Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pa kuru ceļu aizies VEF?

Pa kuru ceļu aizies VEF?
Kur nākotnē būs VEF sportiskais jumts - Krievijā vai Eiropā - šobrīd nezina arī Kērtiss Miledžs...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Gaisotne kaimiņvalsts Krievijas basketbolā pēdējos mēnešos bijusi nervoza - skaidrību, kā rīkoties pēc ULEB izteiktā smalkā ultimāta klubiem, joprojām īsti neizdodas rast. Risinājumu satraukti gaida arī VEF - klubs, kas ar VTB līgas attīstību saistīja savas gaišākās perspektīvas. Kāda būs VEF nostāja, ja nāksies izvēlēties - Krievija vai Eiropa? Un kāda, ja šī izvēle kļūs vēl principiālāka - Krievija vai Latvija?

ULEB un VTB līgas attiecību stāstu, kas kļuva aktuāls jau rudens pusē, niansēs nestāstīsim - tiem, kas seko basketbolam, tas ir labi zināms, jo aprakstīts plaši un vairākkārt. Pavisam īsumā tiem, kas tomēr visu palaiduši garām: ULEB izvirza nosacījumu klubiem, kas vēlas piedalīties tās rīkotajos mačos - vairs nekādas spēlēšanas 3-4 turnīros, kas tikai jauc galvu faniem un visu sarežģī. Pietiek ar diviem turnīriem - savā nacionālajā līgā (vienalga, kāda tā būtu) un - pie mums. Kam gribas vēl kaut kur pa kreisi - sorry, bet mums nav pa ceļam... Vai pareizi - domas dalās, taču - loģiski un saprotami! Redzot, kā dāsnais kaimiņš aiz austrumu žoga pamazām sāk piebarot viņa suņus, ilggadējais saimnieks Žordi Bartomeu korekti, taču stingri uzsvilpa: "Pie kājas..."

Vadošajiem Krievijas klubiem, kam Eirolīga nav tikai tāls sapnis, bet sasniedzams prestižs un ambīciju piepildījums (un krievam tas ir svarīgi!), risinājums šajā situācijā nav nemaz tik sarežģīts - no diviem turnīriem (PBL un VTB) jāuztaisa viens, un lieta darīta. Citādāk ir ar pārējiem desmit ne-Krievijas klubiem, kas šobrīd startē VTB līgā - tajā skaitā mūsu VEF. Krievijas klubiem tas nozīmētu vien komercturnīra un nacionālā čempionāta apvienošanu, kamēr poļiem, ukraiņiem, latviešiem vai lietuviešiem - prasību atteikties no dalības savas valsts čempionātā, nomainot to pret spēlēšanu pēc būtības Krievijas atklātajā čempionātā. To, ka tieši šāda būtu izvēle, un par kompromisiem nevar būt runa, jau novembrī paziņoja VTB līgas direktors Andrejs Širokovs. "Lielāko problēmu rada nepieciešamība mūsu ārzemju klubiem atteikties no dalības savos nacionālajos čempionātos, šo valstu federāciju piekrišana šādam solim, kā arī šādas apvienotās līgas komandu kvalificēšanās Eirokausiem pēc noteikumiem, kas būtu vienādi visiem."

Lūk, arī tika nosaukti upuri, par kuriem var nākties spriest un pieņemt sarežģītus lēmumus Latvijas čempionam. Vai šādu atteikšanos no Latvijas identitātes saprastu komandas fani? Vai tiešām pretēji jebkādām savām un Latvijas basketbola interesēm būtu gatava atbalstīt LBS? Un pats VEF klubs - vai būtu gatavs ar tik vieglu roku atteikties no savas labākās iespējas piekļūt Eirokausiem, tostarp vēl nesen apņēmīgi lolotajam sapnim par spēlēšanu Eirolīgā? Edgara Jaunupa komentāri šajos jautājumos presē parasti izskan saķemmēti pēc politiskās leksikas parauga (tas, ja vispār ir radusies vēlme atbildēt). Tiešākas un dzīvākas atbildes uz būtiskiem jautājumiem biežāk spējis sniegt kluba prezidents Māris Martinsons, kurš sarunu neatteica arī šoreiz - pat atrazdamies Amerikā. Viņš neslēpj - VEF šajā lielo vīru spēlē ir tikai statists, un šobrīd tam nav citas izvēles, kā tikai gaidīt Krievijas klubu savstarpējo vienošanos un cerēt, ka tā nebūs mums nogalinoša.

