Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Irbe: „Nedodam čehiem otru iespēju...”

Irbe: „Nedodam čehiem otru iespēju...”
Artūrs Irbe ir pārliecināts, ka olimpiskajā turnīrā visu noteiks vārtsargu spēle.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f-64

Uz pāris dienām Artūrs Irbe bija aizskrējis līdz Vankūverai – pilsētai, kas šajās dienās ir pasaules olimpiešu mājvieta, bet savulaik te latviešu vārtsargs iepazinās ar trenera Maika Kīnana smago raksturu.

„Man nav palikušas sliktas atmiņas par Vankūveras „Canucks” pavadīto laiku – jā, Kīnans uzvedās dīvaini, bet, ja šīs situācijas uztver filozofiski, tad patiesībā bija ļoti interesanti. Atminu, ka vairākas reizes viņš mani nomainīja jau pēc pirmajiem zaudētajiem vārtiem – sākumā biju izbrīnīts, pat sašutis, taču vēlāk sapratu, ka tas bija viens no Maika iemīļotajiem trikiem, lai sašūpotu komandu. Vienīgi muļķīgi, ka instrumenta lomā biju nokļuvis es...”

Olimpiskajā Vankūverā Irbe noskatījās divas spēles ar astīti. „Uz Latvijas maču pret slovakiem ierados tikai uz beigām, jo iekļuvām lielos sastrēgumos. Vēl redzēju zviedrus pret somiem un krievus pret čehiem. Kā mums spēlēt šovakar pret Čehiju? Šajā turnīrā visu, pirmkārt, noteiks vārtsargu spēle. Šveice tam ir tipisks un uzskatāms piemērs. Salīdzināt KHL un NHL spēlētāju meistarību laukumā nav jēgas, jo atšķirība ir ļoti liela – šajā ziņā nedzīvosim ilūzijās. Ne mums tāds ātrums, ne izturība... Tātad – vārtsarga spēle, disciplīna aizsardzībā un mazliet veiksmes uzbrukumā. Saku – mazliet veiksmes – jo šādos mačos daudz nemaz nevajag. Paskat, kā mēs guvām tos divus vārtus pirmajā mačā: vienā epizodē čehi rupji kļūdījās piespēlē un tieši tajā sekundē Sotnieks izskrēja no noraidīto soliņa. Otrajā gadījumā bija veiksmīga ripas lidojuma maiņa – kur tā pieskārās, nav pat svarīgi, galvenais – mēs guvām vārtus. Savu vārtu tuvumā jāizdara viss, lai vārtsargs redzētu metienus. No zilās līnijas Edžam šāvieni nesagādās problēmas, tas pats – no zonas malām. Savukārt, ja ripa pēc metiena atlec vārtu priekšā, tad tur pirmajam ir jābūt mūsu spēlētājam – lai ko arī tas maksātu. Nedodam pretiniekam otru iespēju. Latvijas izlasei jāapzinās, ka spēle sākas ar pirmo iemetienu – nevajag tik rupji atdot iniciatīvu. Saprotams, ka meistarīgas komandas neprasa, vai drīkstu – tās vienkārši paņem. Bet – arī tad tiek paņemts tikai tas, ko atļauj otra komanda. Mēģinām spēlēt ar saviem apgriezieniem, nevis turam līdzi čehu pārnesuma kārbai. Nospiežam tempu. Darām uz laukumu visu ļoti vienkārši, neko neizgudrojam – bez liekas improvizācijas. Vienkārši un ātri. Tā būtu mūsu taktiskā gudrība, kas iepriekšējos mačos neizpaudās. Pret Čehiju ir iespēja, jo – ja salīdzina, kuru no lielajām komandām dabūt šajā turnīra fāzē kā pretinieku, tad viņi patiešām ir labākais variants. Vēl jo vairāk tāpēc, ka vienu spēli pret čehiem Vankūverā jau esam nospēlējuši.”

Pats Artūrs Latvijas un Čehijas spēli skatīsies no savām pagaidu mājām Vašingtonā, jo NHL klubi jau šotrešdien atsāk treniņus – viņiem olimpiskās brīvdienas ir beigušās. „Capitals” turpinās sezonu, kas šogad viņus izvirza par galvenajiem pretendentiem uz Stenlija kausu un Irbem klubā pietiek darba.

  +5 [+] [-]

, 2010-02-23 14:47, pirms 14 gadiem
novēlu Arčam tikt pie Stenlija! Ir pelnījis!

 +10 [+] [-]

, 2010-02-23 14:55, pirms 14 gadiem
smilchs2 rakstīja: novēlu Arčam tikt pie Stenlija! Ir pelnījis!
Vismāz kā vārtsarga Treneris!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-23 15:42, pirms 14 gadiem
un atkal ljoti sakariigi! Lieti noderetu, ja sho vestuliti nolasitu hokejistiem, jo IRBE tomer Latvijas hokeja ir personiba un pat ar cienju pret vinju- vajadzetu sho to panjemt bno teikta, pat ja Znaroks to pashu ir teicis 10 reizes!

  +4 [+] [-]

, 2010-02-23 16:46, pirms 14 gadiem
"Trāpīts desmitniekā"! Par savu vārtu drošību pilnīga taisnība! Žēl, ka Irbe nekomentē hokeju Patiess hokeja lietpratējs, ne tā kā dažs labs..

  -1 [+] [-]

, 2010-02-23 19:58, pirms 14 gadiem
Irbem ir liels ''mīnuss''-runājis ne pra prātam Lipmanam.Bet kā cilvēkakam-ne katram ir drosme atteikties no olimpiskā zelta/1990 g.PSRS izlase./

     [+] [-]

, 2010-02-23 20:50, pirms 14 gadiem
dzinchis rakstīja: Irbem ir liels ''mīnuss''-runājis ne pra prātam Lipmanam.Bet kā cilvēkakam-ne katram ir drosme atteikties no olimpiskā zelta/1990 g.PSRS izlase./
Kurā vietā notika 1990. gada ziemas OS? Neraksti tak stūlbības.

     [+] [-]

, 2010-02-24 00:07, pirms 14 gadiem
prātīgi vārdi, bet izpildīt to visu ir otra lieta.. ja džeki no tiesas apjautīs šīs spēles svarīgumu, tad viss notiksies. mazliet ticības