Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:16, Did:0, useCase: 3

H. Vasiļjevs: "Progress Latvijas hokejā nav mazāks kā Vācijā"

Jānis Celmiņš

H. Vasiļjevs: "Progress Latvijas hokejā nav mazāks kā Vācijā"
Herberts Vasiļjevs
Foto: LTV7

Otrdien kārtējā "Sporta studijā" LTV7 ciemojās Latvijas izlases hokejists Herberts Vasiļjevs. Viņš dalījās iespaidos gan par savu kārtējo sezonu Vācijā, Krēfeldes "Pinguine" sastāvā, gan par izlases spēlēm pret Vāciju, tāpat raksturoja tagadējo Latvijas un pasaules hokeju.

Herberts Vasiļjevs savos 32 gados jau tiek pieskaitīts pie Latvija izlases veterāniem, kaut pats hokejists sevi par tādu neuzskata. „Es domāju, ka 32 gadi hokejistam ir tikai nevis jau .To jau daudzi pierādījuši, ka var spēlēt izlasē līdz 38-39 gadiem, es domāju, ka man vēl viss priekšā. Es domāju , ka pāris gadus vēl noteikti paspēlēšu izlasē.” Daudzi vēlējās zināt, kādi uz pārējo fona ir Rīgas dinamieši, vai šie puiši kļuvuši labāki? „Dinamo spēlētājiem bija ļoti ilga spēļu pauze, apmēram 20 dienas un tas ir ļoti daudz. Man bija viena nedēļa atpūtai un tad es atbraucu uz šejieni. Uzreiz jau treniņos jūt, ka ir neliela bremzīte, ka es vairāk nevaru, nav vairs tā spēka, kas bija. Ar treniņu procesu tas nāks atpakaļ, ar spēlēm arī. Pirmajās spēlēs Dinamo spēlētāji vēl nebija īstajā ritmā, to varēja redzēt”

Herberts atzina, ka klātienē Rīgas Dinamo spēles nav gadījies vērot bieži, jo pats tomēr dzīvo citā valstī un citā vidē. „Es esmu redzējis sezonā divas spēles, esmu skatījies pie viena kolēģa Krēfeldes komandā, kuram ir krievu satelīts. Vairāk jau nesanāca, tā gan es sekoju visiem rezultātiem un cerēju, ka Dinamo labi nospēlēs.”

Jautāts par spēka samēra salīdzināšanu Krievijā un Vācijā „Krievijas līmenis ir daudz augstāks par Vācijas līmeni, bet nevar arī teikt, ka Vācijas klubi nevar nekā parādīt. Mēs spēlējām arī draudzības spēles ar Lokomotiv pirms sezonas, gan zaudējām,, bet nevarēju teikt, ka viņi būtu galvas tiesu pārāki. Līmenis kopumā Krievijā augstāks, arī Dinamo ir labāki spēlētāji nekā mums Vācijā, bet ar Vācijas līmeni arī esmu apmierināts. Šveicē varbūt tas ir nedaudz augstāks, bet no vienas spēles grūti pateikt, vai viena līga spēcīgāka par otru.”

Pats hokejists atzina, ka viņam neesot bijis konkrēta piedāvājuma no Rīgas Dinamo, Herbertam vēl spēkā ilgtermiņa līgums ar Krēfeldes klubu. Raidījumā tika plašāk aplūkotas pirmās divas pārbaudes spēles pret Vāciju – Herberts vēl bija skatītāju rindās un lielāku ekspertu par šīm spēlēm no mūsu hokejistu vidus neatrast. Sportists īsumā uzsvēra katras komandas plusus un mīnusus. „Vācieši abas spēles nospēlēja ļoti kompakti, sistemātiski un taktiski pareizi, tas pat mani pārsteidza. Presings gan bija gaidīts. Par mūsējiem – mīnuss ir tas, ka aizsardzības zonā krietni pavirši spēlējam, zaudējām savus pretspēlētājus un arī divcīņas, to treneri pareizi pateica, to varēja redzēt, bija kļūdas aizsardzības zonā. Lielākais pluss - jaunieši šoreiz labi sevi parādīja, spēlēja ar azartu. Bija gan neprecizitātes, bet bija labi ātrie pretuzbrukumi, kad varējām iziet divi pret vienu, tikai traucēja dažas kļūdiņas.”

