Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2510, Did:0, useCase: 3

Soču hokeja lazarete: Stemkoss, H.Sedins, brāļi Koivu...

Soču hokeja lazarete: Stemkoss, H.Sedins, brāļi Koivu...
Stīvens Stemkoss (nr.91) ir tikai viens no tiem daudzajiem hokejistiem, kuriem savainojumi liegs startēt Sočos...
Foto: AP/Scanpix

Jau šovakar Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos startēs 2014.gada ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrs vīriešu komandām. Klasiski olimpiskais hokeja turnīrs pulcē pašus labākos hokeja spēlētājus pasaulē (atšķirībā, piemēram, no pasaules čempionātiem), tomēr šogad – iespējams, vairāk kā citus gadus – savainojumu vilnis daudziem labiem un izciliem spēlētājiem neļaus cīnīties par olimpiskajām godalgām.

Lielākā daļa no 12 izlasēm, kura nodrošinājusi dalību 2014.gada olimpiskajā hokeja turnīrā, nav iztikusi bez savainotiem spēlētājiem iespējamo izlašu dalībnieku vai vismaz sastāva kandidātu vidū. Šis raksts ir mēģinājums apkopot pašus zināmākos spēlētājus, kuru nespēs palīdzēt savām izlasēm cīņā par Soču medaļām.

Jāpiebilst, ka šajā materiālā netiks runāts par tiem hokejistiem, kuri netika iekļauti izlašu sastāvos dalībai olimpiskajā hokeja turnīrā, bet pēc noteiktā termiņa iedzīvojās traumās – viņu nespēlēšanai Sočos galvenais iemesls tomēr būs cits, nevis iegūtais savainojums.

Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija

Lai gan Kanādas izlases ģenerālmenedžeris Stīvs Aizermens janvārī sastāvā bija iekļāvis Tampabejas "Lightning" uzbrucēju Stīvenu Stemkosu (17 spēlēs 14+9), par 2008.gada NHL drafta pirmā numura dalību Sočos šaubas bija jau pirms tam un arī pēc sastāva paziņošanas fakta.

Novembra vidū Stemkoss izbraukuma spēlē pret Bostonas "Bruins", tomēr viņa salīdzinoši ātrais atlabšanas process ļāva hokeja līdzjutējiem cerēt, ka divkārtējais Morisa "Raķetes" Rišāra balvas (par visvairāk gūtajiem vārtiem NHL sezonā) ieguvējs tomēr palīdzēs kanādiešiem cīņā par Soču zeltu. Februāra sākumā Kanādas nometni sasniedza nelāgas ziņas – hokejista augšstilba kauls nebija pietiekami labi sadzijis, un līdz ar to Stemkoss izlasei palīdzēt nevarēs.

Stemkosa savainojums ir plašāk apspriestais saistībā ar Kanādas izlasi, tomēr kanādiešu sastāvā traumu dēļ netika iekļauti vēl daži potenciāli pamatsastāva vīri. Viens no tiem ir Pitsburgas "Penguins" aizsargs Kristofers Letangs, kuram šo sezonu gandrīz droši var dēvēt par katastrofālu.

Letangs šosezon nedemonstrē to sniegumu, pie kāda "Penguins" līdzjutēji bija pieraduši – savainojumu nomocītais aizsargs šosezon izlaidis 24 no 58 Pitsburgas spēlēm. Kanādiešu aizsargs (34 spēlēs 10+8) tieši pirms valstsvienības sastāva paziņošanas atgriezās no kārtējās traumas, bet februāra sākumā 26 gadus vecais hokejists pārcieta insultu un nespēlēs vismaz sešas nedēļas.

Kandidāts uz iekļūšanu Kanādas izlases sastāvā bija arī Sanhosē "Sharks" uzbrucējs Logans Kutūrs. Pirms sastāva nosaukšanas gandrīz punktu spēlē guvušais (43 spēlēs 14+21) Kutūrs jau kādu laiku spēlēja ar rokas savainojumu, bet pēc neiekļaušanas sastāvā uzreiz paziņoja par operācijas veikšanu. Ja ne savainojums, iespējams, Kutūrs tiktu iekļauts izlases sastāvā.

