Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Ēriks Strauss

Kura izlase labāka?

Kura izlase labāka?
Elīna Babkina ir vienīgā, kura divos U-20 Eiropas čempionātos izcīnījusi bronzas medaļas.

FOTO: Romāns Kokšarovs

2010. gada U-20 sieviešu basketbola izlases modelis tiek uzskatīts par ļoti perspektīvu un cerīgu, un kurai ir pa spēkam būt pirmajām starp visām sporta spēļu komandām, kura pakāpusies augstāk par bronzas medaļu vērto goda pjedestāla pakāpienu. Vai tā tas tiešām būs, varēsim sākt vērtēt jau šovakar, kad tiks aizvadīta pirmā spēle ar Zviedriju.

U-20 izlašu Eiropas čempionāti notiek kopš 2000. gada un Latvija šajā desmitgadē sasniegusi vērā ņemamus panākumus. 2002. gadā tika izcīnīta ceturtā vieta, 2005. gadā - bronza, vēl pēc četriem gadiem atkal bronza. Teorētiski abas bronzas komandas bijušas spēcīgākas par 2002. gada sasaukumu, taču izcīnītās medaļas nav vienīgais kritērijs, pēc kā noteikt vienas vai otras jaunatnes izlases vērtību. Viens no kritērijiem - kur turpmākajā karjerā iekārtojušās attiecīgā gada gājuma spēlētājas, kādā līmenī viņas turpina spēlēt, vai nonākot pieaugušo kārtā izdevies nostiprināties nacionālajā izlasē?
Pagājušā gada bronzas sastāvam šo latiņu vēl nevar piemērot, jo vairums spēlētāju iekļautas arī šā gada U-20 sastāvā un dažas nonākušas līdz lielās izlases kandidātu sarakstam. Kā un vai tagadējām U-20 izlases basketbolistēm būs sakārtojusies karjera, varēs izmērīt tikai pēc pāris gadiem, taču 2002. un 2005. gada modeļu varam jau šodien salikt pa plauktiņiem.

2002. gads. Pienesums nacionālajai izlasei ir vairāk nekā jūtams. Tieši no šā gada sastāva izveidojās tās izlases kodols, kurš 2005. gadā Eiropā bija sestajā vietā, pēc diviem gadiem - jau ceturtajā, bet 2008. gadā ieguva tiesības spēlēt pat olimpiskajās spēlēs. Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Anete Jēkabsone, Zane Tamane un Ieva Kubliņa joprojām ir izlases kodols un visus šos gadus bija izteiktas izlases līderes. Ar atsevišķiem izņēmumiem. Kārkliņa pieaugušo izlasē iekļāvās tikai pēc tam, kad bija pabeigtas visas iespējamās augstskolas. Vēl droša lielās izlases spēlētāja bija Elīna Zīke, taču viņa izvēlējās citu dzīves ceļu. Vēl viens kvalitātes rādītājs - Jēkabsone jau otro gadu, Tamane vien pāris spēlēs, taču ir pierakstījušās WNBA, bet Kubliņa atradās tikai pāris soļu attālumā, lai nokļūtu šajā līgā. Visbeidzot - Jēkabsone tikusi atzīta par labāko Eiropas jauno spēlētāju un par labāko arī starp pieaugušajām.

2005. gads. Pirmie vienmēr ir un paliek pirmie un šī izlase tieši ar to arī paliks unikāla, ka kā pirmā no sporta spēļu komandām izcīnījusi medaļas. Kā unikāla spēlētāja ir jāmin Elīna Zīke, kura U-20 izlasē bija gan 2002. gadā, gan 2005. gadā... Lielajai izlasei līdz šim noderīgas bijušas vēl trīs spēlētājas: Elīna Babkina, Santa Dreimane un Aija Brumermane. Četru gadu laikā nevienai no izlasē iekļuvušai nav izdevies "pastumt" malā konkurentes konkrētās pozīcijās, taču izlasē ir divpadsmit vietas un kādam jābūt arī rezervē. Citreiz kvalitatīvi rezervisti var dot daudz lielāku efektu, nekā kronētās līderes.

2009. gads. No pērnā gada sastāva pagaidām izceļams tikai viens uzvārds - Elīna Babkina, kura ir tikpat unikāla kā Elīna Zīke - abas startējušas divos U-20 Eiropas čempionātos. Vien atšķirība tā, ka Zīkei laiks starp vienu un otru čempionātu bija trīs gadi, Babkinai - pat četri. Vēl viena būtiska atšķirība - Babkina ir vienīgā, kurai ir abas bronzas medaļas. Starp spēlētājām vienīgā...
Pārējo spēlētāju uzvārdus būs jāsāk iegaumēt šovakar. Nacionālās izlases galvenais treneris Georgs Dikeulakos kandidātu sarakstos iekļāvis piecas jaunās basketbolistes: Sabīni Niedolu, Aneti Šteinbergu, Kristīni Vītolu, Lieni Priedi un Lindu Rubeni. Niedola jau ir paspējusi pierakstīties pieaugušo kārtā, bet pārējām sevi vēl ir jāpierāda. Tiek lēsts, ka no tagadējā iesaukuma lielajai izlasei varētu būt tikpat liels pienesums, kā no 2002. gada izlases. Ne šogad, bet pēc pāris gadiem. Lai izdodas!


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-07-15 16:00, pirms 14 gadiem
Nav svarīgi, kura izlase ir stiprāka savā starpā, bet galvenais, lai mūsu meičas ir stiprākās starp visām 16 čempionāta dalībniecēm! PAR LIELU LATVIJU!
, 2010-07-15 16:17, pirms 14 gadiem
"...kurai ir pa spēkam būt pirmajām starp visām sporta spēļu komandām, kura pakāpusies augstāk par bronzas medaļu..."

Esmu to jau kaut kur dzirdējis... Kā man nepatīk šādi teksti pirms mačiem, esmu ļoti māņticīgs! Protams, novēlu panākumus, tikai nevajag ar šādiem tekstiem izlikties par baigajiem palīgiem, ar kuru pūliņiem iespējams kāpt augšup... Kaut kā neticās, ka meitenēm no šādiem tekstiem vairojas meistarība un pārliecība par sevi.
, 2010-07-15 16:31, pirms 14 gadiem
Ēriks Strauss sit ar skaitļiem:
"Nacionālās izlases galvenais treneris Georgs Dikeulakos kandidātu sarakstos iekļāvis četras jaunās basketbolistes: Sabīni Niedolu, Aneti Šteinbergu, Kristīni Vītolu, Lieni Priedi un Lindu Rubeni."
, 2010-07-15 16:34, pirms 14 gadiem
..un Ēriks Strauss lasa komentārus, jo ātri gan paspēja izlabot...
, 2010-07-15 16:41, pirms 14 gadiem
smailiite rakstīja: ..un Ēriks Strauss lasa komentārus, jo ātri gan paspēja izlabot...
Tas jau normaaali, daudz labaak nekaa atstaat un teelot, ka nepamana.
, 2010-07-15 16:46, pirms 14 gadiem
Un ko Zīke tagad dara? Basīti vēl vispār spēlē?
, 2010-07-15 17:08, pirms 14 gadiem
Cartman rakstīja: Un ko Zīke tagad dara? Basīti vēl vispār spēlē?
Elina Zike
nezinu gan, cik te patiesības
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...