Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Prūsis: "Tās ir tikai aizdomas. Man nav pierādījumu"

Prūsis: "Tās ir tikai aizdomas. Man nav pierādījumu"
Sandis Prūsis
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas žurnālistu saruna ar Sandi Prūsi pēc divnieku sacensībām izvērtās nedaudz citā gultnē nekā varēja gaidīt – līdzās vērtējumam par abu Oskaru šodienas startu izlases galvenais treneris nedaudz pavēra priekškaru aizkulisēm, uz kuru fona šobrīd Sočos tiek dalītas olimpiskās medaļas.

- Kāds spriedums pēc šodienas sacensībām?
- Oskars nobrauca labi, tiešām. Ja salīdzinām, kā gāja treniņos – par braukšanu man nav ko pārmest. Esmu pat nedaudz pozitīvi pārsteigts – negaidīju, ka viņš tik labi nobrauks.

- Par vietu – arī nedomāji, ka tik augsta būs?
- Par vietu gan – varēja būt zemāk, bet varēja būt arī augstāk. Patika, ka līdz pēdējam braucienam bija cīņa, intriga, tas bija forši. Apmēram tā arī rēķināju, ka vajadzētu būt – 5.-6., ne sliktāk kā astotā. Protams, pie veiksmes varētu arī augstāk.

- Sezonas otrajā pusē teici, ka pirmais desmitnieks nav tik būtisks. Tagad, kad pirmo braucienu nācās sākt tikai kā 12. – uz tā rēķina tomēr nezaudēja?
- No sākuma tā likās, sākumā mums it kā patiešām sanāca sliktāka vieta pēc pirmā brauciena, taču varbūt mēs ar to savukārt ieguvām otrajā – jo tiem, kas brauca pēc mums, tendence kļuva sliktāka. To tagad nevar izzīlēt. Uz pirmo braucienu – jā, noteikti, bet skatoties kopā visu pirmo dienu – gruti pateikt. Es domāju, ka nē, absolūti negribu to novelt uz grupu. Kas drīzāk man nepatika pirmajā – bija kļūda startā, kad stūmējs par tālu uzskrēja un līdz ar to bija sliktāks izejas ātrums. Tā bija būtiskāka lieta, nekā starta numurs. Taču Daumants gribēja kā labāk, laika gaitā pēc tam to mazliet pārkārtojām un pēc tam viss bija kārtībā.

- Par mazo Oskaru.
- Mazais Oskars nebija gatavs tādam līmenim. Viņš vēl ir – lai viņš neapvainojas, taču – tāds puika. Šis tomēr ir veču sports. Pasaules kausos viņam labi gāja, bet te tomēr ir cits līmenis, te jābūt citam tvērienam. Viņš pieļāva pārāk būtiskas un muļķīgas kļūdas. Absolūti nepārmetu par braukšanu, bet startā. Labu gribēdams, uzstumt labu startu, aizskrēja par tālu – otrajā un arī trešajā braucienā tā iekšā lēkšana visu mazliet iespaidoja. Taču kopumā, 16. vieta cilvēkam, kurš ar bobsleju brauc tikai trešo gadu, ir laba.

- Teici, priecēja, ka līdz pēdējam braucienam bijām cīņā par medaļu. Tā tiešām varēja būt reāla?
- Bija reāla, kāpēc ne. Varbūt cerēju, ka tīri uz emocijām čaļi šodien labāk uzstums startu, tā varētu būt priekšrocība, bet nu – nebija, nebija. Labi tas, ka pēc otrā brauciena trijniekam un pat otrajai vietai bijām diezgan tuvu. Pēc trešā – tie, kas mums mina uz papēžiem pēc pirmās dienas, attālinājās, bet mēs paši sablīvējāmies vidusdaļā. Tā, ka cerība bija, un tiešām ticēju, ka varam. Bet tāds ir sports, nesanāca. Pārsteidza Kasjanova slīdamība. Protams, viņš brauca ne slikti.

- Krieviem vispār fantastiski beigās slīdēja.
- Jā, un arī vakar otrajā braucienā tas pats bija. Tur ir daudzas lietas, ko nevaru pateikt, bet ir tā kā ir.

- Arī četriniekos krieviem rezervēts pjedestāla augstākais pakāpiens?
- Ou... Zini, redzot, kā iet viņu divniekiem, kā iet skeletonam un arī sieviešu bobsleja komandai – es nebūtu pārsteigts.

- Oskars ar šādiem četriem stabiliem braucieniem un savu četrinieka tehniku...
- ...nevar, nevar šādi salīdzināt. Krievi brauc ļoti labi, jau sākot no pirmā treniņa. Par braukšanu man nav ko pārmest, galvenais, lai godīga būtu cīņa ar sliecēm. Taču tur es neko nevaru ietekmēt.

