Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

50 gadi, 13 čempioni. Vai būs četrpadsmitais?

Juris Miņins
Juris Miņins

50 gadi, 13 čempioni. Vai būs četrpadsmitais?
Kajs Grīns un Fils Hīts
Foto: bodybuilding.com

Tieši pēc divām nedēļām ASV, Nevadas štata Lasvegasas pilsētā jau 50. reizi norisināsies planētas labāko bodibilderu galvenās sacensības – "Mr. Olympia". Galvenais jautājums, kas tiek uzdots pirms šī starta ir palicis iepriekšējais – vai Kajs Grīns spēs no troņa gāzt Filu Hītu?

Lai arī "Mr. Olympia" sacensības netiek plaši atspoguļotas ārpus specializētiem medijiem, kā arī bodibildings sporta saimē kopumā ir nedaudz nostāk no visiem lielajiem notikumiem, šis konkurss vienalga ir viens no zīmīgākajiem ikgadējiem pasākumiem pasaules sportā, jo tieši "Mr. Olympia" sacensības ir pasaulē labāko bodibildinga pārstāvju galvenās sacensības, kurās tiek noteikts pats-pats-pats labākais šī sporta pārstāvis.

Iepriekšējos trīs gados šis pats labākais bija Denverā dzīvojošais bijušais basketbolists Fils Hīts. Šogad, kā ziņo pats atlēts, viņš darīšot visu, lai turpinātu savu ceļu uz visu laiku labākā bodibildera titulu, t.i., izcīnīt nākamo čempiona titulu, kas būs pamats nākošajām uzvarām. Vai kāds varēs uzveikt Hītu? Profesionālajā bodibildingā par klasiku ir kļuvis teiciens – "Ja tu gribi pieveikt čempionu, tad tev ir jābūt krietni pārākam par viņu." Izejot no šāda skatu punkta, uzveikt Filu būs ļoti grūti. Neteiksim, ka neiespējami, taču, ja jau tas nav nevienam izdevies iepriekšējos trīs gadus, kāpēc šogad būtu jānotiek citādāk? Filam Hītam ir viss, kas nepieciešams – muskuļu apjomi, forma, kondīcija, kā eksperti norāda viņam ir pilnīgs 3D izskats. Turklāt, ir jāņem vērā tas fakts, ka Hītam pašlaik ir 35 gadi, kas bodibildingā ir "ziedu laiks" un viņam nav jāsaskaras ar tām problēmām, kas piemeklē novecojošus atlētus.

Visam augstāk pieminētajam noteikti negribēs piekrist Kajs Grīns. 2013. gadā visi jau gaidīja to mirkli, kad Jūdžina Sendova balva tiks pasniegta bodibildinga garākās bizes īpašniekam Grīnam, jo tik sīvu konkurenci kāda bija pirms gada, viņš nebija sastādījis Hītam nekad. Tie, kas šo cīņu redzēja izteicās, ka faktiski viņi abi daudzās pozās bija vienādi, taču... atgriežamies pie galvenā nosacījuma, kam jāizpildās, lai uzveiktu esošo čempionu.
Kajs Grīns, teorētiski, ir vienīgais, kurš var sagādāt raizes Hītam un to viņš arī jau vairāku gadu garumā dara, bet tieši tas, kā uzskata daudzi eksperti un arī vienkārši bodibildinga entuziasti, ir galvenais klupšanas akmens. Kajs visu uztver pārāk nopietni, ietur stingru diētu visa gada garumā, ir pārāk koncentrējies uz savu virsmērķi. Tas arī, iespējams, neļauj viņam sagatavot savu labāko formu, jo, kad pirms sacensībām jāsākas vēl stingrākai diētai un vēl vairāk jāievēro režīms, viņš vienkārši psiholoģiski nav gatavs to izdarīt, spert nākamo soli. Grīns savas karjeras laikā ir rādījis labu formu, tieši to arī jāizdara pašlaik – tā kā muskuļu apjomi viņam nav problēma, uz to rēķina vajag panākt vajadzīgo kondīciju, tad, lai arī viņš nosacīti būs mazāks, izskats būs iespaidīgāks. Tieši kondīcija arī ir viņa lielākais trūkums.

Trešais atlēts, kas noteikti jāpiemin kā pretendents uz augtām vietām ir vācietis Deniss Vulfs. Šī gada "Arnold's Classic" uzvarētājs nevar nebūt starp pretendentiem uz TOP vietām. Vai viņš var cīnīties par uzvaru? Ja gan Hīts, gan Grīns ieradīsies Lasvegasā ar sliktu formu vai, mēģinot to uzlabot, būs kaut ko pārrēķinājušies sagatavošanas pēdējās dienās, bet Vulfam viss izdosies pēc plāna, tad viņš var kļūt par čempionu, citādi – nez vai. Jā, Deniss pamazām, bet ļoti pārliecinoši gadu no gada progresē, kļūst aizvien labāks, viņš ir iemācījies ļoti pareizi pieiet pie sacensībām, sagatavojot labāko formu, taču viņš objektīvi zaudē kā Hītam, tā Grīnam pēc vairākiem parametriem. Vismaz pagaidām.
Patiesībā, pirms domāšanas par Hīta un Grīna izaicināšanu, Vulfam vajadzētu nodrošināties pret "uzbrukumiem no aizmugures" un tādu, kas varētu apsteigt viņu ir daudz vairāk nekā to, kuri būtu jāapsteidz viņam.

