Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Apzināti rekordisti lielākajā Latvijas čempionātā spēka trīscīņā

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Gulbenē 15. un 16. novembrī notika Latvijas čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā. Šogad censoņu skaits bija pārsteidzoši liels. 17 Latvijas komandu un 1 Lietuvas komandu sastāvā kopā vairāk nekā 120 spēka sporta atlēti cīnījās par Latvijas čempiona tituliem un jauniem rekordiem. Sacensību laikā tika reģistrēti ap 100 Latvijas rekordi.

Latvijas čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā atlēti piedalījās bez specializētā spēka trīscīņas ekipējuma. Sacensības notika trīs spēka trīscīņas disciplīnās - pietupienos ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus uz horizontāla sola un svaru stieņa vilkmē no zemes ar stājas spēku. Vairums sportistu uzrādīja jaunus rekordus vairākās spēka trīscīņas disciplīnās un vecuma grupās.

Latvijas čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā Latvijas rekordus laboja šādi sportisti:

Open grupā jeb vīru konkurencē - Andrejs Šilo, Ivars Mauriņš, Ivo Liepiņš, Valdis Priedols un Mārtiņš Lielups.

Jauniešu grupā (U18) - Deniss Koltaševs, Edgars Jurkāns, Kārlis Eniks, Ēriks Silovs un Justins Petinens.

Junioru grupā (U23) - Deniss Koltaševs, Ivars Mauriņš, Ivo Liepiņš, Andis Caune, Jānis Kravalis, Marks Riekstiņš un Jānis Anšmits.

Seniori 1 (40+ gadi) - Ēriks Dumārovs, Andrejs Litvinko, Aleksandrs Miglāns un Vasīlijs Drobovs.

Seniori 2 (50+ gadi) - Ēriks Dumārovs, Vadims Grabars, Aleksandrs Miglāns, Vasīlijs Drobovs un Ivars Pētersons.

Seniori 3 (60+ gadi) - Ēriks Dumārovs, Vadims Grabars, Jurijs Arbūzovs un Jānis Bidlauskis.

Sieviešu open grupā - Inna Tretjaka, Larisa Cīrule, Natālija Kopitova, Valērija Ņekrasova, Natālija Kurušina, Elīna Ceriņa – Breivika, Ieviņa Liģere un Natālija Ņikitina.

Jauniešu vecuma grupā - Jeļena Sebeža un Dace Stepanova.

Junioru vecuma grupā - Natālija Kopitova un Valērija Ņekrasova.

Seniores 1 (40+ gadi) - Natālija Ņikitina.

Latvijas IPF rekordi pieejami: Latvijas Pauerliftinga Federācija (izcelts zilā krāsā).

Pēc pauerliftinga noteikumiem jaunieši var labot rekordus gan savā vecuma grupā, gan junioros un open grupā. Juniori var labot rekordus arī savā vecuma grupā un arī open grupā. Open grupas sportistu rekordi tiek fiksēti tikai open grupā. Savukārt seniori 1 (virs 40 gadiem) var uzrādīt jaunus rekordus tikai savā vecuma grupā vai open grupā. Seniori 2 (virs 50 gadiem) rekordus var labot savā grupā, senioru 1 grupā un open grupā. Seniori 3 (virs 60 gadiem) rekordus var uzrādīt savā vecuma grupā, senioru 2, senioru 1 un open grupā.

Starptautiskās Pauerliftinga federācijas noteikumi nosaka, ka atlētam, startējot trīscīņas sacensībās, izdodas pārspēt individuālo spiešanas sacensību rekordu, tad rekords tiek skaitīts abu tipa sacensībās, taču atlētam jāveic vismaz viens mēģinājums gan pietupienos, gan vilkmē. Arī vairāku Latvijas čempionāta sportistu rekordi tika fiksēti starp cita tipa sacensībām.