Otrajā spēlē gan izdevies parādīt labāku sniegumu, kaut Latvija atkal zaudēja. Vācieši tikai atkal labāk izmantojuši savas iespējas. Herberts prognozēja , ka jau nākamajās spēlēs Latvijas sniegums krietni uzlabosies, atbrauks vēl vairāki labi spēlētāji un būs vismaz trīs ļoti bīstamas maiņas. „Mani tagad salika kopā ar Cipuli un Ņiživiju, vēl jau ir pierastā maiņa Miķelis–Bērziņš-Dārziņš, atbrauks taču Karsums un Sprukts, viņi atkal varētu spēlēt kopā. Mums pat nomināli varbūt nevajag pirmo maiņu, tas būs pat labi, varēs vairāk variēt. ”Herberts pats domā, ka pirmais vārtsargs pašlaik Latvijai ir Masaļskis, kaut varbūt olimpiskā kvalifikācija viņam arī ne pārāk izdevās. ”Mēs jau nupat arī varējām redzēt, ko Edgars var izdarīt, kad viņš labi stāv, viņš notur komandu spēlē. Vācijā viņam komanda vāja, bet pats ļoti daudz metienu atvaira, katru trešo ceturto spēli viens pats izvelk komandu.”

Hokejists atzina, ka Latvijas hokejā tomēr ir progress, par to labi liecinot arī mūsu jaunatnes un junioru izlašu panākumi. ”Visas mūsu jaunatnes izlases jau ir A grupā, vāciešiem nemaz tik labi neveicas. Tiesa, lielākie jaunie talanti Vācijā spēlē parasti DEL farmklubā un tur līmenis arī nav slikts un sevi par parādīt. Nezinu kā mūsu jaunajiem būs, ja komandas sāks izputēt. Vācijā gan ir nedaudz citādi ar hokeja popularitāti – tur pirmais ir futbols, tad pirmā formula, handbols, basketbols un tikai tad var meklēt hokeju.”

Karjeras laikā Herberts Vasiļjevs aizvadījis 51 spēli NHL. Beigās nonākot vienā no saviem sapņu klubiem Vankūveras Canuks. Tomēr nostiprināties NHL neizdevās dažādu iemeslu dēļ . „Sanāca jau visādi – ik pa laikam dažādi, biju augšā un lejā. Beigās biju Vankūverā, bet komandai negāja labi, mēs bijām ap desmito, vienpadsmito vietu savā divīzijā – viņiem bija kaut kas jāmana, man bija divpusējais līgums un mani nosūtīju uz zemāku līgu. Bija gan normāla statistika, nebiju no sliktākajiem, bet dabūju traumu un uz Olimpiādi arī neaizbraucu. Nākamajā gadā viņi bija likuši cerības uz citiem spēlētājiem un NHL sapnis bija beidzies.” Herbertam bija prieks, ka Mārtiņš Karsums beidzot regulāri spēlē, jo NHL neesot lielas nozīmes, kurā komandā, galvenais – ka tiek laukumā, jo jāspēlē vienmēr pret spēcīgiem pretiniekiem un tas meistarību tikai ceļ.

Hokejists arī atbildēja uz skatītāju jautājumu, vai viņam bijis reāls piedāvājums pieņemt Vācijas pilsonību?„Par to man pat nekad doma nav bijusi, es to neesmu gribējis. Vai viņi man piedāvāja pilsonību? Nē, tā nekad nav bijis. Tās ir baumas. Varbūt sākumā vāciešiem bija tāda doma, lai es nespēlētu kā ārzemnieks. Tagad gan esam Eiropas Savienībā un tas nav aktuāli. Es priecājos, ka paturēju Latvijas pasi.”

