Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2449, Did:0, useCase: 3

Lajuks: "Diemžēl TĀDS ir Latvijas futbols..."

Lajuks: "Diemžēl TĀDS ir Latvijas futbols..."
Romāns Lajuks
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Daugavpils ”Daugavas” futbola klubs par aizdomām negodīgā spēļu ietekmēšanā pēdējās nedēļās publiskajā telpā nonācis krustugunīs. Uz sarunu aicināju kluba ģenerāldirektoru Romānu Lajuku, kuram patiešām ir daudz, ko teikt...

Intervijas autors Ilvars Koscinkevičs

Tas, ka jūsu komandas bijušais uzbrucējs Stenlijs Ibe publiski kritizēja klubu, tev pašam bija pārsteigums, vai arī sezonas laikā jau kaut kas tāds brieda?
Neko liels pārsteigums tas nebija, ņemot vērā to, ko sezonas gaitā redzēju. Es gan komandas iekšienē biju ļoti maz, neapmeklēju nevienu treniņu, jo visu darbu vadīju, būdams Rīgā. Ar Ibi gan tikos diezgan bieži. Pirmais iespaids, kad viņu janvārī sagaidīju lidostā, bija tāds, ka cilvēks atbraucis ar kaut kādām problēmām. Uzreiz sāka stāstīt, kādas tās pērn bijušas. To, ka viņš tagad stāsta, ka pērn viss bija forši... Arī pagājušajā gadā bija visādi niķi un prasības. Cita lieta, ka bijušais Daugavpils ”Daugavas” administrators – aut. Romāns Žodžiks bija tāds jaunāks puisis, izpalīdzīgs, vairāk bija uz vietas, un futbolisti, varētu teikt, viņam uzsēdās uz galvas. Viņš bija tāds, kurš nevarēja atteikt, visu mēģināja darīt par labam, bet pārspēja savas spējas. Un arī līdzekļus. Novembra vidū pēc sezonas beigām viņš vienā dienā vienkārši pazuda. To visu tev stāstu, jo izskanējis, ka Žodžiks bija baigi foršais, bet tad atnāca Lajuks un viss izmainījās... Vēlāk izrādījās, ka viņš ir Norvēģijā. Neskatoties uz to, ka ir baigi foršs puisis, izdarīgs, centīgs un ļoti mīl futbolu, man, pirmo reizi ienākot kluba ofisā, mati bija gaisā. Visur bija papīri, kaut kādas netīras drēbes... Īsi sakot - baigais haoss. Lūk, tā viņš strādāja. Pēc tam pamazām sāka nākt visādas nepatīkamas lietas - izpalīdzot futbolistiem, viņš bija aizņēmies naudu, neatdevis un klubs palicis ar lieliem parādiem.

Žodžiks sataisīja parādus?
Jā, gribēdams labu. Acīmredzot domāja, ka pēc tam kaut kā nosegs, līdz ar to aizņēmās no saviem draugiem. Tā bija nepatīkama situācija, lai arī klubā bija nostrādājis septiņus vai astoņus gadus. Kad atnācu, izrādījās, ka nebija pat neviena krekla, bikšu vai trusiku. Biju pārsteigts, ka, braucot uz pirmo spēli pret FK ”Ventspils”, man zvana administrators un saka, ka mums nav formu... (Smejas.)

Pag, tas bija sezonas sākumā?
Uz pirmo spēli, kad sākām gatavoties sezonai. Septiņus gadus bijis komandā, bet nav formu... Labi, ka man bija pazīšanās un es divu stundu laikā dabūju. Tad sākām uzreiz visu pirkt. Es pats tikai janvāra sākumā sāku darboties klubā. Bumbas arī bija kaut kādas dažas saplēstas. Skaidrs, ka futbolistiem patika, ka viņš visu laiku bija blakus, bet, es saku, viņi viņam uzsēdās uz galvas un viņš nabadziņš... Tāpēc arī aizbēga.

Redzams, ka jums ar Ibi ir atšķirīgi viedokļi par diezgan daudzām lietām. Kā zināms, pēc tavām domām, viņš ir pateicis daudz nepatiesa. Kas tieši nav taisnība viņa teiktajā?
Tas, ko atbildējām futbola federācijai. Tīri organizatoriski ne mēs, ne daudzi citi Latvijas klubi neesam lielos augstumos, ir problēmas. Piemēram, tas par autobusu - tā ir taisnība. Bet, no otras puses, - pērn par autobusu klubs samaksāja tik daudz, ka varēja iegādāties trīs četrus jaunus futbolistus no BFC domāts Bērnu futbola centrs ”Daugava”. Vecais autobuss tika izmantots, tikai lai vadātu uz treniņiem četrus, piecus vai septiņus cilvēkus. Bet, lai visi saprastu, treniņi notika pilsētas robežās - no centra tas maksimums ir pieci kilometri. Pat mazāk. Nevar salīdzināt, ka, piemēram, Rīgā jānokļūst no Imantas uz Mežaparku, ko daudzi mūsu puiši arī dara, lai arī situācija ir slikta.