Latvijas čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā spraigas cīņas un sīva konkurence bija arī par absolūti labāko vērtējumu. Sieviešu grupā pirmo vietu absolūtajā vērtējumā izcīnīja komandas „Libava Powerlifting” sportiste Inna Tretjaka. Otra labākā bija Ieviņa Liģere no komandas „Madonas SCK”, trešā – Natālija Ņikitina, pārstāvot komandu „Jēkabpils SC”. Komandu cīņā uzvarēja „Gulbenes K.S.P”, „Riga Powerlifting Team” un „Atlētika”.

Jauniešu grupā absolūtajos vērtējumus guva Lietuvas komandas „Kursienai – Lithuania” sportisti Egidijus Valciukas un Deimandas Urbieti. Savukārt trešais spēcīgākais jauniešu konkurencē bija „Gulbenes K.S.P” sportists Kārlis Eniks. Spēcīgākās komandas jauniešu grupā bija „Kursienai – Lithuania”, „Spēka Pasaule – Valmiera” un „Rēzeknes pilsēta”.

Junioru grupā Valmieras smagatlētikas kluba „Spēka Pasaule” sportisti Jānis Anšmits un Marks Riekstiņš dalīja pirmo-otro vietu. Godpilno trešo vietu ieguva Aleksandrs Arhipovs. Komandu vērtējumā junioriem trīs labākās komandas bija „Spēka Pasaule – Valmiera”, „Gulbenes K.S.P” un „Rēzeknes pilsēta”.

Vīru konkurencē „Spēka Pasaule – Valmiera” sportists Mārtiņš Krūze kļuva par absolūti spēcīgāko vīru, ļaujot otro vietu izcīnīt komandas biedram Mārim Juzupam, bet trešo – Laurim Daņiļevičam no „Jēkabpils SC”. Kausus mājās pārveda „Spēka Pasaule – Valmiera”, „Gulbenes K.S.P.” un „Madonas SCK”.

Latvijas čempionāts notika arī trīs senioru grupās (senioru +40, + 50 un + 60 vecuma grupās). Starp spēcīgākajiem senioriem virs 40 gadiem absolūtajā vērtējumā pirmajā vietā ierindojās lietuvietis Aidas Steponavicius. Otro un trešo vietu izcīnīja komandas „Spēka Pasaule – Valmiera” atlēti Mareks Zdaņevičs un Andrejs Ļitvinko.

Senioru grupā virs 50 gadiem komandas „Jēkabpils SC” sportists Aleksandrs Miglāns ieguva pirmo vietu, otro vietu izcīnīja Antanas Gricius no „Kursienai - Lithuania”, bet trešo –Vasilijs Drobovs, pārstāvot komandu „Jēkabpils SC”.

Dzīves pieredzes bagātāko sportistu konkurencē jeb senioru grupā virs 60 gadiem spēcīgākais bija „Riga Powerlifting Team” sportists Vadims Grabars. Juris Arbūzovs no „Spēka Pasaule – Valmiera” kļuva par otro spēcīgāko senioru, ļaujot trešo vietu ieņemt Jānim Bidlauskim no Ķekavas novada.

Spēcīgākās senioru komandas bija „Spēka Pasaule – Valmiera”, „Gulbenes K.S.P.” un „Jēkabpils SC”.

Sacensību rezultāti pieejami: Latvijas Pauerliftinga Federācija

Sacensības organizēja Latvijas Pauerliftinga federācija sadarbībā ar biedrību „Spēka Pasaule” un sporta klubu „Gulbenes K.S.P.”. Sacensības atbalstīja Gulbenes novada dome, Gulbenes Sporta centrs, Dizaina un mākslas studija „SFĒRA”, interneta veikals https://www.gigants.lv/lv/, www.dzirkstele.diena.lv un veikals.sp.lv/. Pasākumu līdzfinansēja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Pauerliftinga federācija
Biedrība Spēka Pasaule
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Papildu informācijai:
Mārtiņš Krūze
Projektu vadītājs
Latvijas Pauerliftinga federācija
Mob.tālr.: +371 27 859 586