Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Pieci olimpiskie čempioni svarcelšanā iekrīt ar dopingu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Pieci olimpiskie čempioni svarcelšanā iekrīt ar dopingu
IWF prezidents Tamašs Ajans
Foto: iwf.net

Olimpisko spēļu dopinga testu atkārtotā izvērtēšanā pieciem svarcelšanas čempioniem konstatētas pozitīvas proves, informē Starptautiskās svarcelšanas federācijas prezidents Tamašs Ajans.

Tamašs Ajans Irānas ziņu aģentūrai: "Atkārtoto pārbaužu rezultāti man ir šoks - pozitīvas izrādījušās desmit proves no Londonas spēlēm un desmit proves no Pekinas spēlēm Diemžēl tur ir arī viens Pekinas spēļu čempions un četri Londonas spēļu čempioni."

Kā jau ziņots, pirms dažām dienām parādījās informācija par atkārtotajās pārbaudēs konstatētajām 23 pozitīvām provēm. Šajās dienās notiek B provju atvēršana, līdz ar to drīzumā tiks atklāti arī uzvārdi.

Irānas galvaspilsētā Teherānā patlaban notiek IWF "Grand Prix" - olimpiskais kvalifikācijas turnīrs vīriešu svarcelšanā. Šajā valstī sieviešu svarcelšana netiek pieļauta.

Vēl atlicis viens olimpiskais atlases turnīrs: 6.-11. jūnija "Pan-American" čempionāts. Latvijas labākais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks olimpiskās atlases rangā ieņem 5. vietu 105 kilogramos (jātiek piecpadsmitniekā) un faktiski jau ir kvalificējies. Mūsu labākā svarcēlāja Rebeka Koha olimpiskās atlases rangā ieņem 13. vietu 53 kilogramos (jātiek desmitniekā). 53 kg rangā vismaz divas latvietei priekšā esošās svarcēlājas netiks ņemtas vērā. Bojanka Kostova (Azerbaidžāna) ar lieliem panākumiem pārcēlusies uz smagāku kategoriju. Kristina Jovu (Rumānija) nevar piedalīties Rio spēlēs, jo pārāk vēlu nomainīja pilsonību. Līdz ar to mūsējā pacelsies no 13. uz 11. vietu. Rebeka Koha droši vien netiks kārotajā desmitniekā, taču varētu kvalificēties neizmantoto kvotu pārdales rezultātā.

Izmantotie resursi:
rsport.ru / farsnews.com
iwf.net

  -8 [+] [-]

, 2016-05-31 12:48, pirms 8 gadiem
No vienas puses - viss pareizi, arī pats pēdējā laikā aktīvais darbošanās spars WADAi ir labs utt., taču... 8 gadus pēc OS paziņo, ka ir dopings... nu, tas nevis attīra sportu, bet to grauj.

Ja nevar atrast dopingu uzreiz, tātad - viss, nav tur dopinga. Vai vismaz, ja tā gribas, līdz nākamajām OS, ja nekas nav atrasts, tad vairāk tās proves netiek cilātas, t.i., tiek iznīcinātas un neviens tituls netiek apšaubīts. Viss.

  +6 [+] [-]

, 2016-05-31 13:16, pirms 8 gadiem
Labi, ka funkcionāri nedomā tāpat kā hokeja eksperts. Ja kāds kaut ko aizliegtu ēd - sportists un/vai sportista komanda to labi zina! Un tieši tā iemesla dēļ, ka analīžu uzlabošana/izmaiņas prasa laiku - noilgums glabāt analīzes ir gadu desmiti. Un nekādas atlaides tiem, kas piekrāpj citus sportistus - vienalga vai to atklāj pēc gada vai 10 gadiem. Protams, ka emocionāli un arī praktiski var saprast, ka pēc daudziem gadiem piešķirta zelta vai cita medaļa nevar atsvērt reāla laika sasniegumu, tomēr arī tas dod emocionālu gandarījumu tīram sportistam - ka ir pieķerts šmauklis.