Viņi mēdz braukt ar velosipēdiem...
Jā, vai pa zaķi tramvajā.

Tas, protams, klubam godu nedara, ka sportistiem jābrauc ar velosipēdiem...
Skaidrs, ka nedara, bet tādi ir mūsu apstākļi. Taču savs autobuss – tā šobrīd ir liela greznība. Ja nemaldos, vienīgais to var atļauties FK ”Ventspils”. Izdevumi ir milzīgi.

Ibe tev pārmet, ka tu spēļu laikā, aizslēpies aiz lapiņas, runā pa mobilo telefonu...
Nu, ja viņam laukumā ir tik daudz laika, ka viņš var to ieraudzīt... Cik zinu, Latvijā pa telefonu nedrīkst runāt tikai tad, kad cilvēks ir pie stūres.

Tātad tu nenoliedz, ka tādi brīži bijuši?
Nē! Piemēram, pēdējā spēlē man zvanīja no ”Dinaburgas” viesnīcas - kāds kaut ko bija aizmirsis. Ko - man necelt? Es nezināju, ko viņa vēlas. Varbūt mēs kaut ko nesamaksājām. Es ceļu un runāju. Man nav jāskatās, ka spēlē varētu palaist kaut ko garām. Ja pieņems lēmumu, ka tehniskajā zonā nedrīkstēs runāt pa telefonu, tad arī necels vai nemaz neņems līdzi. Neredzu tur nekādu problēmu.

Vai nav apgrūtinoši, ka tu pārsvarā esi Rīgā, bet klubs – Daugavpilī?
Nē, taču tas varbūt traucē novērst kaut kādus sīkumus, ko varētu uzreiz izdarīt, esot uz vietas. Taču mūsdienās ir telefons un dators - man nav jāstāv viņiem klāt.

Kurš klubā organizē darbu uz vietas?
- Visu organizēju es, bet tehniski mums ir Māris Monkevičs, kas izpilda. Tur nav nekas sarežģīts. Visa organizācija – atnākt uz treniņu.

Visi jau tāpat zina, kur un cikos jābūt!
- Tieši tā!

Vai sūdzēsiet Ibi tiesā?
Juristi to izskatīja, bet ir viena liela problēma - lai viņu iesūdzētu, prasība jāiesniedz pēc viņa dzīves vietas. Tas nozīmē – Čehijā! Tas apgrūtina. Nezinu - pagaidām lēmums nav pieņemts. Ja būtu te uz vietas, nebūtu nekādu problēmu to izdarīt, jo viņš mūs apmeloja daudzās lietās.

Kas ir tās skaļākās? Lūdzu, nosauc trīs!
Tīri kopumā viņš nepateica neko labu. Mēs ar viņu norēķinājāmies līdz pēdējai kapeika. Ir parakstīta vienošanās, ka viņam nav nekādas pretenzijas, tāpēc brīnumainā kārtā divas dienas pēc šīs vienošanās parakstīšanas presē parādījās viņa izteikumi. Es pat negribētu komentēt spēles, kuras viņš nosauca kā sarunātas. Man liekas, es it kā zinu... Nu tad pasaki - ko tu zini? Viņš apmelo savus kolēģus. Tas vispār ir kaut kāds ētikas pārkāpums. Kurš gribēs tādu futbolistu, kurš pēc tam var apmelot kolēģus, ar kuriem viņš atvadoties pēc pēdējā treniņa bučojās!

Pagājušajā sezonā Ibe bija viena no atslēgas figūrām komandā. Zeltu bez viņa diezin vai būtu izcīnījuši...
Jā, viņš palīdzēja, taču arī komanda nebija slikta. Mēs nevaram noliegt, ka mums bija labi spēlētāji no Krievijas, tas pats Ola un Ziziļevs. Ne jau tikai viņš viens sita golus. Domāju, ir divi iemesli, kāpēc viņš mainījās. Pirmais – sieva bija stāvoklī un viņš uztraucās. Otrais - varbūt pārvērtēja savas spējas, gribēja tikt labākā klubā. Droši vien pēc tāda rezultāta to grib visi. Sanāca tā, ka nerezultativitāte viņam visu laiku traucēja. Kaut kur arī mums tas patraucēja, jo redzot, ka viņš ir labi atalgots, vietējiem puišiem ar viņu sāka rasties nesaskaņas. Piemēram, ar Ziziļevu. Pat laukumā. Pērn Ibe nerunāja vispār, bet šogad notika pretējais, sākot jau ar treniņiem. Sliktākais, ka viņš to darīja arī spēlēs - visus mācīja, bļaustījās.

