Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Ligetijs notur pārsvaru un uzvar milzu slalomā, Zvejnieks ierindojas 43. pozīcijā

Ligetijs notur pārsvaru un uzvar milzu slalomā, Zvejnieks ierindojas 43. pozīcijā
Teds Ligetijs atnesa ASV pirmo zeltu kalnu slēpošanā šajās olimpiskajās spēlēs
Foto: AP/Scanpix

Šodien Soču olimpiskajās spēlēs uz starta klanu slēpošanas milzu slaloma sacensībās stājās vīri, kuru vidū bija arī divi Latvijas pārstāvji, Kristaps Zvejnieks un Mārtiņš Onskulis. Zvejnieks divu braucienu summā spēja uzrādīt 43. rezultātu, bet Onskulis pēc pirmā brauciena izstājās. Tikmēr par olimpisko čempionu kļuva Teds Ligetijs no ASV.

Pirms sacensībām

Par galvenajiem šo sacensību favorītiem varēja uzskatīt Marselu Hiršeru no Austrijas, kurš ir Pasaules kausa kopvērtējuma un milzu slaloma disciplīnas kopvērtējuma līderis, kā arī viņa sīvākos šīs sezonas konkurentus, Aleksi Pinturo no Francijas, amerikāni Tedu Ligetiju. Cīņā par medaļām varēja iesaistīties vēl vairāki kalnu slēpotāji, ieskaitot Vankūveras olimpisko spēļu čempionu un vicečempionu Karlo Janku no Šveices un norvēģi Kjetilu Jansrūdu.

Savās otrajās olimpiskajās spēlēs uz starta bija gatavs stāties arī Kristaps Zvejnieks, bet olimpisko debiju ar nepacietību gaidīja Mārtiņš Onskulis.

Pirmais brauciens

Līdzīgi kā vakar aizvadītajās dāmu sacensībās, galvenie favorīti trasē devās ar pirmajiem starta numuriem. Pirmais kārtas numurs bija Pinturo, kurš trasi veica bez redzamām kļūdām uzstādot labu orientieri pārējiem konkurentiem - 1:22.44 minūtes. Viss liecināja par to, ka pirmais Pinturo apsteigs austrietis Hiršers, bet trases lejasdaļā viņš kaut kur zaudēja laiku, zaudējot 0.03 sekundes.

Pirmajā braucienā neaizsniedzams bija Teds Ligetijs, kurš trasē bija ļoti precīzs un agresīvs, ar katru kontrolatzīmi tuvinot savu pārsvaru vienai sekundei. Finišu viņš sasniedza pēc 1:21.08 minūtēm, apsteidzot tā brīža līderi Tomasu Fanaru no Francijas par 1.33 sekundēm. Tikmēr ļoti sāpīgu neveiksmi pirmajā braucienā piedzīvoja vācietis Štefans Luics, kurš pārliecinoši gāja uz otro labāko laiku, bet ar slēpi aizķēra pēdējos vārtus, par to saņemot diskvalifikāciju. Sevi pienācīgi nespēja apliecināt arī amerikānis Bode Millers, norvēģis Kjetils Jansrūds un pašreizējais olimpiskais čempions milzu slalomā Karlo Janka, kurš principā nolika savas pilnvaras, ierindojoties 9. vietā.

Labāko trio tomēr tika izjaukts, vēl vairāk saasinot situāciju. Pamatīgu pārsteigumu sagādāja čehs Ondrejs Banks, Ligetijam zaudējot 0.93 sekundes, bet trešajā vietā ierindojās itālis Davide Simončelli, kurš līderim zaudēja 1.27 sekundes. Cīņa par medaļām solījās būt ļoti karsta, jo trīs desmitdaļās iekļāvās sportisti no trešās līdz 12. vietai.