Amerikāņiem visas lielākā kalibra zvaigznes būs galvenā trenera Dena Bailsmas rīcībā, protams, vienmēr var diskutēt par spēlētāju izvēli – īpaši, ja jāizvēlas no plašā NHL piedāvājuma klāsta.

Ja citām izlasēm savainojumi ir atstājuši mazāk iespēju sastāvā izvēlē, tad ASV apzināti valstsvienības sastāvā neiekļāva, piemēram, "Lightning" vārtsargu Benu Bišopu (44 spēlēs 1,98 ielaistas ripas un 93,3% atv.metienu), "Senators" uzbrucēju Bobiju Raienu (59 spēlēs 21+22) vai "Islanders" uzbrucēju Kailu Okposo (59 spēlēs 24+35).

Jāpiebilst, ka vēl janvāra sākumā bija šaubas par vārtsarga Džonatana Kvika un aizsarga Pola Mārtina dalību olimpiādē – abi nespēlēja kopš novembra beigām, tomēr veiksmīgi atgriezās attiecīgi Losandželosas "Kings" (32 sp., 91,1%, 2,18) un Pitsburgas "Penguins" (33 spēlēs 2+10) ierindā.

Krievija, kuras ambīcijas Soču hokeja turnīrā noteikti ir zelta medaļu līmenī, no sastāva sākotnējās izvēles bija spiesta atteikties divu savainojumu dēļ. Divkārtējā KHL čempiona Maskavas "Dynamo" uzbrucēji Sergejs Soins (19 spēlēs 7+6) un Deniss Kokarevs (39 spēlēs 4+13) traumu dēļ pavēra iespēju izlasē iekļūt Aleksandram Svitovam (Kazaņas "Ak Bars", 46 spēlēs 8+4) un Aleksandram Sjominam (Karolīnas "Hurricanes", 45 spēlēs 14+15).

Protams, jautājums par to, vai aizvietotāji ir labāki/sliktāki par Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā "Dynamo" duetu, ir diskutabls, tomēr viens ir skaidrs – Krievijas izlases sastāvs nebūs tāds, kādu to bija iecerējusi valstsvienības vadība ar galveno treneri Zinetulu Biļaļetdinovu un ģenerālmenedžeri Alekseju Kasatonovu priekšgalā.

Tomēr Krievijas līdzjutējus, visticamāk, varētu uztraukt cits jautājums – kādā sportiskajā formā būs Pāvels Dacjuks (37 spēlēs 15+18). Dažādu savainojumu dēļ viens no Krievijas izlases un Detroitas "Red Wings" līderiem izlaidis 21 spēli. Pirms došanās uz Sočiem Dacjuks atgriezās laukumā pēc ceļgala traumas, tomēr bija šaubas par viņa dalību pirmajā spēlē pret Slovēniju. Pats hokejists otrdienas rītā šīs šaubas izkliedēja, tomēr jautājums par viņa sportisko formu joprojām aktuāls.

Zviedrijas valstsvienības uzbrukuma līniju spēku krietni vājinās Henrika Sedina un Johana Francena savainojumi. "Canucks" kapteini H.Sedinu (52 spēlēs 9+31) janvāra vidū pārsteidza ķermeņa augšdaļas savainojums, un, lai gan februāra sākumā zviedrs divos mačos vēl piedalījās, tomēr kļuva skaidrs, ka viņam būs nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtos no traumas.

Tikmēr "Red Wings" uzbrucējs Francens (31 spēlē 9+14) 15.decembra mačā pret "Lightning" iedzīvojās smadzeņu satricinājumā un, izejot laukumā janvāra beigās, zviedru hokejists konstatēja, ka daži simptomi vēl ir palikuši.

Starp citu, arī tie hokejisti, kuri tomēr pārstāvēs Zviedriju Sočos, nebūt nav pilnībā gatavi demonstrēt labāko sniegumu. Veselības problēmas šosezon ir arī pieredzējušajam uzbrucējam Henrikam Zeterbergam (45 spēlēs 16+32), tikai janvāra beigās pēc 10 spēļu izlaišanas ierindā atgriezās aizsargs Džonatans Eriksons (38 spēlēs 1+8), bet šajā sezonā smadzeņu satricinājumu dēļ ilgākas pauzes bija arī uzbrucējiem Aleksandram Stēnam (46 spēlēs 28+18) un Lui Eriksonam (37 spēlēs 6+14).