Varbūt vienkārši sāka apgūt krievu valodu...
Nē, viņš runāja angliski. Radās daži konflikti. Piemēram, pēc spēles pret ”Spartaku”, kurā Ziziļevs individuāli izrāvās un guva vārtus, bet Ibe neko neizdarīja, abi ģērbtuvē saķērās. Atmosfēra komandā vairs nebija tik forša.

Ja tu zinātu, kur tieši Ibe dzīvo, raugi, viņa pierakstu, tieši par ko klubs viņu sūdzētu tiesā? Nosauc faktus!
- Grūti to juridiski pateikt, bet domāju - par kluba imidža graušanu, par apmelošanu.

Nosauc trīs lietas, par kurām viņš tajā video meloja?
Video kopumā ir provokatorisks un neobjektīvs. Tur nevar pateikt konkrēti. Es jau teicu - par tām sarunātajām spēlēm, ka tur kāds grib zaudēt vai uzvarēt ar lielāku vai mazāku skaitu. Tas - pats galvenais! Pārējais ir tīri organizatoriski jautājumi. Mums līgumā ir rakstīts, ka no kluba iekšienes nevar stāstīt tādas lietas. Mēs neesam ”Barcelona” un ”Real”, kur katram tīrīs bučus.

Jums līgumā ir tāds punkts?
- Dabiski! Par to ir sods!

Vai liekot roku uz sirds, vari pateikt, ka Daugavpils ”Daugava” šogad ne reizi nav negodīgi spēlējusi?
Pirmkārt, varu godīgi pateikt ar roku uz sirds, ka pats neesmu licis nevienu likmi, ne reizi reģistrējies, neesmu nekur spiedis nevienu pogu. Otrkārt, es nevaru apgalvot to, ko es nezinu, jo laukumā ir futbolisti, tiesneši, bet kas kuram ir galvā, to es simtprocentīgi pateikt nevaru.

No tavas atbildes noprotu, ka tu neizslēdz - kāds aiz muguras komandā tomēr kaut ko tādu varētu darīt!
Neizslēdzu. Tas var notikt jebkurā komandā.

Varbūt ir licies kaut kas aizdomīgs, esi redzējis kāda spēlētāja izpildījumā ko tādu, kas tev licis uz to raudzīties nemierīgi?
Bija dažas spēles, kurās bija slikts sniegums, bet pateikt, ka tas bija tīšām, lai kāds gūtu peļņu - to es nevaru.

Respektīvi, komanda šogad nav tāda, kurā ar jebkuru spēlētāju būtu gatavs iet izlūkos?
Nezinu tādu komandu, ar kuru es varētu iet.

Ar ”Gulbeni” nevarēji?
Varētu teikt, ka simtprocentīgi varētu iet, bet nu arī neizslēdzu, ka varbūt viens vai divi... Pirmajos divos gados simt punkti, ka viss bija tīri.

Pēdējā sezonā parādījās bažas?
Ne bažas, bet nebija vairs tas kolektīva. It sevišķi - sezonas beigās. Tur bija pluss, ka pats biežāk biju uz vietas atšķirībā no tā, kā tagad ir Daugavpilī. Tas tomēr nebija tik labi, ka nebiju uz vietas, jo nevarēju saliedēt kolektīvu, saprast, kas viņiem iekšienē notiek.

Daudz tiek runāt par savulaik futbolā diskvalificētā Oļega Gavrilovu saistību ar klubu. Vai pieļauj, ka Oļegs, kamēr esi Rīgā, mēģinājis kaut kādā veidā vienoties ar spēlētājiem, viņus ietekmēt, lai viņi spēlētu negodīgi?
(Smejas.) Negribu nevienu konkrētu personu atzīmēt. Tāpat var atbraukt kaut kāds ķīnietis vai no Krievijas un mežā noķert... (Smejas.) Es nezinu.

Tātad savu dzīvību ķīlā, ka neviens nespēlē negodīgi, tu neliktu?
(Smaida.) Neaizmirsīsim, ka futbols ir tikai spēle. Tas nav kaut kas tāds, par to būtu jāatdod dzīvība. Tas ir pārāk skaļi teikts. Tas, ko gribu teikt - es nevaru ielīst katra dvēselē, kas katram ir aiz ādas, ko viņš domā.

Esi teicis, ka runāji ar Ibes aģentu un viņš esot šokā par futbolista sacīto. Man savukārt ir informācija, ka aģentam ir gluži pretējas domas un viņš galīgi nav šokā...
Aģenti ir tādi cilvēki - satiekas ar tevi, saka vienu, bet pēc minūtes satiek mani, un runā pavisam citādāk. Uz to viņi dzīvo. Cik zinu, kad notika līguma parakstīšana ar Ibi, viņam nekāds aģents nemaz nav bijis. Uzpeldēja tikai šogad. Varbūt aģents ir vainīgs, ka Ibe palika tāds nervozs. No otras puses, mēs visu izpildījām.