Latvijas cerības uz labu rezultātu šajā disciplīnā bija saistītas ar Kristapu Zvejnieku, kurš lielāko uzsvaru tomēr liek uz slaloma sacensībām. Latvietis pirmajā braucienā bija ārkārtīgi piesardzīgs, kas mazināja tempu trasē. Tā rezultātā viņš līderim zaudēja 6.72 sekundes, pēc pirmā brauciena ieņemot 47. vietu. Vēlāk trasē devās arī Mārtiņš Osnkulis, kura galvenais mērķis varēja būt sasniegt finišu. Viņš nebija tālu no tā, lai, iespējams, apsteigtu Zvejnieku, bet trasē tika izlaisti vieni vārti, kas nozīmēja izstāšanos un palikšanu bez rezultāta.

Otrais brauciens

Otrajā braucienā kā pirmie startēja labākie 30 kalnu slēpotāji pēc pirmā brauciena. Reāla cīņa par medaļām sākās no francūža Stīva Misiljē, kurš uz to brīdi uzstādīja labāko laiku braucienā (1:23.19) un ieņēma pirmo vietu summā. Brīdi vēlāk oficiāli olimpiskā čempiona titulu zaudēja Karlo Janka, kurš atkrita vēl vairākas vietas atpakaļ.

Aktuāls jautājums bija, vai francūzi pārspēs sezonas līderis Marsels Hiršers, kurš pēc pirmā brauciena bija vien septītais. Hiršera pārsvars pār Misiljē bija vien 0.11 sekundes, izgaistot jau līdz pirmajai kontrolatzīmei. Līdz trases vidum austrietim vēl bija cerības uz līderpozīciju, bet pēc tam jau deficīts kļuva lielāks, Hiršeram uz to brīdi ieņemot otro vietu. Līdzīgu likteni piedzīvoja cits sacensību favorīts Aleksis Pinturo, kurš zaudēja savam tautietim, bet bija priekšā Hiršeram. Jāpiezīmē, ka abi šie sportisti vēl nezaudēja cerības uz medaļu.

Drošāk šajā situācijā varēja justies Pinturo, jo viņu lielas veiksmes gadījumā droši varēja apsteigt vien Teds Ligetijs. Šo veiksmi garantēja konkurentu neveiksmes. Pirmie divi no cīņas par medaļām izstājās francūzis Tomass Fanara un austrietis Matiass Maijers, kurš ieguva zeltu nobraucienā. Pēc Davides Simončelli finiša varēja uzgavilēt Misiljē, kurš jau bija garantējis vismaz bronzu, jo itālis uz to brīdi divu braucienu summā uzstādīja vien 15. rezultātu.

Kā pēdējie divi no medaļu pretendentiem startēja Ondrejs Banks un Teds Ligetijs. Bankam pār Misiljē bija 0.57 sekunžu pārsvars, kas līdz trases vidum bija izgaisis. Banks tomēr nespēja pārrakstīt kalnu slēpošanas vēsturi, sacensības noslēdzot piektajā vietā. Līdz ar to cīņa par uzvaru notika starp Tedu Ligetiju un Stīvu Misiljē. Amerikānis ar katru kontrolatzīmi zaudēja Francijas kalnu slēpotājam, bet pusotras sekundes pārsvaru no rokām neizlaida, izcīnot uzvaru šajās sacensībās, divu braucienu summā esot pārākam par 0.48 sekundēm. Bronzas godalga tika Misiljē tautietim Aleksim Pinturo. Tādējādi Francija tika pie savām pirmajām divām medaļām šajās olimpiskajās spēlēs kalnu slēpošanā, bet ASV pie pirmā zelta.

Par augstāku vietu šajās sacensībās bija gatavs pacīnīties arī Kristaps Zvejnieks, kurš objektīvi varēja ielauzties labāko 40 dalībnieku vidū. Latvijas kalnu slēpotājam trasē iecerēto panākt neizdevās, divu braucienu summā zaudējot Ligetijam 12.01 sekundi un sacensības noslēdzot 43. vietā, kas tieši milzu slalomā ir Zvejnieka labākais sasniegums olimpiskajās spēlēs, jo Vankūverā viņš ieņēma 62. vietu.

