Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2841, Did:0, useCase: 3

Putins apšauba ziņojuma ticamību, taču atstādina Mutko vietnieku

Agris Suveizda

Putins apšauba ziņojuma ticamību, taču atstādina Mutko vietnieku
Vladimirs Putins
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nācis klajā ar oficiālu paziņojumu WADA neatkarīgās komisijas vadītāja Ričarda Maklarena ziņojuma sakarā, kurā Krievijas valsts tiek vainota apzinātā dopinga piesegšanas vadīšanā. Putins paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku līdz izmeklēšanas beigām no amata atstādināts Krievijas sporta ministra vietnieks Jurijs Nagornihs.

"Pēdējā laika notikumi, sarežģītā atmosfēra, kas radusies ap starptautisko sportu un olimpisko kustību, neviļus rada analoģiju ar pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumu. Tad daudzas rietumvalstis, pamatojot to ar Padomju Savienības karaspēka ievešanu Afganistānā, boikotēja Maskavas olimpiskās spēles. Bet pēc četriem gadiem Padomju Savienība atmaksāja, atbildot ar Losandželosas spēļu boikotu.

Kā iemesls kalpoja padomju komandai it kā nepietiekamais drošības stāvoklis. Rezultātā daudzi padomju, amerikāņu atlēti un citi sportisti, ierauti abpusējos boikotos, zaudēja iespēju ierakstīt savu vārtu pasaules sporta vēsturē un daudzi darba un smagu treniņu gadi izrādījās velti. Īsāk sakot, cilvēkiem pabojāja dzīvi un viņus padarīja par politiskās situācijas ķīlniekiem. Bet pati olimpiskā kustība, saskārusies ar nopietnu krīzi, izrādījās sagrauta. Vēlāk daudzi abu pušu tā laika politikas pārstāvji atzina, ka tā bija kļūda.

Tagad mēs vērojam politikas iejaukšanās sportā bīstamu recidīvu. Jā, tādas iejaukšanās formas ir mainījušās, bet būtība ir iepriekšējā: padarīt sportu par instrumentu ģeopolitiskajam spiedienam, valsts un tautu negatīva tēla veidošanai. Olimpiskā kustība, kas spēlē kolosālu cilvēces apvienošanas lomu, atkal var nokļūt uz sabrukuma sliekšņa.

Šodien tiek izmantoti tā saucamie "dopinga skandāli", mēģinājumi sankcijas par noteiktiem dopinga lietošanas gadījumiem paplašināt un attiecināt uz visiem – tai skaitā "tīrajiem" sportistiem. Un tas notiek it kā interešu aizstāvības dēļ. Un tas notiek, kaut arī atšķirībā no tiem pašiem astoņdesmitajiem gadiem tagad sportisti iziet stingru totālo antidopinga kontroli gan sacensību, gan visa treniņcikla laikā. Bet pēdējā pusgada laikā visi krievu sportisti pēc WADA rekomendācijas izgāja antidopinga pārbaudi, kuru kontrolēja britu antidopinga aģentūra un kuras notika ārzemju antidopinga laboratorijās.

Apvainojumi krievu sportistu virzienā ir balstīti uz viena cilvēka liecībām. Cilvēka, kuram ir skandaloza reputācija. 2012. gadā viņa sakarā jau tika ierosināta krimināllieta par antidopinga likumdošanas pārkāpšanu, tomēr ar tobrīd savāktajiem pierādījumiem nebija gana un lieta tika izbeigta. 2016. gada 17. jūnijā saistībā ar viņa paziņojumiem par dalību manipulācijās ar aizliegtiem preparātiem un krievu sportistu vēršanos par izspiešanu krimināllieta tika atsākta. Viena no viņa tuvākajām radiniecēm, kura agrāk strādāja viņa vadībā, Krievijā jau bija notiesāta par anabolisko steroīdu nelikumīgu pārvadāšanu. Rodas jautājums: vai secinājumi, kas balstīti uz tādu cilvēku liecībām, var būt ticami un tik nopietni.

Savienoto Valstu Antidopinga aģentūra (USADA) ar vairāku citu valstu analoģiskām struktūrām, nesagaidījušas oficiālo WADA ziņojumu, pēdējās dienās pasteidzās aicināt atstādināt visu Krievijas komandu no dalības Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Kas stāv aiz tādas steigas: mēģinājums radīt noteiktu informatīvo fonu, radīt spiedienu? Rodas iespaids, ka USADA ekspertiem, kā minimums, bija pieeja nepublicētajam ziņojumam, bet varbūt arī viņi paši noteica tā toni un saturu. Tādā gadījumā atkal vienas valsts nacionālā struktūra diktē savu gribu visai sporta sabiedrībai.

Amatpersonas, kuras komisijas ziņojumā ir nosaukti kā tiešie izpildītāji, tiks uz laiku atstādinātas no ieņemamajiem amatiem līdz lietas pilnīgai izmeklēšanai. Tomēr, lai pieņemtu galīgu lēmumu par attiecīgo amatpersonu atbildību, lūdzam WADA komisiju sagādāt pilnīgāku, objektīvāku un uz faktiem balstītu informāciju, lai to varētu ņemt vērā krievu drošībsargājošās un izmeklēšanas instances, kuru darbs, bez nekādām šaubām, tiks novests līdz galam ar sekojošiem visaptverošiem mēriem, lai novērstu Krievijas likumdošanas pārkāpumus.