"Jā, esam par to visu sprieduši, taču pagaidām, kamēr skaidrības nav pašiem krieviem - tās ir tikai runas. Šobrīd starp krievu klubiem ir atšķirīgi viedokļi. Vieniem ir vēlme veidot līgu pēc KHL parauga, kad tas būtu kā Krievijas čempionāts ar pieaicinātām komandām. Tas ir pretrunā ar VTB stratēģiju, taču - nākas rēķināties ar ULEB nostāju, kas šobrīd saredz konkurentu un pieņem attiecīgus mērus. Lielākā problēma - tie, kas šobrīd maisa gaisu - ir Maskavas CSKA. Viņi mēģina lobēt jebkādus risinājumus, kas viņiem pašiem ļautu spēlēt gan VTB līgā, gan Eirolīgā, turklāt dara to diezgan nenoteikti - vienu dienu saka vienu, nākamajā - jau ko citu. Atšķiras arī pārējo Krievijas klubu pozīcijas, un nopietns spēlētājs ir federācija, kas savukārt aizstāv savas intereses. Līdz ar to pagaidām skaidrības ir maz. Ja man godīgi jāsaka savas domas - nebrīnīšos, ja beigu beigās formāts paliks tāds pats, kāds tas ir šobrīd. Mums vairāk jāuztraucas, kā uz to reaģēs Eiropa."

Eiropa - tas šajā gadījumā ir ULEB, kuras seifā glabājas atslēdziņa uz VEF lielo sapni par Eirolīgu. Ja neklausīs, atņems arī šobrīd izsniegto ielūgumu uz Eirokausu. Martinsons saka - ja reiz tāda būs izvēle, tad saprotamāks šķiet ceļš uz Krieviju. "Zinot VTB līgas līmeni un attieksmi pret tādiem klubiem kā mēs - man tas šķiet loģiskāks virziens. Eiropā mēs nekad nevarēsim iegūt tādas pozīcijas, tāpēc - prioritāte būtu VTB līga. Taču tas - tikai pie esošā statusa. Ja notiek izmaiņas un tas pārtop par Krievijas čempionātu - tad patiešām nopietni jāizvērtē, ko tas nozīmētu mūsu klubam. Pagaidām tā ir tikai teorētiska varbūtība, par ko vēl neesam sprieduši, taču iespējams - būs ļoti nopietni jādomā," VEF prezidents diezgan skaidri norāda - Krievijas atklātais čempionāts viņa acīs nebūs tas pats, kas VTB līga. Ar Basketbola savienības vadību šī situācija un tās iespējamās sekas vēl nav pārrunāta - tas noteikti notiks jau pēc tam, kad būs skaidras izvēles iespējas. Ar VTB līgas pārstāvjiem tiek runāts, taču... "Mēs tur tāpat neko iespaidot nevaram." Un kā tad paliek ar sapni par Eirolīgu? Ja viss patiešām izvēršas tā, ka jāupurē attiecības ar ULEB. "Tam nepieciešams pavisam cits budžets, cits sastāvs. VTB līga gan pēc statusa, gan turnīra formulas mums ir labāka - kā komandai, skatītājiem. Un vistuvākā arī pēc finansiālajām iespējām."

  +5 [+] [-]

, 2012-02-06 21:47, pirms 12 gadiem
Nu jau kā 1992. gada Barselonā, ne?

