Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Uepa uzstāda jaunu pasaules rekordu pietupienos ar stieni

Juris Miņins
Juris Miņins

Uepa uzstāda jaunu pasaules rekordu pietupienos ar stieni
Džeza Uepa
Foto: oceaniapowerlifting.com

Nauru salu pārstāvis Džeza Uepa atkal uzstādīja jaunu pasaules rekordu pietupienos ar stieni. Austrālijas pilsētā Melburnā notiekošajās sacensībās Uepa bez ekipējuma pietupās ar 415 kg smagu svaru stieni.

Džeza Uepa sevi pieteica kā pasaules rekordistu jau pagājušajā gadā, kad Sidnejas pilsētā notiekošajos mačos bezekipējuma divīzijā pietupās ar 413 kg smagu svaru uz pleciem. Tomēr, ar to 35 gadus vecajam sportistam bija par maz un šorīt pēc Latvijas laika jau citā Austrālijas pilsētā, Melburnā, viņš savu nu jau veco rekordu laboja par diviem kilogramiem, tādējādi sasniedzot 415 kg rezultātu.

Interesanti, ka šīs sacensības notiek pēc IPF noteikumiem, kas paredz gan konkrētu pietupiena dziļumu, gan dopinga kontroles.Jāpiemin, ka visu laiku labākais rezultāts pietupienos bez ceļgalu saitēm pieder Deonam Reinhoudtam no ASV, kurš nu jau tālajā 1975. gadā spēja pietupties ar 425 kg smagu svaru stieni. Savukārt visu laiku labākais RAW rezultāts, taču jau ar ceļgalu saitēm ir 460 kg, ko ir uzstādījis Krievijas sportists Andrejs Malaničevs.
Visbeidzot visu laiku labākais rezultāts pietupienos ekipējuma divīzijā ir 570 kg, ko uzstādījis spēka trīscīņas leģendas statusu ieguvušais Donijs Tompsons no ASV.

Jāpiebilst, ka sacensības, kurās Džeza Uepa uzstādīja jauno rekordu notika Austrālijas Fitnesa un veselības izstādes ietvaros, kur paralēli norisinājās arī vairāki sportiski pasākumi. Konkrēti Uepa piedalījās "International Pacific Invitational" pasākumā, kur tika uzaicināti atlēti no visas pasaules, lai mēģinātu uzstādīt jaunus pasaules rekordus. Tāpat, paralēli, šajā izstādē notika arī Austrālijas čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā.

Izmantotie resursi:
Fitness & Health Expo
International Powerlifting Federation IPF: Home

     [+] [-]

, 2015-04-11 13:42, pirms 9 gadiem
no teksta nav skaidrs kāpēc rekords ir 415 nevis 425 (no 1975.gada)

     [+] [-]

, 2015-04-11 13:55, pirms 9 gadiem
Daniel rakstīja: no teksta nav skaidrs kāpēc rekords ir 415 nevis 425 (no 1975.gada)
Nu skaties..tur ir visādi rekordi,kategorijās un grupās..Ar ceļgalu saitēm,tad bez..Ar ekipējumu,bez ekipējuma utml..

     [+] [-]

, 2015-04-11 14:22, pirms 9 gadiem
IPF rekordus skaita kopš ir ieviestas dopkontroles

     [+] [-]

, 2015-04-11 15:08, pirms 9 gadiem
Daniel rakstīja: no teksta nav skaidrs kāpēc rekords ir 415 nevis 425 (no 1975.gada)
Pauerliftingā ir ļoti daudz federāciju, kurai katrai ir savi noteikumi - sākot no pieļautā ekipējuma līdz atteiksmei pret dopkontroli.

Uepa startē IPF, kuri ir SOK atzīta pauerliftinga federācija (vienīgā), kas atbilst visām vispārpieņemtajām prasībām. Teiksim, ir WPC, bet tur PRO grupā dopinga kontroles nav. Vai ir siemtiem dažādu sīk-federāciju ASV, kur sportistus saģērbj n-to slāņu ekipējumā (jo vairāk slāņu, jo vairāk palīdz) un skaita visādus ceturtdaļpietupienus. Tāpat ir federācijas, kur bez ekipējuma skaitās VISPĀR bez nekā, t.i., pat jostu nedrīkst izmantot vai kkādas ortozes.

