Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Andruškevičs: "Trenerim jābūt redzamam, jāspēj iejusties sportista dzīvē"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Andruškevičs: "Trenerim jābūt redzamam, jāspēj iejusties sportista dzīvē"
Eduards Andruškevičs. Foto: Latvijas Svarcelšanas federācija

Latvijas svarcelšanas vadošais treneris Eduards Andruškevičs šajā profesijā strādā jau vairāk nekā 30 gadus. Labākie audzēkņi gūst lielus panākumus. Slavenais treneris torokhtiy.com atklāj, kāpēc vienam izdodas, bet citam ne.

Kādas prasmes ir svarīgas trenera darbā?
- Trenerim jābūt elastīgam, mērķtiecīgam un redzamam. Ir treneri, kuri vienkārši seko konkrētām shēmām, taču, manuprāt, trenera darbs prasa vairāk - trenerim jābūt redzamam. Protams, trenera galvenā kvalitāte ir spēt apmācīt sportistus un pēc iespējas labāk sagatavot sacensībām, Bez tam jāspēj iejusties sportista dzīvē un pat liktenī. Trenerim jāspēj redzēt sportista nākotni, pretējā gadījumā lietas var kļūt sarežģītas.

Ko varat ieteikt jaunajiem treneriem: kādas prasmes un zināšanas ir svarīgas? Kas jāņem vērā treniņu un sacensību laikā?
- Treniņos jāpievērš uzmanība sportista ritmam un jāpamana, kad ir laiks nedaudz palēnināt vai paātrināt. Sacensību laikā vajadzīga stabilitāte - nevajadzētu sportistiem uzlikt pārāk lielus vai pārāk mazus smagumus, svarīgi atrast precīzu lielumu, uz ko viņi ir gatavi. Katrs sportists ir individuāls un ar atšķirīgu nervu sistēmu, tāpēc individuāla pieeja ir būtiska.

Kā noteikt, vai jaunais sportists ir talantīgs?
- Tiek ņemta vērā koordinācija, elastība, dinamika, līdzsvars un, protams, sportista darbs. Ir daudz talantīgu sportistu, bet dažādu grūtību dēļ daudzi pamet svarcelšanu. Daudz atkarīgs no trenera, kuram sportists pareizi jāvada no vienām sacensībām uz nākamajām. Progress ne vienmēr notiek. Dažreiz sportistiem var būt vajadzīgs noteikts laiks, un pēc tam viņi uzrāda zināmu progresu. Šeit ir trenera loma atbalstīt sportistu un saprast, ka viņa resursi vēl nav izsmelti, ir jāturpina strādāt, lai sasniegtu labākus rezultātus. Daudzas lietas atkarīgas no sportista nervu sistēmas - vai viņš ir gatavs un profesionāls, vai mīl to, ko dara, vai viņam ir vēlme. Ir talantīgi sportisti, kuriem svarcelšana vienkārši nepatīk - tādos gadījumos nav daudz darāmā, viņu talants paliek neattīstīts.

Daudzi pasaulē slaveni sportisti pie jums strādājuši kopš bērnības. Kādas ir īpatnības darbā ar jaunpienācējiem
- Ir daudz labāk sākt strādāt ar sportistu jau no paša sākuma, lai nevajadzētu mainīt kaut ko, pie kā sportists pieradis jau agrāk. Ja sportists ir vecāks, viņš nāk ar noteiktu fonu, un tad mainīt var būt trīs vai pat desmit reizes grūtāk, nekā izveidot no paša sākuma. Ir daudz treneru, katram no viņiem ir savs viedoklis, tāpēc daudz vieglāk izveidot jaunu pamatu, nevis mainīt esošo. Es netiesāju, bet ir tādi treneri, kuri trenē nepareizi. Ir svarīgi sākt darbu ar sportistu jau no paša sākuma, soli pa solim, un pilnveidot tehniku, jo tā ir vissvarīgākā lieta sportista karjerā. Laba tehnika sportistam ļauj būt konkurētspējīgam ilgākā laika posmā un dod labākus rezultātus.

Cik bieži sportistiem ir jāpiedalās sacensībās? Vai to laikā jārāda labākais sniegums?
- Sacensībām jābūt bieži, it sevišķi, ja sportists vēl jauns. Manuprāt, sacensības ir līdzīgas jebkuram treniņam, sacensības ir kā sacenšanās treniņš. Protams, rezultāti svarīgi, bet vissvarīgākais ir stabilitāte. Sacensībās iesaistīta arī nervu sistēma. Lai treniņos attīstītu stabilitāti, sportistam jāizpilda visi trīs mēģinājumi - gan raušanā, gan grūšanā. Tas ir ļoti svarīgi starptautiskajās sacensībās. Tas attiecas gan uz jauniešiem, gan uz pieaugušajiem. Bet nav obligāti katrās sacensībās parādīt labāko sniegumu. Ir sacensības, kur tiek pārbaudīta sava sportiskā forma. Dažas sacensības prasa daudz darba, piemēram, Eiropas un pasaules čempionāti.

Kādas īpatnības ir sieviešu trenēšanā?
- Ar sievietēm sāku strādāt mazliet vēlāk, daru vairāk vai mazāk tās pašas lietas. Esmu pamanījis, ka viņas ir noturīgākas un treniņa laikā var paveikt vairāk. Sacensībās parasti var pacelto to pašu svaru, ko treniņu laikā, ne vairāk. Vīriešiem situācija te ir citāda. Arī sievietēm rezultāts var atšķirties, piemēram, plus 5-10kg, bet mana pirmā sportista Viktora Ščerbatiha gadījumā tas viegli varēja būt 20kg. Treniņos viņš pacēla 180 kg raušanā, bet sacensībās viņš varēja vairāk nekā 200kg. Un sievietēm viss ir nedaudz savādāk, tāpat kā augstlēkšanā: sievietei vispirms jāpieveic noteikts augstums, lai iegūtu pārliecību, ka sacensībās to atkārtos, tas pats notiek svarcelšanā. Un pats par sevi saprotams, ka viss ceļš uz konkrēto smagumu prasa noteiktu sagatavošanos.

Kāpēc svarcelšana Latvijā nav tik populāra?
- Latvijā ir maz iedzīvotāju, gandrīz divi miljoni iedzīvotāju un daudz pieejamu sporta veidu. Es neteiktu, ka svarcēlāju skaits Latvijā ir mazs, gluži pretēji - pārāk daudz cilvēku izvēlas svarcelšanu. Latvijā sacenšas aptuveni 100 pieaugušie. Un tas tiešām nav slikti, treniņu kvalitāte ir laba. Daudzas reizes esam piedalījušies olimpiskajās spēlēs, kas jau ir ļoti pozitīvi valstij ar tik mazu iedzīvotāju skaitu.

Izmantotie resursi:
torokhtiy.com