Pats spēlētājs pārzina četras valodas, bet Vācijas hokejā atšķirībā no basketbola hokejisti savā starpā pārsvarā runājot vāciski .”Mūsu treneris Igors Pavlovs jau arī labi pārzina vācu valodu, gandrīz visi ārzemnieki saprot vāciski, tomēr šogad mums bija vairāki kanādieši un mums nācās pārtulkot trenera teikto angliski, jo Pavlovs pats angliski tik labi nerunā. Šogad kopumā diezgan daudzi nerunāja vāciski.”

Vai bijuši piedāvājumi spēlēt KHL un konkrēti Avangard? „Nē, man neviens nav neko konkrēti piedāvājis man jau līgums ir ar Vācijas klubu un tur arī spēlēju.”

Nobeigumā Herberts Vasiļjevs vēl īsumā atbildēja uz dažiem skatītāju iesūtītajiem jautājumiem.

Kā vērtēt mūsu grupu pasaules čempionātā ? „Es domāju., ka visas komandas ir spēcīgas un pret jebkuru būs grūti spēlēt. Varbūt nedaudz nepaveicās ar pēdējā groza komandu Austriju, tā labi spēlē. ASV savukārt no stiprajiem nav sliktākais variants, īpaši pirmajā spēlē.

Labākais hokejists pašlaik pasaulē? „Ovečkins.” Gluži kā ar Karsumu sarunājuši? „Nē, nē nekas nav sarunāts, es ar Mārtiņu tagad neesmu runājis, Ovečkins spēlē vienkārši apbrīnojami.”

Kādiem sporta veidiem seko līdzi Vācijā? „Piespiedu kārtā – futbolam, to rāda visur. Formulai 1, volejbolam, arī hokejam, protams.”

Cik vidēji līdzjutēji nāk uz DEL komandu spēlēm? „Vidēji varētu būt kādi četri – pieci tūkstoši regulārajā turnīrā.”

Ar kādiem partneriem izlasē vislabāk spēlēt? „Es esmu labi spēlējis kopā ar Cipuli, ar Ņiživiju, bet būtībā apmierina jebkurš variants.”

Vai Raita Ivanāna nepietrūks izlasei? „Raitim ir citādāks spēles stils, pirmajā reizē izlasē viņam arī nebija viegli, nezināja ko darīt. Mums ir citāda sistēma un savādāks plāns, domāju nebūs tik traki.”

Kurā pozīcijā labāk pats jūties - labējā malā vai centrā? „Malā, viennozīmīgi. Ja izlasei vajadzēs, varu gan spēlēt centrā, jo labējo uzbrucēju mums ir daudz, vienkārši kādu citu ielikt centrā būtu mazāk jēgas. Klubā spēlēju tikai labajā malā.”

Kā notiek kapteiņa vēlēšanas izlasē? "Komanda sanāk kopā, nobalso un izvēl. Uzraksta kandidatūras un treneri tad to saskaita. Neviens jaunais gan par kapteini neies, parasti jau ievēlē kādu no pieredzējušiem.”

  +1 [+] [-]

, 2009-04-08 11:07, pirms 15 gadiem
piekriitu virsrakstam...

  +3 [+] [-]

, 2009-04-08 11:09, pirms 15 gadiem
Tieshaam laba intervija bija..... ljoti patikaas.... nebija arii kkaadi stulbi jautaajumi un neprašņāja visu laiku par dinamo .....
manuraat par Raiti arii preciizi izteicaas, ka tomeer vinjam ir pagruuti shim speeles stilam pieķerties

  +3 [+] [-]

, 2009-04-08 11:12, pirms 15 gadiem
Nuu soreiz sporta studiju vadiija normaals vadiitaajs (Rimans)..nevis Davis (iespeejams nepareizi vinju vaardus uzrakstiiju) jo vinjs parasti vairaak runaa nekaa viesis studijaa...varbuut man taa tikai liekas...

