos, meklējot tos internetā ar atslēgas vārdu “Teqis”.


Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA

Švjoteka Štutgartē sāk ar uzvaru, Kostjuka iespaidīgi triumfē, Radukanu sakauj Noskovu

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Ceturtdien 1/4 finālu sasniedza arī poliete Iga Švjonteka, pēc tam Latvijas tenisa līderi izslēgusī čehiete Linda Noskova piekāpās Lielbritānijas pārstāvei Emmai Radukanu, bet vēlajā spēlē ukrainiete Marta Kostjuka uzveica ķīnieti Cjiņveņu Dženu.
Daniela Vismane un Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt

Semeņistaja/Vismane piedzīvo pirmo kopīgo zaudējumu ITF tūrē

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas tandēms Darja Semeņistaja un Daniela Vismane sāka ar 1/4 finālu un piekāpās Grieķijas-Šveices duetam - 5:7, 5:7.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
5

W75 otrajā kārtā Semeņistaja atzīst māla speciālistes pārākumu

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistana šodien otrajā kārtā jeb 1/8 finālā piekāpās francūzietei Luā Buāsonai - 5:7, 1:6.