Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Didzis Zariņš iegūst 2013. gada Latvijas spēkavīru čempiona titulu

Didzis Zariņš iegūst 2013. gada Latvijas spēkavīru čempiona titulu
Dzidzis Zariņš
Foto: www.parstipru.lv

3. augustā Ventspilī un 4. augustā Limbažos norisinājās "Siltums Jums" Latvijas spēkavīru čempionāta fināla posmi. Veiksmīgi izpildot desmit vingrinājumus, labāko rezultātu sasniedza un 2013. gada čempiona titulu ieguva Didzis Zariņš, aiz sevis atstājot Arti Plivdu, kuru no uzvaras šķīra tikai pus punkts. Godpilnajā trešajā vietā ierindojās čempionāta jaunākais dalībnieks Oskars Martužans.

Pirmajā fināla dienā Ventspilī visvairāk punktus ieguva Artis Plivda, taču rezultāti bija tik blīvi, ka par stiprākā vīra titulu līdz pat pēdējam vingrinājumam Limbažos cīnījās vairāki atlēti. Četriem spēkavīriem pēc pirmajiem pieciem vingrinājumiem bija vienāds punktu skaits un tas norādīja uz to, ka cīņa Limbažos būs sīva. Lai arī Ventspilī A. Plivda bija pirmais kopvērtējuma tabulā, viņam tomēr nācās piekāpties Didzim Zariņam, kurš tika pie sava pirmā čempiona titula.

Jau pirmajā vingrinājumā, Lode/KeraTerm kamanu vilkšanā, kura svēra ap 340 kg, cīņa ritēja spraigi un ar ļoti labu rezultātu, proti, 25.15 sekundes, uzvaru izcīnīja Oskars Martužans. Otrajā vietā, pieļaujot lielu kļūdu, palika Artis Plivda (25.41), bet trešais - Mareks Leitis (28.10). Meldonium/Fiskars vikingprese bija 150 kg smaga un trīspadsmit reizes to pacēla gan Didzis Zariņš, gan Jānis Šleckus, viņiem dalīta pirmā vieta. Divpadsmit reizes šo smagumu pacēla Oskars Martužans, paliekot trešajā vietā.

"Stihl" automašīna svēra 300 kg un deviņas reizes to pacelt spēja Didzis Zariņš, astoņas reizes to pacēla Oskars Martužans, bet trešā vieta, paceļot automašīnu septiņas reizes, Edgaram Andersonam. Visu sacensības laiku atlētiem bija tik blīvi rezultāti, ka pēc katra vingrinājuma līderi mainījās un intriga bija ļoti liela. Gaisā virmoja spriedze, bet atlēti bija gatavi bezkrompomisa cīņai, jo zaudēt vairs nebija ko. Latvijas Dzelzceļa stafetē atlēti stūma ķerru, kuras svars uz rokām bija 310 kg, un nesa 175 kg smagu vairogu. Šajā vingrinājumā labākais rezultāts, 25.97 sekundes, Aivaram Šmaukstelim, otrais palika Jānis Šleckus (29.06 sek), bet trešais palika Didzis Zariņš (29.16 sek.).

Limbažos sacensības noslēdzās ar Siltums Jums akmeņu celšanu. Visus sešus akmeņus visātrāk pacēla Artis Plivda (37.93 sek. ), taču tas viņam neļāva kāpt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Lai arī Didzis Zariņš palika otrais, paceļot visus sešus akmeņus 52.31 sekundēs, viņam izdevās uzvarēt čempionāta kopvērtējumā. Trešā vieta akmeņu celšanā Marekam Leitim (45.00 sek.).

Kopvērtējumā par "Siltums Jums" Latvijas spēkavīru čempionāta uzvarētāju 2013. gadā kļuva Didzis Zariņš. Artim Plivdam pietrūka tikai pus punkts, lai varētu trešo reizi pārspēt savus konkurentus Latvijas Spēkavīru čempionātā. Trešo vietu un bronzas kausu šogad izcīnīja Oskars Martužans, bet nākamgad viņš būs vēl spēcīgāks un būs reāla iespēja cīnīties jau par pirmo vietu. Lai gan jaunais Latvijas spēkavīru čempions ir zināms, jāatgādina ka spēcīgākos vīrus redzēsim arī pāru sacensībās. Tās atšķiras no ierastajām sacensībām ar to, ka atlēti visus vingrinājumus veic kopā vai viens aiz otra. Šeit nozīmīga ir stratēģija un spēku sadalījums. Pāru sacensības 10. augustā norisināsies Valmierā, bet 11. augustā Mārcienā.

"Siltums Jums" Latvijas Spēkavīru čempionāta 10. sezonas noslēguma pasākums norisināsies 18. augustā, Rīgas svētkos, kurā mūsu valsts spēcīgākie vīri mēģinās dāvāt mums visiem jaunu Eiropas rekordu smaguma celšanā.

Kopvērtējums

VSportistsPti
1.Didzis Zariņš63.5
2.Artis Plivda63
3.Oskars Martužans60
4.Jānis Šleckus51
5.Mareks Leitis48
6.Aivars Šmaukstelis46.5
7.Edgars Andersons42.5
8.Andris Leišavnieks39.5
9.Ivars Grahoļskis35

Informāciju sagatavoja:
Līga Abakuka,
Biedrība "Par Stipru Latviju",
Latvijas Spēka atlētu federācija


, 2013-08-04 22:36, pirms 11 gadiem
Vismaz man negaiditi,domaju,ka Plivda vinnes..
, 2013-08-04 22:38, pirms 11 gadiem
Žēl,ka LNT vairs nerāda. Samērā interesanti
, 2013-08-04 22:44, pirms 11 gadiem
skatoties dzīvē bija lieliskas emocijas Artim bija kaut kāda muguras trauma, jo vienā vingrinājumā dabūja 0 punktus, kas ļāva konkurentiem pietuvoties.
, 2013-08-05 01:01, pirms 11 gadiem
Aizraujošas sacensības.
Pēc šīs dienas otrā vingrinājuma likās jau, ka intriga par pirmo vietu ir beigusies, tad Plivdam 0 punkti trešajā vingrinājuma un radās sajūta, ka viņam augsta vieta vairs nespīd, trauma. Bet pēdējā vingrinājumā nostartēja kā tāds zvērs. Cerēju, ka šeit izlasīšu kādu ziņu par to, kas tur notikās, bet nekas nav pieminēts. Žēl.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Artūrs Plēsnieks. Foto: Reuters/Scanpix
15

Tokijas bronzas medaļnieks Plēsnieks nekvalificējas Parīzes spēlēm

LETA. Latvijas pārstāvis Artūrs Plēsnieks pirmdien Taizemē notiekošajā Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 14. vietu svara kategorijā līdz 102 kilogramiem un nekvalificējās Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Armands Mežinskis. Foto: EPA/Scanpix

Mežinskim 11. vieta Pasaules kausā svarcelšanā

LETA. Latvijas pārstāvis Armands Mežinskis sestdien Taizemē Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 11.vietu svara kategorijā līdz 89 kilogramiem.