Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1468, Did:0, useCase: 3

Skatījums: U-19 junioru izredzes lielajā basketbolā

Skatījums: U-19 junioru izredzes lielajā basketbolā
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Atsaucoties SA+ aicinājumam, kā viens no komandas treneriem izvērtēju tēmu par šāgada U-19 izlases spēlētāju nākotnes perspektīvām, ko diskusijai piedāvājis Valdis Valters. No šīs izlases stabiliem rotācijas spēlētājiem, turpinot neatlaidīgi strādāt, vietu pieaugušo basketbolā redzu vairākiem.

Dāvis Bertāns. Jau šobrīd lielajam basketbolam atbilstoša, ļoti laba metiena tehnika, ātrs un augsts metiens un ļoti laba kāju darbība, izskrienot no blokiem. Piemīt ļoti laba īpašība aizsardzībā - "runā" laukumā, ko mūsu komandās dara reti kurš spēlētājs. Lai spēlētu vēl labāk, noteikti jāuzlabo spēka īpašības, arī spēka caurgājiens (metiena izdarīšanas fāze un garāmgājiens pa kreiso pusi) un posta spēle, kur pietrūkst tieši spēka - vietas ieņemšanai, tās noturēšanai un metienam ar kontaktu. Domāju, ka Dāvis jau šobrīd ir gatavs iesaistīties lielajā izlasē, un tur noteikti būtu pat vieglāk spēlēt nekā junioru komandās.

Kaspars Vecvagars. Labākā īpašība kā ārējās līnijas spēlētājam - spēj apspēlēt savu aizsargu viens pret vienu, un ļoti labi izmanto blokus, spēlējot ar bumbu. Spēj ar bumbu tikt soda laukumā, kas ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, veidojot komandas uzbrukumu. Jāuzlabo lēmumu pieņemšana šajās situācijās - kad uzbrukt pašam, kad - atdot piespēli centra spēlētājam, kurš ieraujas pēc bloka, vai izmest bumbu uz perimetru. Manuprāt, Kasparu jau šobrīd ir vērts pamēģināt lielās izlases treniņos, jo darbs kopā ar pieredzējušajiem spēlētājiem tikai paātrinās šo procesu. Noteikti jāuzlabo spēle aizsardzībā viens pret vienu, izdarot lielāku spiedienu uz spēlētāju ar bumbu, tādējādi izjaucot pretinieku spēles organizāciju (parasti sedz pretinieku saspēles vadītāju). Labās spēles izpratnes dēļ ir lielas iespējas uzlabot sniegumu pārķertajās bumbās. Piemīt līdera īpašības, kurš uzņemas atbildību spēles galotnēs.

Edmunds Dukulis. Labi cīnās par atlēkušajām bumbām, spēlē pick and roll sadarbības, bet noslēguma fāzē jāuzlabo metiens no kreisās puses. Arī ar seju pret grozu varēja apspēlēt pretinieku lēnākos piektos numurus. U-19 izlasē spēlēja kā piektais numurs, bet lielajā basketbolā būs jāspēlē ceturtā numura pozīcijā. Lai to izdarītu, individuālajos treniņos jāuzlabo metiens no distances - jāmēģina pacelt augstāk bumbas izmešanas punktu.

Jānis Timma. Ļoti labas fiziskās dotības, labi ieņem vietu groza tuvumā un apspēlē savas pozīcijas spēlētājus. Ja ir laiks sagatavoties - precīzs metiens. Vai izdosies sevi pierādīt arī lielajā basketbola, atkarīgs no tā, kā izdosies uzlabot ātrumu - metiena ātrumu, lēmumu pieņemšanas ātrumu, kāju darbību aizsardzībā.

Ojārs Siliņš. Valda Valtera vērtējumā par spēlētājiem, kas varētu spēlēt pieaugušo basketbolā, palicis nepamanīts spēlētājs, kuram ir ļoti labas iespējas izaugt par labu combo uzbrucēju (3./4. numuru). Ojāram piemīt ļoti laba spēles izpratne, jo, netrenējoties pilnu sagatavošanās ciklu kopā ar komandu, viņš vienalga uzreiz uztvēra un zināja visas sadarbības gan trešā, gan ceturtā numura pozīcijā. Labs metiens, ko centāmies izmantot, Ojāru liekot ceturtā numura pozīcijā, lai izstieptu pretinieku aizsardzību. Piemīt pietiekoši ātrs caurgājiens, lai apspēlētu ceturtos numurus no perimetra. Ļoti laba roku darbība aizsardzībā - kustoties, paceltām rokām, un spējot bloķet daudz metienus. Arī kāju darbība pēc maiņām, sedzot 1.-3. numurus. Jāuzlabo spēle groza tuvumā uzbrukumā, spēka īpašības, kā arī jāuzņēmas lielāka iniciatīva laukumā.

Artūrs Brēmers. Vēl viens no šīs izlases stabilas rotācijas spēlētājiem, kuram šoreiz nācās spēlēt kā combo aizsargam gan pirmā, gan otrā numura pozīcijā. Ir labs, stabils metiens no tālās distances. Domāju, ka izvēlējies pareizo ceļu - studēt un spēlēt basketbolu Amerikā. Tad būs redzams, vai pēc augstskolas beigšanas būs iespējas spēlēt basketbolu profesionāli.