- Ir aizdomas?
- Jā, bet tās ir tikai aizdomas. Man nav pilnīgi nekādu pierādījumu, tāpēc es šobrīd nevienu arī neapvainoju. Ir dažas lietas, kas mani dara bažīgu vai uzmanīgu, taču tās ir lielo vīru spēles. Ko mēs, maziņie, tur daudz varam – tikai galda galā piesēst un paskatīties. Pirms pāris dienām runājām – ne mūsu firmas, ne rūpnīcas vai kompānijas jau nav starp Starptautiskās Olimpiskās komitejas sponsoriem. Ja tā godīgi, man šķiet, ka tās [slidu] pārbaudes ir diezgan švakas. Varu pateikt tikai to, ko redzu. Pēc noteikumiem visām slidām jābūt no vienāda materiāla, taču redzu, ka tās izskatās dažādas. Tikai vizuāli un, balstoties uz savu pieredzi. Kad mums pirms starta žūrija apstrādā slidas ar smilšpapīru, es redzu, kā tas sačakarē to slidu - ka citam tas notiek vairāk, bet citam tajā pašā laikā – praktiski nemaz. Nevajag jau daudz, pietiek ar to, ka vienā braucienā esi ātrāks pusotru vai divas desmitdaļas. Pietiek.

- Runa ir tikai par slidām, vai arī par tehniku?
- Tehnikā un tik lielā instrumentā kā bobs vispār ir daudz mezglu, skrūvju un detaļu – arī tur vienmēr var atrast. Taču es domāju, ka daudz būtiskāk ir uzlabot slieču slīdamību. Atļauti vai neatļauti. Es to negribu nosaukt par šmaukšanos, varbūt par rezultātu uzlabošanu. Tā varētu teikt... Mēs eam tik tīri, tik nevainīgi un tik primitīvi – esam ļoti tālu no tā visa. Arī par šo tēmu runājām. Par to, ka šādā godīgā cīņā savus griestus jau esam sasnieguši. Tas attiecas arī uz skeletonu. Ja gribam iet kaut kur tālāk, tad vajadzētu iesaistīt kādus palīgus no malas, kas palīdzētu rezultātu uzlabot, ne tikai, cilājot stieņus un skrienot krosus, bet uzlabojot tieši šo pusi – ne tikai bobu būvniecību, bet slieču slīdamību, kas mums šobrīd ir pirmatnējā līmenī.

- Citiem vārdiem – apiet noteikumus?
- Kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Kā es teicu – nevis šmaukties, bet uzlabot rezultātu.

- Redzi, kā to var izdarīt?
- Tur vajag cilvēkus, kas ir dziļi iekšā tādās sfērās kā metālapstrāde utt. Konkrētu piedāvājumu vai variantu man šobrīd nav.

- Skaidrs, ka šeit, Sočos, tas vairs nenotiks. Uz ko mēs, tādi maziņie un naivie, četriniekos te varam cerēt šobrīd?
- Varam tikai saspļaut plaukstās un dot virsū. Ko mēs citu varam darīt. Radikāli – neko.