Vai pieļauj, ka Ibe pats varēja negodīgi spēlēt?
Tas, ko teicu par komandu, attiecas uz visiem. Nevaru izslēgt, jo ir smieklīgi dzirdēt pārmetumus, piemēram, par spēli ar FK ”Ventspils”, kuru zaudējām ar 0:1. Mačs bija praktiski bez momentiem abām komandām. Vienīgais moments – izgājiens viens pret vienu pie rezultāta 0:1 - bija Ibem. Viņš parasti tādus sit iekšā. Šoreiz neizdevās. Kāpēc viņš neiesita? Otrs, pret ”Mettu”. Bija 0:0, viņš knapi kustējās, bļaustījās. Tad noraidīja mūsu spēlētāju, bijām spiesti viņu nomainīt, taču mainītu pat tad, ja būt pilnā sastāvā... Izgāja Gongadze un mēs uzvarējām ar 3:0. Absurds - kas tie vispār par pārmetumiem?

Daudz tiek runāts par jūsu spēli pret ”Ilūkstes NSS”. Kāds ir tavs viedoklis, kāpēc spēle bija tāda, kāda bija? Tu futbolā tomēr esi ilgi, drēbi zini...
Viedoklis ir ļoti vienkāršs. Diemžēl mūsu futbolisti, un tas attiecas uz visiem Latvijas futbolistiem, nav tie, kam ir asinīs iziet laukumā un sisties tā, kā to dara skandināvi. Cik redzēju, zemākās līgās viņi dragā no sirds, ir fiziski spēcīgi. Mums spēlētāji fiziski ir diezgan pavāji, slinki. Saprotot, ka jebkurā variantā vienalga uzvarēs, tā arī iziet laukumā. Tā sanāca, ka uzvarēja ar 2:0. Pēc dažām kārtām ”Skonto” Ilūkstē uzvarēja ar tieši tādu pašu rezultātu. Ko mēs tagad apmelosim ” Skonto”?

”Skonto” acis dega vairāk nekā jūsējiem...
Bet rezultāts arī bija 2:0. Varbūt viņi ir labāki aktieri? (Gardi smejas.) Tā spēle vienkārši parādīja mūsu līmeni. Nesitīs taču tamdēļ viņus ar koku!

Tā kā ”Nasha russia”...
Varbūt vajadzētu...

Cik nopietni domāji, sakot, ka Ibem karjera beigusies?
Kā jau pats teici - ilgus gadus esmu futbolā. Jebkurš normāls klubs tomēr aizstāv savu imidžu. Negribu Ibi salīdzināt ar kaut vai to pašu Bosmana lietu, kurš praktiski beidza karjeru, bet tīri no sportiskā viedokļa Ibe šogad bija daudz švakāks nekā pērn. Ja viņš nestrādā, ir lieks svars, viņu neviens neņems.

Vai Ibem likāt spēlēt ar traumu?
Tā ir viena no lietām, ko viņš ir izdomājis.

Jums bija nauda injekcijām?
Kāpēc nē? Mums ir ļoti labas attiecības sporta ledus hallē. Tur strādā labi dakteri, ir labs procedūru kabinets. Tur iet visi futbolisti, pat nesaskaņojot. Pēc tam mēneša beigās samaksājam.

Izteicies, ka afrikāņus vairāk neaicināsiet, bet jums komandā joprojām tādi ir...
Tas ir mazliet pārspīlēti no mūsu žurnālistu puses. Es pieminēju, bet...

Bet tie taču bija tavi vārdi!
Bija, bet nevajag to taisīt par virsrakstu. Tas bija starp vārdiem.

Tomēr aicināsiet?
Ja būs labi spēlētāji un normāla cena – kāpēc ne! Man nav nekādu pretenziju pret tādiem spēlētājiem kā Babatunde un Ola, taču nevaru ielīst arī viņus galvās. Taču, cik ar viņiem kontaktējos, neviens neatbalsta Ibes izdarīto. Neviens komandā!

Ibe video intervijā vairākas reizes par kluba prezidentu nosauca Oļegu Gavrilovu. Tevi tas nemulsina?
(Smaida.). Varbūt starp viņiem tā ir kaut kāda iesauka? (Smejas.)

Kāda ziņā – iesauka?
- Varbūt tā ir vieglāk pateikt, ka viņš ir prezidents, nekā Oļegs vai Gavrilovs. Tā kā viņš tiešām kādreiz ir bijis prezidents, varbūt kāds to viņam ir pateicis.

Bet tas nav dīvaini, ka ārzemnieks, kurš tikai gadu spēlē Latvijā, zina tādu vārdu kā Oļegs Gavrilovs, kuram ar klubu neesot nekāda sakara? Pie tam, ņemsim vērā, ka Gavrilovs bija prezidents klubam, kad tam bija pavisam cits nosaukums – ”Dinaburg”!
Jocīgi un dīvaini varbūt tas ir, bet, tā kā es neesmu uz vietas, ar ko viņi tiekas un runā, nezinu. Varbūt par kaut ko ir vienojušies. Man grūti komentēt.