  +6 [+] [-]

, 2016-05-31 13:17, pirms 8 gadiem
Par visiem 100%nepiekriitu Miņina paustajam viedoklim. Manis pēc,kaut pēc simts gadiem,bet lai atklāj tās salagas,kuri rij tabļekas.tieši tāpēc jau izveidoja to sistēmu ar to provju glabāšanu nez cik tos gadus. Tā tam ir jābūt!!!!Un beidz,Miņin,kārtējo reizi skalot tautai kaut ko par dopingu,aizstāvot kaut kādus prātā caurkritušus stieņa spiedējus!!

     [+] [-]

, 2016-05-31 13:21, pirms 8 gadiem
Tikai pieci?

  -4 [+] [-]

, 2016-05-31 13:23, pirms 8 gadiem
Piekritu Jurim,jo viss pasaulee attistas,un tadel ka pirms 8-vai vairak gadiem nebija tik attistiitas tehnologijas nedod tiesibas kadu tagad apvainot kas piekerts.Ja bija atlaut Mildronats,tatad to vareja lietot.Punkts,ja tagad aizliegts tad tagad piekertos pie staba.Klusiba ceru ka kada no Londonas pozitivajam proveem bus sieviesu talleksana,kur 4 palika musu Ineta.

  -1 [+] [-]

, 2016-05-31 13:37, pirms 8 gadiem
piekritu jurim.
un vispar kas jus te domajat ka ir tadas magiskaas tabletiites kuras pagrauz un busi cempions?
es jums pa brivu iedosu juusu kaaroto metana pacinu vai nezin ko. un ja jus neparadisat magiskus rezultaatus tad uus jums abloms ne? ka tomer visu nosaka stradasana treninos

  +2 [+] [-]

, 2016-05-31 13:38, pirms 8 gadiem
Ir atšķirība: Ja izmainās tehnoloģijas, ar kurām var atklāt dopinga klātbūtni, tad viss ir kārtībā un vienkārši izmantojot jaunākās tehnoloģijas atklāj krāpniekus. Bet nekādā gadījumā tas nedrīkst attiekties uz aizliegto vielu sarakstu, respektīvi, kas nebija aizliegts 2012, 2008 u.t.t., tas nebija aizliegts. Un tagad nevar pateikt sportistam - klausies! tu tur toreiz dzēri atļautas vielas, bet tagad mēs tās aizliedzām un tev jāatdod medaļa.

  +5 [+] [-]

, 2016-05-31 13:59, pirms 8 gadiem
Dažiem nepietiek prāta saprast, ka nevienu šeit neķer uz vielām, kas ir vēlāk aizliegtas. Tas attiecas tikai vielām un metodēm, kas ir aizliegtas uz analīžu nodošanas brīdi, tomēr tolaik analīzēs nav atklātas. Turklāt cerēt, ka kāda no 4 svarcelšanas pozitīvajām provēm izrādīsies sieviešu tāllēkšanā ir īpaši tālredzīgi.

  -3 [+] [-]

, 2016-05-31 14:07, pirms 8 gadiem
Kurs var pateikt kapec pec tik ilga laika vel kautko analizee? Labi saprotu amishu jaunaa iznicibas politika bet common tad jau 80ajos iechuratajas pudelites var ar apskatities... Saak smirdeT pec nostavejusham churaam..

  +3 [+] [-]

, 2016-05-31 14:19, pirms 8 gadiem
Raksta autors varēja papildinat savu rakstu, lai daudzi kuri nav tēmā, lai lieki netroļļotu, ka kopš 2008.gada OS spēlēm jau visi sportisti bija brīdināti un attiecīgus papīrus parakstījuši, kad gāja nodod analīzes, ka viņu nodotās proves tiks skatītas atkārtoti (laikam 10 gadu laikā) ar jaunākajām metodēm, lai noteiktu dopingu! Un manuprāt tur pat bija noteikts, kādu tieši dopingu pārbaudīs - EPO un citus , kurus 2008.gadā bija grūtības noteikt( ne jau meldoniju viņi meklē, kā dažam liekas). Kad tiks veiktas atkārtotas pārbaudes, tad tik pasludinās par čempionu...tā, ka viss likumīgi un nevajag meklēt kādas sazvērestības šajās atkārtotajās pārbaudēs. Visi par to tika brīdināti jau 2008.gadā! Kā saka dopinga apkarotājiem ar vajag laiku, jo viņi vienmēr atpaliks no tiem, kas to ražo un lieto...pilnīgi loģisks solis ir tāda atkārtota pārbaude pēc kāda laika!

