Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Jau šo sestdien Jelgavā LČ spiešanā guļus ar ekipējumu

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Jelgavas Sporta servisa centrā 7. martā plkst. 11.00 notiks ikgadējais Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus ar ekipējumu. Sacensībām pieteikušies gandrīz 150 atlēti.

Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus ar ekipējuma būs pirmais 2015. gada Latvijas mēroga (Valsts) čempionāts. Čempionāta laikā sacensību dalībniekiem būs iespēja reģistrēt jaunus Latvijas rekordus un apstiprināt kvalifikācijas normu izpildi līdz sporta meistara kvalifikācijai. Šis Latvijas čempionāts ir nozīmīgs tiem sportistiem, kuri šogad vēlas pārstāvēt Latviju kādā no Eiropas un Pasaules čempionātiem. Ņemot vērā sportistu sniegumu, tiks veidota izlase startiem ārpus Latvijas.

Latvijas Pauerliftinga federācija atgādina, ka sacensības vērot klātienē Jelgavas Sporta servisa centrā, Mātera ielā 44A, ir aicināts ikviens sporta entuziasts un līdzjutējs. Ieeja sacensībās ir bezmaksas. Video un rezultātu tiešraide no sacensībām būs pieejama interneta vietnē GOODLIFT.INFO Home Page

Sacensības notiks septiņās grupās: sievietes, jaunieši (līdz 18 gadiem), juniori (līdz 23 gadiem), vīri (no 24 līdz 39 gadiem), senioru 1 ( virs 40 gadiem), senioru 2 (virs 50 gadiem) un senioru 3 (virs 60 gadiem). Latvijas čempionāta laikā tiks apbalvoti trīs spēcīgākie atlēti katrā svara kategorijā. Pēc Vilksa koeficienta, ņemot vērā sportista personīgo svaru attiecībā pret uzspiestajiem kilogramiem, tiks noteikti absolūti labākie atlēti visās grupās un papildus arī starp senioriem virs 70 gadiem. Arī komandu cīņā tiks apbalvotas trīs labākās komandas. Ņemot vērā, ka aizvien biežāk Latvijas mēroga čempionātos piedalās sportisti no Igaunijas un Lietuvas, notiks arī Nācijas Kausa vērtējums. Katras valsts pieci labākie atlētu rezultāti pēc Vilksa punktiem noteiks valsti, kas saņems kausu.

Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus ar ekipējumu nozīmē, ka sportistam ir ļauts sacensību laikā izmantot specializēto ekipējumu, kas atbilst Starptautiskās Pauerliftinga federācijas (IPF) noteikumiem. Ar ekipējumu svaru stieņa spiešanas guļus sacensībās saprot starp pauerliftinga sportistiem tā dēvēto spiešanas kreklu. Spiešanas krekls nostiprina krūšu un plecu muskulatūru, kā arī var būtiski palielināt sportista sniegumu, salīdzinot ar bezekipējuma spiešanu guļus. Tie atlēti, kuri izvēlas piedalīties ekipējuma sacensībās, zina, ka spiešanas krekla uzvilkšana nav vieglākais uzdevums. Nereti sportisti izmanto plastikāta maisiņus vai elastīgu bikšu nogrieztus galus, ko uzvelk uz rokām, lai krekls labāk uzslīd uz ķermeņa. Ir nopērkamas pat specializētas piedurknes, ar kuru palīdzību var ērtāk uzvilkt spiešanas kreklu. Citu sportistu atbalsts ir īpaši svarīgs spiešanas krekla uzvilkšanā. Specializētais krekls ir izgatavots no stingra auduma, un sportists pašrocīgi to nedrīkst pārveidot. Sportisti parasti noteiktu laika posmu pirms sacensībām velta īpašiem treniņiem ar ekipējumu. Protams, ne tikai spiešanas krekls ir vienīgais ekipējums, ko var izmantot sacensību laikā. Sportisti drīkst izmantot roku saites, kāju saites, speciālas jostas u.c., ko atļauj Starptautiskā Pauerliftinga federācija. Tā ir izstrādājusi specifiskus noteikumus par atļauto ekipējumu sacensību laikā, kas jāņem vērā arī Latvijas Pauerliftinga federācijas atbalstītajās sacensībās Latvijā.

Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus ar ekipējumu pirmo reizi notika 1998. gadā Jelgavā. Sacensības ir notikušas arī Liepājā, Alūksnē, Rīgā un Valmierā, taču kopš 2005. gada atlēti satiekas Jelgavā.

Sacensības organizē Latvijas Pauerliftinga federācija sadarbībā ar biedrību „Spēka Pasaule” un Jelgavas Sporta klubu „Apolons”. Sacensības atbalsta Jelgavas pilsētas dome, Jelgavas Sporta servisa centrs un interneta veikals veikals.sp.lv/.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Pauerliftinga federācija
Biedrība Spēka Pasaule
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Papildu informācijai:
Mārtiņš Krūze
Projektu vadītājs
Latvijas Pauerliftinga federācija
Mob.tālr.: +371 27 859 586