Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:467, Did:0, useCase: 3

Kad Karalis pārvēršas par...karalieni

Kad Karalis pārvēršas par...karalieni
Draugi ir kopā, tikai... prieka maz.

Foto: AFP/AP/Scanpix

Ja šovakar gadīsies nokļūt Klīvlendā, tad ziniet – tur būs elle... Šķiet, līdz šim neviena profesionālā sporta spēle nav izsaukusi tik lielu negāciju vilni, kā šī – NBA basketbolista Lebrona Džeimsa atgriešanās pilsētā pārspēj jebkuru kaislību fonu.

Kad vasarā Džeimsam vajadzēja pieņemt lēmumu par karjeras turpinājumu, viņš savu līdzšinējo mājvietu Klīvlendas Cavaliers apmainīja pret Maiami Heat. Ne pirmais, ne pēdējais, kurš, izmantojot savu brīvā aģenta statusu, nolemj pameklēt laimi citur – tālāk no saviem iesildītajiem groziem, grīdas un lojālajiem līdzjutējiem. Traci sacēla veids, kā Džeims bija nolēmis šo lēmumu izspēlēt – gluži kā skaistumkonkursā... Klubi, kas viņu gribēja, kā topošie līgavaiņi, pazemīgi ar solīdām interešu pakām rokās, ieradās pie viena no labākajiem NBA spēlētājiem, lai pārliecinātu – sak, sēdi mūsu ratos, te būs vislabāk. Visa šī jezga tika pārraidīta dažādos mediju formātos, ļaujot no malas tajā visā noskatīties un šausmināties. Pēdējais vārds nav par skaļu, jo pompozitāte, ar kādu viens cilvēks diriģēja sev apkārt notikumus, izskatījās pēc bērnišķīgas izpriecas. Pasākums pat tika nozīmolots – Izvēle (The Decision). Tā saucās rubrika, kurā miljoniem basketbola līdzjutēju lūkoja noskaidrot – ko izvēlēsies Lebrons Džeimss? Viņš izvēlējās draugus – Dveinu Veidu un Krisu Bošu. Viņi nebija nekādi pagalmu skrandaiņi – NBA zvaigznes, turklāt, ar lielajiem burtiem. Veids jau bija Maiami, bet Bošs darīja to, ko bija nolēmis Džeimss. Tā viņi vasaras gaitā paspēlējās ar brīvo tirgu, izpelnoties nosodījumu gan par formu, kā tas notika, gan galarezultātu. Daudzi speciālisti uzskatīja, ka NBA vēsturē ir maz aprēķinu laulību, kas atnes rezultātu. Par rezultātu trijotne sauca nevis jaunos līgumus (viņi atteicās no lielākiem kumosiem), bet gan sportisko intrigu. Mērķis viens – NBA čempioni! Uz papīra izskatījās, ka – sacīts, darīts. Dabā gan pagaidām lietas nesokas...

Klīvlendā šo Džeimsa aizbraukšanu uz Floridu nosauca par nodevību. Pirmkārt, tāpēc, ka organizācija visus iepriekšējos septiņus gadus bija būvējusi ap savu supertalantu labu komandu, kurai vajadzēja uzvarēt. Otrkārt, Džeimss bija vietējais puika – dzimis un audzis Klīvlendas pievārtē – Akronā... Vēlāk pats basketbolists teiks, ka Akrona vienmēr esot ienīdusi Klīvlendu, tādejādi – pielejot ugunij vēl mazliet degšķidruma. Taču par visu vairāk fani cepās par izrādi, kuru Džeimss pirms savas lielās izvēles bija nospēlējis. Kaut kā visi bija sadomājušies, ka neskatoties uz vilinājumiem, basketbolists patiešām paliks pie savām saknēm. Tā nenotika. Liels svars šajā gadījumā bija arī industrijas realitātei – kompānija Nike, kas bija izvēlējusies Džeimsu par savu seju un muti, skaidri saprata, ka Klīvlenda priekš viņu ambīcijām ir tikai viens tāds sūnu ciems, kamēr Maiami pavēra citus tirgus apvāršņus. Nike, tāpat kā Džeimss nevarēja paredzēt, ka pēc vasaras izrādēm, Maiami Heat ar pieminētajiem aktieriem sastāvā, kļūs par sezonas nīstāko komandu visā līgā. Labā ziņa – visas spēles, kurās piedalījās Heat, izbraukumos ir izpārdotas. Otra ziņa – tajās visās Džeimss tiek izsvilpts pēc labākajiem un nežēlīgākajiem standartiem. Klīvlenda vairs nebija vientuļa savā naidā pret bijušo pilsētas pirmo puiku, taču pasaulei prātā bija galvenais sezonas datums – 2. decembris, tas ir vakars, kad Maiami Heat ar Džeimsu sastāvā, aizvadīs regulārās sezonas spēli Klīvlendā.