Gavrilovs ir kaut reizi bijis ”Daugavas” treniņos?
Pats nevienu reizi tajos neesmu bijis. (Smejas.) Nevaru to komentēt.

Bet varbūt tu zini?
Izlasīju avīzē.

Ilūkstes treneris Alens Vinokurovs izteicies, ka Gavrilovs palīdz ar spēlētājiem no Krievijas. Vai arī Daugavpils ”Daugavai” Gavrilovs ir palīdzējis ar kādu spēlētāju?
(Domā.)

Pērn komandā bija diezgan daudz Krievijas spēlētāju...
Par iepriekšējo gadu man grūti komentēt, jo pats nebiju komandā.

Šogad?
Tā, kas mums nāca klāt. (Domā.) No Krievijas – neviens!

Toties ir gruzīni.
Varbūt.

Un rumāņi...
Tos treneris pieaicināja. Neizslēdzu, ka kaut kādus gruzīnus.

Tā, ka Gavrilovs būtu jums zvanījis un teicis - paņem šo, tā nav bijis?
Kāpēc nē? Mēs ar viņu kontaktējamies diezgan bieži, tā kā arī par to runājam!

Tev kontakti ar Gavrilovu ir regulāri?
Jā. Viņš gan zvana biežāk, es – ļoti reti. Viņam laikam ir garlaicīgi. (Smaida.)

Tas, ka viņš ir diskvalificēts Latvija futbolā, tev komunicējot barjeru neuzliek? Viņš tomēr nekādā veidā nedrīkst piedalīties, iesaistīties Latvijas Futbola federācijas rīkotās sacensībās! Ja viņš dažkārt piedāvā kādu spēlētāju, par nepiedalīšanos to arī nevar saukt...
Tad vajag izstrādāt kaut kādu nolikumu, ko viņš drīkst un nedrīkst darīt attiecībā pret klubu. Ja būtu tādi dokumenti, tad kaut ko mēs arī izmainītu. Bet, ja es cilvēku pazīstu 20 gadus...

Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis teica, ka no augšas saņem informāciju par aizdomīgām spēlēm un to izsūta arī klubiem. ”Daugava” šogad tādu ir saņēmusi?
Aizpagājušajā nedēļā aizsūtījām vēstuli, ka mēs gribētu rīkot iekšēju izmeklēšanu, un palūdzām, lai mums atsūta visus datus, par kurām spēlēm iet runa. Šobrīd runā par spēlēm pret zviedriem, bet vai tur kaut kas ir, mums nav informācijas. Gribam uzzināt konkrēti visu skaitu, cik tādas ir – viena, divas, trīs vai vairāk. Runāt par visu kopumā ir grūti.

Bet federācija jums šās sezonas laikā ir sūtījusi informācija – redz, šī spēle bija aizdomīga!
Gada sākumā.

Cik spēles?
Divas.

Mežeckis izteicies, ka viņam neesot šaubu, ka abas spēles pret ”Elfsborg” tikušas manipulētas. Kāds ir tavs komentārs? Tu neko aizdomīgu šajās divās spēlēs nesaskatīji?
Kas varētu būt aizdomīgs? Tas, ka slikti spēlējām? Rezultāti 7:1, 6:0 vai 5:0 vairs nevienu nepārsteidz. Arī starp lielākiem klubiem tagad tādi mēdz būt.

Bet tas, kā komanda ielaida...
Varbūt ietekmēja tas, ko Ibe teica - tajā ziņā viņam taisnība - lai ieekonomētu līdzekļus, turp devāmies ar prāmi. To, ka tur neēdām, gan viņš melo.

Viņš teica, ka bijusi tikai viena kārtīga maltīte – tie ir meli?
Kārtīga varbūt bija pirms spēles, taču brokastis - bija, vakariņas – nebija tādas, kādas ir lieliem klubiem, bet – normālas.

Vai maltīte balstījās uz to, ko Ibe bija nofilmējis? Tur bija banāni, tomāti...
Es nerunāju par tādām maltītēm, kas bija paņemts līdzi, bet par restorānu. Jā, tas bija paņemts līdzi, jo ar prāmi bija jābrauc visu nakti. No rīta bija brokastis.

Tas video bija patiess? Tas, kas bija paņemts līdzi, arī bija viņu maltīte?
Jā, varēja ēst, varēja neēst.

Nav jau obligāti jāiet uz restorānu. Cik jūs ilgi braucāt un cik jums vispār bija maltīšu?
Es pats nebraucu. Lidoju ar lidmašīnu, bet, ja nemaldos, kā parasti - divas vai trīs reizes dienā. Precīzi - nezinu.

Kāpēc lidojāt ar lidmašīnu?
Lai visu ātrāk organizētu. Lielie klubi brauc nedēļu iepriekš, apskatās. Piemēram, zviedri bija atbraukuši nedēļu pirms spēles.

