Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1544, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Latvijai pasaules bronza raķešu modelisma čempionātā

Latvijai pasaules bronza raķešu modelisma čempionātā
Foto: rocketrylive.com

Patīkamā noskaņojumā pirms mēneša no Pasaules Raķešu modelisma čempionāta atgriezās Tehniskās jaunrades nama "Annas 2" komanda, kas pārstāvēja Latviju. Lauris Pumpurs, startējot raķešplanieru klasē pieaugušajiem, izcīnīja trešo vietu.

Komandas sastāvā bija Lauris Pumpurs, Oskars Raudiņš, Aleksandrs Ojavers, Roberts Brīvnieks, Vladislavs Korpeikins un Māris Brakovskis.

Radiovadāmo raķešplanieru klasē pieaugušajiem 3. vietu un bronzas medaļu izcīnīja Lauris Pumpurs, apsteidzot sportistus no ASV, Krievijas, Vācijas, Lielbritānijas, Polijas, Šveices u.c. valstīm. Dubultuzvaru svinēja Ķīnas pārstāvji - Šikui Li un Šengs Lū, kuram L. Pumpurs zaudēja tikai vienu sekundi. Starp junioriem piektais - Oskars Raudiņš.

Lai uzzinātu vairāk par to, kas ir raķešu modelisma sports un ko Rīgas puikas dara tā labā, ir jādodas pie Laura Pumpura uz Tehniskās jaunrades namu "Annas 2", kur viņš vada raķešu modelisma nodarbības bērniem un jauniešiem. L. Pumpuram ir 24 gadi, viņš studē RTU Transporta un mašīnzinību fakultātē, Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūtā. Ar raķešu modelismu un lidmodelismu TJN "Annas 2" ietvaros viņš nodarbojas jau no 11 gadu vecuma.

"Diena sākās ar pilnīgu bezvēju. Kluss, silts. Tādos apstākļos planieris lido lēnāk un to var precīzāk trāpīt nosēšanās punktā." tā izšķirošo čempionāta sacensību dienu raksturo L. Pumpurs: "Pasaules līmeņa mačos tomēr nonāku reizi divos gados, atbildības sajūta vienmēr aug, tāpēc ir jātiek ar sevi galā psiholoģiski. Pēdējās minūtēs pirms starta parasti sakāpj tāda dīvaina sajūta, bet man izdevās atraisīties."

Pamats sasniegumiem šajā sporta veidā ir treniņi un tehniskais darbs raķetes veidošanā. L. Pumpurs: "Startējot radiovadāmo raķešplanieru klasē būtiska ir sasaiste ar modeli un gaisa plūsmas izjūta. Tā kā liela nozīme ir planiera vadīšanas meistarībai, ļoti labi noder mūsu sadarbība ar TJN "Annas 2" lidmodelisma pulciņu." Runājot par šī sporta praksi ārzemēs, L. Pumpurs atklāj: "Pasaulē gandrīz visi taisa paši savus modeļus. Masveida ražošana nav raksturīga. Izņēmums ir Ķīna, kur piloti trenējas tikai vadīšanā un tehnikas niansēs neorientējas. Ķīnas iekšējā konkurencē uz katras Pasaules čempionāta disciplīnas 3 vietām kandidēja 50 piloti. Jāpiemin, ka citās valstīs modelisisti var atļauties vairāk treniņus, izmantojot dzinējus. Mēs kompensējam to ar informācijas apguvi, domāšanu un meklējumiem."

Centraplāns, termikas, londžerons un ķīlis ir tikai daži no terminiem, kuri tiek lietoti raķešu modelēšanas nodarbības un sacensībās. Modeļa tapšanas procesā pirmais tiek izveidots planieris no kompozītmateriāla, pēc tam - raķete. Raķetes izgatavošanā sagriež stiklaudumu, piesūcina ar epoksīdu, mitro masu liek formās (kuras tiek īpaši gatavotas iepriekš), pēc 24 stundām ņem ārā. Līdzīgi, izmantojot speciālu formu, veido galviņu; no balzas koka (vieglākais koks Pasaulē) izgatavo stabilizatorus. Tālāk tiek gatavotas sistēmas, kas atrodas raķetes iekšpusē, piemēram, izpletnis. Raķešmodeļa uzbūve un darbība viegli uztveramā formā atspoguļota Radio vadāmo modeļu forumā: www.latrc.lv : Radio vadāmo modeļu lielākais...

Jaunie raķešu modelisti TJN "Annas 2" nodarbībās var apgūt reaktīvās kustības un ballistikas pamatlikumus, prasmes un iemaņas raķešu modeļu konstruēšanā un izgatavošanā, lietojot dažādus materiālus un instrumentus. Darbojoties šajā jomā, jaunieši attīsta arī prasmi patstāvīgi izmantot zinātnes un tehnikas sasniegumus. Lai uzzinātu vairāk un redzētu raķešu modeļu darbnīcu savām acīm, ir iespējams apciemot Lauri Pumpuru viņa nodarbību laikā: Raķetes | Tehniskās jaunrades nams...


, 2012-10-15 08:45, pirms 11 gadiem
Forši, varēs prēmiju valstij paprasīt!
Mārcis Ošs. Foto: LFF
5

Kuriozākie vārti izlases vēsturē? Oša piespēle ieripo savos vārtos

Otrdienas vakarā Latvijas futbola izlase pārbaudes spēlē cīnījās neizšķirti 1:1 pret Lihtenšteinu. Pašā spēles sākumā, 15. sekundē pretinieki izvirzījās vadībā pēc tam, kad Mārča Oša piespēle nevis aizgāja līdz vārtsargam Pāvelam Šteinboram, bet gan ieripoja Latvijas vārtos.
Jaromīrs Jāgrs. Foto: nhl.com/penguins

Pitsburgas "Penguins" izdevies atgūt nozagtās Jāgra rotaļlietas

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Pitsburgas "Penguins" marta vidū paziņoja, ka Jaromīru Jāgru atdarinošās rotaļlietas, ko bija plānots izdalīt spēles apmeklētājiem, tikušas nozagtas. Pirmdien "Penguins" pavēstīja, ka tās atgūtas un drīzumā tomēr nonāks pie līdzjutējiem.
Foto: UFC
3

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.