  -1 [+] [-]

, 2009-04-08 11:15, pirms 15 gadiem
Jātdzīst, ka pārsteidz viņa izteikumi par Ivanana nelietderību pagājušā gada PČ..

  +9 [+] [-]

, 2009-04-08 11:23, pirms 15 gadiem
Vedijs rakstīja: Nuu soreiz sporta studiju vadiija normaals vadiitaajs (Rimans)..nevis Davis (iespeejams nepareizi vinju vaardus uzrakstiiju) jo vinjs parasti vairaak runaa nekaa viesis studijaa...varbuut man taa tikai liekas...
Man otrādi, man liekas, ka Ernštreits labāk vada nekā Rīmenis. Komentē gan Rīmenis labāk

Atbildēja arī uz maniem jautājumiem

  +8 [+] [-]

, 2009-04-08 11:24, pirms 15 gadiem
Hokejists arī atbildēja uz skatītāju jautājumu, vai viņam bijis reāls piedāvājums pieņemt Vācijas pilsonību?„Par to man pat nekad doma nav bijusi, es to neesmu gribējis. Vai viņi man piedāvāja pilsonību? Nē, tā nekad nav bijis. Tās ir baumas. Varbūt sākumā vāciešiem bija tāda doma, lai es nespēlētu kā ārzemnieks. Tagad gan esam Eiropas Savienībā un tas nav aktuāli. Es priecājos, ka paturēju Latvijas pasi.

  -3 [+] [-]

, 2009-04-08 11:25, pirms 15 gadiem
Korncreature rakstīja: Jātdzīst, ka pārsteidz viņa izteikumi par Ivanana nelietderību pagājušā gada PČ..
Arī mani tas pārsteidza.

  +6 [+] [-]

, 2009-04-08 11:25, pirms 15 gadiem
Korncreature rakstīja: Jātdzīst, ka pārsteidz viņa izteikumi par Ivanana nelietderību pagājušā gada PČ..
Kas tieši pārsteidz: tas, ka Ivanāns bija nelietderīgs? vai arī tas, ka izlases spēlētāji nemelo?

  +9 [+] [-]

, 2009-04-08 11:26, pirms 15 gadiem
Korncreature rakstīja: Jātdzīst, ka pārsteidz viņa izteikumi par Ivanana nelietderību pagājušā gada PČ..
Mani gan nee, Raitis ir "tiirs" NHL policists un tieshaam speleejot peec Eiropas noteikumiem vinjam gruuti atrast vietu izlasee, jo kauties nevar un speeka speele taada kaa NHL arii nav atlauta...

  +2 [+] [-]

, 2009-04-08 11:56, pirms 15 gadiem
Interesanta intervija,žēl ka neskatījos vakar,bet plds esportam par to ka ielika šo rakstinu un bija iespeja izlasit
Slēpts komentārs: zzk

  +7 [+] [-]

, 2009-04-08 13:44, pirms 15 gadiem
Nez ar kuru vietu domāja tas eksperts, kurš jautājuma vietā sāka iztirzāt Laviņa spēli....

  +2 [+] [-]

, 2009-04-08 13:48, pirms 15 gadiem
Par progresu:
Taisnība, ka mums viņš ir labs, raugoties uz jaunatnes hokeju, jo diez vai ar totālu haļavu var tikt visas izlases A grupā.

Bet mūsu mīnuss ir tas, ka posms starp jauniešu un pieaugušo hokeju ir vājš. Mums ir daudz jaunu, it kā talantīgu džeku, kas, nonākot pieaugošo hokejā, kļūst par viduvējiem...
Ja nebūtu DINAMO, liela daļa no mūsējiem, kas tur bija, KHL nespēlētu.
šajā ziņā nevarētu teikt, ka jaunatnes hokejā viss notiek pareizi un spēlētaju gatavošana rullē...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-04-08 14:47, pirms 15 gadiem
anjo rakstīja: Arī mani tas pārsteidza.
nu nezinu, kas Tevi tur vareeja paarsteigt.. man patika ka Herbis atklaati pateica kaa ir, lai arii cik ljoti kaads negribeetu pienjemt to faktu ka Raicha muusu izlases modelii iisti neiederas, tas jau sen ir skaidrs visiem kuri seko liidzi hokejam.

