Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Kalniešu spēles Siguldā – jautrākās brīvdienas pēc skotu receptes

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Kalniešu spēles Siguldā – jautrākās brīvdienas pēc skotu receptes
Foto: parstipru.lv

Jau pavisam drīz, 28.augustā, Siguldā atgriezīsies Kalniešu spēles (Highland gaumes). Pirmās Latvijas Kalniešu spēles notika pirms trim gadiem - Siguldas 800 gadu jubilejas svinībās.

Siguldas draudzības saites ar Skotijas zemi aizsākās 1991. gada maijā, kas Pertas pilsētā tika iestudēts muzikāls uzvedums "Peace Child”, kurā piedalījās bērni no 14 pasaules valstīm, tajā skaitā arī seši jaunieši no Latvijas - Siguldas Mūzikas skolas audzēkņi. Siguldas sadraudzības partneris Skotijā ir Angus reģions un tas ir viens no skaistākajiem un tūristu iecienītākajiem šīs zemes apvidiem, tāpat kā Sigulda Latvijā.

12.00 - 18.00 pļavā pie Kr.Barona pieminekļa

Atklātais čempionāts Kalniešu spēlēs
Kalniešu spēļu pirmsākumi meklējami jau 11. gadsimtā, kad sportiskas tautas sacensības sāka rīkot Skotijas Karalis Malkoms III. Vingrinājumi, kuri būs redzami Siguldā, savā pamatā nav mainījušies kopš 18. gadsimta sākuma. Atlēti ievēros arī seno tradīciju startēt kiltos, jo faktiski visā pasaulē, kur notiek šīs sporta spēles, spēkavīri startē tikai skotu tradicionālajos svārkos.

Šogad uz Siguldu atbrauks arī skotu atlēts Sinklērs Peišens, ar viņu cīnīsies gan pašmāju spēkavīri Andris Leišavnieks, Māris Rozentāls, Mareks Leitis un pēdējo gadu labākais Latvijas Kalniešu spēļu atlēts Oskars Brugemanis. Oskars pagājušogad iemēģināja spēkus arī augsta līmeņa sacensībās Skotijā - "World Highland Games Highlander Challenge”, kur starp pasaules labākajiem šajā spēkavīru novirzienā ieguva desmito vietu.

Turpinot tradīciju, sacensību organizators un vadītājs Raimonds Bergmanis ir uzaicinājis vieglatlētu - Latvijas čempionu diska mešanā Oskaru Vaisjūnu, kuram tas būs pirmais mēģinājums šajās senajās skotu disciplīnās, vairākās no kurām meklējamas saknes dažām vieglatlētikas disciplīnām, piemēram, lodes grūšanai un vesera mešanai. Būs arī spēcīgi Lietuvas un Igaunijas atlēti.

Atlētiem Siguldā būs jāsacenšas piecos klasiskajos skotu kalniešu vingrinājumos – svara mešanā tālumā un augstumā, skotu āmura un skotu baļķa mešanā, kā arī akmens grūšanā.

Konkursi, izklaide, spēka un varenības demonstrējumi

Paralēli sacensībām notiks arī dažādi izklaides pasākumi, demonstrējumi un izstādes, saistītas ar varenību, spēku un prieku par dzīvi. Sadarbībā ar Valsts policiju pasākumu kuplinās zirgu patruļas, kinologi demonstrēs kā notvert "noziedznieku”. Apmeklētājiem patruļpolicijas vienība “Alfa” demonstrēs gan ekipējuma modeļus, kur katrs no tiem ir pielāgots kāda konkrēta riska pakāpei, gan "ķīlnieku” atbrīvošanu. Pasākumā piedalīsies arī valsts policijas tēli Runcis Rūdis un Bebrs Bruno . Viņi tiksies ar bērniem, mācīs kā pasargāt sevi dažādās situācijās un vienkārši lieliski pavadīs laiku ar bērniem. Savukārt Siguldas novada Pašvaldības policija svētkos demonstrēs cīņas paņēmienus un rīkos veiklības braucienu velosipēdistiem (par dalību sīkāka informācija sekos www.sigulda.lv).

Valmiermuižas alu dziesmu un danču lustēs baudīt piepalīdzēs Siguldas pagasta pūtēju orķestris un pūtēju orķestris ”Sudrabskaņa”, kā arī deju kolektīvs ”Sidrabdancis”. Dienas lielākais prieks būs grupas "Skyforgers” koncerts. Visas dienas garumā varēs raudzīt kazas, dzīt aitas, apgūt senos amatus folkloras kopas "Ore” vadībā, Livonijas viduslaiku apmetnes Godesverdera puiši piedāvās dažādas vēsturiskas aktivitātes, kuru mērķis ir uzskatāmi demonstrēt un palīdzēt izprast gan dažādu priekšmetu, apbruņojuma elementu, ieroču pielietojumu tālajā XIV gadsimtā. Siguldas jauniešu deju kolektīvs "Vizbulīte” izdejos fragmentus no Agra Daņiļeviča mītiskās dejas izrādes "No zobena saule lēca”. Pašiem mazākajiem būs iespējas pelnīt balvas "Mazā stiprinieka” pārbaudījumos. Pasākuma vadītājs Raimonds Bergmanis.

Papildus piedāvājums

11.00 Depo sporta laukumā
Aizraujošā regbija spēle. Latvijas čempionāta 2. kārta regbijā 7.
Pasākumu rīko Regbija klubs "Miesnieki” un Siguldas novada dome.

Izmantotie resursi:
sigulda.lv
parstipru.lv