Somija, Čehija, Slovākija, Šveice

Somi, bez šaubām, ir lielākie savainojuma viļņa upuri – ārpus sastāva palika viens no potenciālajiem izlases līderiem un, iespējams, kapteinis Mikko Koivu (44 sēlēs 8+27), tāpat arī viens no "Lightning" uzbrukuma līderiem Valteri Filpula (56 spēlēs 20+21). Protams, somu hokeja resursi ļauj viņiem aizvietot šos hokejistus ar meistarīgiem spēlētājiem, tomēr Somija neapšaubāmi ir novājināta pirms starta Sočos.

Lai gan Somija par labu vārtsargu trūkumu nevar sūdzēties, tomēr zināms trieciens ir Pekkas Rinnes (Nešvilas "Predators") nespēlēšana. 31 gadu vecais vārtsargs oktobra beigās pārcieta iegurņa operāciju un joprojām turpina atlabt.

Iespējams, ka somu sastāvā tiktu iekļauts arī leģendārais uzbrucējs Saku Koivu (45 spēlēs 9+13). 39 gadus vecais hokejists oktobra izskaņā iedzīvojās smadzeņu satricinājumā, bet vēlāk pats paziņoja, ka nevēlas ieņemt vietu Somijas valstsvienībā, jo viņa sportiskā forma pēc vairāk kā mēneša pauzes nav bijusi atbilstoša izlasei, tāpēc Anaheimas "Ducks" S.Koivu labprāt savā vietā redzētu kādu citu hokejistu.

Čehiem Sočos nevarēs palīdzēt Sentluisas "Blues" uzbrucējs Vladimirs Sobotka, kurš februāra sākumā iedzīvojās kājas savainojumā. Decembra izskaņā 26 gadus vecais Sobotka izlaida vēl dažas spēles ķermeņa augšdaļas traumas dēļ. "Blues" hokejists šosezon aizvada individuāli veiksmīgāko sezonu NHL (46 spēlēs 7+18), bet Soču turnīru būs spiests noraudzīties no malas.

Domājams, ka hokeja līdzjutēji Sočos labprāt būtu redzējuši arī jauno čehu talantu Tomašu Hertlu, kurš Sanhosē "Sharks" rindās (35 spēlēs 15+10) savā pirmajā sezonā ir pārsteidzis ne vienu vien pretinieku, tomēr 20 gadus vecais uzbrucējs decembra izskaņā iedzīvojās ceļgala savainojumā.

Bez savainojumiem neiztika arī slovāki, kuru izlases sastāvā pietrūks vairāki ļoti zināmi hokejisti. Viens no tiem ir 31 gadu vecais Kolumbusas "Blue Jackets" uzbrucējs Marians Gaboriks (18 spēlēs 5+7), kuram decembrī tika konstatēts atslēgas kaula lūzums. Jāpiebilst, ka šo savainojumu slovāku uzbrucējs ieguva pirmajā spēlē pēc atgriešanās no ceļgala traumas ārstēšanas.

Īpašu triecienu saņēmusi Slovākijas valstsvienības aizsardzība – Sočos nespēlēs trīs aizsargi, kurus galvenais treneris Vladimirs Vujteks bija paredzējis likt aizsardzības bastionos. Sočos nespēlēs Bratislavas "Slovan" aizsargs Mihals Šeršens (33 spēlēs 3+11) un Maskavas "Dynamo" aizsargs Dominiks Graņāks (35 spēlēs 6+6), kā arī Ņujorkas "Islanders" veterāns Ļubomirs Višņovskis (14 spēlēs 2+3). Ar Višņovski situācija gan ir interesanta – klubs noteicis hokejistam ārstu uzraudzību Ziemeļamerikā, tikmēr slovāku aizsargs līdz NHL pārtraukuma sākumam paguva aizvadīt sešas spēles, pēdējā izceļoties ar 1+1.