  -4 [+] [-]

, 2016-05-31 14:46, pirms 8 gadiem
smilshstreet rakstīja: Par visiem 100%nepiekriitu Miņina paustajam viedoklim. Manis pēc,kaut pēc simts gadiem,bet lai atklāj tās salagas,kuri rij tabļekas.tieši tāpēc jau izveidoja to sistēmu ar to provju glabāšanu nez cik tos gadus. Tā tam ir jābūt!!!!Un beidz,Miņin,kārtējo reizi skalot tautai kaut ko par dopingu,aizstāvot kaut kādus prātā caurkritušus stieņa spiedējus!!
Ja mēs skatāmies juridisko praksi, tad ir tāda lieta kā noilgums. Šeit tie ir izdomāti 10 gadi. Ja mēs skatāmies kaut kādus reālus kriminālnoziegumus, tad šādā gadījumā 10 gadi varbūt ir pat par maz. Sportā? Smagi par daudz.

2008. gada OS čempionu pieķer pēc 8 gadiem. Pa šo laiku, 2 citas OS var notikt. 2 citi čempioni jau var būt. Sportistu uzrādītajos rezultātos var būt MILZĪGS lēciens (jo visi līdzinās čempionam/rekordistam).

Iedodiet WADA 4 gadus laika - lai meklē. Lai meklē visu un pēc kārtas, lai pieprasa tam čempionam 3l burku aizčurāt ar "paraugiem" un tad 4 gadus pēta no visiem aspektiem, BET... kā tikko ir jaunas OS (kas uz OS attiecas), tā, atvainojos, bet viss.

Šāda 10 gadu perioda noteikšana parāda uz WADA atpalicību + atklāj plašu lauku manipulācijām dažāda veida.
Turklāt, kas notiek, pašlaik paziņo par 5 OS čempionu pozitīvajiem doptestiem. Skandāls? Skandāls, protams! WADA un antidopingisti malači! Jā, baigie malači!

A ko tie malači dara? Vecas proves muļļa, jo neko no jaunā atrast nevar. Mani kā sporta līdzjutēju neinteresē, ka kāds pirms 10 gadiem degunradža izkārnījumus ēda, lai ātrāk skrietu. Mani interesēj JAUNIE rezultāti. Ir čempioni, ir rekordisi - pārbaudiet un skatieties. Neatradāt? Mēģiniet nākamreiz. Viss.

Savādāk WADA atgādina nesekmīgos skolniekus, kuri neskaitāmas reizes pārraksta vienu un to pašu darbu.

P.S. Pretēji tam ko daudzi man piešuj - ES NEESMU PRET DOPINGA KONTROLI. Tieši otrādi, es esmu PAR to, taču patiešām REĀLU KONTROLI. Nevis izlikšanos, ka kāds strādā.

  +1 [+] [-]

, 2016-05-31 14:48, pirms 8 gadiem
jelleG rakstīja: Dažiem nepietiek prāta saprast, ka nevienu šeit neķer uz vielām, kas ir vēlāk aizliegtas. Tas attiecas tikai vielām un metodēm, kas ir aizliegtas uz analīžu nodošanas brīdi, tomēr tolaik analīzēs nav atklātas. Turklāt cerēt, ka kāda no 4 svarcelšanas pozitīvajām provēm izrādīsies sieviešu tāllēkšanā ir īpaši tālredzīgi.
Beidzot viens prātīgs komentārs (par to aizliegto vielu padarīšanu).

     [+] [-]

, 2016-05-31 16:18, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja mēs skatāmies juridisko praksi, tad ir tāda lieta kā noilgums...
Vajag ņemt priekšā visus. Gan jaunus, gan vecus un neskatīties cik vecs. Var jau gadīties, ka kādam ir kaudze naudas un WADA strādā mīļākā, tāpēc tās proves sākumā bija "negatīvas". Paceļot vēsturi augšā sāk smirdēt arī paši WADA darbinieki, kurus mierīgi var piekārt pie zvana. Visiem iejauktajiem šajā ķēdē - sportistam un federācijai būtu jāatmaksā kompensācija, ko nav ieguvuši "tīrie" sportisti.
Kaut kā tā.

