Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Duelis: Vai Gundaram Vētram vajadzētu vadīt Latvijas izlasi?

Duelis: Vai Gundaram Vētram vajadzētu vadīt Latvijas izlasi?
Ingmārs Jurisons un Ēriks Strauss

Latvijas Basketbola savienība šodien paziņoja, ka galvenais kandidāts uz Latvijas vīriešu izlases trenera vietu ir Gundars Vētra. Cik būtiska ir pagātnes ēna pār Vētras galvu?

Ēriks Strauss

Iespējams, ka Gundars Vētra ir labākā kandidatūra, kādu varēja atrast starp treneriem, kuriem līdz šim ar nacionālo izlasi nav bijis nekā kopīga, bet nav ne mazākās pārliecības, vai Vētra izskata to kā kārtējo darba piedāvājumu un pirmo nopietno starta punktu ielekšanai vīriešu basketbolā, vai tomēr, ko visvairāk vajadzētu vēlēties - iespēju pacelt latviešu un Latvijas basketbolu jaunā kvalitātē.

Pieļauju, ka Vētram ir pa spēkam sakārtot vismaz to vidi, kurā uz noteiktu laika posmu vienkopus sanāk tā brīža gaišākie, labākie un perspektīvākie vietējie spēlētāji jeb basketbolisti, kuri reizi gadā savus klubu kreklus nomainīs pret izlases formām. Par to, ka pie Vētras nenotiks nekādas žūpošanas vai viesnīcu demolēšanas, nešaubos ne brīdi. Šādiem tipiņiem durvis tiks parādītas jau tajā brīdī, kad spēlētāji vēl nebūs iedomājušies par vakara vai nakts tusiņiem. Kā profesionāli Vētru atbalstu ar rokām un kājām, taču ir viens "bet", kuru ir sagremojusi jaunākā paaudze, bet joprojām nespēj sagremot tā laika ļaudis, kas atradās ļoti tuvu 1992. gada pavasara lēmumam "uzmest" tikko kā atdzimušo Latvijas izlasi.

Ja Vētra līguma parakstīšanas laikā (ja kaut kas tāds notiks) preses konferencē svinīgi paziņos, ka "esmu gatavs ar savu darbu izlasē pierādīt, ka mana 1992. gada izvēle bija nepareiza" - no manas puses nebūs nekādu "bet". Taču bez šī jautājuma izrunāšanas - uzskatu, ka nav morālu tiesību uzskatīt Vētru par labāko kandidātu.

Ingmārs Jurisons

Gaidāmo pārmaiņu priekšvakarā izlasei nepieciešams treneris, kas spēj produktīvi strādāt ar jaunākiem, un vienlaikus - būt nopietna autoritāte arī jau pieredzējušajiem spēlētājiem, un Gundars Vētra šobrīd ir labākā kompromisa kandidatūra. Gadu gaitā regulāri esmu pārliecinājies, ka mūsu uzskati par dažādām parādībām un personībām basketbolā sakrīt, un šobrīd personīgi esmu pilnīgi drošs - Vētras vadībā valstsvienība tiktu komplektēta pēc skaidriem principiem, to vadītu profesionālis ar mūsdienīgām basketbola zināšanām, un nevienam nebūtu pat domas, ka attiecībā uz komandas disciplīnu vai sportisko režīmu varētu tikt pieļautas kādas atkāpes. Latvijas vīriešu izlase šobrīd atrodas lūzuma punktā, un treneris-čīkstulis vai treneris-hiperdemokrāts te neder - jābūt trenerim ar stingru stāju, skaidriem profesionālajiem principiem un kārtīgu vēl padomju laika kalumu. Vētra nekad nav vairījies saukt lietas īstajos vārdos (arī attiecībā uz Basketbola savienības darbībām), un šobrīd tas ir vajadzīgs - aiz muguras sabiedrībai jau sastrādāts gana daudz.