Mamdu Elsbiajs, jeb "Lielais Ramijs", ir galvenais pretendents uz to, lai šo trijnieku izjauktu. Faktiski tieši viņam paredz vietu Olimpijas virsotnē pēc Fila Hīta. Jau pašlaik viņam ir gandrīz viss, kas nepieciešams, lai tur nokļūtu, vienīgais kā trūkst – pieredzes un kondīcijas. Muskuļu apjomi, forma utt. viss ir kārtībā, vajag tikai kārtīgi pastrādāt ar treneri Denisu Džiemsu (kas arī ir IFBB PRO līgas atlēts) un sagaidīt savu kārtu.

Nākošais ir Šons Rodens, kurš pēdējos divos Olimpijas turnīros tieši ap pjedestālu ir grozījies. Viņš noteikti nav pats lielākais atlēts uz skatuves, taču viens no proporcionālākajiem gan. Var teikt, ka Rodens ir jau par vecu, lai uzlabotu savu formu, turklāt kājas savainojums viņam liedza pilnvērtīgi trenēties, taču, ja Šons spēs parādīt pienācīgu formu, tad TOP 5 viņam ir garantēts. Augstākas vietas – tas jau atkarīgs no pretinieku veikuma.

Deksters Džeksons ar nav vairs nekāds jaunais, taču esot uz 45 gadu sliekšņa, viņš vēla aizvien var pārsteigt. Protams, 2008. gada panākumu viņam nez vai izdosies atkārtot, taču Džeksons uz atbildīgākajiem startiem nekad neiziet nesagatavojies. Viņš vienmēr ir savā uz konkrēto brīdi labākajā formā, viņš visu izdara pareizi. Vai ar to ir gana, lai cīnītos par trijnieku? Ņemot vērā to, ka pats sportists stāsta, ka šim gadam ir sagatavojis papildus muskuļu masu, var gadīties visādi. Viņš noteikti ir šī turnīra "melnais zirdziņš".

Pārējiem dalībniekiem, tādiem kā Džonijs Džeksons, Rulijs Vinklārs, Lionels Bejeke un arī Brenčs Vorens atliks cīnīties tikai par iekļūšanu finālā. Tiesa, ir palicis vēl viens atlēts par kura gatavību un izredzēm runāt pagaidām negribas – Viktors Martinezs. Viņa dzīvē iepriekšējos gados bija ļoti daudz pārbaudījumu, sākot no savainojumiem, līdz pat nokļūšanai cietumā, tāpēc atgriešanās "Mr. Olympia" sacensībās, kur viņš reiz jau bija otrais, kā tāda ir sasniegums.

Interesanti, ka par atteikšanos no dalības turnīrā paziņoja Sedriks Makmilans, Evans Centopani un Esa Abiads. Pirmie divi to skaidro ar vēlmi labāk sagatavoties 2015. gada "Arnold's Classic" turnīram, bet par Abiada mērķiem informācijas nav.

Interesantas cīņas notiks arī citās kategorijās. Tā 212, jeb kategorijā līdz 95 kg, Flekss Luiss mēģinās nosargāt savu titulu, taču viegli tas noteikti nebūs, jo viņam konkurenci sastādīs ne tikai mūžīgais oponents Deivids Henrijs, bet arī Eduardo Korea, Baito Abaspurs, Hosē Reimonds, kā arī vēl nesenais supersmagsvaru kategorijas pārstāvis, japānis, Hidetada Jamagiši, kas uz zemāku kategoriju pārnāca vien šogad.

No pārējām kategorijām var izcelts sieviešu fitnesu, kur par labākās sportistes titulu cīnīsies Krievijas sportiste Oksana Grišina. Latvijas līdzjutējiem gan interesants varētu likties tas fakts, ka Grišina savas sportiskās gaitas uzsāka Rīgā, apmeklējot vingrošanas treniņus.

"Olympia weekend" pasākumi, kas vainagosies ar "Mr.Olympia" nosaukšanu sāksies 18. septembrī un ilgs līdz 21. datumam. Šajā laikā notiks ne tikai bodibildinga sacensības, bet arī viena no lielākajām fitnesa industrijas izstādēm un citi pasākumi.

Kurš kļūs par 2014. gada "Mr. Olympia"?

  • 21

  • 15

  • 12

  • 4