Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Tikmers par gatavošanos Sočiem, drošību un dopinga pārbaudēm

Jānis Celmiņš

Tikmers par gatavošanos Sočiem, drošību un dopinga pārbaudēm
Žoržs Tikmers
Foto: olimpiade.lv

Šonedēļ tika paziņots Latvijas olimpiskās komandas sastāvs dalībai Soču olimpiskajās spēlēs. Pēc sastāva nosaukšanas portāls Sportacentrs.com uz sarunu aicināja mūsu delegācijas vadītāju Žoržu Tikmeru, lai noskaidrotu, kas šobrīd nodarbina viņa prātu.

Sastāvs ir nosaukts. Kas ietilpst jūsu nākamo veicamo darbu sarakstā?
Ir sastādīts veicamo darbu saraksts no dienas uz dienu. Līdz šim brīdim galvenais bija delegācijas sastāva apstiprināšana un visu oficiālo dokumentu saņemšana. Nākamais darba posms ir saistīts ar divu manu kolēģu došanos uz Sočiem, kur sestdien tiks veikta svarīga procedūra – delegācijas dokumentu reģistrācijas mītiņš, kura ietvaros tiek salīdzinātas trīs datubāzes. Tas nav viegls process, kas mūsu gadījumā varētu ilgt apmēram desmit stundas. Lielās komandas šādu procedūru iziet divās vai trijās dienās, mums tas ir nedaudz vienkāršāks process.

Vai šādās reizēs var gadīties arī kādas problēmas?
Gadās visādi kuriozi. Londonā, veicot līdzīgu procedūru, parādījās nepareizi ievadīti dzimšanas dati. Nācās skaidroties, kāpēc tas tā ir. Pēc šīs procedūras mēs iegūstam pieeju olimpiskajiem ciematiem, un tiek uzsākta ciematu pieņemšana. Šis darbs netiek atlikts uz pēdējo brīdi, jo procesa sākumā organizatori ir krietni svaigāki, ieinteresētāki, neatsaka palīdzību. Jāveic dažādi praktiskas dabas jautājumi – jāpārliecinās vai pietiek gultu, vai dušā ir siltais ūdens un tamlīdzīgi. Brīdī, kad ciematā ierodas sportisti, visam jau jābūt vislabākajā kārtībā. Sočos ir trīs atsevišķi ciemati. Lejas ciematā dzīvos mūsu hokejisti, ātrslidotājs un šorttrekists, vienā no kalnu ciematiem - bobslejisti, skeletonisti un kamaniņu braucēji, otrā – biatlonisti un slēpotāji.

Kad Sočos ieradīsies pirmie mūsu sportisti?
2. februārī, līdz tam jau arī pats būšu apskatījis ciematu.

Kas ir tās lietas, kas organizatoriski atšķiras no citām reizēm?
Lielās lietas paliek nemainīgas. Ļoti gribētos gūt pārliecību par drošības jautājumiem. Šajā sakarā arī tiek veikts nopietns darbs, un 29. janvārī daļa komandas piedalīsies prezentācijā, kurā tiks runāts arī par drošības jautājumiem. Nekas tāds līdz šim nav bijis, taču arī man pašam gribētos pārliecināties par drošības jautājumiem.

Pirms šīs olimpiādes drošībai laikam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.
Jā, tai skaitā arī no Latvijas Olimpiskās komitejas puses ir cieša saikne ar Drošības policiju. Notiek regulāra informācija apmaiņa, un 29. janvārī policijas pārstāvji nodrošinās savu prezentāciju, kurā sniegs informāciju, kas saistīta ar šiem jautājumiem.

Kā ar dopinga apkarošanas jautājumiem?
Vispasaules Antidopinga aģentūras prasība paredz, ka katram sportistam līdz brīdim, kad katrs ieradīsies Sočos internetā jāaizpilda anketa – sportista profils, kurā viņš norāda savu dienaskārtību, atrodoties Sočos. Nevar tā vienkārši ierakstīt: „atradīšos olimpiskajā ciematā”. Ciemats ir liels, tāpēc mēs lūgsim sportistiem būt nepārtraukti sasniedzamiem, sazvanoties. Mobilajiem tālruņiem būs jābūt ieslēgtiem, lai vajadzības gadījumā noteiktā laika periodā sportists varētu ierasties uz dopinga pārbaudi. Iespējams, kādam tas būs neliels apgrūtinājums, bet mēs nevēlamies riskēt. Pekinas spēlēs, piemēram, Māris Štrombergs īsi pēc ierašanās tika izsaukts uz dopinga kontroli, bet tobrīd ar komandas biedriem bija devies ieturēt pusdienas…

Ja salīdzina ar citām reizēm, vai arī dopinga pārbaužu veikšanai tiks pievērsta pastiprināta uzmanība?
Es negribētu teikt, ka te gaidāmi kādi pārsteigumi, jo arī mēs paši veicam savu iekšēju pārbaudi. Visi sportisti pirms došanās uz Sočiem ir pakļauti kontrolei, arī tie, kuri ikdienā atrodas ārzemēs.

Kā notiek to sportistu akreditācija, kuri atrodas ārzemēs. Te domāju tos dažus mūsu hokejistus, kuri nepārtraukti atrodas Ziemeļamerikā.
Šajā jautājumā mēs sadarbojamies ar katru konkrēto federāciju. Akreditācijas visiem tiek nosūtītas ar kurjerpasta starpniecību, un tās Sočos darbosies arī kā iebraukšanas vīzas. Tas ir specifisks jautājums, taču lielu problēmu šajā ziņā nav.

Kā ar finansiālo pusi? Vai varat teikt, ka vismaz mūsu komandas līderi ir nodrošināti ar visu nepieciešamo?
Negribu apgalvot, ka mēs dzīvojam ideālā valstī, bet līderiem ir nodrošināts viss maksimāli iespējamais un nepieciešamais. Atsevišķi varam skatīt jautājumu par hokeja komandu, tur atbalstam vajadzētu būt lielākam, bet individuālajos sporta veidos viss ir kārtībā. Skaidrs, ka jāsaka paldies arī katrai konkrētajai federācijai un tās atbalstītājiem, sponsoriem. Bez viņu atbalsta starts olimpiskajās spēlēs būtu apgrūtināts.

Kuri sporta veidi būs tie, kurus pats plānojat apmeklēt klātienē?
Tas nav nekāds noslēpums, noteikti uz tiem mačiem, kuros startēs Latvijas pārstāvji. Jāsaprot gan, ka delegācijas vadītāja darbs nesastāv tikai no sacensību apmeklēšanas. Ir dienas, kad pat nav laiks pamest olimpisko ciematu.

Latvijas olimpiskajā delegācijā pārstāvēti deviņi sporta veidi: ātrslidošana, biatlons, bobslejs, distanču slēpošana, hokejs, kalnu slēpošana, kamaniņu sports, skeletons un šorttreks. Plašāko pārstāvniecību, protams, izpelnījies hokejs, kurā Latvijas izlases startēs 24 hokejisti.

  -1 [+] [-]

, 2014-01-24 10:06, pirms 10 gadiem
Es negribētu teikt, ka te gaidāmi kādi pārsteigumi, jo arī mēs paši veicam savu iekšēju pārbaudi.

Jā, pārbauda, lai "noķertu" lietotājus...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-25 22:40, pirms 10 gadiem
Ahā... Atceries beidzot, kā Tevi lika Partija Vienīgā DOPINGU RĪT!