- Un, ja pagriežam laiku mēnesi atpakaļ – arī neko?
- Nē. Kādas nu ir manas zināšanas un pieredze – esam sagatavojušies tā, kā biju plānojis. Nekādu robu nav bijis. Varbūt līmenis ir par zemu vai zināšanas par mazu – tas ir cits jautājums. Taču citādi es šo komandu nebūtu gatavojis.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-17 23:24, pirms 10 gadiem
Ok, pieņemu, bet lielā Vācija? Langens pateica, ka vajag neues gerāte, jo šie bobi neiet. Hefti laikam vienīgais no ārzemniekiem, kuram nezuda ātrums.
, 2014-02-17 23:24, pirms 10 gadiem
Kāpēc gan mani tas nemaz nepārsteidz. Bet puiši malači. Mums nevajag blēdīties, lai visai pasaulei parādītu cik labi mēs esam!
, 2014-02-17 23:25, pirms 10 gadiem
Nekas, seit vismaz Prusis pasaki skaidri kas ir ka, tas tiem kuri vaid par to ka neslid, iedomajos musejos bez starta ieskrejiena, par bobsleju varetu aizmirst, butu 15 un 20 vietas, tas i fenomenali ka starta neviens mums nevar ielikt.Cetriniekos te jabut startam vel svarigakam.
, 2014-02-17 23:26, pirms 10 gadiem
Nu tad spļausim plaukstās un dosim virsū!
, 2014-02-17 23:26, pirms 10 gadiem
Šķiet beidzot arī Latviešiem pielecis, la jāsāk apiet noteikumi.Tas ir tikai pozitīvi, jo braukšana mums ir profu līmenī, bet nav slīdamības.Mēs sūdīgas slidas kompensējam ar izcilu startu.Bet ja apvienotu mūsu startu, ar krutām slidām-nekultos mēs pa vidu.
, 2014-02-17 23:28, pirms 10 gadiem
nicks rakstīja: Ok, pieņemu, bet lielā Vācija? Langens pateica, ka vajag neues gerāte, jo šie bobi neiet. Hefti laikam vienīgais no ārzemniekiem, kuram nezuda ātrums.
Tas jau tikai parada to kadas naudas te grozas, taja pasa LV boba ne jau santimi ir iegulditi, vaciesi bus kaut ko pamatigi nogulejusi. Anyway medalu vajadzetu izcinit, ne tikai vechi bet ari Prusis ar Ekmani butu to pelnijusi ar savu fanatismu, tads Prusis mierigi vareja Lidera vieta sen jau sedet.
, 2014-02-17 23:28, pirms 10 gadiem
WreckLV rakstīja: Šķiet beidzot arī Latviešiem pielecis, la jāsāk apiet noteikumi.Tas ir tikai pozitīvi, jo braukšana mums ir profu līmenī, bet nav slīdamības.Mēs sūdīgas slidas kompensējam ar izcilu startu.Bet ja apvienotu mūsu startu, ar krutām slidām-nekultos mēs pa vidu.
Bet, mēs būtu apturēti, jo pārsvars būtu nereāls un sliecēs atrastu ko aizliegtu, taka nav jēgas
, 2014-02-17 23:28, pirms 10 gadiem
Tas, ka ar slidām šmaucas ir skaidrs. Tur jau nav jābūt klāt, lai saprastu. Kamēr visas ne top valstis neapsēdīsies un neapteiks - visi brauc ar vienādām tikmēr nekas nebūs.

5-ratā jau viņi nesacentīsies. Kāpēc pārējaš 10 valstis kā muļķīši tur piedalās?
, 2014-02-17 23:29, pirms 10 gadiem
Lūdzu ASV, KANĀDAS un VĀCIJAS komentārus.
, 2014-02-17 23:36, pirms 10 gadiem
Vesais18 rakstīja: Bet, mēs būtu apturēti, jo pārsvars būtu nereāls un sliecēs atrastu ko aizliegtu, taka nav jēgas
Tāpēc treneru komandai vajag piesaistīt kādu vācieti-tie jau nu zin kā apiet, lai nevar uzķert.Bet tam vajag naudu.Latvieši t īsti krāpties, jeb pareizāk sakot meklēt robus noteikumos nepadodas.
, 2014-02-17 23:41, pirms 10 gadiem
Krievija un citas lielvalstis nekad neizbaudīs to prieku, kāds ir esot tik šķietami maziem un ierobežotiem, bet pārsitot lielos un varenos