Kāpēc toreiz pēc monologa virslīgas spēles preses konferencē piecēlies, aizgāji un neatbildēji uz žurnālista Mackeviča jautājumiem?
Neizslēdzu, ka šai Ibes intervijai ir mazliet politiska piegarša. Pavisam negribas jaukties Daugavpils pilsētas dzīvē, nepavisam netaisos tur ilgi palikt. Varbūt šis gads būs pirmais un pēdējais. (Smaida.) Jo bija runa, ka palīdzēšu tikai, kamēr atradīs kaut kādus cilvēkus uz vietas. Arī pašā pilsētā nav tā labākā atmosfēra futbolā un sportā. Visu laiku notiek kaut kādas intrigas. Piemēram, Nauris Mackevičs strādā sporta pārvaldē. Tās priekšnieks ir Aleksandrs Isakovs. Šogad, kad mainījās domes sastāvs, visās domes saimniecībās notika audits. Sporta pārvaldē tāds nebija bijis astoņus gadus. Atrada diezgan daudz visādus pārkāpumus. Nez kāpēc pilsētā parādījās tādas baumas, ka to visu organizē Gavrilovs, lai ieriebtu otrai komandai, lai arī viņam nav nekāda sakara, jo auditu taču rīko kā parasti - tiklīdz atnāk jauna dome. Viss aizgājis līdz absurdam. Aizstāvot Isakovu, 57 treneri parakstīja vēstuli, bet nevis tā, kā tādos gadījumos, kādu aizstāvot, notiek – viena skaista liela vēstule par viņa sasniegumiem, labo, to, ko izdarījis, to, ka viņam jāstrādā, bet nez kāpēc tajā vēstulē Gavrilova vārds pieminēts biežāk nekā pats Isakovs... Tā vēstule ir nevis par Isakovu, bet pret Gavrilovu, lai arī viņam ar sporta pārvaldi nav nekāda sakara. Es tikai ieskicēju, kas varētu būt. Zinot, ka Nauris tur laikam ir sabiedrisko attiecību vadītājs, jo - domāju - iniciatīva tomēr nāca no viņa, ka viņš atrada Ibi.

Ja viņš šajā gadījumā ir kā ”sportacentrs.com” žurnālists, tas jau ir tikai loģiski, ka žurnālists meklē informācijas avotus. Bet to, ka par aizdomām parasti runā tieši Daugavpils kluba sakarā, to gan jūs noliegt nevarat. Kāpēc neviens šajā ziņā nekad nerunā, piemēram, par FS ”Metta/Latvijas Universitāte”? Vismaz es nekad neesmu neko tādu dzirdējis!
To jau var noorganizēt. Piemēram, viņi nupat iesita savos vārtos pret Rīgas ”Daugavu”, un tas notiek jau kuro reizi. Organizēsim, sarunāsim ar kādiem žurnālistiem, tik vajag iemest mūsu mazajā futbola sabiedrībā. Es gan nekādā gadījumā negribu par ”Mettu” teikt kaut ko sliktu.

Bet tev ir atbilde – kāpēc par to vienmēr runā tieši Daugavpils sakarā?
Nezinu. Grūti tik mazā valstī un futbola sabiedrība, ja kaut kur esi iekritis, kaut ko atspēkot.

Tad, kad devies prom no preses konferences, neatbildējis uz jautājumiem, neiedomājies, ka tas metīs uz tevi aizdomu ēnu? Redz, Lajuks mūk...
Es neaizmuku. Preses konferenci rīko klubs, un tam ir tiesības to beigt, kad vien tas vēlas. Jau pirms spēles mums sanāca nelielas domstarpības, kuras gan izdevās atrisināt. Tas bija ļoti solīdi no ”sportacentrs.com” puses, ka mēs aizliedzām spēli komentēt cilvēkam, kas, pēc mūsu uzskatiem, piedalās mūsu kluba apmelošanā. To viņam aizliegsim arī nākamajā spēlē, vai arī nerādīsim vispār. Es negribēju ar viņu preses konferencē kontaktēties. Tādas ir manas tiesības.

Kas tie bija par daudzajiem līdzjutējiem, kuri esot lūguši šo spēli runa ir par ”Daugava” – ”Skonto” spēli šā gada 19. oktobrī tiešraidē tomēr parādīt, ja jau uz jūsu mačiem nāk piecdesmit, simts vai simt piecdesmit skatītāju?
Tie arī mums ir - daudzie! Mēs ar biedrības ”Latvijas futbola virslīga” vadītāju Normundu Malnaču runājām, un viņš teica, ka daudzi prasa, zvana, ka nebrauks uz spēli, bet skatīsies internetā. Man zvanīja septiņi astoņi cilvēki. Mums katrs cilvēks ir uz skaita. Tie gan nav tūkstoši, bet tai pašai ”Mettai” ar visu labo organizāciju, piecsimt sešsimt bērniem sistēmā nevienu spēli nav bijis 1000 cilvēku.