  +2 [+] [-]

, 2012-02-06 21:59, pirms 12 gadiem
Ja VEF uzmetīs LBL, tad tas būs pirmais solis lai iznīcinātu vietējo čempionātu.
ULEB paziņojums izklausās pēc nāves sprieduma arī Baltijas līgai, vai arī tas kļūs par turnīru viduslīmeņa komandām (principā jau tas tāds ir šobrīd).
Slēpts komentārs: mrPO

  +5 [+] [-]

, 2012-02-06 22:04, pirms 12 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Ja VEF uzmetīs LBL, tad tas būs pirmais solis lai iznīcinātu vietējo čempionātu.
ULEB paziņojums izklausās pēc nāves sprieduma arī Baltijas līgai, vai arī tas kļūs par turnīru viduslīmeņa komandām (principā jau tas tāds ir šobrīd).
Pag, bet Adrijas līga?
Slēpts komentārs: bārda un sifons
Slēpts komentārs: rediss77

  +1 [+] [-]

, 2012-02-06 22:51, pirms 12 gadiem
saskaņā ar VTB nolikumu, komandai ir jāpiedalās nacionālajā čempionātā. lbs ir jāpieturas pie FIBA vadlīnijām, nevis VEF interesēm.

Pirmais reālais eksāmens Voina k-gam, 12 стульев самый смешной момент.avi
-...

  +4 [+] [-]

, 2012-02-06 23:28, pirms 12 gadiem
Jā ULEB īsteno ultimātu - Krievijas Superlīgā ir 10 komandas. Pieņemot, ka lielākā daļa ārzemju klubu nenodos savus nacionālos čempionātus, ja nāktos izdarīt izvēli, Krievijas atklātajam čempionātam klāt nāktu vēl kādas 4 komandas. VEF ULEB rīkotās sacensības visticamāk nespīdētu dēļ lielās konkurences, labākajā gadījumā tiktu FIBA rīkotajās sacensības, sliktākajā gadījumā nekur.
Tiešam VEF tas interesē? Vismaz es ar lielāku interesi skatos Ventspils un VEF eirokausus, gaidu Ventspils un VEF spēles LBL, skatos ari Ventspils spēles BBL, bet ne tā kā agrāk, kad tur bija normāls līmenis. VTB, tā - paskatos, ja nav ko darīt, līdzīgā kā jebkuru draudzības spēli, bet turnīram - tabulai līdzi nesekoju. Zinu arī citus, kam pret šo turnīru ir līdzīga attieksme.

  +2 [+] [-]

, 2012-02-07 00:09, pirms 12 gadiem
itkā jau bija izvirzījies variants, ka iet Adrijas līgas ceļu: VTB līga + dalībniekiem play-off spēles savos nacionālajos čempionātos sadalot vietas uz Eiropu.

man dīvaini liekas, ka VEF rīkojas kā Latvijas basketbola saimnieks (darīs ko pats izdomās (ok krievi pateiks), bet LBS tiek nostādīts kā skatītājs no malas (diemžēl no viņiem arī nav nekāda viedokļa)

  +6 [+] [-]

, 2012-02-07 00:18, pirms 12 gadiem
KristsT rakstīja: Tiešam VEF tas interesē? Vismaz es ar lielāku interesi skatos Ventspils un VEF eirokausus, gaidu Ventspils un VEF spēles LBL, skatos ari Ventspils spēles BBL, bet ne tā kā agrāk, kad tur bija normāls līmenis. VTB, tā - paskatos, ja nav ko darīt, līdzīgā kā jebkuru draudzības spēli, bet turnīram - tabulai līdzi nesekoju. Zinu arī citus, kam pret šo turnīru ir līdzīga attieksme.
piekritīšu - man arī bija lielāka ineterese, kad mūsējie spēlēja pilnvērtīgā BBL un Eiropā. VTB joprojām kā kautkāds hibrīds - uzvar vai zaudē pret Jeņisej/KrKriļja/Astana - noskaņojums nemainās .. bet VEF pats izdomājis, ka skatītājiem VTB vairāk interesē.

  +7 [+] [-]

, 2012-02-07 01:27, pirms 12 gadiem
Es par Eiropas turnīriem. VTB man kaut kā emocijas neraisa.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-07 01:44, pirms 12 gadiem
voldemarz rakstīja: Es par Eiropas turnīriem. VTB man kaut kā emocijas neraisa.
un ja gadījumā netiek top 16? Ko tad atlokošo sezonu darīt?