Kalnu slēpošana, milzu slaloms, vīrieši

V.SportistsValstsLaiks
1.T.LigetijsASV2:45.29
2.S.MisiljēFrancija+0.48
3.A.PinturoFrancija+0.64
4.M.HiršersAustrija+0.94
4.O.BanksČehija+1.00
6.M.MaijersAustrija+1.05
43.K.ZvejnieksLatvija+12.01
...M.OnskulisLatvijaDNF

Pavisam startēja 107 sportisti, finišēja 72

Kalnu slēpošana, vīrieši, milzu slaloms

GadsZeltsSudrabsBronza
2014T.Ligetijs (USA)S.Misiljē (FRA)A.Pinturo (FRA)
2010K. Janka (SUI)K. Jansrūds (NOR)A. Svindals (NOR)
2006B. Raihs (SUI)Ž. Šenals (FRA)H. Maijers (AUT)
2002S. Eberharters (AUT)B. Millers (USA)L. Kjuss (NOR)

Kalnu slēpošanas sacensību programma

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
9. febr.09:15nobrauciens vīriešiemMaijers (AUT)Inerhofers (ITA)Jansrūds (NOR)
10. febr.09:00superkombinācija sievietēmM.Hefla-Rīša (GER)N.Hospa (AUT)Dž.Mankuzo (USA)
12. febr.09:00nobrauciens sievietēmT.Maze (SLO)/D.Gisina (SUI)----L.Guta (SUI)
14. febr.09:00superkombinācija vīriešiemVileta (SUI)Kosteličs (CRO)Inerhofers (ITA)
15. febr.09:00supergigants sievietēmA. Feningere (AUT)M. Hefla-Rīša (GER)A. Hospa (AUT)
16. febr.09:00supergigants vīriešiemK.Jansrūds (NOR)E.Veibrehts (USA)J.Hudecs (CAN)/B. Millers (USA)
18. febr.09:00milzu slaloms sievietēmT.Maze (SLO)A.Feningere (AUT)V.Rebensburga (GER)
19. febr.09:00milzu slaloms vīriešiemT.Ligetijs (USA)S.Misiljē (FRA)A.Pinturo (FRA)
21. febr.14:45slaloms sievietēm
22. febr.14:45slaloms vīriešiem

Medaļu sadalījums kalnu slēpošanā

VValstsZSBKopā
1.Austrija2215
2.Šveice2013
3.Slovēnija2002
4.ASV1124
5.Vācija1113
6.Norvēģija1012
7.Itālija0202
8.Francija0112
9.Horvātija0101
10.Kanāda0011