     [+] [-]

, 2016-05-31 16:47, pirms 8 gadiem
(O_O) rakstīja: Vajag ņemt priekšā visus. Gan jaunus, gan vecus un neskatīties cik vecs. Var jau gadīties, ka kādam ir kaudze naudas un WADA strādā mīļākā, tāpēc tās proves sākumā bija "negatīvas". Paceļot vēsturi augšā sāk smirdēt arī paši WADA darbinieki, kurus mierīgi var piekārt pie zvana. Visiem iejauktajiem šajā ķēdē - sportistam un federācijai būtu jāatmaksā kompensācija, ko nav ieguvuši "tīrie" sportisti.
Kaut kā tā.
Tehnsiki vienīgais veids kā var "ņemt priekšā visus" ir totālā kontrole. Kā to nodrošināt tehniski? Pie katra sportista policistu klāt likt? Policistu nepietiks. Kaut kādus čipus šūt iekšā? Cilvēktiesību pārkāpumus var sazīmēt.

Savukārt, kamēr nav totālās 24/7 kontroles, tad sportisti var sagatavošanās periodā lietot ko vien viņi sadomā (ADAMS sistēma, protams, apgrūtina visu, taču nebūt ne izslēdz) un iztīrīties tik pirms starta. Un dopenē viņš skaitīsies tīrs.

Vai tādu totālo kontroli ieviesīs? Nē, jo tad nevar manipulēt ar rezultātiem, kas nav interesanti nedz valstīm, nedz lielajām korporācijām. Sporta vēsture zina arī ne vienu vien gadījumu, kad pozitīvie testi tiek izmantoti manipulācijai - kā valstu, tā privātu biznesa struktūru interesēs.

Un pats galvenais, kas ir jāatceras - SPORTAM IR VAJADZĪGS DOPINGS! Ja tāda nebūtu, daudzi, pirmkārt jau apkarotāji, zaudētu darbu, rezultāti stagnētu un līdzjutēji būtu pirmie, kas pieprasītu "uzlādēt" atlētus.

     [+] [-]

, 2016-05-31 22:12, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja mēs skatāmies juridisko praksi, tad ir tāda lieta kā noilgums. Šeit tie ir izdomāti 10 gadi. Ja mēs skatāmies kaut kādus reālus kriminālnoziegumus, tad šādā gadījumā 10 gadi varbūt ir pat par maz. Sportā? Smagi par daudz.
Varbūt vajadzētu paanalizēt kāpēc noilgums vispār ir, savādāk tā ir tīra demagoģija. Noilgumi varētu arī neeksistēt vispār un es būtu 100% par. Arī par medaļu atņemšanu pēc 50 gadiem.

     [+] [-]

, 2016-05-31 22:15, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: 2008. gada OS čempionu pieķer pēc 8 gadiem. Pa šo laiku, 2 citas OS var notikt. 2 citi čempioni jau var būt. Sportistu uzrādītajos rezultātos var būt MILZĪGS lēciens (jo visi līdzinās čempionam/rekordistam).
Hmm, man laikam būtu vienalga kaut vai 10 olimpiādes varētu būt bijušas, ja var noķert kādu čempionu kurš ir šmaucies, tas ir jādara. Kāda starpība cik čempioni pēc viņa ir bijuši, neredzu nevienu iemeslu kāpēc par to būtu jāraud. Ja gribas salīdzināt pēc tam, akd kādam kaut kas ir atņemts, var izmantot īsto čempiona laiku.

     [+] [-]

, 2016-05-31 22:20, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Iedodiet WADA 4 gadus laika - lai meklē. Lai meklē visu un pēc kārtas, lai pieprasa tam čempionam 3l burku aizčurāt ar "paraugiem" un tad 4 gadus pēta no visiem aspektiem, BET... kā tikko ir jaunas OS (kas uz OS attiecas), tā, atvainojos, bet viss.

Šāda 10 gadu perioda noteikšana parāda uz WADA atpalicību + atklāj plašu lauku manipulācijām dažāda veida.
Turklāt, kas notiek, pašlaik paziņo par 5 OS čempionu pozitīvajiem doptestiem. Skandāls? Skandāls, protams! WADA un antidopingisti malači! Jā, baigie malači!

