Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Autors: Latvijas Pauerliftinga Federācija

Latvijai trīs pasaules čempioni svaru stieņa spiešanā guļus

Latvijai trīs pasaules čempioni svaru stieņa spiešanā guļus
Valdis Alksnītis Latvijas čempionātā Jelgavā 2012.gada decembrī.
Foto: www.sp.lv

No 18.-21.aprīlim Čehijas galvaspilsētā Prāgā norisinājās 13.pasaules čempionāts stieņa spiešanā guļus senioriem. Ar lieliskiem rezultātiem tajā piedalījās arī seši sportisti no Latvijas, mājup atvedot trīs čempiona titulus un vienu sudrabu. Ar uzspiestiem 200 kilogramiem jēkabpilietim Valdim Alksnītim savā vecuma grupā arī jauns pasaules rekords.

Izrādās, visspēcīgākie Latvijas seniori mīt Daugavas krastos - uz čempionātu valsti pārstāvēt devās sportisti no Aizkraukles, Rīgas un Jēkabpils. Rezultātā divi zelti un sudrabs Aizkraukles sportistu kontā, zelts un pasaules rekords – Jēkabpilij.

Čempionu tituli šoreiz ir likumsakarīgi, jo jau nacionālā mēroga čempionātos stieņa spiešanā guļus ar un bez ekipējuma Jelgavā pērnā gada izskaņā un šī gada martā labākie seniori uzrādīja pasaules līmeņa rezultātus.

Kaut Valdim Alksnītim pēdējā Latvijas čempionātā šī gada martā izdevās uzspiest vien 170 kilogramu smagu svaru stieni, divreiz neveiksmīgi veicot piegājienu ar 190 kilogramiem, tas neatturēja sportistu jau toreiz apņemties pasaules čempionātā "uzstāties" ar jaunu pasaules rekordu, Masters 4 grupā (70+ gadi) Alksnītis bija vienīgais, kas spēja sasniegt 200 kilogramu robežu. Pasaules rekords turklāt tika labots divreiz – pirmo reizi Alksnītis to laboja jau savā otrajā piegājienā, paceļot 185 kilogramus. Trešajā piegājienā pieveikti 200 kilogrami, kas ļāva ierindoties arī otrajā vietā absolūti spēcīgāko sportistu vidū salīdzinošajā vērtējums pēc Wilks punktiem.

Masters 3 grupā (60+ gadi) Latvijai viens zelts un viens sudrabs. "Par nelielu pārsteigumu parūpējās Jevgēnijs Vorobjovs, kurš, slims būdams, savā svara kategorijā kļuva par čempiponu, taktiski apspēlējot otrās vietas ieguvēju – neapšaubāmo favorītu Tadakazu Tsukuda no Japānas," stāsta viens no čempionāta tiesnešiem Arnis Šķēls.

Visvieglākajā svara kategorijā J.Vorobjovs sacensības noslēdza ar pieveiktiem 112,5 kilogramiem. Svara kategorijā zem 120kg uz goda pjedestāla otrā pakāpiena Dainis Reinholds ar paceltiem 225 kilogramiem. Kaut pēdējā Latvijas čempionātā Dainis uzrādīja par pieciem kilogramiem augstāku rezultātu, šoreiz tas neko nelīdzētu – par čempionu kļuva Polijas pārstāvis Vojčehs Grabovskis, kas parūpējās par pamatīgu "uguņošanu" un katrā no trim piegājieniem laboja pasaules rekordu, sacensības noslēdzot ar 260 kilogramiem savā kontā.

Lielisks starts padevās arī Aizkraukles pārstāvim Anatolijam Kuzminam, kas plūca uzvaras laurus Masters 4 grupā svara kategorijā -74kg, savā vienīgajā veiksmīgajā piegājienā paceļot 142,5 kilogramus, ar ko izrādījās gana, lai tuvāko sekotāju Boļeslavu Maku no Polijas apsteigtu par 10 kilogramiem.

Jaunākais Latvijas pārstāvis šajās sacensībās bija Masters 2 grupas sportists Vladimirs Kovaļskis no Rīgas, kas savā svara kategorijā spēcīgā konkurencē sacensības noslēdza devītais. Diemžēl neveiksmīgs šis starts izrādījās otram Rīgas pārstāvim Georgijam Agadžanjanam, kas arī bija reāls pretendents uz kādu no medaļām - visi trīs piegājieni nesekmīgi un sacensības noslēgtas bez rezultāta.

Starptautiskās pauerliftinga federācijas (IPF) rīkotajā čempionātā piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieki no 24 pasaules valstīm, tostarp ASV, Krievijas, Vācijas, Somijas. Īpaši kuplā skaitā startēja Japānas seniori, kas ļāva Japānai dominēt komandu vērtējumā Masters 1-3 grupās. Noslēgumā Arnis Šķēls piemetina, ka čempionāts kopumā bija labi noorganizēts, taču arī Latvijas čempionātu organizācijas līmenis pēdējos gados daudz neatpaliek no pasaules čempionātiem, dažos aspektos tos pat pārspējot.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-04-25 14:34, pirms 11 gadiem
Sīkstie latvieši! Malači, prieks par mūsu senioriem un protams - APSVEICU!
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Artūrs Plēsnieks. Foto: Reuters/Scanpix
15

Tokijas bronzas medaļnieks Plēsnieks nekvalificējas Parīzes spēlēm

LETA. Latvijas pārstāvis Artūrs Plēsnieks pirmdien Taizemē notiekošajā Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 14. vietu svara kategorijā līdz 102 kilogramiem un nekvalificējās Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Armands Mežinskis. Foto: EPA/Scanpix

Mežinskim 11. vieta Pasaules kausā svarcelšanā

LETA. Latvijas pārstāvis Armands Mežinskis sestdien Taizemē Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 11.vietu svara kategorijā līdz 89 kilogramiem.