Šveiciešu sastāvs var likties pietiekami iespaidīgs ar deviņiem ziemeļamerikāņiem un 17 spēcīgā NLA turnīra pārstāvjiem, tomēr arī Šveices galvenajam trenerim Šonam Simpsonam izlases komplektācijas lēmuma pieņemšanā zināmu lomu spēlēja hokejistu savainojumi.

Vārtsargu līnijā pirmās divas pozīcijas – Reto Berra (27 sp., 89,6%, 3,02) un Jonass Hillers (39 sp., 91,7%, 2,34) – bija diezgan drošas, tomēr par trešo vietu cīnīties varēja vairāki hokejisti. Viens no kandidātiem – Martins Gerbers (92,7%, 2,21) – pirms Ziemassvētkiem tika pie kājas savainojuma, un kā trešais vārtsargs uz Sočiem tika paņemts Kaspara Daugaviņa komandas biedrs Ženēvas "Servette" Tobiass Štefans (92,2%, 2,39).

Aizsardzībā nebūs Anaheimas "Ducks" hokejists Luka Sbisa (14 spēlēs 0+1), kurš tikai janvāra beigās atgriezās no divu mēnešu piespiedu pauzes (rokas savainojums). Simpsona rīcībā nebūs arī "Bern" aizsargs Filips Fūrers (16 spēlēs 3+5), kurš nepaguva atlabt no janvāra sākumā iegūtās kakla traumas. Zem jautājuma zīmes ir Janika Vēbera (Vankūveras "Canucks", 32 spēlēs 2+3) spēlēšana, kurš janvāra pēdējā dienā iedzīvojās ķermeņa augšdaļas traumā un kopš tā brīža spēlēs nav piedalījies.

Latvija, Norvēģija, Austrija, Slovēnija

Nepārspīlējot var teikt, ka Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs ir tuvu optimālajam, kāds var būt. Diviem hokejistiem nopietni savainojumi gan liedza cīnīties par vietu sastāvā.

Viens no diviem ir Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Gints Meija (24 spēlēs 3+4), kurš pagājušā gada 13.novembra spēlē ar Astanas "Barys" iedzīvojās potītes lūzumā, savukārt otrs ir aizsargs Oskars Cibuļskis (12 spēlēs 1+0), kuram šī sezona beidzās jau oktobra vidū ceļgala traumas dēļ. Nevar gan droši apgalvot, ka abi šie hokejisti būtu tikuši Soču sastāvā, tomēr cīnīties par vietu viņi gan varēja.

Norvēģiem sastāvā jūtamākais būs zviedru kluba "Farjestad" uzbrucēja Mariusa Holteta (29 spēlēs 5+2) trūkums. Pirms nedēļas Holtets iedzīvojās smadzeņu satricinājumā, bet viņa vietā spēlēs norvēģu kluba "Storhamar Dragons" uzbrucējs Fredriks Jakobsens (28 spēlēs 8+4), kuram šī būs debija ne tikai olimpiskajās spēlēs, bet arī IIHF oficiālajos turnīros.

Austrijai ar Tomasu Vaneku (Ņujorkas "Islanders", 57 spēlēs 19+30) un Slovēnijai ar Anži Kopitaru (Losandželosas "Kings", 59 spēlēs 17+30) priekšgalā savainojumi nav radījuši robus sastāvā, tomēr jāpiebilst, ka abām izlasēm ir zināmas rezerves EBEL līgā, kuru lielākoties veido Austrijas komandas, tomēr ir arī viens Slovēnijas klubs. Slovēņu sastāvā gan var izcelt citu interesantu faktu – galvenais treneris Matjažs Kopitars nav izvēlējies iekļaut izlases rindās savu dēlu Gašperu (Anžes brāli), kurš šobrīd spēlē ECHL (Ontario "Reign", 13 spēlēs 4+6), kā arī palīdzēja slovēņiem izcīnīt vietu olimpiādē pagājušajā gadā notikušajā kvalifikācijas turnīrā.

Izmantotie resursi:
NHL.com - The National Hockey League
TSN Sports News & Headlines | Score Results,...
Redirect to 2014 Sochi - International Ice...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-02-12 16:53, pirms 10 gadiem
Neizsakāmi žēl,ka tā sanāca,tik meistarīgiem spēlētājiem jāsēž malā.