Vienmēr esam precīzi noteikuši savu pozīciju: dopingam sportā nav vietas. Tas ir drauds veselībai un sportistu dzīvībai. Tas diskreditē godīgo sportisko cīņu. Pastāvīgi iznīdējam šo ļaunumu, pilnveidojam nacionālo likumdošanu, atklāti sadarbojamies ar starptautiskajām organizācijām un Starptautisko olimpisko komiteju un stingri izpildām savas saistības.

Krievija labi saprot olimpiskās kustības milzīgo nozīmi un radošo spēku un pilnībā piekrīt olimpiskajām vērtībām: savstarpējai cieņai, solidaritātei, taisnīgumam, draudzības garam un sadarbībai. Tikai tā mēs varam saglabāt olimpiskās ģimenes vienotību un nodrošināt pasaules sporta attīstību kultūru un tautu satuvināšanas interesēs. Krievija ir atklāta sadarbībai šo cēlo mērķu izpildē."

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vēlāk krievu medijiem precizēja, ka Vladimira Putina paziņojumā minētā pagaidu atstādināšana neattiecas uz sporta ministru Vitāliju Mutko, bet gan viņa vietnieku Juriju Nagornihu, kurš tiek apsūdzēts Maklarena ziņojumā.

Izmantotie resursi:
kremlin.ru
Путин отстранил Нагорных от должности...

 +12 [+] [-]

, 2016-07-18 22:49, pirms 8 gadiem
Bet tak skaidrs, ka krievi neko nezināja, neko nedarīja, un šis viss ir viena viena provokācija. Tāpat kā piedņestra, abhāzija un krima.

 +25 [+] [-]

, 2016-07-18 22:52, pirms 8 gadiem
Tipisks kremlis - neko nezinu, apšaubu, vašingtonas pirksts, nelietīgo rietumu dūriens mugurā u.t.t.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2016-07-18 23:03, pirms 8 gadiem
Vēl nekad krievi nebija tik slikti dzīvojuši kā pie Obamas. Ja nopietni, tad putinam tā ir liela izgāšanās. Domāja, ka visus apčakarēs ar saviem čekista gājieniem, bet nekā.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-18 23:15, pirms 8 gadiem
Pie visam kriwevu nedienam ir vainīgi rietumi. Pilnīgi pie visām... Retumi ir vainigi, ka Žeņa vakar salauza kaju.

 +12 [+] [-]

, 2016-07-18 23:19, pirms 8 gadiem
T.G.H. rakstīja: Pie visam kriwevu nedienam ir vainīgi rietumi. Pilnīgi pie visām... Retumi ir vainigi, ka Žeņa vakar salauza kaju.
Ko tur par Žeņu, Obama personīgi naktīs bojā ceļus un pie*irš kāpņu telpas

 +14 [+] [-]

, 2016-07-18 23:25, pirms 8 gadiem
"Krievija labi saprot olimpiskās kustības milzīgo nozīmi un radošo spēku un pilnībā piekrīt olimpiskajām vērtībām: savstarpējai cieņai, solidaritātei, taisnīgumam, draudzības garam un sadarbībai"

Teica Putins, kad Soču spēļu laikā krievi iebruka Ukrainā un tās teritorijā..

Bet tā jau tas iet gadsimtiem ilgi - vienmēr vainīgi ir visi citi izņemot krievus..

  -3 [+] [-]

, 2016-07-18 23:32, pirms 8 gadiem
Who care

  +7 [+] [-]

, 2016-07-18 23:35, pirms 8 gadiem
Neesam vainīgi, bet tāpat atstādina. Kāpēc? Jo nemācēja noslēpt pierādījumus, ne tāpēc, ka sods par šmaukšanos.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-18 23:38, pirms 8 gadiem
Krievijas tauta laikam nekad nevienu citu nevainos kā ASV.

  +5 [+] [-]

, 2016-07-18 23:58, pirms 8 gadiem
Man izskatās, ka Kremlis ir vairāk noraustījis par šo nekā par embargo.

  +2 [+] [-]

, 2016-07-19 00:00, pirms 8 gadiem
Kāpēc šitas čekas mūlis(Huilo) jāliek pie ziņām, lai visiem rēgojas?

  +1 [+] [-]

, 2016-07-19 00:02, pirms 8 gadiem
Krievija nekad neatzīst savas kļūdas, pie visām problēmām vainīgi citi, mēs te tie apspiestie un nevainīgie jēriņi...