Tb ir ļoti daudz federāciju, katrai savi noteikumi, čempioni un rekordi. Mēģinot dot priekšstatu par to kas ir kas šajā sporta veidā, uzskatu par noderēigu pieminēt dažādu info, taču par oficiāliem rekordiem juridiski var tikt atzīti tikai IPF (bez tā, ka tā ir atzīta starptautiski, daudzās valstīs oficiāli tā arī ir vienīgā reģistrētā federācija, tai skaitā Latvijā - LPF). Visi pārējie rezultāti ir ok, taču pēc mūsdienu sporta uzstādījumiem juridiski ne vienmēr drīkst būt atzītiem kā rekordi.

     [+] [-]

, 2015-04-11 17:37, pirms 9 gadiem
Kāpēc vispār notiek sacensības "ar ekipējumu"?

     [+] [-]

, 2015-04-11 17:53, pirms 9 gadiem
Onslovs rakstīja: Kāpēc vispār notiek sacensības "ar ekipējumu"?
Galvenokārt, ir lielāki svari. Nosacīti, ja ar ekipējumu spiešanā guļus rekords ir 500 kg, bet bez ekipējuma - 328 kg (abos gadījumos rezultāti ir ārpus visām federācijām), ta ka starpība ir... acīmredzama uz 172 kg.

Ja lielāki svari, lielāka publikas interese, publicitāte, bet tas dod lielāku naudu.

Tāpat jāsaprot, ka ekipējums maksā naudu. Viens spiešanas krekls, teiksim, maksā pārsimts dolārus. Tāpat vajag visādus kombinezonus, ceļu saites, plaukstu locītavu saites utt. Savukārt sacensībās nevar piedalīties ar jebkādu ekipējumu, bet konkrētu firmu ražojumiem (tas saucas - IPF apstiprinātais ekipējums).

Tā sākotnējā pauerliftinga ideja arī bija pacelt daudz. Noasacīti - vairāk nekā svarcēlāj. Tad viņiem arī bija 3 kustības, taču (tam es ar piekrītu) liftingā cilvēka spēks kopumā atklājas labāk un tiešāk. Tāpēc arī sports aizgāja pa ekipējuma ceļu. Pašlaik IPF atgriežas pie bezekipējuma, t.i., klasiskā pauerliftinga, idejām un rīko čempionātus taču pamatā liftings vēl aizvien ir ar ekipējumu (Latvijā pat visi IPF normatīvi ir TIKAI ekipējumam, lai gan solīja jaunos, bezekipējuma... lai gan iespējams, ka kkas ir tikko mainījies).

     [+] [-]

, 2015-04-11 20:49, pirms 9 gadiem
paldies par skaidrojumu.

vai ir lapa, kur var redzēt LAT sportistu rezultātus/rekordus?

reizēm pavīd ziņas, ka no kautkādiem čempjiem ved medaļas, bet gribētos salīdzināt rezultātus..

     [+] [-]

, 2015-04-11 20:57, pirms 9 gadiem
Daniel rakstīja: paldies par skaidrojumu.

vai ir lapa, kur var redzēt LAT sportistu rezultātus/rekordus?

reizēm pavīd ziņas, ka no kautkādiem čempjiem ved medaļas, bet gribētos salīdzināt rezultātus..
IPF Latvijas federācijas lapa: Latvijas Pauerliftinga Federācija
WPC Latvijas pārstāvniecības lapa: "WPC – WPO Latvija"

Tās ir divas vadošās federācijas vispār un, ja nemaldos, vienīgās Latvijā. Lai gan vispārībā runājot ar spēka sporta federācijām ir tāpat kā ar skaistumkonkursiem - kam ir nauda un gribēšana, sataisa savu federāciju, reģistrē savus rekordus utt. Nesaku, ka tas ir švaki vai labi, taču šāda situācija veido ļoti lielu sadrumstalotību (ir simtiem federāciju) un tāpēc tāda viena oficiāla pasaules rekorda nav.

     [+] [-]

, 2015-04-11 22:21, pirms 9 gadiem
Interesanta situācija-LPF diskvalificējusi par sportā aizliegtu vielu lietošanu 4 sportistus,2 no tiem pieteikti WPC Latvijas čempionātam, un droši vien šodien startē Dobelē.Vai var būt mūsu valsts sportā šāda situācija,kad diskvalificēts sportists mierīgi startē?