Cik saprotu, viņi akcentu uz to pagaidām neliek, jo viņiem nav infrastruktūras. Sapulcēt 1000 uz vienu divām spēlēm viņi droši vien varētu, bet, ja līs lietus vai sāks snigt, nākamajā reizē viņi nekad vairs tos skatītājus nedabūs.
Tas tā ir. Pirmajā gadā mēs ”Gulbenes” un ”Skonto” spēlē saorganizējām 2500 skatītāju, bet vai to var atkārtot – es šaubos.

Treneris Tamazs Pertija, kad viņu vainoja negodīgā spēļu ietekmēšanā, zvērēja pie savu bērnu dzīvības, ka nekad to nav darījis, ka nav iesaistīts tādās lietās. Vai tu varētu zvērēt pie savu tuvinieku veselības, ka tu par nekādām negodīgām darbībām Daugavpils komandā šajā sezonā neesi lietas kursā?
Daugavpils komandā es varu zvērēt ar jebko – pat ar savu dzīvību.

Arī ar tuvinieku dzīvībām?
Tāpat.

”Gulbenes” sakarā?
(Smejas.) Mēs taču tagad runājam par Daugavpili, bet tu gribi par visu. Tas ir atsevišķs stāsts.

Par ”Gulbeni” - tas ir atsevišķs stāsts?
Tas ir foršs stāsts. Paskaties turnīra tabulā – pērn mums pēc trijiem riņķiem bija 22 punkti, kas tagad nozīmētu sesto vietu. Nebijām mēs tik slikti. Mazliet pietrūka.

Cik liela varbūtība, ka pēc sezonas dosies prom no Daugavpils komandas?
50 pret 50.

Tātad - diezgan liela!
Jā.

Kāpēc?
Ar komandu tomēr ir jādzīvo kopā, bet pārbraukt no Rīgas uz Daugavpili man nepavisam negribas. Neredzu tam nekādus iemeslus.

Ja ”Gulbene” atgriezīsies virslīgā, pieļauj atgriešanos Gulbenē?
Viennozīmīgi!

Rīga - Gulbene, Rīga – Daugavpils. Tāpat ir jābraukā...
Gulbenē mēs strādājām pēc citas shēmas. Nevarējām nodrošināt tik daudz vietējos spēlētājus, tāpēc tas process notika pusi uz pusi.

Daudz notika Rīgā?
Jā.

Kur šosezon no Daugavpils ”Daugavas” pazuda pussargs Mihails Ziziļevs?
Nepazuda, treneris no viņa šķīrās. Varbūt viens no iemesliem ir tas, ka sākas konflikti ar Ibi. Viņi vairākas reizes saķērās ģērbtuvē. Bija jādomā, no kura šķirties, lai arī es domāju, ka tas mums bija kaut kāds zaudējums. No otras puses, viņam bija pārmetumi, ka pret stiprām komandām neko nevarēja paradīt, bija vājš, bet pret vājām – bija līderis, sita vārtus un deva piespēles.

Šogad jums daudzi spēlē vāji pret stiprām komandām...
Mēs nevaram nosaukt nevienu, kas būtu par mums baigi stiprāks. Ja sezona būtu sākusies veiksmīgāk, turpat vien būtu.

No UEFA naudu par dalību Čempionu līgā saņēmāt?
Jā.

Cik daudz?
Ja nemaldos - 375 000 eiro!

Kā tērēsiet?
Jāatdod parādi par šo gadu.

Daudz tādu?
Daudz kur aizņēmāmies. Atgriežoties pie Ibes, lai arī man klubā nav nekāda sakara ar finansēm, cik zinu, mums algas visi saņēma laicīgi.

Tie bija meli, ka alga kavējās?
Viennozīmīgi. Ja viņš to domāja par sevi, tad aizkavējās, jo nezināju, ko ar viņu darīt.

Kurš jums klubā atbild par finansēm?
- Grāmatvede! (Smaida.)

Ļoti labi... Vai šogad kāds vispār rūpējās par laukumu? Izskatījās briesmīgs?
Grūti pateikt. Tas arī viens no jautājumiem par Daugavpils futbola dzīvi. Nevaru apgalvot, bet, cik zinu, katru mēnesi no Daugavpils sporta pārvaldes tam visam tika izdalīta diezgan pamatīga summa, plus vēl mēs kaut ko piemaksājām. Nezinu, kāpēc tas tā ir.

Tu teici par iekšējo izmeklēšanu. Ja gadījumā ko uzzināsiet, kas ar iesaistītajiem spēlētājiem notiks?
Šķirsimies! Ļoti vienkārši.

Ar ko nodarbojas Gavrilovs?
Visi runā, ka spēlē totalizatoru. (Gardi smiekli.) Tas, protams, ir humors, lai arī - viņš taču to var darīt. Tas gan nenozīmē, kas tas ir galvenais, ko viņš dara.

