Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2510, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Startēs olimpiskais turnīrs hokejā

Startēs olimpiskais turnīrs hokejā
Kanāda bija labākā pirms četriem gadiem Vankūverā
Foto: AFP/Scanpix

Ar spēlēm starp Latvijas un Šveices un Čehijas un Zviedrijas izlasēm šodien startēs 2014. gada olimpisko spēļu hokeja turnīrs. Pirms četriem gadiem izcīnīto zeltu aizstāvēs Kanāda, kamēr Krievija savā laukumā lūkos revanšēties par piedzīvoto fiasko.

Pēdējā izlase, kas aizstāvējusi olimpiskās čempiones titulu, bija Padomju Savienība - 1984. un 1988. gadā. Taču pilna apņēmības atkārtot šādu sasniegumu ir Kanāda, kas pirms četriem gadiem savā laukumā finālā nenosargāja divu vārtu pārsvaru, bet pagarinājumā ar 3:2 pārspēja Amerikas Savienotās Valstis. Uzvaru nesošos vārtus guva centra uzbrucējs Sidnijs Krosbijs, kurš Sočos būs hokeja dzimtenes izlases kapteinis. Treniņos viņa partneri Kanādas izlases pirmajā virknējumā bija komandas biedrs Pitsburgas "Penguins" rindās Kriss Kunics un Losandželosas "Kings" snaiperis Džefs Kārters.

"Mūsu sagatavošanās posmam jābūt vienā līmenī ar iespēju, un tā ir izcila," sacīja Kanādas izlases galvenais treneris Maiks Bebkoks, kurš Vankūverā kļuva par pirmo treneri, kuram izdevies uzvarēt olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionātā un Stenlija kausā. 50 gadus vecais speciālists ikdienā vada Detroitas "Red Wings" - komandu, kas izslēgšanas spēlēm kvalificējusies 22 sezonas pēc kārtas (šobrīd garākā sērija Nacionālajā hokeja līgā).

Kanādas izlasē netrūkst spilgtu personību un talantīgu spēlētāju, taču hokejistiem jābūt gataviem citām lomām, norādīja Džonatans Teivss, kurš pirms četriem gadiem tika atzīts par olimpiskā hokeja turnīra labāko uzbrucēju. "Manuprāt, mūsu komandā ir daudzveidīgi spēlētāji, kuri nodemonstrējuši meistarību uzbrukumā, taču var arī aizsargāties," norādīja Čikāgas "Blackhawks" kapteinis. Pret amerikāņiem pamatlaikā vārtus guva Teivss un Korijs Perijs. "Savā komandā spēlē 17 vai 22 minūtes katrā mačā, bet šeit laukumā vari pavadīt sešas, septiņas, astoņas, desmit vai vienalga," teica Perijs.

Par kanādiešu galvenajiem konkurentiem jāuzskata mājiniece Krievija. Pirms četriem gadiem izlases satikās Ziemeļamerikā, mājiniekiem ceturtdaļfinālā svinot graujošu uzvaru ar 7:3. Vai Sočos sekos atriebība? Krievijas izlases priekšgalā ir Nacionālās hokeja līgas labākais vārtu guvējs Aleksandrs Ovečkins, divas reizes par rezultatīvāko spēlētāju kļuvušais Jevgeņijs Malkins, kura kontā ir arī regulārā čempionāta un izslēgšanas spēļu vērtīgākā spēlētāja balvas.

Tāpat sāncenšu aizsardzību biedēs arī Kontinentālās hokeja līgas zvaigznes Iļja Kovaļčuks un Aleksandrs Radulovs. Mājinieces kapteinis būs centra uzbrucējs Pāvels Dacjuks, kurš Detroitas "Red Wings" sastāvā izlaida pēdējos 14 mačus un nepiedalījās Krievijas izlases pirmajā treniņā. Paredzams, ka viņš spēlēs vienā virknējumā tieši ar Kovaļčuku un Radulovu. "Par šīm olimpiskajām spēlēm nedomāju tikai pēdējos sešus vai septiņus gadus - par tām domāju visu dzīvi. Ir lieliski būt kapteinim, atgriezties mājās un olimpiskajās spēlēs sacensties savu līdzjutēju priekšā. Tas ir neticami," norādīja Dacjuks.

