Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

papildināts Pasaules medaļniekiem pievienojas Uldis Ķiploks

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Pasaules medaļniekiem pievienojas Uldis Ķiploks
Uldis Ķiploks

Šorīt Latvijas izlases un „Gulbenes K.S.P.” sportists Uldis Ķiploks izcīnīja sudraba medaļu, jaunu Eiropas un pasaules rekordu Pasaules čempionātā spēka trīscīņā bez ekipējuma.

No 5. līdz 14. jūnijam Somijā notiek Pasaules čempionāts spēka trīscīņā bez ekipējuma, kuru organizē Starptautiskā Pauerliftinga federācija (International Powerlifting Federation) un Somijas Pauerliftinga federācija (Finish Powerlifting Federation). Latvijas izlase septiņu atlētu sastāvā arī piedalās šajā čempionātā.

Šorīt uz sacensību startu devās U. Ķiploks, kurš jauniešu vecuma grupā līdz 18 gadu vecumam svara kategorijā līdz 93 kg izcīnīja sudraba medaļu, kopsummā paceļot 677,5 kg. U. Ķiploks pietupās ar 245 kg uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus uzspieda 145 kg un svaru stieņa vilkmē pacēla 287,5 kg. Sportista sniegums ļāva uzstādīt jaunu Eiropas jauniešu rekordu vilkmē no zemes (287,5 kg) un jaunu pasaules jauniešu rekordu summā (677,5 kg). U. Ķiploka rezultāts bija tāds pats kā svarā vieglākajam sportistam no Kanādas, kurš izcīnīja zelta medaļu.

Vakar pirmās medaļas izcīnīja Deniss Koltaševs un Edgars Jurkāns. Jauniešu konkurencē līdz 18 gadu vecumam Edgars Jurkāns no Valmieras smagatlētikas kluba „Spēka Pasaule” un Deniss Koltaševs no Piebalgas pauerliftinga kluba „Ineši” piedalījās svara kategorijā līdz 59 kg. Abi jaunieši trīs spēka trīscīņas disciplīnās pacēla vienādu summu 422,5 kg. Astoņu sportistu konkurencē D. Koltaševs izcīnīja sudraba medaļu, pietupienā ar svaru stieni uz pleciem paceļot 147,5 kg, svaru stieņa spiešanā guļus uzspiežot 100 kg un svaru stieņa vilkmē no zemes paceļot 175 kg.

Svarā nedaudz smagākais E. Jurkāns 59 kg kategorijā izcīnīja gan bronzas medaļu, gan uzstādīja jaunu Eiropas rekordu klasiskajā spēka trīscīņā spiešanā guļus jauniešiem svara kategorijā līdz 59 kg. E. Jurkāns pietupās ar 137,5 kg, svaru stieņa spiešanā guļus uzspieda 105 kg un vilkmē no zemes pacēla 180 kg.

No Latvijas izlases Pasaules čempionātā vēl piedalīsies Zane Krūmiņa, Lauris Daņiļevičs, Māris Juzups un Mārtiņš Krūze.

Vienīgā Latvijas izlases pārstāve sieviešu konkurencē būs Zane Krūmiņa no Valmieras smagatlētikas kluba „Spēka Pasaule”. Z. Krūmiņa cīnīsies spēkā ar vēl 15 dāmām open grupā un svara kategorijā līdz 57 kg. Šajā svara kategorijā ir pieteikušās visvairāk dalībnieces, tāpēc Z. Krūmiņai konkurence solās būt ļoti sīva un par katru vietu nāksies spēkoties ar Krievijas, Francijas, Dienvidāfrikas, Jaunzēlandes, Austrālijas u.c. sportistēm. Z. Krūmiņas sacensību starts būs 12. jūnijā ap plkst. 11.30.

Sestdien, 13. jūnijā, plkst. 10.45 par pjedestāla vietu cīnīsies Jēkabpils sporta centra atlēts Lauris Daņiļevičs. Starp 20 sportistiem un vairāk nekā 15 valstu konkurencē Latvijas izlases sportists sacentīsies svara kategorijā līdz 93 kg kopā ar Polijas, ASV, Igaunijas, Brazīlijas, Bulgārijas u.c. valstu sportistiem.

Pasaules čempionāta noslēdzošajā dienā, 14. jūnijā, Latvijas izlases dalību noslēgs Valmieras smagatlētikas kluba „Spēka Pasaule” sportisti Māris Juzups un Mārtiņš Krūze. M. Juzups ap plkst. 9.00 piedalīsies svara kategorijā līdz 120 kg un sacentīsies ar vēl 15 atlētiem no Bulgārijas, Zviedrijas, Austrijas, Kanādas, Irānas, Čehijas, Austrālijas u.c.

M. Krūze par Pasaules čempiona titulu cīnīsies 25 vīru konkurencē un smagsvara kategorijā virs 120 kg. Sportistam sacensību starts sāksies 12.15, un reizē ar M. Krūzi svaru stieni dalīs sportisti no Brazīlijas, Somijas, Beļģijas, Dienvidāfrikas, Papua-Jaungvinejas, Nauru, Samoa u.c.

Latvijas izlasi vada treneris Andrejs Rožlapa, kuram līdzi devās arī treneri Aigars Cīrulis un Māris Lasmanis. Kopā ar Latvijas pārstāvjiem uz Pasaules čempionātu devās starptautiskās kategorijas tiesnesis Arnis Šķēls.

Latvijas Pauerliftinga federācija aicina atbalstīt Latvijas sportistus un sekot līdzi sacensībām interneta tiešraidē GOODLIFT.INFO Home Page Turklāt Eurosport televīzijas kanālā būs video apskats par čempionātu.

Sacensības notiek trīs disciplīnās, kur sportisti pārbauda savu spēku pietupienos ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus uz horizontāla sola un svaru stieņa vilkmē no zemes ar stājas spēku. Šis būs jau trešais Pasaules čempionāts spēka trīscīņā bez ekipējuma. Sacensībām šogad pieteikušās 276 sievietes un 507 vīrieši.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Pauerliftinga federācija
Biedrība „Spēka Pasaule”
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793