Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Krievijā par dopinga lietošanu var ieviest kriminālatbildību

Juris Miņins
Juris Miņins

Krievijā par dopinga lietošanu var ieviest kriminālatbildību
Foto: AP/Scanpix

Krievijas Nacionālās sporta juristu apvienības prezidents ir nācis klajā ar piedāvājumu veikt izmaiņas valsts krimināllikumā paredzot daudz nopietnākus sodus tiem atlētiem, kuri ir pieķerti dopinga lietošanā, t.i., ieviest kriminālatbildību par šādiem pārkāpumiem.

Nacionālās sporta juristu apvienības prezidents Sergejs Aleksejevs, uzstājoties vienā no Krievijas Parlamenta fiziskās kultūras komitejas ekspertu sanāksmēm, paziņoja, ka viņa pārstāvētā organizācija vēlas, lai sportisti, kuri ir pieķerti sportā aizliegtu preparātu lietošanā, tiktu saukti pie kriminālatbildības. Tāpat tika minēts arī maksimālais sods, ko varētu piespriest par šādu likumpārkāpumu – brīvības atņemšana uz četriem gadiem.

Tiesa, tāpat jaunajā likumprojektā ir daudzi citi punkti, kas jāņem vērā, jo divu līdz četru gadu cietumsods ir paredzēts sportistam, kurš apzināti ir lietojis dopingu. Tajā pašā laikā, ja dopinga lietošana notiek grupā, tad maksimālais sods palielinās līdz pieciem gadiem, bet, ja ir izveidota organizētās noziedzības vienība, t.i., "banda", tad sods var tikt palielināts vēl par gadu.

Tāpat ir paredzēti sodi par nepilngadīgo pamudināšanu lietot aizliegtos preparātus, par ko varētu tikt piespriesti līdz pat septiņiem gadiem cietumā, bet, ja dopinga lietošanas rezultātā nepilngadīgais atlēts mirst, tad sods var sasniegt astoņus gadus.

Interesanti, ka jaunais likums paredz iespēju sodīt ne tikai tos sportistus, kuri ir iekrituši dopinga kontrolē, bet arī tos cilvēkus, kuri ir nelikumīgi iegādājušies vai uzglabā (bez nolūka pārdot) dopinga sarakstos iekļautās vielas. Par to šajā likumprojekta redakcijā ir paredzēti četri gadi cietumā.

Interesanti, ka pēdējos gados aizvien vairāk tiek runāts par dopingā pieķerto atlētu saukšanu pie kriminālatbildības un daudzas valstis jau ir mainījušas savu likumdošanu, lai šādus sodus arī reāli varētu piemērot, piemēram, no šī gada šādas iespējas ir Vācijā.

Atgādināsim, ka iepriekšējā gadā Krievijas sportā notika vairāki ļoti skaļi dopinga skandāli gan vieglatlētikā, gan svarcelšanā.

Izmantotie resursi:
Чемпионат.com: новости спорта - Чемпионат

  +1 [+] [-]

, 2016-02-20 10:39, pirms 8 gadiem
Ķīnā vienkārši nošautu

  -1 [+] [-]

, 2016-02-20 10:41, pirms 8 gadiem
interesanti gan notiek- Krievi pa katru cenu prasa no sportistiem zeltu, uzvaras.. bet tajā pašā laikā dopings tagad būs sodāms? Var gaidīt ka Krievijai jebkuros čempionatos būs rezultātu kritums

     [+] [-]

, 2016-02-20 11:59, pirms 8 gadiem
pūce rakstīja: interesanti gan notiek- Krievi pa katru cenu prasa no sportistiem zeltu, uzvaras.. bet tajā pašā laikā dopings tagad būs sodāms? Var gaidīt ka Krievijai jebkuros čempionatos būs rezultātu kritums
Kura valsts neprasa rezultātus un medaļas?

Šis likumprojekts vairāk ir vērsts uz to, lai dopinga sarakstos iekļautie preparāti nenonāk pie cilvēkiem, pie kuriem tiem nav jānonāk - pusaudžiem un svētdienas sportistiem. PRO līmenī nekas nemainīsies globāli. Vienīgais, ka būs papildus iespēja tikt galā ar nepaklausīgajiem sportistiem, t.i., ja tagad kāds, kurš ir iekritis dopenē pēc tam var stāstīt, ka tā un šitā... tagad tādu var ietupināt cietumā un pēc tam, pēc iziešanas, viņa biogrāfijā šis ieraksts tāpat paliks... .

     [+] [-]

, 2016-02-20 15:03, pirms 8 gadiem
manuprāt, tā ir pokazuha uz papīra, lai izskatītos, ka RUS nopietni cenšas laboties un lai viņējos pielaistu uz RIO. Tikai dēļ tā, lai seja būtu tīra, nevis dēļ cīņas pret dopingu. Tad jau būtu jāsāk ar visiem sporta ārstiem un treneriem.
Tas ir tas pats, kā ar futbolista apakškreklu ar Putinu, tikai lai pareizi runātu, bet ne dēļ darbiem.