Nu, ja klubā neieņem nekādus amatus, teorētiski totalizatoru viņš drīkst spēlēt gan. Bet viņš arī tiešām mēdz uzspēlēt totalizatoru?
Neizslēdzu, jo, ko mēs varam tagad runāt. Atvērsim portālu ”sportacentrs.com” – ko mēs tur redzam? Vismaz četru kantoru reklāmas. Visur, kur atver sporta portālus vai apskaties klubus, visur ir. Ieslēdz televizoru – Anglija, Spānija, Itālija - visur uz krekliem, laukumu malās. Nemaz nerunājot par to, ka bieži vien, man atnākot uz 1. līgas spēlēm, jauni puikas stāv - izskatās, ka tie ir kaut kādi traumētie futbolisti, kam ir kaut kāds sakars ar 1. līgas komandām - to vien runā, kāds tev koeficients un tamlīdzīgi.

Cik pats seko līdzi koeficientiem, kādi tie ir ”Daugavas” un virslīgas spēlēs vispār?
Kad šis viss sākās, sāku sekot, bet ko tur tādu jaunu redzēsi? Mums ir tik atšķirīgas komandas, ka visiem ir skaidrs.

Ok, Gavrilovs varbūt dažreiz uzspēlē totalizatoru. Ko viņš vēl dara? Viņš tomēr brauc ar džipmašīnu. Pastāsti, tu viņu tomēr zini labāk!
Viņam ir kaut kādi naudas līdzekļi no seniem laikiem, viņš nodarbojās ar biznesu.

Iekrājumi?
- Iekrājumi, vai turpina. Ieguldījis. Nezinu.

Nav dzirdēts, ka šobrīd nodarbotos ar uzņēmējdarbību...
- Es viņam blakus nestāvu. Ja es tur dzīvotu, varētu tev pateikt.

Bet tu taču ar viņu kontaktējies!
Viņam bieži ir tikšanās, cik saprotu, ar visādiem naftas pārvadātājiem un tā tālāk. Kaut ko dara, nesēž uz vietas. 90 gados bija diezgan stiprs biznesmenis.

Teicāt, ka Ibem bija lielāka alga nekā vietējiem!
- Domāju, ka ar to nevajadzētu lielīties un stāstīt. Tas lai paliek.

Nu tā, lai lasītājs saprot, cik futbolisti vispār apmēram pelna. Starp 700 un 1000 latiem mēnesī?
- Mums visi ārzemnieki pelna ne mazāk kā tūkstoti mēnesī.

No kurienes tā nauda, ar kuru viņiem maksājat?
Jau teicu, no kā šogad dzīvojam – no UEFA naudas. Par iepriekšējiem gadiem nevaru pateikt.

Sacīji, ka FK ”Ventspils” ir vienīgais klubs ar stabilām finansēm, bet pārējiem - iet pagrūti. Tas nav tāds bīstams signāls, ka virslīgā ir klubi, kas varētu tomēr spēlēt totalizatoru?
- Vienmēr jau nabadzība var novest pie korupcijas. Tas ir viens no pamatojumiem. Kad es strādāju federācijā un pats tiesāju, vispār tāda jautājuma nebija, lai arī jau toreiz bija totalizators. Taču es nedzirdēju tādas runas - ne komandās, ne starp tiesnešiem.

Mežeckis izteicies, ka tās nav bijušas tikai viena vai divas spēles, kas šogad bijušas aizdomīgas. Cik reižu tev ir bijis, ka skatoties uz pretiniekiem, redzi, ka kaut kas te nav tīrs, ka viņi taču var nospēlēt labāk?
Tas ir mūsu līmenis. Pēc kādas spēles pretējās komandas treneris, piemēram, saka, mēs, redz, šodien zaudējām ar lielāku rezultātu, bet puiši cīnījās, ļoti centās, viņiem nesanāca, līmenis dažāds... Tikmēr mans viedoklis ir tāds, ka viņi nemaz tā necīnījās, ka negribējās, bet tas jau nenozīmē, ka kaut ko uzlikuši, lai gan to arī nevar izslēgt. Bet lielīt, ka baigi cīnījās, lai arī pats redzi, ka tādi apātiski un vienaldzīgi. Tu pats to vari redzēt. Tāds ir tas Latvijas futbols. Diemžēl.

Romāns Lajuks

Dzimis: 1964. gada 19. jūnijā Rīgā
Amats: Daugavpils ”Daugavas” ģenerāldirektors
Karjera futbolā: jaunībā pats spēlējis futbolu, vēlāk kļuvis par tiesnesi – bija arī starptautiskās kategorijas tiesnesis, strādājis LFF, vadījis FB ”Gulbene”, kas vēl pērn startēja Latvijas čempionāta virslīgā.

     [+] [-]

, 2013-11-05 23:11, pirms 10 gadiem
Tīrs