Tā ir viena, profesionālā puse. Otra ir ētiskā. Protams, ka neizbēgami izskanēs 1992. gada notikumi, ko arī pats labi atceros. Atceras arī Gundars Vētra, taču katrā to piesaukšanas reizē netaisa paniku un nesāk histēriski skaidroties, sak - ko jūs man te tagad piešujiet, tur viss bija citādāk! Un tas arī loģiskākais - laiku tāpat atpakaļ pagriezt nevar. Latvijas izlasi jau vadījis Igors Miglinieks, vadījis Armands Krauliņš. Starp citu, kā trenera asistents vadījis arī Vētra. Vai tagad ir īstais laiks izdomāt kādus principus, kuru nekad iepriekš nav bijis - šaubos, vai jau tā daudz cietusī Latvijas izlase pelnījusi vēl arī to. Tā ir pelnījusi vispirms labu treneri. Nedrīkst dzīvot pagātnē (nejaukt ar vēstures glabāšanu atmiņā), jārūpējas, lai būtu nākotne.

Lietotāju viedoklis

  • 158

  • 551


1 2 61 komentārs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-08 19:26, pirms 14 gadiem
Jurisons zvers saja dueli , tapec + par labu vinjam
Štrausam soreiz neka
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2009-12-08 19:29, pirms 14 gadiem
Strausa kunga arguments neiztur ne mazāko kritiku, jo dzīvojot pagātnē neviens uz priekšu tā arī nekad netiks. Ir jāvērtē konkrētās situācijas perspektīvā. Vētra kā spēlētājs 90-to sākumā un Vētra kā treneris 21.gs. 1.desmitgades izskaņā ir pilnīgi 2 dažādi jēdzieni. Ir pagājuši 17 gadi un šīs izvēles bija individuālas un katram spēlētājam savas domas kāpēc tiek darītas konkrētās lietas. Varbūt gan tā laika, gan arī šodienas lēmums ir tas, kurš ir izdevīgākais Vētras karjerai, bet vai tad tāpēc lielākā daļa cilvēku nedara savu darbu? Domājot par iespējām attīstīties un progresēt? Vētram nav jāattaisnojās neviena priekšā kā tikai sava sirdsapziņa.

 +12 [+] [-]

, 2009-12-08 19:33, pirms 14 gadiem
Varētu uztaisīt dueli: Bimbis vs Jurisons

     [+] [-]

, 2009-12-08 19:39, pirms 14 gadiem
Man vairāk Ēriks Strauss

  +6 [+] [-]

, 2009-12-08 19:49, pirms 14 gadiem
Arvīds Rasa rakstīja: Strausa kunga arguments neiztur ne mazāko kritiku, jo dzīvojot pagātnē neviens uz priekšu tā arī nekad netiks.
cilvek, tu uz kuras planetas dzivo... politika, piemeram, (protams, ne jau Latvijā) visu izšķir tikai pagātnes darbi, ari citas sferas. Nesaku, ka Vetras lemums 92-aja ir par pamatu viņa kandidaturas neizskatisanai, taču "nevajag dzīvot pagātnē" ir vsp kkads absurds...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-12-08 19:56, pirms 14 gadiem
Latvijas izlasē ar pašreizējiem spēlētājiem ir ļoti maz kas ir atkarīgs tieši no trenera un tas ir pierādījies jau vairāku gadu garumā. Vēl gadus 5 nebūs atzīstamu rezultātu izlasei liec,ko gribi par treneri muļļāšanās vien sanāks un vainīgo meklēšana..

     [+] [-]

, 2009-12-08 19:57, pirms 14 gadiem
Nu nevar Strausa k-ks piedot Gundaram to 1992.gadu...,negribot saprast to ,kad izvēle bija sportisko mērķu sasniegšanai (diemžel nepiepildījās). Katrs kartīgs sportists (par kadu es Gundaru uzskatu)vēlas pēc iespējas iegūt vairāk titulus ,un viņš pats ir tiesīgs lemt kur un kādā veidā tos sasniegt, jo sportista karjera nav paredzama. Par valsts"uzmetienu" arī negribētu piekrist, jo cik pati valsts "neuzmet" bijušos sportistus,kuri vecumdienas pavada nabadzībā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-12-08 20:01, pirms 14 gadiem
Ja tu brauc ar auto un uztaurē kādam, kurš ielas malā piesārņo dabu... vai tā nav liekulība?