Ažiotāža – tas nav vārds, kas raksturo pašreiz notiekošo ap šo maču. Uzņēmēji un līdzjutēji sacenšas izdomā, kā „sveikt” Lebrona atgriešanos, saprotams – galvenais viņu nolikt uz dēļiem basketbola laukumā. Taču pirms tam – lai Karalis no pirmās minūtes sajūt, cik ļoti viņu šajā pilsētā nemīl. Tiek izpirkti lielceļu plakāti pa ceļam no lidostas līdz viesnīcai, kurā, paredzams, apmetīsies Maiami Heat komanda. Uz lielajiem stendiem ir gan sarkastiski mājieni, gan Džeimsa izsmiešana, kariķējot viņa agrāko dienu slavu. Krogi un bāri piedāvā īpašas atlaides tiem, kas ieradīsies ar labāko Džeimsa izsmiešanas programmu – sākot ar kreklu dedzināšanu un beidzot ar asprātīgākajiem saukļiem. Viena restorānu ķēde pat nolēmusi šovakar pie savu iestādījumu sliekšņiem grillēt svaigi kautas cūciņas, uz kuru mugurām ir iededzināts skaitlis seši – ar sesto numuru laukumā spēlē Džeimss... Naida iekurs šobrīd Klīvlendā ir sasniedzis tādu pakāpi, ka Cavaliers īpašnieks ir spiests aicināt fanus būt iecietīgākiem un saprotošākiem, lai gan tieši viņš pats vasarā, uzreiz pēc Džeimsa paziņojuma par spēlēšanu Maimai, svēti piedraudēja, ka šis „basketbolists vēl rūgti nožēlos savu soli”. Šovakar Cavaliers arēnā netikšot ielaisti līdzjutēji, uz kuru krekliem būs vardarbīgi un rupji aicinājumi... Saprotams, ka drošības ziņā tiek darīts viss, lai novērstu vismazākos incidentu. Pat kalendārs šajā ziņā ir labvēlīgs Džeimsam – vakar viņi spēlēja pret Detroitu, šodien agri no rīta Maiami Heat ieradīsies Klīvlendā. Būs tikai brokastis, viegla iesildīšanās un atpakaļ uz viesnīcu nosnausties... Lebronam ir ieteikts neaicināt savus draugus uz šo spēli – to viņam Klīvlendā, saprotams, arī netrūkst. Tāpat mājās iesaka palikt viņa tuviniekiem – lai neizraisītu liekus incidentus. Agrāk šajā zālē viņa mammai bija goda vieta, šajā vakarā par tādu uzmanību neviens nerunā. Tostarp, bukmeikeri nebeidz sacensties likmju pieņemšanā, kur spēles rezultātam vispār nav nekādas lomas. Kā viens no galvenajiem priekšmetiem, kuru tagad prognožu licēji izvērtē, ir Džeimsa pirmsspēles rituāls. Pirms katra mača, stāvot iepretīm tiesnešu/sekretariāta galdiņam, viņš ar teatrālām rokas kustībām gaisā uzšķiļ balta pūdera mākoni, kura simboliskā nozīme ir basketbola garu piesaukšana vai kaut kas tamlīdzīgs. Saprotams, līdz pagājušajai vasarai, tā bija Lebrona firmas zīme. Tagad to izsmej un izsvilpj, taču Džeimss no šī ieraduma neatsakās. Jau pieminētie bukmeikeri piedāvā likmi – būs vai nebūs baltā pūdera mākonis pirms spēles Klīvlendā?