     [+] [-]

, 2015-04-11 22:30, pirms 9 gadiem
Juris korekti aprakstīja situāciju, es tikai nedaudz precizēšu saistībā ar federācijām Latvijā. Nav gluži tā, ka reģistrē savu federāciju un reģistrē rekordus. Organizācijai vārds "Federācija" saskaņā ar Sporta likumu var tikt pieškirts tikai un vienīgi pārstāvot starptautiski atzītu sporta veidu un iesniedzot par to apliecinājumu Latvijas sporta federāciju padomē, kura arī pieņem lēmumu vai šī organizācija (biedrība, nodibinājums) kļūs par konkrētā sporta veida federāciju. (http://www.lsfp.lv/sporta_registrs/atzitas_federacijas).Sekojoši liftingā federācija Latvijā ir tikai viena un tā ir LPF. Bet likumdošana neizliedz domu biedru grupām reģistrēt biedrības, nodibinājumus savu interešu realizācijai (Arī LPF pēc organizācijas tipa ir biedrība) un tālāk jau atkarībā no dibinātāja fantāzijas līmeņa vai ambīcijām (nekaunības) ir atkarīgs tas vai viņš lepni savu organizāciju sauks par federāciju, konfederāciju, vai galaktisko klubu apvienību. Tas pats notiek ar rekordiem, juridiski tātad tiesības reģistrēt, uzturēt un definēt prasības Latvijas rekordu reģistrācijai ir tikai Latvijā atzītām federācijām. Bet ja domu biedru grupa grib reģistrēt SAVUS rekordus un lepni nosaukt tos par Latvijas, Eiropas, Pasaules, ielikt tabuliņu internetā un piesaistīt interesentus kas tam vēl tic, tad demokrātiskas sabiedrības ietvaros tas kaut kādā mērā ir iespējams un tiek darīts.

     [+] [-]

, 2015-04-11 22:42, pirms 9 gadiem
Juri, to WPC jau nu gan nevajadzēja reklamēt un putrot galvu nezinātājiem. kas gribēs, pats atradīs un sapratīs(ja sapratīs) kas ko un kā. man iesākumā ar bija wtf, dažādas kategorijas, dažādi rekordi utt. jā un par tādiem tupieniem 570 arī būtu jāraksta sadaļā pie sporta vēstures piemēram. šeit domāju vajadzētu aktuālo un ofic atzīto publicēt, reklamēt.

     [+] [-]

, 2015-04-12 10:05, pirms 9 gadiem
Vilcienss rakstīja: Juri, to WPC jau nu gan nevajadzēja reklamēt un putrot galvu nezinātājiem. kas gribēs, pats atradīs un sapratīs(ja sapratīs) kas ko un kā. man iesākumā ar bija wtf, dažādas kategorijas, dažādi rekordi utt. jā un par tādiem tupieniem 570 arī būtu jāraksta sadaļā pie sporta vēstures piemēram. šeit domāju vajadzētu aktuālo un ofic atzīto publicēt, reklamēt.
Es neesmu ne IPF aizstāvis, ne noliedzējs, lai tikai viņus atzīt kā īstos un vienīgos. Norādu tikai to, ka situācija ir tāda kāda tā ir.
Drīzāk - mani interesē šis (neviennozīmīgais) sports overall, tāpēc arī uzskatu, ka labāk ir visu pateikt uzreiz, nekā pēc tam skaidrot kāpēc tā un ne savādāk.

     [+] [-]

, 2015-04-17 16:45, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Es neesmu ne IPF aizstāvis, ne noliedzējs, lai tikai viņus atzīt kā īstos un vienīgos. Norādu tikai to, ka situācija ir tāda kāda tā ir.
Drīzāk - mani interesē šis (neviennozīmīgais) sports overall, tāpēc arī uzskatu, ka labāk ir visu pateikt uzreiz, nekā pēc tam skaidrot kāpēc tā un ne savādāk.
Tev arī IPF nav jāatzīst kā īstie un vienīgie! To jau ir izdarījusi SOK! IPF ir vienīgā starptautiski atzītā Powerliftinga federācija!