, 2014-02-19 11:23, pirms 10 gadiem
Atbildot uz komentētāja no VSB aizrādījumiem interenta komentētājiem, es personīgi nelietoju apzīmējumu tūrists, bet gan dāvanu kartes izmantotāji. Jo ceļazīme nopelnīta ne PK mačos (nezinu gan Zvejnieka gadījumu)
Neviens neapgalvo, ka kalnu slēpotāji ir vārguļi un mēs tāpat viegli varētu, kā banalizē par mums - kritiskās pieejas paudēju grupu - komentētājs.
Taču ir jautājums, vai tiešām, kritiski pavērtējot savas spējas, ar tādu snieguma atšķirību no elites ir tik izmisīgi jālaužas uz ZOS, lai piedalītos kopā ar banānrepublikām un uzskatāmi parādītu, ka trase ir par smagu.
Man jau šķiet, ka tas viss pēc "lāča pakalpojuma" izskatās
, 2014-02-19 11:29, pirms 10 gadiem
Labs laiks Zvejniekam. Par tūrismu nav ne runas.
, 2014-02-19 11:38, pirms 10 gadiem
nicks rakstīja: Labs laiks Zvejniekam. Par tūrismu nav ne runas.
Es salīdzinātu ar Juškāni
Elite tālu, bet pēc eksotiķa neizskatās pat uz lielo Herminatoru fona.
, 2014-02-19 11:56, pirms 10 gadiem
Zvejnieks laikam pārāk piesardzīgi brauca, nebūtu finišējis, visi būtu nolikuši.
Kosteličs un Bode, kuriem abiem ir medaļas šajās OS arī atpalika tuvu pie 3. sekundēm, 2.79 un 2.56.
47. vieta no 109. laikam tomēr nav tūrists.
, 2014-02-19 12:04, pirms 10 gadiem
Brex rakstīja: Zvejnieks laikam pārāk piesardzīgi brauca, nebūtu finišējis, visi būtu nolikuši.
Kosteličs un Bode, kuriem abiem ir medaļas šajās OS arī atpalika tuvu pie 3. sekundēm, 2.79 un 2.56.
47. vieta no 109. laikam tomēr nav tūrists.
Tūrists nav arī 109.v, bet dāvanu kartes ieguvējs gan
, 2014-02-19 12:14, pirms 10 gadiem
Brex rakstīja: Zvejnieks laikam pārāk piesardzīgi brauca, nebūtu finišējis, visi būtu nolikuši.
Kosteličs un Bode, kuriem abiem ir medaļas šajās OS arī atpalika tuvu pie 3. sekundēm, 2.79 un 2.56.
47. vieta no 109. laikam tomēr nav tūrists.
Tieši tā! Un šis ir tikai milzu slaloms! Gaidīsim slalomu, tur būs augstāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-19 12:47, pirms 10 gadiem
sasperjods-k rakstīja: ...Taču ir jautājums, vai tiešām, kritiski pavērtējot savas spējas, ar tādu snieguma atšķirību no elites ir tik izmisīgi jālaužas uz ZOS, lai piedalītos kopā ar banānrepublikām un uzskatāmi parādītu, ka trase ir par smagu.
Man jau šķiet, ka tas viss pēc "lāča pakalpojuma" izskatās
Daudzi LV pārstāvji ar paškritiku ir ĻOTI uz Jūs...
, 2014-02-19 12:57, pirms 10 gadiem
pie vella +6,72 ! what ! Tas taču ir normāli ! Es jau biju pieradis, ka LV " kalnu slēpotājiem" ir kaut kādi +14,99 vai +22,13. Ar šo pasludinu, ka Zvejnieks nav ieskaitāms kategorijā TŪRISTS !
, 2014-02-19 13:26, pirms 10 gadiem
Nenormāls progress. Vankuvērā divu braucienu summā bija 21, sekunde. Šeit par trešdaļu mazāk būs! Malacis!
, 2014-02-19 13:40, pirms 10 gadiem
FRA ballīte
gan jau biatlonā vēl ar notiks medaļa FRA
, 2014-02-19 13:46, pirms 10 gadiem
KOR > LAT > EST
, 2014-02-19 14:01, pirms 10 gadiem
cik finišēja?
, 2014-02-19 14:07, pirms 10 gadiem
Calvin rakstīja: cik finišēja?
72
, 2014-02-19 14:13, pirms 10 gadiem
Cienīgi, cienīgi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-19 15:13, pirms 10 gadiem
malacis Beidzot sāk iepriecināt aŗi slēpotāji
, 2014-02-19 17:42, pirms 10 gadiem
Un tad trasē dēvās mūsu slēpotājs, kuram galvenais bija sasniegt finišu.
Ralfs Freibergs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
203

Kvēps: "Freibergam ir pozitīvas dopinga analīzes"

Otrais Latvijas izlases hokejists, kurš pieķerts aizliegto vielu lietošanā, ir aizsargs Ralfs Freibergs, Latvijas Televīzijas "Sporta Studijai" apliecinājuši valstsvienības ārsts Jānis Kvēps un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) galvenā ārste Līga Cīrule.
Vitālijs Pavlovs 
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
207

Ar dopingu, iespējams, grēkojis vēl viens Latvijas izlases hokejists

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers sarunā ar portālu Sportacentrs.com apstiprināja, ka šobrīd ir aizdomas par vēl viena Soču olimpisko spēļu Latvijas komandas pārstāvja pozitīvām dopinga analīzēm.
Latvijas delegācija noslēguma pasākumā
Foto:F64/Romāns Kokšarovs
59

Sočos noslēgusies Latvijai vissekmīgākā ziemas olimpiāde

Ar greznu noslēguma ceremoniju ir beigusies 2014. gada Soču ziemas olimpiāde, kurā Latvijas sportisti iepriecināja četrām olimpiskajām medaļām – divām sudraba medaļām un divām bronzas.