  +3 [+] [-]

, 2012-02-07 01:47, pirms 12 gadiem
Rexis95 rakstīja: Pag, bet Adrijas līga?
Adrijas līgai ir līgums ar ULEB, tas ir vienīgais izņēmums.
Teorētiski ja BBL spēlētu pēc Adrijas līgas principa, tad varētu domāt. Priekš latviešiem un estiņiem apvienotais čempionāts būtu ideāls variants, bet jaatcerās ka reģionā saimnieki ir leiši un viņi dara pa savam, tāpēc skaistā ideja zem kuras parakstus savulaik lika visu Baltijas valstu prezidenti - šobrīd tād pusdēts vanskars vien ir.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-07 08:13, pirms 12 gadiem
Es uzskatu,ka nav ko iespringt.Tāpat pēc kāda laika (beigsies nauda) aizies pa skuju taku. Klubs ar 5 nēģeriem+baltie leģionāri ir kā māja bez pamatiem. Uznāks kāda vētra(piem.būs jāspēlē tikai LBL) un pamuks visi uz siltajām zemēm.

  +2 [+] [-]

, 2012-02-07 10:15, pirms 12 gadiem
Domāju, ka Žalgiris un LR nacionālo čempi neuzmetīs - līdz ar to vai nu VTB tiešām tiek izspēlēta pēc Adrijas līgas principa (ja to akceptē ULEB) vai arī paliek BBL (domājams, ka ULEB pret šādas līgas eksistenci pēc līdzības ar Adrijas līgu iebildumu nav).

Ja paliek tikai BBL, tad neredzu arī VEFam jēgu lekt augstāk par savu pakaļu, jo līmenis priekš mūsu klubiem būtu ļoti labs (cits jautājums vai laimīgi justos abi leišu flagmaņi) - pieaugtu arī interese gan no skatītājiem, gan sponsoriem, kā tas bija BBL sākumā...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-07 15:03, pirms 12 gadiem
zigiss rakstīja: piekritīšu - man arī bija lielāka ineterese, kad mūsējie spēlēja pilnvērtīgā BBL un Eiropā. VTB joprojām kā kautkāds hibrīds - uzvar vai zaudē pret Jeņisej/KrKriļja/Astana - noskaņojums nemainās .. bet VEF pats izdomājis, ka skatītājiem VTB vairāk interesē.
Nu tad var redzēt , cik daudz tu skaties VTB līgas spēles arēnā Rīga! Uz VTB līgas spēlēm skatītāji vienmēŗ ir vairāk, tiešām vienmēr ! Pret NNovgorodu vispāŗ bija VEF apmeklētīas rekords, vidū nebija pilnīgi brīvas vietas, mūs ar ģimeni izdzina pilnīgi tik tālu ka sēdējām galos. Galos bija padaudz cilvēku, un galu galā 3,350 tk skatītāju. Pret Nymburg pirmā eiropas kausa top 16 spēle, skatītāji sēž caurvējā, labi ja pat tūkstotis bija. Es eju uz visām vef spēlēm un tiešām zinu situāciju. Un kad VEFs uzvilka žalgiri VTB spēlē , arēnā pirmo reizi bija fantastiska atmosfēŗa basītī pēdējā laikā. Tāpat pret Budivelniku, kādas emocijas pēdējā 4.daļā?! lieliski. VTB pirmajā, otrajāsezonā biaj nu tāa, bet tagad jau izspēlē pa īstam ! ne ar ko neatšķiras no kaut kāa KHL, pilnīgi ne ar ko !

  -1 [+] [-]

, 2012-02-07 16:19, pirms 12 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Nu tad var redzēt , cik daudz tu skaties VTB līgas spēles arēnā Rīga! Uz VTB līgas spēlēm skatītāji vienmēŗ ir vairāk, tiešām vienmēr ! Pret NNovgorodu vispāŗ bija VEF apmeklētīas rekords, vidū nebija pilnīgi brīvas vietas, mūs ar ģimeni izdzina pilnīgi tik tālu ka sēdējām galos. Galos bija padaudz cilvēku, un galu galā 3,350 tk skatītāju. Pret Nymburg pirmā eiropas kausa top 16 spēle, skatītāji sēž caurvējā, labi ja pat tūkstotis bija. Es eju uz visām vef spēlēm un tiešām zinu situāciju. Un kad VEFs uzvilka žalgiri VTB spēlē , arēnā pirmo reizi bija fantastiska atmosfēŗa basītī pēdējā laikā. Tāpat pret Budivelniku, kādas emocijas pēdējā 4.daļā?! lieliski. VTB pirmajā, otrajāsezonā biaj nu tāa, bet tagad jau izspēlē pa īstam ! ne ar ko neatšķiras no kaut kāa KHL, pilnīgi ne ar ko !
Atškiras gan no KHL, turklāt ar daudz ko. KHL jebkura komanda var uzvarēt jebkuru. Šeit ir stabili Eirolīgas klubi, kā CSKA, kurus uzvarēt tādā komanda kā VEF var tikai ar superlielas veiksmes palīdzību, tad nāk VEF līmeņa klubi un tad vēl nāk pāris komandas kā Kalev, kas zaudē visiem. Milzīgas līmeņa atsķirības. Nerunājot nemaz par to, ka Dinamo nav izvēles, kur spēlēt, ņemot vērā turnīru alternatīvas un finansējuma avotus, bet VEF ir.