Kārlis Apsītis. Piemīt ļoti reti mūsdienu basketbolā sastopams metiens - pustālais metiens pēc dribla (atliecienā), kas praktiski nav nosedzams. Čempionātā viņš spēlēja maz, bet šo metienu pamanīju, un domāju, ka vismaz Latvijas klubu līmenī Kārlim tuvā nākotnē ir visas iespējas labi spēlēt uzbrukumā, izmantojot šo metienu. Jāuzlabo fiziskā sagatavotība.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-07-13 18:08, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu, a pārējie? Vītiņš, Magone, Čoders? Sanāk, ka čušs, tukšs numurs?
Pareizi saprati
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2011-07-13 18:56, pirms 13 gadiem
Ļoti interesanti un atšķirībā no tukšas muldēšanas, te ir nosauktas labās un sliktās īpašības, par kurām katrs pats varēja pārlecināties vērojot spēles Rīgā. (protams, arī Valmierā) Vienmēr ir patikusi Zībarta kompetence. Te viss ir skaidri un gaiši uzrakstīts, par ko katrs varēja pārliecināties, nevis par un ap, itkā visu zinu bet nevienam neteikšu, kas dažu cilvēku izpildījumā vienmēr atstāj sajūtu, ka viņš tomēr neko nezin.

     [+] [-]

, 2011-07-13 19:25, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu, a pārējie? Vītiņš, Magone, Čoders? Sanāk, ka čušs, tukšs numurs?
Ko tur daudz par Čoderu var pateikt, ja viņš čempionātā spēlēja uz antibjotikām. Ziedonis jau n-tās reizes ir teicis ka treniņnometnē Čoders bija labākais krampētājs aizsardzībā.
Vītiņš vnk ir par īsu lai spēlētu veču basketu, Magonem pirmkārt veselība jāseaved kārtībā. Helmanim jāpierāda sevi Liepājā.
Tas LV U izlasēm vienmēr ir bijis, ka visi profos nepaliek.

P.S.
Priecē ka ir viedokļi arī no cilvēkiem kas atradušies tieši notikumu epicentrā.

  +3 [+] [-]

, 2011-07-13 19:44, pirms 13 gadiem
to kungs
pacieties,drīz nāks video versija par šo izlasi un vēl par ko interesantu

  +4 [+] [-]

, 2011-07-13 20:31, pirms 13 gadiem
Labi, gaidīšu, izklausās interesanti!

  +2 [+] [-]

, 2011-07-13 21:04, pirms 13 gadiem
Un ir labi dzirdēt viedokli no trenera, kurš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem tieši skautošanā.
sandis444 rakstīja: Ir labi dzirdēt viedokli no cilvēka kas ir tuvu bijis pašai komandai.. citādi Valdiņam ir tā - ja nav mans spēlētājs tad tur nekas nesanāks.. tāda sajūta ka pēc tāda principa strādā un raksta VV..

  -2 [+] [-]

, 2011-07-13 22:27, pirms 13 gadiem
nuu jā... Zībarta vērtējums tiešām izskatās objektīvs...
attiecībā uz Timmu ir piem jautājums...
viņam jāpilnveido ātruma īpašības (tas skaidrs un acīmredzams), bet tik pat skaidrs ka cenšanās uzlabot ātruma īpašības būtiski palielina traumu risku (sevišķi ņemot vērā Jāņa izmērus un proporcijas) vai ekspertiem ir vīzija ar kuras palīdzību lielu gabarītu cilvēki var iegūt ātrumu tajā pašā laikā maskimāli mazinot traumatisma risku?
varbūt jūs zināt kā savulaik trenējās piemēram Kambala.... dalaties informācijā un palīdziet čaļiem progresēt

  +2 [+] [-]

, 2011-07-14 12:48, pirms 13 gadiem
to aloizs
Jāsāk boksā trenētis + vieglatlētika

  +2 [+] [-]

, 2011-07-14 13:05, pirms 13 gadiem
nevajag jau arii parspiileet ar Timmas augumu,normaalis chalis,pilna pasaule ar taadiem...domaa vinji treneejaas kautkaa ipasi savaadaak???
jaa 2.10 vai 2.20 tas savaadaak,bet nejau chalis kuram ap 2 m
aloizs rakstīja: nuu jā... Zībarta vērtējums tiešām izskatās objektīvs...
attiecībā uz Timmu ir piem jautājums...
viņam jāpilnveido ātruma īpašības (tas skaidrs un acīmredzams), bet tik pat skaidrs ka cenšanās uzlabot ātruma īpašības būtiski palielina traumu risku (sevišķi ņemot vērā Jāņa izmērus un proporcijas) vai ekspertiem ir vīzija ar kuras palīdzību lielu gabarītu cilvēki var iegūt ātrumu tajā pašā laikā maskimāli mazinot traumatisma risku?
varbūt jūs zināt kā savulaik trenējās piemēram Kambala.... dalaties informācijā un palīdziet čaļiem progresēt

  +1 [+] [-]

, 2011-07-14 14:49, pirms 13 gadiem
Potenciāls ir, tikai jāskatās, kā tas turpmāk tiks izmantots.

     [+] [-]

, 2011-07-17 10:49, pirms 13 gadiem
Kāpēc Jansons tik daudz izmantoja Brēmeri saspēles vadītāja pozīcijā?
Ātruma ziņā zaudēja visiem saviem pretspēlētājiem, tāpēc pie presinga pa visu laukumu reti, kas izdevās.
metiens no distances tiešām labs