Zeltu gan kāro arī citas valstsvienības. Pirmajā rindā nostājušās Amerikas Savienotās Valstis, kuras Vankūverā vienīgo neveiksmi cieta izšķirošajā spēlē. Uz Krieviju devušies 13 amerikāņi ar iepriekšēju olimpisko spēļu pieredzi. "Mūsu rindās ir daudz spēlētāju, kuri Vankūverā parādīja sevi no labākās puses un nodemonstrēja to, kā jāspēlē, lai gūtu panākumus. Īsos turnīros ir svarīgi ar katru maču uzlabot sniegumu," pauda amerikāņu kapteinis Zaks Parizē, kurš pirms četriem finālā 24 sekundes pirms pamatlaika noslēguma panāca neizšķirtu. Ar to nebija gana.

Viņam līdzās uzbrukuma spēku veidos Džo Pavelskis, Patriks Keins un Fils Kesels, taču par amerikāņu lielāko priekšrocību var kļūt vārtsargi. Bufalo "Sabres" pirmais numurs Raiens Millers 2010. gadā tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju, bet Džonatans Kviks pēc divām sezonām izslēgšanas mačos nodemonstrēja fenomenālu sniegumu, tiekot atzīts par Stenlija kausa vērtīgāko spēlētāju. Galvenajam trenerim Denam Bailsmam priekšā ir svarīga izvēle. Tāpat būtu interesanti vērot sacīksti starp Pitsburgas "Penguins" galveno treneri Bailsmu un kapteini Krosbiju.

Favorītu pulkam jāpieskaita arī Zviedrijas valstsvienība, kas pēdējā triumfējusi uz lielā laukuma, 2006. gadā Turīnas olimpiskajās spēlēs tiekot galā ar Somiju. Sentluisas "Blues" uzbrucējam Aleksandram Stēnam bija nepieciešamas tikai 35 spēles, lai gūtu 24 vārtus un ierindotos otrajā vietā Nacionālās hokeja līgas snaiperu rangā. Viņam līdzās spēlēs veterāni Daniels Alfredsons, Henriks Zeterbergs un Daniels Sedins. No zilās līnijas sāncenšus apdraudēs Nacionālās hokeja līgas labākais aizsargs 2012. gadā Ēriks Karlsons un Olivers Ekmans-Larsons, bet par vārtu drošību gādās Henriks "Karalis" Lundkvists.

Kopš olimpiskā zelta 1998. gadā goda pjedestāla virzienā allaž tēmē Čehija, kuras priekšgalā būs Jaromirs Jāgrs un Patriks Eliāšs, kā arī Petrs Nedveds, kurš olimpiskajās spēlēs pēdējo reizi piedalījās 1994. gadā, pārstāvot Kanādas izlasi. Pēc pagājušajā gadā izcīnītā pasaules vicečempiones titula augsti mērķi ir arī Šveices izlases priekšā. Tās trumpji būs rūpīga aizsardzība un komandas spēle. Lielākā daļa spēlētāju nāk no vietējā čempionāta.

Pirms astoņiem gadiem Somijai sudrabu nodrošināja lieliski spēlējošais vārtsargs Antero Nītimeki, un turnīra priekšvakarā ziemeļnieki var lepoties ar labāko vārtsargu līniju - Bostonas "Bruins" pirmais numurs Tūka Rasks, Sanhosē "Sharks" pamatvārtsargs Anti Niemi un Dalasas "Stars" pirmais numurs Kari Lehtonens. Trijos no pēdējiem četriem Stenlija kausa fināliem spēlējis viens no viņiem.

Slovākija Vankūverā palika vienas uzvaras attālumā no godalgām, taču nākamajā gadā katastrofā zaudēja komandas dvēseli Pavolu Demitru. Viņu izdevās pieminēt ar sudrabu 2012. gada pasaules čempionātā. Vai slovāki būs gatavi līdzīgam varoņdarbam arī Sočos?

