Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Renārs Grāvītis

Kaspara Daugaviņa karjeras kāpnes – spēj nokrist un piecelties...

Kaspara Daugaviņa karjeras kāpnes – spēj nokrist un piecelties...
Ar Bostonas "Bruins" Kaspars Daugaviņš neizcīnīja Stenlija kausu. Vai ar Maskavas "Dynamo" latvietis iegūs Gagarinu?
Foto:AFP/Scanpix

Brīdī, kad tika paziņots par Kaspara Daugaviņa kluba maiņu, pārņēma lepnuma sajūta. Par ko – varētu uzskaitīt dikti daudz argumentus, taču galvenais no tiem – iespējams beidzot Kaspars ir nonācis vietā, kurā latvietim bija jau sen jānokļūst.

Pirmie soļi hokejā

Kaspars Daugaviņš, būdams vēl tīņa vecumā, gājis cauri Krievijas un Kanādas skolai. Tādā pašā garā mēģinājuši arī Artūrs Kulda un Oskars Bārtulis, pie kam visi ir spēlējuši Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un pašlaik ir stabilas vērtības Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). Šajā katlā liekams arī Daugaviņš, jo Maskavas „Dynamo” tāpat vien līgumu latvietim nepiedāvāja. Jāatgādina, ka Lauris Dārziņš un Jānis Sprukts gājuši cauri Somijas skolai un ir stabilas vērtības KHL laukumos, taču NHL tā arī nespēja noturēties. Augstāk minētie sportisti ir bijuši tuvāk NHL laukumiem, lai gan talants acīmredzams ir visiem, taču laiks un apstākļi veiksmīgāki pagadījušies tikai dažiem. Jāatgādina, ka NHL ir nosacīta mēraukla, pēc kuras precīzi noteikt spēlētāja meistarības līmeni būtu naivi un nekorekti.

Daugaviņš, kā jau vairums latvieši, sākumā spēkus izmēģināja Latvijā - HK Rīga 2000 komandā un Prizma/Rīga 86 sastāvā. Skaļi vārdi Latvijas hokejā, kas tajā laikā liecināja par Daugaviņa meistarības līmeni. Tajā pašā sezonā (2003./2004. gadā), būdams trīs gadus jaunāks par dažiem komandas biedriem, Daugaviņš debitēja Latvijas U-18 izlasē. Pēc 2004. gada vasaras latvietis izmēģināja spēkus Maskavas CSKA 2. komandā pēc spēka 3. Krievijas līgā. Būdams ārzemnieks, Kaspars otro reizi karjerā devās palīdzēt Latvijas U-18 izlasei. Pēc tam Daugaviņš atgriezās HK Rīga 2000 komandā, ar kuru startēja Latvijas un Baltkrievijas atklātajā čempionātā. Skaitļi liecina, ka Krievijā Kasparam ar spēlēšanu nesekmējās – iespējams jaunais atbildības slogs bija par lielu, tāpēc iespējams nolēmis atgriezties mājās. Pāriešana no vienas komandas uz otru Kaspara karjerā nenāca par sliktu. Iespējams rakstura audzināšana ļāvusi viena gada laikā uzspēlēt trīs dažāda vecuma nacionālajās izlasēs – tajā skaitā pie pieaugušajiem. Jaunos hokejistus allaž ir nācies raksturot kā azartiskus, taču Daugaviņam līdzi nāca arī meistarības bagāža.