  +4 [+] [-]

, 2016-07-19 00:26, pirms 8 gadiem
Uz sadiem jautajumiem atbilde vienmer zinama-amerikanci citas atbildes nav un nebus, jo tada vienkarsi nav vajadziga. babulam pie TV cita atbilde no Putina neapmierinas,pasi pieradinajusi,izlutinajusi babuskas 24/7 atradit TV amerikancu nelietibas pasaulee un Krievijaa.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-19 00:52, pirms 8 gadiem
Tāpat neko nevar pierādīt un diez vai Soču rezultāti tiks mainīti, bet tomēr šīs visas "spekulācijas" liks krietni pārdomāt: 1) Vai vispār uzticēt Krievijai kādas starptautiska mēroga sacīkstes, 2) Krievus dopinga pārbaudēs vajadzēs ņemt priekšā rūpīgāk, 3) Varbūt tiešām atstādināt uz laiku visu Krievijas sportistu dalības starptautiskās sacīkstēs, varbūt apdomāsies

  +3 [+] [-]

, 2016-07-19 00:56, pirms 8 gadiem
Principā tā bija astes iežmiegšana starp kājām un smilkstēšana...politiskā valodā runājot vainas atziņa un piedošanas lūgšana!
Vairāk ko teikt nav iespējams šādā situācijā, lai nezaudētu cieņu un varu savà valstī. Vairāk Putinu pazemot nav iespējams, lai neizraisītu kaut kādas kataklizmas pašā valstī.
Pēc šīs atvainošanās būtu jāseko, ka Krieviju pilnīgi nediskvalificēs no Rio..tikai daļēji...tīrie sportisti startēs...netīros paši krievi aizvāks

  +1 [+] [-]

, 2016-07-19 06:32, pirms 8 gadiem
Putina loģika. "Rodas jautājums: vai var ticēt cilvēka, kas turēts aizdomās par anabolisko steroīdu izplatīšanu, liecībām par to, ka viņš izplatījis anaboliskos steroīdus?"

  +3 [+] [-]

, 2016-07-19 07:33, pirms 8 gadiem
Doping naš!

  +3 [+] [-]

, 2016-07-19 08:22, pirms 8 gadiem
Krieva stila,vins nekad nav vainigs,vainigi ir visi parejie,tikai ne krievs,slima domasana kaa putinam, taa visai vina nozombetai tautai!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-07-19 09:25, pirms 8 gadiem
Maz sakars ar sportu. Ja jau dopings, tad jau Olimpiādē to pārbauda, pieķer un diskvalificē.

  -1 [+] [-]

, 2016-07-19 11:29, pirms 8 gadiem
HMB-MOSTOS rakstīja: Puukis nikns, bet USA pasaules kontekstaa ari nav bez vainas
Atskiriba tikai taada ka USA teelo nacijas glabejus, aizstav itkaa savus mierpilsonus un teelo pasaules glabejus + prot skaistak runaat, kamer Parasha dara to pashu tikai pa savam stilam

Un kaa skatos, keponiem ar to pietiek lai jenki butu labi!!! Tak paskatieties uz pashiem jenkiem, parada visai pasaulei un lai tiktu kaut nedaudz no meesliem ara, riiko karus, biznesa noluukos

Par dopingu nemaz nerunasim, visas jenku pro liigas ir dopinga parsatinatas bet protams pikis naak, tautai patik tapec viss notiek
skaidrs, ka tā globāli skatoties, amis nav ar neko labāks par krievu, tik tā būtiskākā atšķirība ir zombēšanas un propogandas pieejā. krievu propoganda pmatā arī strādā tikai uz pašiem krieviem un krievveidīgajiem, kamēr amīši strādā uz visu pasauli, dažādām mentalitātēm, reliģijām, kultūrām, jo būtībā viņi paši jau viens liels pasaules tautu mikslis vien ir. krievs tevi uz ielas piekaus un atņems telefonu un visiem būs skaidrs, kurš te ir sliktais, kamēr amis, ar smaidu uz lūpām, uzsauks tev kafūzī bulku un apvārdos tevi tik ilgi, kamēr būsi atdevis savu pēdējo centu un beigās vēl paldies pateiksi bet, visu to zinot, tik un tā teju katrs no šiem diviem ļaunumiem izvēlēsies otro, jo tīri cilvēcīgi taču labāk ir dzīvot relatīvā komfortā un ilūzijā, ka viss ir labi, nevis visu laiku staigāt piekautam un nožēlojamam.

ja par tēmu, tad tomēr nav korekti salīdzināt valsts iekšējās pro līgas ar starptautiskām sacensībām.

     [+] [-]

, 2016-07-19 12:24, pirms 8 gadiem
krievu tauta var priecāties, cik miljoni netiks iztērēti (nosperti) sakarā ar RIO

  +2 [+] [-]

, 2016-07-19 13:37, pirms 8 gadiem
Putins prasa pierādījumus
te drīzāk izskatās ka krieveļiem pašiem vajadzēs sniegt pierādījumus lai kaut kad tiktu pielaisti pie noptietnām starptautiskām sacencībām

  +1 [+] [-]

, 2016-07-19 13:40, pirms 8 gadiem
da nu tos krievus....nafig vinji vajadzīgi....nekāda labuma tikai auzas no viņiem.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-19 20:12, pirms 8 gadiem
Noziedoja Nagornij,jo Mutko taču Pīterlaiku čoms.