Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Spēkavīru sezonas atklāšanas sacensībās Rīgā uzvar Grahoļskis

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas spēkavīri tikās “Būvniecības ABC Spēkavīru rekordu dienas” sacensībās, lai simboliski atklātu jauno sezonu. Tajās uzvaru izcīnīja Ivars Grahoļskis, aiz viņa otrajā vietā ierindojās spēkavīrs Aivars Šmaukstelis, bet pirmo reizi, startējot elites grupā, uz goda pjedestāla kāpa pērnā gada debitants Otomārs Skreija no Stelpes.

Vakar astoņi Latvijas spēkavīri, Jānis Ilgavižs no Pilsrundāles, Raivis Mundiciems no Ugāles, Magnuss Vucāns no Talsiem, Nauris Ozols no Saldus, Igors Podčeredņičenko no Ogres, Ivars Grahoļskis no Jaunmārupes, Otomārs Skreija no Stelpes un Aivars Šmaukstelis no Kocēniem, aizvadīja pirmās šīs sezonas sacensības. Tajās spēka mitriķi centās uzstādīt jaunus un pārspēt līdzšinējos nacionālos rekordus sešās dažādās spēka disciplīnās. Jāpiebilst, ka dažādu iemeslu dēļ šoreiz nestartēja trīs spēcīgi atlēti - Didzis Zariņš, pērnā gada spēkavīru čempionāta uzvarētājs, vicečempions Oskars Martužans, kā arī pieredzējušais Artis Plivda. Savukārt Edgars Andersons un Jānis Šleckus pārstāvēja Latviju Lietuvā notiekošajā “Baltijas Spēkavīru čempionātā”.

“Būvniecības ABC Spēkavīru rekordu diena” iesākās ar “Latvijas Nafta” smagās automašīnas vilkšanu. Visspēcīgākais cīņā ar šo 11,5 tonnas smago benzīnvedēju izrādījās spēkavīra Agra Kazeļņika audzēknis Aivars Šmaukstelis, 15 metrus to novelkot 13,84 sekundēs. Otru labāko rezultātu, 14,25 sekundes, uzrādīja Ivars Grahoļskis, kaut gan pats ar savu sniegumu nebija apmierināts. Trešajā vietā Otomārs Skreija (14,60 sekundes).

Cīņa turpinājās ar “Būvniecības ABC” baļķa spiešanu guļus. Šis vingrinājums ir jaunievedums spēkavīru sacensībās Latvijā, tāds tika organizēts pirmo reizi. Pirmo vietu ar 12 paceltām reizēm un jaunu nacionālo rekordu izcīnīja Aivars Šmaukstelis, kurš pēc sava starta atzina, ka ļoti svarīgs ir pareizs baļķa satvēriens, lai varētu uzrādīt labu rezultātu. Par vienu reizi mazāk pacēla un otro vietu starp konkurentiem ieguva Ivars Grahoļskis, bet trešais ar septiņām paceltām reizēm palika Nauris Ozols no Saldus, bijušais pauerliftinga meistars.

Trešā disciplīna jaunās spēkavīru sezonas ievadpasākumā bija “Gyproc” smaguma vilkšana no zemes. Jānis Ilgavižs uzvarēja šajā vingrinājumā ar deviņām paceltām reizēm, otrais labākais Ivars Grahoļskis (7 reizes), bet trešajā vietā Magnuss Vucāns (4 reizes).

Tad sekoja “Sadolin” krucifikss, kurā spēkavīriem katrā rokā sānis jātur 12,5 kilogramus smags krāsu spainis. Ar laiku 39,37 sekundes uzvarēja Ivars Grahoļskis, bet strauji viņam uz papēžiem mina jaunais un spēcīgais Otomārs Skreija, kuram līdz pirmajai uzvarai kādā no vingrinājumiem spēkavīru elites grupā pietrūka vien 26 sekundes simtdaļas.

400 kilogramus smagās “Fibo” ķerras stumšanā atkal stiprākais izrādījās Aivars Šmaukstelis (13,09 sekundes), aiz viņa ar laiku 13,88 sekundes palika talsenieks Magnuss Vucāns, bet trešais – Ivars Grahoļskis (15,31 sekunde).

Noslēgumā risinājās “RERE grupa” stafete, kurā spēkavīriem no viena punkta uz otru jāpārnes 3 metrus garš, 100 kilogramus smags kvadrātains koka klucis. Arī šāda veida uzdevums atlētiem līdz šim sacensībās nav bijis. Jaunu Latvijas rekordu un pirmo vietu izcīnīja Ivars Grahoļskis, viņš visus četrus koka gabalus pārnesa vienā minūtē, 41 sekundē; 94 sekundes simtdaļās. Tikai pa 3 sekundēm sliktāku laiku uzrādīja Aivars Šmaukstelis, bet trešais šajā vingrinājumā palika Otomārs Skreija (129,3 sekundes).

“Būvniecības ABC Spēkavīru rekordu dienas” kopvērtējumā pirmo vietu ar iegūtiem 43 punktiem ieguva Ivars Grahoļskis, savukārt no viņa tikai par 2 punktiem atpalika un sudraba godalgu saņēma Aivars Šmaukstelis. Savukārt pirmo reizi uz pjedestāla kāpa pērnā gada debitants Otomārs Skreija no Stelpes. Viņam šoreiz izcīnīta trešā vieta ar 29,5 punktiem.

Nākamās spēkavīru sacensības un vienlaikus arī pirmais “Triobet Latvijas Spēkavīru čempionāta 2016” posms gaidāms 5.jūnijā Daugavpilī. 9. jūlijā Latvijas spēcīgākie atlēti pirmo reizi viesosies Viļakā, kur aizvadīs otro posmu. 15. jūlijā Krāslavā un 17. jūlijā Kuldīgā paredzētas sacensības pāros, 23. jūlijā čempionāta trešais posms Līvānos, ceturtais 6.augustā Ventspilī, 13.augustā Valmierā, 19. augustā Preiļos, bet finālsacensības notiks 17.septembrī Rīgā.

2016.gada spēkavīru sezonas galvenais partneris “RERE Grupa”. Ģenerālsponsors “Triobet”, atbalsta “Škoda”, Latvijas Nafta un “Fiskars”. Informatīvie atbalstītāji “Rīga TV24” un Sportacentrs.com.

     [+] [-]

, 2016-05-23 23:39, pirms 8 gadiem
metāna mitriķi