Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Bulgārijas sporta ministrs: "Mēs esam līderi Eiropā dopinga lietošanas ziņā"

Bulgārijas sporta ministrs: "Mēs esam līderi Eiropā dopinga lietošanas ziņā"
Bulgāru svarcēlājai Milkai Manevai šogad arī bija otrā pozitīvā dopinga prove karjerā.
Foto: AFP/Scanpix

Atsaucoties uz Eiropas fitnesa asociācijas datiem Bulgārijas jaunatnes lietu un sporta ministrs Karsens Kralevs paziņoja, ka Bulgārija dopinga lietošanā ir pirmajā vietā visā Eiropā. Tāpat viņš piedāvāja pasākumus, kas būtu jāveic, lai situāciju izlabotu.

Telekanālam NOVA TV Kralevs paziņoja, ka pēc jaunākajiem statistikas datiem starp visām Eiropas valstīm tieši Bulgārijā ir fiksēts pats lielākais dopinga lietotāju skaits. Tāpat ministrs atzīmēja, ka šāda situācija nevar ilgi turpināties un jau tuvākajā laikā tiks izstrādāts nacionālais plāns, lai apkarotu šo problēmu. Īpašu uzmanību pievēršot tieši profesionālā sporta pārstāvjiem.

Interesanti, ka šāds paziņojums nāk klajā pēc tam kā pagājušmēnes visa Bulgārijas svarcelšanas izlase, 11 cilvēku sastāvā, saņēma diskvalifikācijas par aizliegto vielu lietošanu gatavojoties Eiropas čempionātam. Turklāt, tas nebūt nav pirmais gadījums, kad bulgāru svarcēlājus diskvalificē, jo 2008. gadā par metandienona lietošanu Bulgārijas izlase, arī pilnā sastāvā, jau tika diskvalificēta. Četriem no 11 šogad diskvalificētajiem sportistiem šī bija jau otrā tāda reize, tajā skaitā pagājušā gada Eiropas čempionam un pasaules vicečempionam Ivanam Markovam.
Tāpat arī vairāki bulgāru treneri, strādājot citu valstu izlasēs, ir saistīti ar dažādām dopinga lietām, tajā skaitā ar Irānas izlases pozitīvajiem testu rezultātiem 2006. gadā.

Savukārt pēc šī gada dopinga skandāla pašā Bulgārijā, valsts svarcelšanas federācija ir atteikusies maksāt Starptautiskajai svarcelšanas federācijai (IWF) tai piespriestos sodus. Sodīšanas sistēma paredz, ka par katru pozitīvo rezultātu ir jāmaksā 50 000 ASV dolāri, taču, ja pieķerto skaits sasniedz deviņus vai vairāk, tad soda naudās ir jāizmaksā pusmiljons ASV dolāru. Taču, tas vēl nav viss, tā kā Bulgārijas izlase īsā laika periodā atkārtoti izgāž dopinga testus, turklāt pilnā sastāvā, tad IWF var piespriest lielāku sodu, līdz pat vienam miljonam ASV dolāru.
Ja Bulgārijas svarcelšanas federācija šo sodu neapmaksās, viņiem draud diskvalifikācija no Olimpiskajām spēlēm. Kā arī šī incidenta dēļ par sportu atbildīgā ministrija ir apturējusi visas federācijas darbības līdz konflikta atrisināšanai.

Atgriežoties pie Karsena Kraleva paziņojuma, viņš arī uzsvēra, ka nākotnē plānots daudz stingrāk uzraudzīt arī fitnesa zāles, kur, pēc ministra teiktā, daudzi lieto aizliegtos preparātus, lai gūtu ātrākas ķermeņa aprišu izmaiņas. Turklāt, kas pēc ministra domām ir pats trakākais, daudziem iesācējiem lietot šos preparātus iesaka paši fitnesa zāļu instruktori.

Izmantotie resursi:
Novinite.com - Sofia News Agency


, 2015-04-16 10:41, pirms 9 gadiem
Laikam ierobežoto līdzekļu dēļ joprojām strādā ar vecajiem preparātiem, kamēr turīgākas valstis pārgājušas uz jaunajiem.
, 2015-04-16 10:50, pirms 9 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Laikam ierobežoto līdzekļu dēļ joprojām strādā ar vecajiem preparātiem, kamēr turīgākas valstis pārgājušas uz jaunajiem.
2008. gadā iekrita uz metānu, šogad paņēma viņus uz stanu. Nu tas tiešām ir visai arhaiski, no vienas puses. No otras gan jāsaka, ka ja jau dod rezultātu, kāpēc maksāt vairāk?
, 2015-04-16 12:31, pirms 9 gadiem
rezultāts ir negods pa visu pasauli, totāls diskābels un mīnus miljons valsts maciņā. Bet galīgi par to nebrīnos, jo tieši no nabadzīgiem slāņiem potenciālie sportisti ir gatavi izrauties par jebkādu cenu, lai tik tiktu pie svaiga gaisa un eiropas.
, 2015-04-16 14:11, pirms 9 gadiem
76 rakstīja: rezultāts ir negods pa visu pasauli, totāls diskābels un mīnus miljons valsts maciņā. Bet galīgi par to nebrīnos, jo tieši no nabadzīgiem slāņiem potenciālie sportisti ir gatavi izrauties par jebkādu cenu, lai tik tiktu pie svaiga gaisa un eiropas.
Problēma ir tā, ka Bulgārijas svarcelšanas skola kādam ļoti traucē, tāpēc no viņu sportistiem proves paņem vajadzīgajos laikos.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Artūrs Plēsnieks. Foto: Reuters/Scanpix
15

Tokijas bronzas medaļnieks Plēsnieks nekvalificējas Parīzes spēlēm

LETA. Latvijas pārstāvis Artūrs Plēsnieks pirmdien Taizemē notiekošajā Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 14. vietu svara kategorijā līdz 102 kilogramiem un nekvalificējās Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Armands Mežinskis. Foto: EPA/Scanpix

Mežinskim 11. vieta Pasaules kausā svarcelšanā

LETA. Latvijas pārstāvis Armands Mežinskis sestdien Taizemē Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 11.vietu svara kategorijā līdz 89 kilogramiem.