Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvija plus Igaunija. Kas sanāktu?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Latvija plus Igaunija. Kas sanāktu?
Foto: bbl.net

Neviens nevar paredzēt, kāds būs Baltijas basketbola līgas liktenis pēc pēdējā finālturnīra notikumiem Viļņā, pēc samilzušajām nesaskaņām. Kas sanāktu, ja izveidotos kopīga Latvijas un Igaunijas klubu līga, par ko runāja jau pērnruden? Vai varētu iztikt bez lietuviešiem?

Pieļauju, ka lietuviši īpaši vai pat nemaz neraudātu, ja Latvijas un Igaunijas spēcīgākie klubi vairs BBL nespēlētu un līdz ar to šāda līga beigtu pastāvēt. Lietuvieši uzskatīja, uzskata un vēl uzskatīs sevi par basketbola lielvalsti, salīdzinājumā ar abām kaimiņvalstīm, vienkārši tagad viņiem nebūs iemesla tik bieži uz abiem kaimiņiem paskatīties no augšas. Ja nu vienīgi ceļi krustojas Eiropas kausu izcīņā, iespējamajā VTB līgā, izlašu līmenī vai kaut kur citur, bet ne rugulāri visas sezonas garumā. Vai pietiekami interesanta skatītājam Latvijā un Igaunijā būtu kopīga basketbola līga, par kādas tapšanu tika runāts jau pirms šīs sezonas?

Latvijas un Igaunijas spēcīgākās komandas jau ir noteikušas labāko četrinieku un tās jau dala godalgas. LBL izrādījās gan krietni saturīgāka, gan intrigas ziņā interesantāka nekā pesimistiski tika prognozēts sezonas sākumā. Nerunāsim tagad par spēles līmeni, turklāt tā vērtējums bieži vien ir diezgan subjektīvs, turklāt, tikai savā starpā spēlējot, to nemaz nevar objektīvi novērtēt, bet dažas spēles katram no labākajiem klubiem ar kaimiņiem BBL arī nedod pilnīgi skaidru bildi. Tiesa, tieši BBL čempionātā redzētais jau arī liek domāt, ka garlaicīga Latvijas un Igaunijas kopīgā līga nebūtu. Skaidrs, ka līdz nākamajai sezonai gan vienā, gan otrā valstī var kaut kas mainīties, taču pašreiz situācija abās ir ļoti līdzīga - proti, gan Latvijā, gan Igaunijā ir izteikts pirmais četrinieks un tad nāk pārējās komandas. Turklāt Igaunijā šosezon ir noticis interesants pavērsiens, kas arī ir tikai par labi teorētiski iespējamajai kopīgajai līgai un interesei par to - Igaunijā regulārajā turnīrā otro vietu aiz Tartu TU/"Rock" ieņēma nevis Tallinas "Kalev/Cramo", bet gan "Rakvere", trešais bija TTU KK (Tallinas tehniskā universitāte) un tikai ceturtais "Kalev/Cramo", kuru redzējām BBL spēlēs un kas bija vērā ņemams spēks mūsu labākajiem klubiem. Finālā TU/"Rock" spēlē ar "Rakvere" (šobrīd sērijā 1:2!) un galvaspilsēta Tallina nav tikusi finālā.

Tātad var secināt, ka igauņiem ir vēl divas apmēram tādas pašas komandas. Rakveras komandā pieredzējušā trenera Andreasa Sobres vadībā spēlē pieredzējušie Krīsa un Mīrseps, vēl 4-5 zināmi igauņu spēlētāji vecumā no 18 līdz 26 gadiem, kā arī uzbrucējs Andersons ar Kanādas un Jamaikas pilsoņa pasēm. TTU KK trenē viens no labākajiem snaiperiem igauņu basketbola vēsturē Aivars Kūsmā, šīs komandas vidējais vecums ir tikai 22 gadi un tajā spēlē tikai igauņu basketbolisti. Esam pieraduši basketbola ziņā uz igauņiem skatīties no augšas uz leju (ne tik izteikti, kā lietuvieši uzmums un īpaši jau igauņiem, bet tomēr darām to), iesakņojies priekšstats, ka viņiem taču basketbolā nekā nav, bet laikam jau, ka tomēr kaut kas ir. Un šo "kaut ko" būtu interesanti redzēt Rīgā, Ventspilī, Valmierā, Liepājā un Jelgavā. Tāpat kā Tallinā, Tartu, Rakverē un Valgā būtu interesanti redzēt mūsu labākos klubus.

Varbūt patiešām ir vērts pamēģināt?

  +9 [+] [-]

, 2010-05-07 18:20, pirms 14 gadiem
uz priekssu, jo volejbols parada, ka tiiri labi maakam ar igaunniem sadarboties.

  +9 [+] [-]

, 2010-05-07 18:30, pirms 14 gadiem
Kāpēc ne?!

  +7 [+] [-]

, 2010-05-07 18:36, pirms 14 gadiem
es par

  +7 [+] [-]

, 2010-05-07 18:39, pirms 14 gadiem
Uz to viss arī iet, un uzskatu, ka jāapvienojas jau šogad!

  +6 [+] [-]

, 2010-05-07 18:46, pirms 14 gadiem
Pēc tagadējiem vietu sadalijumiem BBL tas sāk izlikties jau par iespējamu variantu.

  +4 [+] [-]

, 2010-05-07 18:51, pirms 14 gadiem
Tas būtu interesanti un domāju abiem izdevīgi

  -1 [+] [-]

, 2010-05-07 18:53, pirms 14 gadiem
Par to domāju jau iepriekš. Lai gan varetu būt jau ari esošais modelis, tikai LR un Žalgiris starte ar B komandām, visiem bus labāk.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-07 18:59, pirms 14 gadiem
Mums būtu labāk bez leišiem. Nebūtu nekādu aizdomīgi ieskaitītu grozu pēc spēles laika beigām, nebūtu nekādas leišu virskundzības - "mēs nolemsim, bet jūs, sīkie spēlēsiet". Turklāt līmeņa ziņā arī neko īpaši nezaudētu, Rytas un Žalgiris tāpat vairs nespēlē BBL un mūsu labāko klubu līmenī, no lietuviešu klubiem, ir tikai Šauļi. Vispār tas ir netaisnīgi, ka visu BBL nolemj leiši, bet vēl netaisnīgāk tas būs nākamsezon, kad Rytas un Žalgiris vairs nespēlēs BBL regulārajā sezonā. Reāli sanāks tā - spēcīgākie klubi ir no Latvijas un Igaunijas, bet par spēlēšanu / kalendāriem utml. lemj leiši. Negodīgi.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-08 00:39, pirms 14 gadiem
Mēģināts nav zaudēts, turklāt BBL pēdējā gada laikā galīgi degradējusies - vadības ziņā. Vēl 1 stulbums, ka nākamsezon, ja tāda vispār būs, neparedz vietu Baronam...