Uzvarēt, ja ir iegrūsti miljoni nav nekas salīdzinot ar panākumiem cīnoties ar sirdi un galvu
, 2014-02-17 23:45, pirms 10 gadiem
Man liekas,ka Kīpurs teica, ka viņam ir inside info par to, ka Šveices slieces pēc smilšpapīra apstrādes paliek tādas kādas bija. Lai arī kā tur būtu ar to mājas trasi, tomēr, krievi nebija vienīgie, kas visus 4 braucienus nobrauca teju perfektā braukšanas līmenī, bet viņi atšķīrās ar nenormālo slīdamību! Zubkovs 2niekos šogad neko nav uzvarējis, viņa kroņdisciplīna ir 4nieki, bet šeit nevienam cerības neatstāj, līdzīgi ar Tretjakovu - arī viņš attiecībā pret saviem vidējiem laikiem ieguva aptuveni 0.5 sek katrā braucienā. 4niekos gan Zubkovs, gan Kasjanovs būs uz pjedestāla!
, 2014-02-17 23:46, pirms 10 gadiem
bet, ja tā rūpīgi paskatās, krievam nav nevienas zelta medaļas sporta veidos, kuros mahinācijas ar laika mērījumiem, tiesnešiem un tehniku nav iespējamas... viela pārdomām.
, 2014-02-17 23:50, pirms 10 gadiem
domāju, ka jāsāk ar Siguldas trases pārveidošanu(piemērošanu bobiem) domāju ,ka pēc šāda medaļu skaita uz 15-16 gadu valdība varbūt varēt atrast naudiņu.
, 2014-02-17 23:51, pirms 10 gadiem
kadi vacieshi- paskat tie divniekos kaa no otraas ligas. sezona labi slideja amerikanjiem, bet tagad rus parspej vienaa setaa, visas nosauktajas disciplinas, un tieshi trases beigu dalja. tam pasham Kasjanovam pedeja brauciena beigu dalja atrums aizgaja geometriskaa progresijaa. Varbut slieces ir normas robezhas, bet ledus sastavs ir sakjimikjots, kur labaka slidamiba spec piemerotaam sliecem. Pruusi, panjem gabalinju ledus ( trases beigu daljaa) uztaisi expertizi! es nopietni!
, 2014-02-17 23:54, pirms 10 gadiem
Tas, ka Zubs pajēma pirmo nr. skaidri un gaiši nozīmēja, ka ledū pēc tam vārīs augšā, jo parasti ņem 3-5 nr. līderi
, 2014-02-17 23:59, pirms 10 gadiem
armandsrulz rakstīja: Kai soka ar šmauksonus leidz zaltam
tu zb
, 2014-02-18 00:03, pirms 10 gadiem
Laiks tā kā beidzot tāpat kā F1 ieviest visiem vienādas "riepas" no viena ražotāja, ko saņem pirms starta un visi pēc finiša var pārliecināties, ka neviens nav šmaucies... un lai tad meklē tās simtdaļas uz boba aerodinamiku, nevis šmaucas apstrādē..
, 2014-02-18 00:05, pirms 10 gadiem
tas kā vāciešiem neslīd gan ir interesanti. kkā neticas, ka viņiem nav resursa vienu ekipāžu top6 dabūt. gandrīz vai šķiet, ka tā trase viņiem tiek pagriezta lēnāka
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-18 00:07, pirms 10 gadiem
ThePower rakstīja: Laiks tā kā beidzot tāpat kā F1 ieviest visiem vienādas "riepas" no viena ražotāja, ko saņem pirms starta un visi pēc finiša var pārliecināties, ka neviens nav šmaucies... un lai tad meklē tās simtdaļas uz boba aerodinamiku, nevis šmaucas apstrādē..
Arī ražotājs ir pērkama dvēsele...
, 2014-02-18 00:10, pirms 10 gadiem
Varam tikai saspļaut plaukstās un dot virsū. Ko mēs citu varam darīt.
Ideāli rakturo mūsu situāciju bobslejā. Kamēr krievi, friči un jeņķi izcīna savas uzvaras labaratorijās, tikmēr letiņu puikas kā tādi akmens laikmeta muļķīši uz lielo fona, spļauj saujā un stumj savas prastās kamanas, paļaujoties tikai uz biezpienu un rupjmaizi.
, 2014-02-18 00:15, pirms 10 gadiem
Vācieši vaino slidas savā sliktajā startā. Visu noveļ uz tehniku (atšķirībā no Latvijas). Langens gan nedaudz iepīkstējies par švakiem startiem un braukšanu, bet galvenā problēma ir dzelži. Pa 1 milj. eiro nopirkuši deviņas divnieku un 7-as četrnieku kamanas, bet nekā. Esot Trabanti, jūtīgi vadās utt. Acīmredzot lielvalstīm bobslejs sākas ar tehniku, un, cerams, Prūsis ar to beidzot saprot.
Te ir pilns raksts vāciski lasošajiem:
Olympia 2014: Bob-Fahrer grübeln in Sotschi...
, 2014-02-18 00:16, pirms 10 gadiem
ThePower rakstīja: Laiks tā kā beidzot tāpat kā F1 ieviest visiem vienādas "riepas" no viena ražotāja, ko saņem pirms starta un visi pēc finiša var pārliecināties, ka neviens nav šmaucies... un lai tad meklē tās simtdaļas uz boba aerodinamiku, nevis šmaucas apstrādē..