Cik daudzi no kliedzējiem paši atteiktos no karjeras, naudas, statusa idejas vārdā? Kurš no jums ikdienā nezog tajā brīdī, kad esat droši, ka nepieķers? Jokupēteri :-)

  +1 [+] [-]

, 2009-12-08 20:03, pirms 14 gadiem
Atis Sēklinieks, 19:26, pirms 31 minūtes, citēt
Tagad ir istais laiks,lai ieraditu Vetrovam un Tumanovam vietu(pie parashas)!
Ko tik rupji ko?
Vari būt mierigs,ja spēkbriedā par sevi neparūpēsies tagad, tad vecumdienās pats vari sedēt pie parašas un liec tiem basketbolistiem mieru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-08 20:09, pirms 14 gadiem
..man dziļi vienaldzīgi Vētras antinacionālistiskie ''grēki",bet viņš taču ar vīru komandām nekādus panākumus nav demonstrējis...Vētras vadītais ''Barons" bija atklāti vājš,lai neteiktu vairāk....Par sievu izlases treneri gan viņu labprāt redzētu...

  -1 [+] [-]

, 2009-12-08 20:10, pirms 14 gadiem
Absoluti nepiekrītu, pat ienīstu Strausa viedokli. Tieši tādu cilvēku kā Strauss dēļ, Latvija neko nespēj sasniegt nevienā dzīves jomā. Mūžīgais skats pagātnē, aizvainoti uzmestās lūpas un gremdēšnās seno gadu smeldzīgajā letiņa liktenī ir lietas, kas neiet roku rokā ar progresu un panākumiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-12-08 20:20, pirms 14 gadiem
Ja Vētra līguma parakstīšanas laikā (ja kaut kas tāds notiks) preses konferencē svinīgi paziņos, ka "esmu gatavs ar savu darbu izlasē pierādīt, ka mana 1992. gada izvēle bija nepareiza" - Nu un KAPĒC viņam tas jādara?! Un kāds tam sakars ar šodienu? Es neesmu jaunās paaudzes pārstāvis,bet man tas netraucē! Tā bija viņa izvēle un viss!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-08 20:25, pirms 14 gadiem
IIZ 70, 20:17, pirms 2 minūtēm, citēt
Kulīti jau var piemeklēt dažādu, bet tās saturs nemainās.
Visi, kas sekoja basketbolam tajā laikā ļoti labi zin, kas tā bija par NVS izlasi-Vetrov, Tumanov un vel pārējie krievi.
Bija arī ukraiņi, (Volkovs) čaļi ,kuri kopā spēlējot gribēja sasniegt sportisko mērķi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2009-12-08 20:28, pirms 14 gadiem
Nu gan Jurisons aizmuldējās...Lai labāk palasa vecās SA, kur -bez sāls- ēda Kambo par nespēlēšanu izlasē, vai novēloto pievienošanos treniņnometnēm. Tad gan nekas netraucē dzīvot pagātnē. Arī rakstot par W vienmēr atcerās vēl ''broču'' laiku notikumus...utt.

Vētra ir labs treneris, bet ne tik labs lai aizmirstu 92.gadu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-08 20:35, pirms 14 gadiem
IIZ 70 rakstīja: Pagātnē tiešām nevajag dzīvot, bet arī aizmirst viņu nevajag, jo savādāk nebūs no kā mācīties, lai kļūdas neatkārtotu.
paldies par neko neizsakošu, visaptverošu un pareizās normās ievērotu komentāru. TIkpat labi varēji patiekt- visiem jādzīvo labi un saticīgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Krokodils
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-12-08 21:02, pirms 14 gadiem
Valmierietis12 rakstīja: Strausa kungs ja gribat lai jums kads par kko atvainotos tad varbut sakat pats to darit.. saakat ar to ka atvainosieties tam cilvekam kam draudējat šeit pat sportacentrs.com portālā ar savu komentaru - "mes zinam kur Tu dzivo, talak pats izdomā kas ar Tevi notiks..."
Nevajag ja, Sintizators pats toreiz provocēja Strausu, tādus vajag nolikt pie vietas!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-08 21:08, pirms 14 gadiem
Nu skumji ka basketbols ir tādā līmenī ka nav par ko rakstīt,Eiropā vieni zāģi.Un pat te žurnālisti piemin 1992 gadu.Dziļāk pagātnē jau nevarēj parakties.Kas mums ir svarīgs?atkritumus izgāzt pār Latviju jeb sasniegt kādus labus rezultātus.Atradušies patrioti.Pretīgi lasīt šitās žurnālistu demagoģijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 61 komentārs