Jāatzīst, ka pats Džeimss publiski joprojām uzvedas kā pirmoreiz nokļuvis rotaļlietu veikalā. Pirmkārt, Heat iecerētais triumfs basketbola laukumos buksē, liekot komandas līderiem meklēt skaidrojumus un taisnoties. Pēc viena no zaudējumiem Dalasā, Lebronam neizturēja nervi un viņš ar plecu pagrūda komandas treneri. Šis video jau kļuvis par hītu visās interneta vietnēs, tostarp apskatnieki paredz, ka tas esot pieteikums trenera maiņai. Ja reiz lielie vīri nolēma vasarā spēlēt kopā, nekas viņiem kopā netraucē izrēķinātie ar sev nevēlamiem ieroču pienesējiem vai padomu devējiem. Skaidrs, ka šobrīd ir vainīgas daudzas blakus lietas, nepareizu trenera klātbūtni ieskaitot, tikai ne paši. The King (Karalis – Džeimsa radošais pseidonīms) ar katru dienu arvien vairāk pārvēršas par The Queen (par Karalieni viņu tagad sauc visās NBA pilsētās, izņemot Maiami). Viņdien Džeimss prezentēja savu personisko logo – tas stilizētā veidā attēlo viņa vārda un uzvārda pirmo burtus, kas salikumā atgādina nepārprotamu karaļa kroni. Mājiens visiem, kam vēl nav skaidrs – kurš šajā spēlē ir The King. Tostarp, šādas ārišķības vēl vairāk satracina ar katru dienu pieaugošo Lebrona nelabvēļu pulku, kuri sacenšas izdomā – kā izsmiet šo basketbola parādību. Džeimss, kas nepārprotami ir viens no pasaules basketbola laicīgajiem spīdekļiem, šobrīd ir tuvāk cirkus arēnai, nevis darbam zem groziem. Punktu viņam katrā spēlē ir daudz, taču viņa klātbūtne tagad aizēnojusi citu Heat elku Veidu – izrādās, ka salikt kopā uz laukuma zvaigznes, vēl nenozīmē tos pārvērst zvaigznājā. Kad Džeimss pieņēma lēmumu spēlēt Maiami, viņš teica, ka braucot uz pilsētu un komandu, kur galvenais saimnieks zem groziem ir viņa draugs Veids. Tagad izskatās, ka Lebrons tīri organiski nespēj būt otrais, bet, tad jautājums – kas paliek pāri Veidam&Co? Cerētā saspēle un sniegums, kas liks nobālēt jebkuram pretiniekam, pagaidām Maimi Heat izpildījumā nenotiek. Tāpēc jau saka, ka Klīvlenda pazaudēja Karali, bet Maiami ieguva... karalieni. Šovakar Lebronam būs iespēja brunčus nomainīt pret biksēm, tikai ir viena problēma – tas jāizdara laukumā, kur viņam vismazāk no visām zemeslodes vietām kāds to vēlas pasniegt un novēlēt.

  +2 [+] [-]

, 2010-12-02 09:33, pirms 13 gadiem
Un padomājiet visi, cik liela nauda tiek vākata ap šo naida mākoni, neviena no iesiastītajām pusēm nav ieinteresēta to izbeigt, ka tik tas nepāriet vardarbībā, citādi tā ir dzīva nauda...
Nepiekritīšu Armandam, gan par treneri, ja kādam viņš nepatīk tad tas noteikti nav Veids. Veids par treneri vienmēr ir izteicies labi un veinmeŗ viņu atbalstījis, arī viņš bija iniciators kopējais sapulcei, pēc spēles Dallasā. Bošs šajā sakarā vispār neko nerunā, un uzvedas kā mazs beŗns, zinot viān iepriekšējo pukstēšanu par uzmanības trūkumu, paredzu viņu arī kā vienu no skabargām (vislielākajām) Bošam redz vajagot bumbu, viņam nepietiek ar 8 punktiem. Kā lai viņš dabūn bumbu, ja neje'dz cīnīties par bumbām zem groziem, pag, pag, viņs nemaz nezin, kā ats ir cīnīties zem groziem. Bet LBJ ar Veidu ir peiraduši spēlēt daudz ar bumbu. Nu lūk, Veida pozīcijas neuzdrošinās neviens apšaubīt, un komanda viņam tic, bet LBJ gan var paķengāt. Līdz ar to arī viņam līdz nāk nesaskaņas, jo atbalsts no komandas viņam nav.
Interesanti, ka viņi runā par upurēšanos un ritma iegūsānu utt, ko Bošs ir upurējis šīs komandas labad? Uzmetis lūpu, jo bumbu nedod viņam? Ko LBJ ir upurējis? Un kā mainījusies ir Veida spēle... Lūk arī parādās kurš vainīgs un kurš ir ar mieru sadarboties.
Un nav runas par treneri, jo treneris pēc savas statistikas rādītājiem ir viens no labaķajeim līgas jaunpienācējiem, bet redz esot par stingru, pārāk viņus ierobēžojot... Railijs ja redzētu iespēju ar šo komandu uzvarēt, sen jau būtu Spo nomainījis, bet viņš redz tica, ka jaunajam izdosies...

  -1 [+] [-]

, 2010-12-02 10:36, pirms 13 gadiem
Tā sapulce Dalasā vispār bija Boša dēl jo viņš uz rezervistu soliņa sācis bļaut uz spēlētājiem ka šamējie spēlēt nemākot, ja nebūtu iesaistījušie LBJ un W tad nez kas tur vēl sāktos

     [+] [-]

, 2010-12-02 14:30, pirms 13 gadiem
Ja es būtu Lebrons es nepiedalītos šanī spēlē, jo, kas zin ko izdomā kāds skatītājs

     [+] [-]

, 2010-12-02 16:28, pirms 13 gadiem
Cikos ir taa speele?

     [+] [-]

, 2010-12-02 17:54, pirms 13 gadiem
arcus rakstīja: Cikos ir taa speele?
3:00 pēc Latvijas laika

     [+] [-]

, 2010-12-03 19:16, pirms 13 gadiem
bija tas pūderis?
ā un varat iemet linku uz Video?

     [+] [-]

, 2010-12-05 21:10, pirms 13 gadiem