Vēl olimpiskajā turnīrā piedalīsies debitante Slovēnija, Norvēģija, Austrija un, protams, Latvija. Visām izlasēm panākums būs arī vienas uzvaras izcīnīšana. Latvijai iespēja būs šovakar, pulksten 19:00 tiekoties ar pasaules vicečempioni Šveici. Paralēli norisināsies otra spēle C apakšgrupā, kurā spēkosies Zviedrija un Čehija.

Olimpiskais hokeja turnīrs

A grupaB grupaC grupa
KrievijaSomijaČehija
SlovākijaKanādaZviedrija
ASVNorvēģijaŠveice
SlovēnijaAustrijaLatvija

Grupu turnīra kalendārs

GrDatumsLaiksSpēle
C12. februāris19:00Latvija - Šveice
C19:00Čehija - Zviedrija
B13. februāris10:00Somija - Austrija
A14:30Krievija - Slovēnija
A14:30Slovākija - ASV
B19:00Kanāda - Norvēģija
C14. februāris10:00Čehija - Latvija
C14:30Zviedrija - Šveice
B19:00Kanāda - Austrija
B19:00Norvēģija - Somija
A15. februāris10:00Slovākija - Šveice
A14:30ASV - Krievija
C19:00Šveice - Čehija
C19:00Zviedrija - Latvija
B16. februāris10:00Austrija - Norvēģija
A14:30Krievija - Slovākija
B14:30Slovēnija - ASV
B19:00Somija - Kanāda

Olimpiskās medaļnieces

GadsZeltsSudrabsBronza
2010KanādaASVSomija
2006ZviedrijaSomijaČehija
2002KanādaASVKrievija
1998ČehijaKrievijaSomija
1994ZviedrijaKanādaSomija

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-12 08:06, pirms 10 gadiem
Čehija vs Zviedrija varētu būt viens labs mačs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-12 09:03, pirms 10 gadiem
sandis44444 rakstīja: Kurš mačs Olimpiādē nebūs labs?
Nezinu vai Krievija - Solovēnija un Kandāda - Austrija būs ļoti labi
, 2014-02-12 09:50, pirms 10 gadiem
Nu ko?
7 vai 5 piekta vieta mums bus?
Lai veicas musejiem 3:2 panemsim Sveiciesus!!!
, 2014-02-12 09:52, pirms 10 gadiem
Par Latviju, Kanadu, ASV, Zviedriju, Somiju. mājinieki tālāk par 1/4f netiks.
, 2014-02-12 09:54, pirms 10 gadiem
Kanāda - Austrija būs briesmīgs mačs, jo austriešus izģērbs vismaz 7:1 vai 9:2
, 2014-02-12 11:15, pirms 10 gadiem
Nu tad beidzot esam sagaidījuši Olimpisko hokeju! Lat 3:1 Sui , Swe 4:1 Cze.
, 2014-02-12 11:22, pirms 10 gadiem
Diez, citas spēles (bez LV) arī rādīs? Kaut vai tai pašā dienā un ne vienpadsmitos vakarā vai trijos naktī? Un tiem, kuriem nav piecas bļodas uz jumta... ?
, 2014-02-12 12:04, pirms 10 gadiem
Mans top 3:
1. Zviedrija
2. Kanāda
3. Latvija
, 2014-02-12 12:05, pirms 10 gadiem
120 kg varcargs rakstīja: Diez, citas spēles (bez LV) arī rādīs? Kaut vai tai pašā dienā un ne vienpadsmitos vakarā vai trijos naktī? Un tiem, kuriem nav piecas bļodas uz jumta... ?
TV6 rādīs daudz spēles
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-12 12:59, pirms 10 gadiem
sandis44444 rakstīja: pareizāk sakot rādīs visas spēles! grupas speles notekti, bus gan tiešraides, gan ieraksti, gan atkārtojumi!
Tfu, izbradāju visādas TV programmas, no satraukuma biju aizmirsis paskatīties TV6.
Paldies abiem.
, 2014-02-12 13:31, pirms 10 gadiem
120 kg varcargs rakstīja: Tfu, izbradāju visādas TV programmas, no satraukuma biju aizmirsis paskatīties TV6.
Paldies abiem.
Arī Russia 2 rādīs. Es arī tagad no rīta nedaudz skatoties programmu sāku raizēties,ka spēle būs i - netā jālūr. Bet nu viss ok.
Man TV 6 nav.
Visas pārējās LV programmas ir,TV 6 ir tik leišu,bet tas nav viens un tas pats.
Ceru ka šodien būs cīņa un siera ēdāji dabūs par smeceri.
Kā arī Rus jāņem beidzot zelts,lai visi te muldētāji aizvērtu savas pākstis uz tuvāko četrgadi.
Cik noprotu NHL slīpētie mūdži netaisās pārstāt savu dalību OS.
Jau paziņoja - ka ļoti iespējams,ka piedalīsies nākamajās OS.
Tā kā Ivanam par saviem spēlētājiem un ambīcijām slīpētais biznesmenis ar šantāžas palīdzību vēlējās izsist platāku $,kā arī pačakarēt tiem smadzeni. "Nothing personal, it's just business " + personal. Rus nācās maksāt par saviem spēlētājiem,ko tie izaudzinājuši un uz kuriem tie piķi tagad taisa savā NHL.
NHL absurdam un nekaunībai robežu nav.

