Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

papildināts Kanāda gāž no troņa Zviedriju, bronza tiek Lielbritānijas kērlingistēm

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Kanāda gāž no troņa Zviedriju, bronza tiek Lielbritānijas kērlingistēm
Kanādas kērlingistēm beidzot zelts olimpiskajās spēlēs
Foto: AFP/Scanpix

Soču olimpiskajās spēlēs šodien tiek sadalītas medaļas kērlingā sievietēm. Finālā divu pēdējo olimpisko spēļu čempiones zviedrietes nespēja apspēlēt lielisko Kanādas izlasi, kas izcīnīja zeltu, bet cīņā par bronzu Lielbritānijas un Šveices izlašu duelī pārākas bija britu kērlingistes.

Fināls, Kanāda - Zviedrija

Soču olimpisko spēļu fināls izvērtās par Vankūveras spēļu atkārtojumu, tiekoties Kanādas un Zviedrijas izlasēm. Kanādietēm pamatturnīrā jau izdevās revanšēties par zaudējumu pirms četriem gadiem visai pārliecinoši ar rezultātu 9:3. Nu Kanādas kērlingistes, kas līdz šim nebija izjutušas zaudējuma rūgtumu, tiecās uzvarēt arī finālā.

Pirmos divus finālspēles endus ļoti prasmīgi nospēlēja Kanādas kērlingistes, cerot tikt pie diviem punktiem. Pirmajā endā punkts tika gūts, bet to nozagt otrajā endā tomēr neizdevās. Pēdējais Zviedrijas komandas akmens tika raidīts pret Kanādas akmeņu sienu mājas priekšā, kas bija sava veida risks, Kanādas akmenim izsitot citu akmeni mājas centrā, kamēr Zviedrijas akmens tur palika - 1:1.

Ko Kanādas izlase nepaveica otrajā, to paveica ceturtajā endā, uzreiz gūstot divus punktus (3:1). Piektajā endā Zviedrijas kērlingistes bija gatavas atspēlēties. Pirms pēdējās metienu kārtas Zviedrijai bija trīs akmeņi mājā, no kuriem Kanādas izlases skips Dženifera Džounsa izsita tikai vienu. Zviedrija riskēja, cenšoties tikt pie trīs punktiem, bet tomēr guva divus. Līdz ar to pēc pus spēles rezultāts bija neizšķirts 3:3.

Sestais un septītais ends aizritēja bez redzamiem rezultātiem. Tika izspēlēti divi tukšie endi, kanādietēm saglabājot pēdējā akmens tiesības, kas bija stratēģiski svarīgi, jo teorētiski šāda priekšrocība Kanādai varēja būt arī 10. endā. Astotajā endā Kanādas izlasei bija iespēja gūt divus punktus, bet tas bija diezgan riskanti. Džounsa nolēma raidīt akmeni mājas centrā, bet metiens bija pārāk vājš. Lai noteiktu punkta ieguvēju, bija jāņem palīgā cirkulis, tehnikai šoreiz izpalīdzot Kanādai.

Devītajā endā Zviedrijai bija radīta ļoti sarežģīta situācija, lai gūtu kaut vienu punktu, nerunājot nemaz par diviem. Tuvāk punkta gūšanai pat bija Kanāda. Zviedrijas viceskips Marija Prica pēdējā metienā nedaudz kļūdījās, līdz ar ko mača liktenis bija izšķirts, Kanādai iegūstot trīs punktu pārsvaru. Desmitais ends vairs bija tikai formalitāte, Kanādai gāžot no troņa pēdējo divu olimpisko spēļu čempiones un svinot uzvaru ar rezultātu 6:3.

Spēle par 3. vietu, Lielbritānija - Šveice

Šveices un Lielbritānijas izlases pamatturnīru pabeidza ar vienādu uzvaru un zaudējumu skaitu, bet augstāk turnīra tabulā tomēr tika liktas šveicietes, kuras savstarpējā mačā uzvarēja britu kērlingistes ar rezultātu 8:6. Zaudējums pusfinālā abas šīs komandas atkal saveda kopā, Lielbritānijas izlasei tiekot pie iespējas revanšēties un izcīnīt bronzas medaļu.

Mazā fināla ievads varēja beigties ar diviem tukšajiem endiem, nevienai no komandām negūstot punktus. Otrajā endā viens no Šveices akmeņiem tikai par mata tiesu atradās mājā. Ar pēdējo akmeni šveicietes izsita pretinieču vienīgo akmeni, tādējādi veiksmīgā kārtā tiekot pie diviem punktiem. Pēc diviem līdzīgā cīņā aizvadītiem endiem, piektajā Lielbritānijas izlase veiksmīgi izspēlēja pēdējos akmeņus, kas ļāva gūt divus punktus un izlīdzināt rezultātu. Pēc pus spēles rezultāts bija 3:3.

Saasinājums mačā notika astotajā endā, kurā Lielbritānijas izlase centās iegūt vismaz divus punktus, kas, iespējams, dotu priekšrocību cīņā par uzvaru 10. endā. Britu kērlingistes savu arī panāca. Šveices pēdējāis akmens neveica vēlamo atsitienu pret pretinieču akmeni, kas Lielbritānijai ar pēdējo akmeni ļāva garantēt divus punktus un vadību spēlē - 5:4.

Devītajā endā Šveices izlasei netika dota iespēja lauzt šo skotiešu kērlingistu plānu, spējot gūt tikai vienu punktu (5:5). 10. endā Lielbritānijas izlase nospēlēja pietiekami vienkārši un pārliecinoši, lai ar pēdējo akmeni, kurš tika viegli raidīts mājas centrā, izcīnītu bronzas godalgas un atstātu Šveices izlasi ceturtajā vietā šajās olimpiskajās spēlēs - 6:5.

Kērlings, sievietes

GadsZeltsSudrabsBronza
2014KanādaZviedrijaLielbritānija
2010ZviedrijaKanādaĶīna
2006ZviedrijaŠveiceKanāda
2002LielbritānijaŠveiceKanāda

  +2 [+] [-]

, 2014-02-20 13:42, pirms 10 gadiem
Skaistules! Labi, ka izdevās sev nodrošināt pēdējā akmens iespējas 10. geimā un veiksmīgi to izmantot.

  +1 [+] [-]

, 2014-02-20 13:49, pirms 10 gadiem
Pelnīta Lielbritānijas uzvara, lai gan žēl šveicietes. Atkārtoti paliek 4.vietā.
Gaidām lielo finālu!

     [+] [-]

, 2014-02-20 14:15, pirms 10 gadiem
10. geimā.. njā.. tā ir, kad mīļākais sports ir teniss, sanāk šitā pārteikties
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-20 18:15, pirms 10 gadiem
viens štrunts uz ledus 9.endā padarīja zviedru izredzi bezcerīgu