Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Rozentālam bronza "World's Strongest Man" sacensībās Belfāstā

Agris Suveizda

Rozentālam bronza "World's Strongest Man" sacensībās Belfāstā
Māris Rozentāls
Publicitātes foto

Latviešu spēkavīrs Māris Rozentāls svētdien Ziemeļīrijas pilsētā Belfāstā notikušajās “World’s Strongest Man” sacensībās izcīnījis bronzas godalgu, kļūstot par planētas trešo spēcīgāko vīru svara kategorijā līdz 105 kg.

Sacensībās konkurence bija nopietna, piedalījās 18 spēcīgi atlēti no trīspadsmit pasaules valstīm, to vidū titulētais polis Marcins Sendvickis un pērnā gada Eiropas stiprākais vīrs, latvietis Māris Rozentāls.

Jau pirmajā disciplīnā kuldīdznieks izjuta milzīgu psiholoģisko spriedzi, kas diemžēl ietekmēja arī rezultātu. Rozentāls pacēla 140 kg smagu baļķi, kaut gan treniņos vairākkārt tika pievarēti 150 kilogrami. Dusmas uz sevi ņēma virsroku un otrajā vingrinājumā latviešu sportists 420 kg smagos nēšus 20 metrus nonesa 14 sekundēs, tikai par sekundi piekāpjoties līderim. Tālāk smaguma vilkšanā no zemes (uz rokām 320 kg) Rozentāls ar 17 paceltām reizēm guva pārliecinošu uzvaru, kopvērtējumā jau pakāpjoties uz trešo pozīciju.

Kanona aplī jeb “pulksteņa griešanā” pieļauta muļķīga kļūda, kas maksāja divus punktus. Neskatoties uz to, viņam izdevās saglabāt vietu uz goda pjedestāla. Turpinājumā Rozentāls nepārliecinošu sniegumu demonstrēja smaguma turēšanā rokās uz laiku – izdzisa visas cerības iekļūt labāko trijniekā, jo zaudēja pārāk daudz punktu un pirms pēdējās disciplīnas nokrita par divām pozīcijām uz leju.

Tomēr, papētot sīkāk rezultātu tabulu, pieredzējušais sportists saprata, ka jācīnās līdz galam un nedrīkst padoties. Trešā vieta punktu ziņā nemaz tik tālu nebija. Apkopojot visus savus spēkus, Rozentāls kaujinieciskā noskaņojumā devās sacensību laukumā un pēdējā vingrinājumā paveica lielu darbu – visus piecus akmeņus (105 – 180 kg) uz statīva uzcēla vien 34 sekundēs, kas ir jauns sportista personiskais rekords. Iepriekš šādus svarus bija cēlis 55 sekundēs.

Rezultātā latvietis Māris Rozentāls 41 gada vecumā “World’s Strongest Man” sacensībās saņēma bronzas godalgu, kļūstot par planētas trešo spēcīgāko vīru svara kategorijā līdz 105 kg. Pasaules čempiona titulu izcīnīja Marcins Sendvickis (28 gadi) no Polijas. Rozentāls sacensībās pieļāva salīdzinoši lielas kļūdas, tomēr, kā pats spēkavīrs atzina, tās bijušas psiholoģiski grūtākās sacensības viņa karjerā. “Tik liela ažiotāža pirms starta nav bijusi nevienā turnīrā. Tas uzlika papildus slogu un nācās ļoti cīnīties ar sevi. Jau pirmajā vingrinājumā neizturēju spriedzi, bija arī citi lūzuma punkti, bet beigu beigās sanākušo latviešu līdzjutēju enerģija un sievas atbalsts palīdzēja izdarīt to, pēc kā biju atbraucis – pēc kausa.”

Informāciju sagatavoja:
Elīna Gārbena,
Biedrības “Stiprinieku republika” pārstāve1

  +1 [+] [-]

, 2016-08-01 15:56, pirms 8 gadiem
Spēkavīru sacensības līdz 105 kg - tas ir priekš tiem brolieriem, kuriem hormonu nepietika?

     [+] [-]

, 2016-08-01 16:20, pirms 8 gadiem
pie vina auguma un sausuma tie nepilnie 105kg ir loti laba forma... pat uz mr olympia skatuves dazi labi sver itka nieka ~110-115kg....