Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Absurda teātris

Absurda teātris
Nelegālā video skatīšanās - gluži kā vecajos, labajos perestroikas laikos...

"Ventspils" vakar saņēmusi oficiālu atbildi no Baltijas Basketbola līgas, kurā informēta - tās protests ir noraidīts (šodien izlasu kluba mājaslapā). Nākamceturtdien jāierodas pēc medaļām... Man vienīgajam te kaut kas nelīmējas kopā?

Priekšvēsturi atgādināšu tikai īsumā, jo tā rakstīta un atkal aprakstīta jau vairākkārt. 24. aprīļa spēle par Baltijas līgas bronzu, Šauļi gūst izšķirošo grozu pēc spēles laika beigām, "Ventspils" - sašutuši, tiek nozīmēta pārspēle, latvieši neierodas, bet uzraksta protestu, ko līgas valde izskata 5. maija sēdē, piešķirot medaļas abām komandām. Viss tikai godīgas spēles vārdā, šo rindu autoram dievojas līgas direktors Romualds Brazausks... Noliekot emocijas malā un paņemot BBL nolikumu rokās - beidzot pa punktiem un soli pa solim viss, kas notika, un viss, kam būtu bijis jānotiek. Citādi - nav jau vairs pat smieklīgi...

1. Pēc Sakalauska metiena bumba vēl nebija pat īsti atsitusies pret zemi, kad tiesnesis - vienīgais lietuvietis brigādē Tomass Jasēvičs (vēl igaunis Tobi un latvietis Lucis) - droši parādīja - grozs skaitās. FIBA noteikumi paredz, ka jebkurā šādā potenciāli saspringtā vai strīdīgā situācijā tiesnesim ir iespēja pirms galējā lēmuma pieņemšanas pakonsultēties - gan ar abiem saviem kolēģiem, gan spēles komisāru (arī lietuvietis), gan laika ņēmēju. Jasēvičs ignorēja visu apkārt notiekošo un lēmumu atstāja tikai savā ziņā.

2. Tiesneši spēles protokolu steidza parakstīt nepilnu minūti pēc mača beigām. Strīdīgā situācijā, kāda tā tobrīd jau neapšaubāmi bija, tā nav loģiska rīcība. Turklāt nekavējoties protokols tiks nodots parakstīt ventspilnieku kapteinim Jurēvičum, kuram attiecīgi vairs nebija citu variantu kā tikai apstiprināt kluba vēlmi protestēt jau par noslēgtu maču, nevis kā realitātē - reāli strīdīgā situācijā. Procedūra automātiski mainās.

3. BBL direktors uzsver - "Ventspils" spēlētāji paspieda rokas pretiniekiem, un protestēt sāka tikai dažas minūtes pēc mača beigām, kad ieraudzīja epizodes atkārtojumu uz tablo. Pavisam īsi - BBL direktors melo. Spēlētāji žestikulēja, ka grozs nav jāskaita, jau uzreiz pēc tam, kad bumba šķērsoja tīkliņu. Labi redzams jebkurā video.

4. Trīs minūtes pēc protokola parakstīšanas BBL direktors izdomāja, ka jānoskatās video. Jautājums - kas šajās minūtēs ir mainījies līgas nolikumā, ka pirms tam video bija nebija jāskatās, tad - to jau drīkstēja, bet beigās - tas tika nosaukts par nederīgu pierādījumu. Starp citu, BBL nolikums paredz, ka precīzi neatrunātās situācijās (un šāds gadījums tajā nav atrunāts) jāvadās pēc FIBA noteikumiem, kas savukārt melns uz balta nosaka: video materiālus var izmantot, turklāt vienalga - oficiālus vai neoficiālus. Atkal jāsecina - BBL direktors melo.

5. Noskatoties video, tiek sasaukta Tehniskā komisija (ne jau tāpat vien), kas apstiprina acīmredzamo: tiesnesis Jasēvičs pieļāvis kļūdu. Šajā brīdī ir tikai viens juridiski likumīgs un loģisks atrisinājums - ja ņem vērā, ka saskaņā ar FIBA noteikumiem basketbola spēlē uzvar tā komanda, kas 40 minūšu laikā (vai pagarinājuma gadījumā - 45) ir guvusi vairāk punktus. Un nekādu "bet"! Uzvarētājs ir noskaidrots, BBL bronza - latviešiem.

6. Tehniskā komisija nolemj, ka situācija tiks atrisināta ar pārspēli - nākamajā dienā un turpat Viļņā. FIBA noteikumi pārspēli kā risinājumu paredz tikai gadījumos, kad atlikusi vismaz 0,1 sekunde spēles laika. 24. aprīļa spēlē 40:00,00 minūtes tika nospēlētas bez jebkādiem ekscesiem un strīdiem. To apliecināja video, ko tobrīd noskatījās Tehniskā komisija. Līdz ar to pārspēle bija nelikumīgs lēmums. Nemaz nerunājot par dīvaino tās norises laika izvēli un uzspiešanu komandām.

7. "Ventspils" neierodas uz pārspēli, bet iesniedz BBL protestu, ko 5. maijā izskata līgas valde. BBL nolikumā nepārprotami paredz - jebkuru protestu izskata Tehniskā komisija. Šo protestu Tehniskā komisija nav izskatījusi.

8. BBL valde izskata "Ventspils" kluba protestu, to noraida, taču bronzas medaļas piešķir arī Latvijas klubam. Jau kārtējais juridiskais nonsenss. Ir tikai divi varianti - atzīt protestu ("Ventspils" 3. vietā, "Šiauliai" - 4.), vai noraidīt protestu ("Ventspils" 4. vietā, "Šiauliai" - 3.). Šajā gadījumā protests ir noraidīts visos punktos. Jautājums - kāpēc ventspilniekiem tiek piešķirtas medaļas?

Katrs pats var paskaitīt, cik vietās šajā "bronzas sāgā" BBL ir pārkāpusi pati savu un FIBA nolikumu, cik reizes ignorējusi šādos gadījumos FIBA`s rekomendēto rīcību, un cik reižu publiski melojis tās direktors.

 +21 [+] [-]

, 2010-05-07 20:10, pirms 14 gadiem
labs, argumentēts pārskats, kas liek triekt ratā lietuviešus un visu BBL
Slēpts komentārs: krabathor

  +3 [+] [-]

, 2010-05-07 20:21, pirms 14 gadiem
krabathor rakstīja: "Nelegālā video skatīšanās - gluži kā vecajos, labajos padomju laikos..."
---------------------
Un kādā sakarā šeit pieminēti "vecie labi laiki"??
jo visiem patīk atcerēties vecos labos laikus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2010-05-07 20:27, pirms 14 gadiem
Arī hokejā?

     [+] [-]

, 2010-05-08 00:57, pirms 14 gadiem
nervi to visu vairs netur

  +6 [+] [-]

, 2010-05-08 01:25, pirms 14 gadiem
hokejaa viņi vums pienest tikai uudeni.. pat uudeni nav cieniigi pienest.. driizaak sērkociņus, lai aizsmēķētu kārtējo cigāru par uzvaru, kas viņiem nekad nebuus

     [+] [-]

, 2010-05-15 16:07, pirms 14 gadiem
sūtiet d*rst to bbl