A ko tie malači dara? Vecas proves muļļa, jo neko no jaunā atrast nevar. Mani kā sporta līdzjutēju neinteresē, ka kāds pirms 10 gadiem degunradža izkārnījumus ēda, lai ātrāk skrietu. Mani interesēj JAUNIE rezultāti. Ir čempioni, ir rekordisi - pārbaudiet un skatieties. Neatradāt? Mēģiniet nākamreiz. Viss.

Savādāk WADA atgādina nesekmīgos skolniekus, kuri neskaitāmas reizes pārraksta vienu un to pašu darbu.

P.S. Pretēji tam ko daudzi man piešuj - ES NEESMU PRET DOPINGA KONTROLI. Tieši otrādi, es esmu PAR to, taču patiešām REĀLU KONTROLI. Nevis izlikšanos, ka kāds strādā.
Pilnīgi nepiekrītu, es teikti tieši otrādi, mani interesē tīri rezultāti, un ja vajadzīgi 8 gadi lai izdomātu jaunu veidu kā detektēt tajā laikā aizliegto vielu lietošanu, tad tā arī jādara. Uzstādījums, ka nu tagad 4 gadu laikā saraujat pēc tam viss ir pilnīgi absurds, kā arī muļķīgi pārmetumi cilvēkiem, kas ar to strādā.

Un mani kā sporta līdzjutēju ļoti interesē kuri bija sarijušies, kuru rezultāti vairāk nebūs aktuāli vēstures annālēs. Jo senākus rezultātus cilās augšā, jo mazāk cilvēku tos lietos mūsdienās rēķinoties ar sekām arī pēc karjeras beigšanas.

     [+] [-]

, 2016-05-31 22:28, pirms 8 gadiem
Ja man būtu teikšana, tad vajadzētu proves uzglabāt vismaz 24 gadus. Bez žēlastības atņemt visas medaļas, kur kaut kas ir atrasts, dzēst no visām rekordu grāmatām visus rezultātus, kuri kādreiz ir bijuši sasmērēti. Un te būtu pilnīgi vienalga vai tas ir kāds cienījams jau sportists gados vai jauns

     [+] [-]

, 2016-05-31 23:14, pirms 8 gadiem
Visi bulderētāji paši nav sportojuši un nesaprot, ka medaļa kaut pēc mēneša jau ir parasts bleķa gabals
Urtus par savu EČ bronzu nelīksmo ne mirkli
Jo to dabūja par vēlu, kad sponsori jau bija viņu pametuši...

Arī 4 gadi ir par daudz!!!
Šeit un tagad - var pieķerts, dsq, nevar - mācies!!!

     [+] [-]

, 2016-06-01 13:19, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Visi bulderētāji paši nav sportojuši un nesaprot, ka medaļa kaut pēc mēneša jau ir parasts bleķa gabals
Urtus par savu EČ bronzu nelīksmo ne mirkli
Jo to dabūja par vēlu, kad sponsori jau bija viņu pametuši...

Arī 4 gadi ir par daudz!!!
Šeit un tagad - var pieķerts, dsq, nevar - mācies!!!
Kāds tagad sakars ar to vai ir/nav nodarbojušies ar sportu. Kas maksā, pasūta mūziku, sportisti ir tikai aktieri, un šajā gadīumā viņiem ir jāizpilda zināmi noteikumi. ja šmaucas, jāņem pie dziesmas, nevis ja nenoķērāt mani 4 gadu laikā, tad tas ir ok. nekas nav ok tur.

     [+] [-]

, 2016-06-01 15:32, pirms 8 gadiem
jositis rakstīja: Kāds tagad sakars ar to vai ir/nav nodarbojušies ar sportu. Kas maksā, pasūta mūziku, sportisti ir tikai aktieri, un šajā gadīumā viņiem ir jāizpilda zināmi noteikumi. ja šmaucas, jāņem pie dziesmas, nevis ja nenoķērāt mani 4 gadu laikā, tad tas ir ok. nekas nav ok tur.
Tieši tā - kas maksā, tas arī pasūta mūziku. Sportistus uztur vai nu valstis, vai lielās kompānijas. Tāpēc viņas arī pasūta šo mūziku, norādot ko un kad testēt, kurus labāk netestēt un ko darīt ar provēm, kuru rezultāti ir, teiksim tā, interesanti.