     [+] [-]

, 2012-02-07 17:09, pirms 12 gadiem
KristsT rakstīja: Atškiras gan no KHL, turklāt ar daudz ko. KHL jebkura komanda var uzvarēt jebkuru. Šeit ir stabili Eirolīgas klubi, kā CSKA, kurus uzvarēt tādā komanda kā VEF var tikai ar superlielas veiksmes palīdzību, tad nāk VEF līmeņa klubi un tad vēl nāk pāris komandas kā Kalev, kas zaudē visiem. Milzīgas līmeņa atsķirības. Nerunājot nemaz par to, ka Dinamo nav izvēles, kur spēlēt, ņemot vērā turnīru alternatīvas un finansējuma avotus, bet VEF ir.
Dinamo ir alternatīva spēlēt Latvijas čempionātā, kur problēma.
Smieklīgi, ka VTB visi noliek un zākā vefu par vēlmi spēlēt pie krieviem, jo tur vismaz ir līmenis un daudz spēļu garantētu, bet par KHL gan visi fano, ka Latvijas komanda spēlē Krievijas atklātajā čempionātā principā, atklāti runājot.

  -1 [+] [-]

, 2012-02-07 20:23, pirms 12 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Dinamo ir alternatīva spēlēt Latvijas čempionātā, kur problēma.
Smieklīgi, ka VTB visi noliek un zākā vefu par vēlmi spēlēt pie krieviem, jo tur vismaz ir līmenis un daudz spēļu garantētu, bet par KHL gan visi fano, ka Latvijas komanda spēlē Krievijas atklātajā čempionātā principā, atklāti runājot.
Dinamo nav alternatīvas:
1. Ja nespēlēs KHL, tad nebūs finansējums šāda līmeņa komandai.
2. Pat, ja nezaudētu finansējumu, nav Eiropā cita tāda turnīra, kur Dinamo ņemtu pretī un tam būtu līdzvērtīgi pretinieki.
VEF ir alternatīvas:
1. Finansējums pamatā nenāk no Krievijas, daudz nezaudētu, atsakoties no VTB.
2. Ir pietiekoši daudz turnīri, kur atrast līdzvērtīgu pretiniekus, LBL vismaz sešas spēles ar Ventspili, BBL puse no komandām ir konkurētspējīgas, ULEB turnīros arī vismaz 7 spēles garantētas, tagad būs vismaz 11.
Domā, ja būtu konkurētspējīgas komandas Dinamo Latvijā un Baltijā, kā arī konkurētspējigi Eiropas turnīri hokejā, nebūtu līdzīgas runas?

     [+] [-]

, 2012-02-08 19:35, pirms 12 gadiem
Šādā gadījumā ir Jāveido Baltijas līga pēc Adrijas līgas principa, citu variantu nav! Žalgiris un Rytas VTB nespēlēs ja nevarēs tikt uz Eirolīgu, bet kāpēc nespēlēt Baltijas līgā, jebkurš Žalgiris vadītājs piekritīs, ka Žalgirim labāk divas spēlēs spēlēt pret VEF nevis pret Naglis! Lietuvā nu jau skaitītāji arī zin, kas ir VEF un ko var VEF!
Esmu VEF fans, bet ja VEF izvēlēsies Eiropas vietā VTB, tad diez vai vairs tāds būšu!