vieta evolūcijai būs vienmēr. Ja boblsejā ieviestu visiem vienas slidas, tad tiktu meklēti citi ceļi kur atrast laiku. Kā jau pats minēji, visticamāk tā būtu aerodinamika, kas savukārt bobslejā izmaksas ievērojami paaugstinātu. Tad jau labāk lai inženieri štancē jaunas slidas, nevis sāk aizrauties ar aerodinamiku un vēja tuneļiem. Krieviem varbūt tas būtu pa kabatai, mūsējiem gan nē.
, 2014-02-18 00:24, pirms 10 gadiem
playthegame rakstīja: vieta evolūcijai būs vienmēr. Ja boblsejā ieviestu visiem vienas slidas, tad tiktu meklēti citi ceļi kur atrast laiku. Kā jau pats minēji, visticamāk tā būtu aerodinamika, kas savukārt bobslejā izmaksas ievērojami paaugstinātu. Tad jau labāk lai inženieri štancē jaunas slidas, nevis sāk aizrauties ar aerodinamiku un vēja tuneļiem. Krieviem varbūt tas būtu pa kabatai, mūsējiem gan nē.
Bet nedomāju, ka aerodinamika spētu kaut ko nenormāli ietekmēt. Tur būtu jautājums par simtdaļām, nevis tā kā sliecēm par desmitdaļām. Un tad visu izšķirtu braukšanas māka un starts.
, 2014-02-18 00:26, pirms 10 gadiem
ThePower rakstīja: Bet nedomāju, ka aerodinamika spētu kaut ko nenormāli ietekmēt. Tur būtu jautājums par simtdaļām, nevis tā kā sliecēm par desmitdaļām. Un tad visu izšķirtu braukšanas māka un starts.
ja nu kāds nezināja, tad jau sen vāči utt savas kamanas testē vēja tuneļos (tādi kādi tiek izmantoti F1 utt)..
, 2014-02-18 00:32, pirms 10 gadiem
Jā, tā tas ir bijis un būs - cerēt uz "vienlīdzību" ir naivi. Lielvalstis to nepieļaus. Ok, tagad Vācija izgāzās, bet reāli arī viņi būs pret kkādiem noteikumiem, kuri diktē "visiem vienādi standartizētu tehniku" - neviena no lielvalstīm nav ieienteresēta uz to, jo neviens negrib, ka pēkšņi ar viņiem sāks konkurēt n-tās valstis. Tagad smuki - pāris lielvalstis savā starpā izvicojas - vienreiz paņem viena, otreiz otra un visi pa lielam apmierināti...nu un tādi "rokāsspļāvēji", lai tur sitās sava starpā un cer uz brīnumiem...
, 2014-02-18 00:35, pirms 10 gadiem
Zalums rakstīja: ja nu kāds nezināja, tad jau sen vāči utt savas kamanas testē vēja tuneļos (tādi kādi tiek izmantoti F1 utt)..
to jau visi izņemot mūsējos dara
, 2014-02-18 01:44, pirms 10 gadiem
30 gadus mūsējie ir starp vadošajām valstīm visos ledustrases veidos,bet joprojām nav starp tiesnešiem un pārbaudītājiem.....Mūžīgi apčakarēti.
, 2014-02-18 04:45, pirms 10 gadiem
Nesaprotu, kaapeec labu slidu uztaisiishana tiek saukta par shmaukshsnos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-02-18 07:13, pirms 10 gadiem
Man tāds jautājums ,vai no Latvijas ir kāds tehniskajā komisijā ,jeb tiesnešu korpusā?Ja nav naudas ,lai spēkotos ar lielajiem,tad vajag iet caur sētas durvīm un bīdīt šajā sabiedrībā savus cilvēkus.Izbijušie slaveni bobslejisti mums ir daudz,kuri varētu uzņemties šādus sabiedriskus pienākumus.Bet par slidām jau karo visu laiku,tas nav nekas jauns.Skaidrs ,ka nenormāli labi slīd trases beigu daļā tikai krieviem un daļēji šveiciešie.Tas pilnībā krīt acīs pat skatītājiem ,kuri pie TV paskatās bobus varbūt pāris reizes sezonā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Ralfs Freibergs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
203

Kvēps: "Freibergam ir pozitīvas dopinga analīzes"

Otrais Latvijas izlases hokejists, kurš pieķerts aizliegto vielu lietošanā, ir aizsargs Ralfs Freibergs, Latvijas Televīzijas "Sporta Studijai" apliecinājuši valstsvienības ārsts Jānis Kvēps un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) galvenā ārste Līga Cīrule.
Vitālijs Pavlovs 
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
207

Ar dopingu, iespējams, grēkojis vēl viens Latvijas izlases hokejists

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers sarunā ar portālu Sportacentrs.com apstiprināja, ka šobrīd ir aizdomas par vēl viena Soču olimpisko spēļu Latvijas komandas pārstāvja pozitīvām dopinga analīzēm.
Latvijas delegācija noslēguma pasākumā
Foto:F64/Romāns Kokšarovs
59

Sočos noslēgusies Latvijai vissekmīgākā ziemas olimpiāde

Ar greznu noslēguma ceremoniju ir beigusies 2014. gada Soču ziemas olimpiāde, kurā Latvijas sportisti iepriecināja četrām olimpiskajām medaļām – divām sudraba medaļām un divām bronzas.