No junioriem uz pieaugušajiem

2006. gada vasarā Kasparu Daugaviņu NHL jauno spēlētāju izvēlē 3. kārtā ar kopējo 91. numuru izvēlējās Otavas „Senators” vienība. Visai augsts izvēles numurs, taču bija skaidrs, ka Kaspars sezonu uzsāks zemākajās hokeja līgās – pirmā pietura bija Toronto St.Michael`s Majors komanda, kas spēlēja Ontario hokeja līgā (OHL). Junioru hokejā Daugaviņš adoptējās labi, vien piebilstot, ka sezonas beigās latvietis iekļuva OHL debitantu pirmajā simboliskajā pieciniekā. Starp tiem tika nosaukti arī tādas NHL zvaigznes kā Patriks Keins un Alekss Pietrandželo. Neslikti! Šai sezonā Kaspars debitēja arī Amerikas hokeja līgā (AHL), taču jaunajā sezonā, mēģinādams pierādīt sevi Otavas komandai, tika nosūtīts atpakaļ uz junioriem. Šī sezona junioros Kasparam bija veiksmīga, taču Pasaules čempionātā Maskavā pieaugušo sastāvā Daugaviņam nepadevās kā vēlētos. Kas par daudz, tas par skādi – arī 2008./2009. gada sezonu Daugaviņš uzsāka OHL. Kādreiz klīda baumas, ka Kaspara attieksme esot nedaudz mainījusies, taču lēnām pa lēnām mūsējais sāka nostiprināties AHL komandā - Binhemptonas „Senators”. Tā arī latvietis cīnījās šajās līgās, 2009./2010. gada sezonu uzsākot jau AHL komandā. Šai nogrieznī Daugaviņš bija pārbaudīta Binhemptonas vērtība. Un beidzot! Kasparam bija nepieciešami trīs gadi, lai debitētu NHL. Šāds pavērsiens notika vairāku Otavas „Senators” hokejistu traumu dēļ – tas nevienu vairs neinteresēja. NHL gaisu Kaspars apostīja – tas kļuva par labu ierakstu CV, taču Daugaviņš turpināja cīnīties, lai spētu tur noturēties uz ilgāku laiku! Latvietis debitēja arī Olimpiskajās spēlēs Vankūverā. Tur mūsējais eksplodēja un jutās kā zivs ūdenī. Patinot filmu, nākas atcerēties, ka Kanādā Daugaviņš bija viens no komandas līderiem. Šķiet, šis bija Daugaviņa augstākais karjeras punkts līdz Olimpiskajām spēlēm. Pēc Olimpiskajā sezonā Kaspars spēlēja tikai AHL, taču nākošajā latvietis nostiprinājās Otavas „Senators” rindās, debitējot Stenlija kausa izcīņā.
2012. gada starpsezonā Daugaviņš noslēdza jaunu vienvirziena līgumu ar „Senators” vienību. Pa ceļam ar klubu nācās strīdēties par Kaspara vārējumu un kluba piedāvājumu, taču ātri viens mūsējais ieguva to, ko bija pelnījis. Tam sekoja NHL lokauts jeb sezona tika pārtraukta uz nenoteiktu laiku. Šajā laikā Kaspars pievienojās Rīgas „Dinamo” vienībai. Daugaviņš nokļuva visvājākajā komandā atjaunotās vienības vēsturē. Arī Kaspars tika kritizēts, jo gaidīts no viņa tika daudz vairāk. Beidzoties NHL lokautam, 2013. gada janvārī latvietis devās uz Ziemeļameriku, lai palīdzētu „Senators” komandai. Kanādas komanda marta beigās Daugaviņu ievietoja neaizsargāto spēlētāju sarakstā, un Kasparu izvēlējās Bostonas „Bruins” komanda. Vienība, kas bija reāla Stenlija kausa pretendente. Tas priecēja, Kaspars Stenlija kausa izcīņas dēļ pārcēla kāzas, taču beigās palika gribot. Tā bija laba pieredze un vēl viens ieraksts Daugaviņa CV.

Laiks kas laiks – Daugaviņš nesagaidīja

2013. gada vasarā Daugaviņš gaidīja jaunu piedāvājumu no NHL kluba. Kā Sporta Avīze + intervijā minēja latvietis, tad situācija izskatījās cerīga, jo vispirms līgumi tika noslēgti ar komandu līderiem, tikai pēc tam ar pārējiem. Daugaviņš nesagaidīja, tāpēc pārcēlās uz Šveices čempionātu, kur pievienojās Ženēvas „Servette” komandai. Laba izvēle – teicami dzīves apstākļi un augstas klases hokejs. Pāri visam – izdevās ļoti rezultatīva sezona. Daugaviņš pierādīja, ka spēj būt ne tikai labs aizsardzības speciālists, bet arī labs punktu guvējs. Ja pagājušajā starpsezonā Daugaviņš kāroto līgumu gaidīja ilgu laiku, tad šosezon pavisam pretēji – Kaspars spēlēs Harija Vītoliņa vadītajā Maskavas „Dynamo” komandā. Patīkami!

CV, kā atskaites punkts iepriekš paveiktajam...

Kamēr visi Lieldienās dauzīja olas, Daugaviņš tikmēr meklēja jaunu darba vietu. Atrada! Teicami aizvadītā sezona Šveicē ir tikai viens atspēriena punkts, kāpēc „Dynamo” vienībā spēlēs otrs latvietis. Augstāk uzskaitītie fakti un Daugaviņa ieraksti CV ir lielisks pierādījums tam, ka latvietis ir labs hokejists – ar raksturu, spējis cīnīties, krist un piecelties, nonākt vēl nebijušās virsotnēs, nokrist atkal un pierādīt, ka ir spējīgs uz ko vairāk, nekā domā citi. To pamanīja Maskavas „Dynamo” komanda – novērtēja augstāk uzskaitītos ierakstus Kaspara Daugaviņa karjerā. Jāsaka paldies arī Ženēvai. Lai Kasparam veicas!


, 2014-04-24 15:55, pirms 10 gadiem
nez kāpēc tas gads Rīga '2000 sastāvā pieminēts tikai garāmejot... Pie Šuplera maiņa Daugaviņš - Cipruss - Saulietis ļoti labi izskatījās. Tā bija viņam laba sezona - iespējams, tieši tāpēc sekoja debija pieaugušo izlasē un arī NHL drafts.

p.s. šeit autoram padevies ļoti neveiksmīgs teikumu virknējums: ...Pēc tam Daugaviņš atgriezās HK Rīga 2000 komandā, ar kuru startēja Latvijas un Baltkrievijas atklātajā čempionātā. Skaitļi liecina, ka Krievijā Kasparam ar spēlēšanu nesekmējās – iespējams jaunais atbildības slogs bija par lielu, tāpēc iespējams nolēmis atgriezties mājās. ... - varētu padomāt, ka Rīga '2000 spēlēja Krievijā
, 2014-04-24 20:46, pirms 10 gadiem
Es gan spītīgi turpināšu uzskatīt, ka pāreja no viena no NLA līderiem uz vienu no KHL līderiem nav nekāds īpašais karjeras kāpums.

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...