  +3 [+] [-]

, 2009-04-08 16:02, pirms 15 gadiem
Herbis precīzi atbildēja visiem Ivanāna aizstāvjiem par viņa lietderību LV izlasē! Nez kam vel ko japasaka,lai šie aizstāvji beidzot saprastu,ka Raitim nav vietas LV izlasē??

  -2 [+] [-]

, 2009-04-08 16:53, pirms 15 gadiem
kad Amīši Herbi ņurcīs un lipinās pie borta, un finālā vel mūli izdauzīs... tad viņam vajadzētu atgādināt ko viņš teica par Ivanānu

  +3 [+] [-]

, 2009-04-08 17:39, pirms 15 gadiem
Ļoti patīk šis sportists no cilvēciskās puses, ka viņam ir arī kaut kas, ko teikt, ir savs viedoklis, argumenti utt. Tāpēc arī raidījums tik izdevies

  +1 [+] [-]

, 2009-04-08 17:51, pirms 15 gadiem
Ivars77 rakstīja: Herbis precīzi atbildēja visiem Ivanāna aizstāvjiem par viņa lietderību LV izlasē! Nez kam vel ko japasaka,lai šie aizstāvji beidzot saprastu,ka Raitim nav vietas LV izlasē??
Tieši tā, Raita vietā jāliek Edijs!!!!

     [+] [-]

, 2009-04-08 18:06, pirms 15 gadiem
Ivars77 rakstīja: Herbis precīzi atbildēja visiem Ivanāna aizstāvjiem par viņa lietderību LV izlasē! Nez kam vel ko japasaka,lai šie aizstāvji beidzot saprastu,ka Raitim nav vietas LV izlasē??
Ivar, tev pasham vispaari ir savs viedoklis?

  +1 [+] [-]

, 2009-04-08 18:17, pirms 15 gadiem
juhans rakstīja: Ivar, tev pasham vispaari ir savs viedoklis?
Ir,un tas precīzi sakrīt ar Herberta viedokli!
Savu viedokli es jau izteicu pagājušā PČ laikā,bet tad visi eSporta pokemoni par mani ņirdza!
Man prieks,ka to pašu ko es domāju, pateica kāds no LV izlases iekšpuses!

  +1 [+] [-]

, 2009-04-08 18:19, pirms 15 gadiem
Ja jums nepatik Davids Ernsteins tad ejat un pashi pameginat novadit raidijumu!!!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-08 18:26, pirms 15 gadiem
Ivars77 rakstīja: Ir,un tas precīzi sakrīt ar Herberta viedokli!
Savu viedokli es jau izteicu pagājušā PČ laikā,bet tad visi eSporta pokemoni par mani ņirdza!
Man prieks,ka to pašu ko es domāju, pateica kāds no LV izlases iekšpuses!
Kad nākamreiz no Latvijas izlases neviens necīnīsies pretinieku vārtu priekšā, atcerēsimies šo Tas, ka Znaroks neprot izmantot, ir cita lieta, manuprāt, Herberts tieši uz šo gribēja vērst uzmanību, nevis uz to, ka Ivanāns pats par sevi ir nelietderīgs.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-08 18:36, pirms 15 gadiem
alexy rakstīja: Kad nākamreiz no Latvijas izlases neviens necīnīsies pretinieku vārtu priekšā, atcerēsimies šo Tas, ka Znaroks neprot izmantot, ir cita lieta, manuprāt, Herberts tieši uz šo gribēja vērst uzmanību, nevis uz to, ka Ivanāns pats par sevi ir nelietderīgs.
Laikam neklausijies ko Herbis vakar par Raiti pateica!
Un 101 reizi atkārtoju-kamēr LV izlase nespēj cīnīties ar pretinieku kā līdzīgs ar līdzīgu,bet spēlē pamatā no aizsardzības ar straujiem pretuzbrukumiem,tikmēr LV izlasē šāda tipa smagam uzbrucējam nav ko darīt!Lieka greznība turēt izlasē spēlētāju,kas vairāk laika pavada stiklotā būrī un nevis laukumā! Labāk,lai Znaroks paņem viņa vietā kādu mazo uzbrucēju,un no tā jēga būs daudz lielāka!

