Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1544, Did:0, useCase: 3

Savdabīgi sašķobas FIDE prezidenta krēsls

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Savdabīgi sašķobas FIDE prezidenta krēsls
Kirsans Iļumžinovs
Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē risinājās īpatnēji notikumi pasaules šaha vadībā. Starptautiskā šaha federācija (FIDE) uzskata, ka organizācijas vadītājs Kirsans Iļumžinovs paziņojis par atkāpšanos, turklāt, neskatoties uz prezidenta noliegumu, gatavojas šo jautājumu izskatīt ārkārtas sēdē.

27. martā FIDE publicēja paziņojumu, ka 26. datuma valdes sēdes noslēgumā Kirsans Iļumžinovs informējis par savu atkāpšanos no prezidenta amata - valde ir oficiāli informēta, un ārkārtas sēde notiks aprīlī.

28. martā FIDE publiskoja Iļumžinova vēstuli, kur prezidents noliedz paziņošanu par atkāpšanos. FIDE uz to atbild, ka valdes sēdes laikā Iļumžinovs vairākas reizes draudējis atkāpties, bet pirms telpas pamešanas trīs reizes esot teicis: "Es atkāpjos." Šis jautājums tiks izskatīts 10. aprīļa valdes ārkārtas sēdē.

Kirsans Iļumžinovs šodien nosūtījis skaidrojumu FIDE: "Pēc valdes sēdes beigām mums bija visai emocionāla saruna. Angļu valoda nav mana dzimtā, tāpēc varu apliecināt, ka manu vārdu būtība bija šāda: "Esmu gatavs atkāpties no prezidenta amata, ja FIDE tas būs nepieciešams." Pamatojoties uz FIDE statūtiem, šis jautājums būtu jāizskata 2018. gada septembra ģenerālajā asamblejā, kas man deva mandātu līdz nākamajām vēlēšanām. Tādējādi neredzu nepieciešamību sasaukt ārkārtas sēdi 2017. gada aprīlī. Aicinu publicēt manu vēstuli, kā arī dot to prezidenta padomes locekļiem un visām nacionālajām federācijām."

Krievijas pilsonis Kirsans Iļumžinovs ir FIDE prezidents kopš 1995. gada.

Prezidents skaidro ziņu aģentūrai: "Provokatori vēlas, lai es aizeju. Tagad lēnām tiekam skaidrībā. Mani iekļāva sankciju sarakstā, cīnos jau ilgāk nekā gadu. Pieprasa manu atkāpšanos, raksta vēstules uz FIDE padomi - "sankciju" cilvēkam neesot tiesību vadīt šaha federāciju. Tas nāk no ASV Šaha federācijas. Uz mani izdarīja spiedienu arī daži prezidenta padomes locekļi, pieprasot atkāpties. Aprīlī vēlas rīkot FIDE ārkārtas sēdi, taču tā nenotiks. Priekšā ir daudz darba, es turpinu strādāt, netaisos nekur aiziet. Nākamās vēlēšanas būs 2018. gada septembra beigās."

Anglijas Šaha federācijas prezidents Dominiks Lousons: "Par incidentu ar Iļumžinovu varu teikt tikai vienu - situācija FIDE ir pilnīgs haoss, un viņiem tas ir absolūti normāli."

Izmantotie resursi:
rsport.ru
fide.com