Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1544, Did:0, useCase: 3

Bijušās F1 komandas īpašnieks pieprasa eitanāziju

Juris Grīns
Juris Grīns

Bijušās F1 komandas īpašnieks pieprasa eitanāziju
"Onyx" F1 sacīkšu auto 1989. gadā
Foto: motorsportm8.com

Kādreizējās Formula 1 komandas "Onyx" īpašnieks Žans-Pjērs van Rosems savā dzimtenē Beļģijā pieprasījis sev veikt eitanāziju. Viņš uzskata, ka tuvojas laiks, kad dzīvei būs jāliek punkts.

Van Rosems tiek uzskatīts par ļoti ekstravagantu personību. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados viņš bija hipijs, bet savā dzīvē paveicis daudz, tostarp ieguvis ekonomista izglītību un ticis uzskatīts par akciju tirgus guru.

Savulaik viņš izstrādāja datorizētu sistēmu "Moneytron", kas it kā spēja izkalkulēt veiksmīgus darījumus akciju tirgū un garantēt neierobežotus ienākumus, tomēr tā izrādījās nekas vairāk kā finansu piramīda. Van Rosemam piesprieda piecus gadus cietumā par krāpniecību, bet viņš pats savu nu jau izjukušo projektu atklāti nodēvēja par "veidu, kā piečakarēt sistēmu". Tāpat beļģis iemēģināja spēkus politikā, bet šajā jomā panākumus neguva.

Vēl pirms ienesīgo "Moneytron" projektu slēdza, Van Rosems paguva iztērēt miljonus, ieskaitot savas F1 komandas izveidi un uzturēšanu divu sezonu garumā. "Onyx Grand Prix", kas reklamēja "Moneytron", čempionātā startēja 1989. un 1990. gadā, tās sastāvā braucot tādiem pilotiem kā Stefans Johansons, Bertrāns Gašo, Džejdžejs Lehto un Gregors Foiteks. Johansonam vienās no sacīkstēm pat izdevās gūt trešo vietu, bet visbiežāk "Onyx" formulas startam nekvalificējās vai arī tehnisku problēmu dēļ līdz finišam netika.

Šobrīd Van Rosemam ir 71 gads, un viņš nolēmis, ka jau šogad dzīvei jāpieliek punkts. Kā zināms, eitanāzija jeb mākslīgi izraisīta nāve Beļģijā ir atļauta kopš 2002. gada.

"Esmu piedzīvojis ļoti trokšņainu mūžu, bet tagad tam jāliek punkts," izskaidro Van Rosems. "Šobrīd mana dzīve pasliktinās, un es pats vēlos izlemt, kad beigt dzīvot. Jau šogad ceru pateikt: "pietiek". Man ir bijušas brīnišķīgas sievietes, man ir piederējušas lieliskas mašīnas. Vienā savas dzīves posmā mans vērtība bija 891 miljons ASV dolāru, bet es pazaudēju visu. Es to pārrunāšu ar abiem saviem dēliem un ceru, ka viņi manu lēmumu sapratīs."

Izmantotie resursi:
F1i.com - F1i Magazine, la Formule 1 sur internet.