     [+] [-]

, 2009-04-08 18:57, pirms 15 gadiem
Ivars77 rakstīja: Laikam neklausijies ko Herbis vakar par Raiti pateica!
Un 101 reizi atkārtoju-kamēr LV izlase nespēj cīnīties ar pretinieku kā līdzīgs ar līdzīgu,bet spēlē pamatā no aizsardzības ar straujiem pretuzbrukumiem,tikmēr LV izlasē šāda tipa smagam uzbrucējam nav ko darīt!Lieka greznība turēt izlasē spēlētāju,kas vairāk laika pavada stiklotā būrī un nevis laukumā! Labāk,lai Znaroks paņem viņa vietā kādu mazo uzbrucēju,un no tā jēga būs daudz lielāka!
Pasaules čempionātos laimi no traģēdijas mums šķir tikai viena spēle, tā spēle, kura jāuzvar. Un patiesībā ir grēks pret šo vienu izlasi spēlēt no aizsardzības pozīcijām, tāpēc arī mums pēdējie čempji izvērtušies tādi, kādi tie bija. Piedevām - vairāk gan bez Ivanāna, tā ka par to jēgu no šī viena mazā uzbrucēja arī var pastrīdēties.

     [+] [-]

, 2009-04-08 19:05, pirms 15 gadiem
Straka rakstīja: Hokejists arī atbildēja uz skatītāju jautājumu, vai viņam bijis reāls piedāvājums pieņemt Vācijas pilsonību?„Par to man pat nekad doma nav bijusi, es to neesmu gribējis. Vai viņi man piedāvāja pilsonību? Nē, tā nekad nav bijis. Tās ir baumas. Varbūt sākumā vāciešiem bija tāda doma, lai es nespēlētu kā ārzemnieks. Tagad gan esam Eiropas Savienībā un tas nav aktuāli. Es priecājos, ka paturēju Latvijas pasi.
Jā, man arī pēdējais teikums nedod miera. Pirms tam Herberts runāja diezgan pārliecinoši, kāpēc tāda neliela pauzīte pirms tā teikuma un lēnākā tempā tas tika izsvērts. Varbūt no sērijas, kā būtu, ja tomēr klubs pateiktu, ka vajag pieņemt Vācijas pilsonību?

  -1 [+] [-]

, 2009-04-08 19:36, pirms 15 gadiem
Ivars77 rakstīja: Laikam neklausijies ko Herbis vakar par Raiti pateica!
Un 101 reizi atkārtoju-kamēr LV izlase nespēj cīnīties ar pretinieku kā līdzīgs ar līdzīgu,bet spēlē pamatā no aizsardzības ar straujiem pretuzbrukumiem,tikmēr LV izlasē šāda tipa smagam uzbrucējam nav ko darīt!Lieka greznība turēt izlasē spēlētāju,kas vairāk laika pavada stiklotā būrī un nevis laukumā! Labāk,lai Znaroks paņem viņa vietā kādu mazo uzbrucēju,un no tā jēga būs daudz lielāka!
jaa. jo raicham tieshaam ir gruuti, vinjs var gan uzmest,gan arii protams iesist, tachu vinja tehniks ir diezgan slikta, vinjs nav tehnisks speeleetaajs, vinjs nav ljoti aatrs, un vinjs nav ljoti preciizs. Vinjs ir komandas spek uzbruceejs, un kauslis, kas pa retam piesleedzas uzbrukumam, ja tas ir vajadziigs Ta kaa nevaig teikt, ka znaroks vinju nemaak izmantoot, znaroks zina ko dara