Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1544, Did:0, useCase: 3

Startēt nedrīkstošs augstlēcējs protestē kā "bezpajumtnieks"

Andris Liepa
Andris Liepa

Startēt nedrīkstošs augstlēcējs protestē kā "bezpajumtnieks"
Maiks Edvardss ar protesta plakātu
Foto: Instagram

Kādreiz Eiropas junioru čempionātā startējis augstlēcējs Maiks Edvardss pirms Sadraudzības spēlēm, kas sāksies šīs nedēļas vidū, protestē pret aizliegumu viņam pārstāvēt Nigēriju. Viņš apgalvo, ka kļuvis par "bezpajumtnieku".

Sadraudzības spēles, kas risinās reizi četros gados, trešdien sāksies Austrālijā. Pirms to sākuma Edvardss, kurš ieradies kā Nigērijas pārstāvis, sportistu ciematā staigā ar paša izveidotu plakātu un protestē, kurā apgalvo, ka, saņemot aizliegumu piedalīties, jūtas kā bezpajumtnieks.

Edvardss dzimis Mančestrā, bet viņam ir nigēriešu māte un pilsonība. 2009. gadā viņš pārstāvēja Lielbritāniju Eiropas junioru čempionātā un kopš tā laika starptautiskos čempionātos nav piedalījies. Vēl šī gada februārī viņš triumfēja Lielbritānijas čempionātā telpās, bet pēc tam pavēstīja, ka Sadraudzības spēlēs vēlas pārstāvēt Nigēriju.

Tiesa, pērn februārī IAAF apturēja iespējas sportistiem mainīt pilsonības, baidoties no jauno Āfrikas sportistu izmantošanas, un pašlaik process nav atjaunots. Edvardss tāpat cerēja piedalīties Sadraudzības spēlēs, jo tās nerīko IAAF, tomēr, visticamāk, sportists šādu atļauju nesaņems.

"Tas bija pirms deviņiem gadiem. Šis ir bargāks sods kā saņem dopinga lietotāji," Edvardss pauda "BBC Sport". "Ir pagājusi gandrīz dekāde kopš iepriekšējo reizi startēju starptautiskā čempionātā. Jūtos kā aplaupīts paša deguna galā. Esmu nolēmis ciematā protestēt katru dienu. Darīšu to tik ilgi līdz saņemšu zvanu no [IAAF prezidenta] Sebastjana Ko. Ja viņš to nespēs izdarīt, viņš ir gļēvulis."

Tajā pat Eiropas junioru čempionātā 2009. gadā zeltu Azerbaidžānai izcīnīja Ramils Gulijevs, kurš pērn pasaules vieglatlētikas čempionātā jau zem Turcijas karoga triumfēja 200 metros.

Ārpus sporta Edvardsam pieder kompānija "Aireyys", kas ražo kvalitatīvus cigārus, un viņš ir saderinājies ar britu sportisti Periju Šeiksu-Dreitoni. Triumfējot Lielbritānijas čempionātā, viņš februārī uz goda pjedestāla stāvēja ar šampanieša pudeli un vienu no saviem cigāriem.

Nāciju Sadraudzības spēles ir starptautiskas daudzu sporta veidu sacensības, kurās piedalās sportisti no Nāciju Sadraudzības valstīm. Lai arī Nāciju Sadraudzībā ietilpst 53 valstis, šajās sacensībās piedalās 71 valsts komanda.

Izmantotie resursi:
Commonwealth Games: Mike Edwards accuses IAAF...
Athletics Weekly | High jumper’s Commonwealth...

  -1 [+] [-]

, 2018-04-02 17:54, pirms 6 gadiem
Skaidra lieta, viņam neļaus pārstāvēt Nigēriju, jo viņš ir melns. Ja būtu balts, tad drīkstētu.

     [+] [-]

, 2018-04-04 15:19, pirms 6 gadiem
Šobrīd dzīvoju šeit Gold Coast pilsētā, kur notiek Commonwealth spēles. Ažiotāža ir milzīga. Teju kā Olimpiskajām spēlēm.

Commonwealth Spēlēs piedalās valstis, kas kaut kādā veidā vēsturiski ir bijušas atkarīgas no Britu impērijas.