Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:351, Did:0, useCase: 3

Eiropas spēkavīru čempionātā amatieriem latvieši izcīna divus kausus

Andrejs Siliņš

Eiropas spēkavīru čempionātā amatieriem latvieši izcīna divus kausus
Foto: Biedrība "Par Stipru Latviju"

Sestdien, 19.oktobrī, Lietuvā norisinājās Eiropas Spēkavīru čempionāts amatieriem. Latviju šajās sacensībās pārstāvēja Oskars Martužans, Edgars Andersons, Jānis Šleckus un Aivars Šmaukstelis. 16 dalībnieku konkurencē visi mūsu sportisti kopvērtējumā ierindojās labāko sešiniekā.

Labāko rezultātu no Latvijas atlētiem uzrādīja Oskars Martužans, jo viņš ieguva vienādu punktu skaitu ar pirmās vietas ieguvēju, taču pretinieka uzvara vienā vingrinājumā kopvērtējumā mūsu atlētu ierindoja otrajā vietā. Trešo vietu un sen gaidīto kausu šoreiz ieguva Edgars Andersons, kuram Latvijas Spēkavīru čempionātā tas ikreiz izslīdēja no rokām. Godpilno ceturto vietu izcīnīja Aivars Šmaukstelis, bet labāko sešinieku noslēdza Jānis Šleckus.

Eiropas čempionātā piedalījās atlēti no astoņām Eiropas valstīm, kuri iepriekš nav startējuši augstākajā čempionu līgā. Pēc pirmajiem trīs vingrinājumiem, sacensības turpināja desmit labākie, kuru vidū bija arī mūsu atlēti.

Sacensību pirmais vingrinājums bija 360 kg smagas riepas velšana. Labākais rezultāts šajā vingrinājumā lietuvietim Vilmantam Bliujus (0.22.99), bet otrā un trešā vieta mūsējiem - Aivaram Šmaukstelim (0.23.42) un Jānim Šleckus (0.23.92). Edgaram Andersonam šajā vingrinājumā piektā vieta, bet Oskaram Martužanam vien astotā.

Otrs vingrinājums bija 140 kg baļķa celšana. Vienā minūtē 7 reizes baļķi pacelt izdevās Slovēnijas pārstāvim Belšakam Matjažam, viņam pirmā vieta, otrā un trešā vieta lietuviešiem Vilmantam Bliujus (6 reizes) un Valdemāram Lukoševicam (5 reizes). Mūsu Oskaram Martužanam ceturtā vieta (4 reizes), Edgars baļķi pacēla trīs reizes, viņam dalītā piektā vieta, bet Šmaukstelim un Šleckus baļķi pacelt neizdevās. Trešajā vingrinājumā 19 metrus bija jānones 365 kg nēši. Kā jau gaidīts, labākais rezultāts mūsu ātrākajam atlētam Edgaram Andersonam (0.09.24), arī otrā un trešā vieta šajā vingrinājumā mūsu atlētiem - Oskaram Martužanam (0.09.82) un Aivaram Šmaukstelim (0.09.89). Jānis Šleckus palika devītajā vietā.

Pēc trim vingrinājumiem sacensības turpināja labāko desmitnieks. Ar gandarījumu jāsaka, ka labāko desmitniekā iekļuva visi četri Latvijas atlēti. Andersons pēc trim vingrinājumiem bija augstajā 2. vietā, piekāpjoties vien lietuvietim Vilmantam Bliujus. Martužans dalīja 3./4. vietu, Šmaukstelis 6./8. vietu, bet Šleckus ierindojās 9.vietā.

Sacensības desmit labākie atlēti turpināja ar fermeru pastaigu. 40 metri atlētiem bija jānoiet katrā rokā turot pa 140 kg smagiem čemodāniņiem. Pirmais šajā vingrinājumā Aivars Šmaukstelis (0.21.80), otrs Oskars Martužans, trešais Jānis Šleckus. Diemžēl, Edgaram Andersonam, pēc pirmajā vingrinājumā gūtās traumas šis vingrinājums nepadevās, taču atlēts to veica līdz galam, lai gūtu vismaz vienu punktu.

Nākamais vingrinājums- 320 kg smagas automašīnas vilkšana no zemes. Labākais šajā vingrinājumā ar paceltām 19 reizēm slovēnietis Matjažs Belšaks, 14 reizes mašīnu pacēla un otrajā vietā ierindojās Oskars Martužans, bet trešais Gerhards Travogers no Austrijas (13 reizes). Jānis Šleckus palika ceturtajā vietā (12 reizes), bet Edgars Andersons, kaut arī startēja ar norautu plaukstu ādu, ierindojās piektajā vietā ar 11 paceltām reizēm. Aivaram Šmaukstelim auto pacelt diemžēl neizdevās.

Pēdējā disciplīna kā ierasts- akmeņu celšana. Visus pieces akmeņus pacēla tikai divi atlēti- slovēnietis Matjažs Belšaks (0.25.38) un Oskars Martužans (0.47.23), viņiem attiecīgi pirmā un otrā vieta. Četrus akmeņus pacēla un trešajā vietā ierindojās Aivars Šmaukstelis (0.23.15), ceturtais palika Jānis Šleckus (0.25.41), bet Edgaram Andersonam pietika ar paceltiem trim akmeņiem, lai nezaudētu ilgi kāroto kausu un tos viņš arī pacēla, kaut arī ar gūtajām traumām tas nebija viegli.

Kopvērtējumā pirmā vieta tomēr Matjažam Belšakam no Slovēnijas (64 punkti), jo akmeņos viņš pārspēja Martužanu, tādēļ Oskars ierindojās augstajā otrajā vietā (64 punkti). Trešā vieta un ilgi gaidītais kauss Edgaram Andersonam (50 punkti), kurš neskatoties uz traumām un neveiksmēm pierādīja, ka ir viens no trim labākajiem atlētiem. Šmaukstelis ierindojās ceturtajā vietā (47 punkti), bet labāko sešinieku noslēdza Jānis Šleckus (44 punkti).

Visi sportisti ar sasniegumiem Lietuvā ir apmierināti. Pēc sacensībām labus vārdus par saviem audzēkņiem saka arī treneris Māris Rozentāls, kura visi trīs trenētie puiši ierindojās labāko sešiniekā. Mūsu puiši ir pelnījuši nelielu atpūtu, jo sezona ir bijusi gana spraiga un blīva ar daudzām sacensībām. Kāda būs nākamā sezona, cik spēcīgi būs kļuvuši mūsu puiši, redzēsim nākamajā spēkavīru sezonā.

VSportistsValstsPunkti
1.Belšak MatjažSlovēnija64.0
2.Oskars MartužansLatvija64.0
3.Edgars AndersonsLatvija50.0
4.Aivars ŠmaukstelisLatvija47.0
5.Kripp KalevIgaunija46.0
6.Jānis ŠleckusLatvija44.0
7.Gerhard TrawogerAustrija37.0
8.Kopacki Michal Polija37.0
9.Lukoševičius ValdemarasLietuva32.0
10.Mockus MariusLietuva28.0

Informāciju sagatavoja
Līga Abakuka
Biedrība "Par Stipru Latviju"
Latvijas Spēka atlētu federācija