Kā arī Rus stulbumam un lētumam,divkosīgai muldēšanai.
Runā vienu,dara citu. KHL dagoņik,i obgoņik.
Bet pagaidām mēs brēcam ka mums ir,bet klanamies NHL.

Deliģējot KHL blici,tie varētu tik vinnēt,perspektīvā. Pagaidām viņi parāda ļoti skaidri un gaiši savu gļēvo patieso purnu.
Tagad pakāšot ar NHL blici,tie atkal ar purnu būs iebāzti kā kaķis s.ūdā. Bet ja tas notiks,personīgi man nebūs nekādu iebildumu.
Žēl būs tik spēlētāju,fanu un to ka dažiem labiem būs svētki.
Bet tiem lielajiem oratoriem pat zemapziņā novēlu,lai viņus ar purnu vēlreiz sūdos iegrūž,kā Vankūverā.

Tā kā ja Korejieši būs gana dāsni un maksāt spējīgi,NHL uztaisīs svētkus visiem NHL apjūsmotājiem.
Bet nu tikai ja Koreja labi samaksās. NHL apjūsmotāji priekš NHL sīka vienība,ar to mīlestību un uzticību par īsu,nāksies vēl Korejai samaksāt,lai tie spētu sarīkot lielos hokeja svētkus.
, 2014-02-12 14:18, pirms 10 gadiem
Nu cerēsim uz to labāko šovakar.
, 2014-02-12 15:51, pirms 10 gadiem
Ļoti priecātos, ja Zviedrija paņemtu !
Ralfs Freibergs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
203

Kvēps: "Freibergam ir pozitīvas dopinga analīzes"

Otrais Latvijas izlases hokejists, kurš pieķerts aizliegto vielu lietošanā, ir aizsargs Ralfs Freibergs, Latvijas Televīzijas "Sporta Studijai" apliecinājuši valstsvienības ārsts Jānis Kvēps un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) galvenā ārste Līga Cīrule.
Vitālijs Pavlovs 
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
207

Ar dopingu, iespējams, grēkojis vēl viens Latvijas izlases hokejists

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers sarunā ar portālu Sportacentrs.com apstiprināja, ka šobrīd ir aizdomas par vēl viena Soču olimpisko spēļu Latvijas komandas pārstāvja pozitīvām dopinga analīzēm.
Drū Dautijs un Patriks Šārps
Foto:AP/Scanpix
24

Kanāda līksmo par zeltu, Dautijs atzīst, ka visgrūtāk klājās pret Latviju

Ar Kanādas izlases triumfu noslēdzies Soču olimpiskais hokeja turnīrs. Pēc fināla, kurā Kanāda ar 3:0 pieveica Zviedriju, Sidnijs Krosbijs atzina, ka milzu nopelns zelta medaļas iegūšanā bijis komandas aizsardzībai, bet Drū Dautijs izteicās, ka olimpiādes visgrūtākā spēle bija pret Latviju.