Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Apvienotās Karalistes čempionātā triumfē Tramps

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Apvienotās Karalistes čempionātā triumfē Tramps
Džads Tramps
Foto: Lauris Bērziņš

Čempiona laurus Jorkā notikušajā Apvienotās Karalistes snūkera čempionātā uzvaras laurus plūca Džads Tramps. Turnīra finālā viņš ar rezultātu 10:8 pārspēja Marku Alenu.

Lielajos turnīros Alens un Tramps pēdējo reizi bija spēlējuši 2009. gadā "Masters" 1. kārtā, bet pirms tam tikušies arī 2008. gada Bahreinas turnīrā. Abās reizēs pārāks bijis Alens. Bet šogad viņi tikušies arī Čempionu līgas grupu turnīra ietvaros, kā arī vienā "Players Tour Championship" posmā.

Alens līdz savam pirmajam reitinga turnīra finālam bija nonācis pieveicot Eidrianu Ganelu, Alisteru Kārteru, Marko Fu un Rikiju Valdenu, bet Tramps bija pārvarējis Dominika Deila, Ronija O'Salivana, Stīvena Magvaira un Nīla Robertsona pretestību.

Šīgada fināls Jorkā interesants arī ar kādu vēsturisku faktu – pēc 22 gadu pārtraukuma šis bija pirmais reitinga turnīra fināls, kurā spēlēja divi kreiļi. Pēdējoreiz kas tāds pieredzēts 1989. gada "British Open" finālā, kurā tikās Tonijs Meo un Dīns Reinoldss.

Finālmača atklāšanas freimu daudz drošāk iesāka Tramps un uzvarēja tajā ar 70 un 22 punktu sērijām. Nākamajā partijā ar 56 punktu breiku atzīmējās Alens, taču netrāpīja lūzā freimbumbu. Tramps nemaz nebija noskaņots iesaistīties taktiskā cīņā un gāja uz visu banku, mēģinot vienā piegājienā pabeigt freimu un izraut uzvaru ar viena punkta pārsvaru. Nekas labs gan no šāda riskantas izvēles neiznāca, un Alens rezultātu līdzsvaroja.

Daži labi aizsardzības sitieni un Trampa neveiksme uzbrukumā deva iespēju Alenam 3. freimā, un pēdējais to arī izmantoja, uzmeistarojot 141 punkta klīrensu. Bet vēl viens panākums saspringtā 4. freima galotnē ļāva viņam iegūt divu freimu pārsvaru – 3:1.

Sesijas otrā puse jau bija pilnīgi atšķirīga. Spēles 5. freima sākumā Alens 30 punktus nopelnīja uz pretinieka kļūdām, taču pēc tam pašam nekāds lielais breiks neizdevās. Freima turpinājumā Tramps savā rēķinā ierakstīja 52 punktu sēriju, bet vēlāk ar krāsainajām bumbām nostiprināja panākumu. Pēc tam Tramps panāca izlīdzinājumu, esot pārāks samērā nerezultatīvā partijā ar 62-30. Spēles 7. freimā vienu Alena kļūdu Tramps pārvērta 75 punktu sērijā, bet sesijas pēdējā freimā ar 61 un 33 punktu breikiem panāca jau 5:3 savā labā.

Vakara sesijas pirmā daļa Alenam atkal bija neveiksmīga. Viena neprecizitāte atspēlē, viens nesekmīgs uzbrukums, un Tramps bez liekām ceremonijām veica izšķirošas sērijas. Vispirms viņam 109 punktu century, tad 78 punktu breiks. Mača 11. freimā Trampam 74 punktu sērija, tomēr Alens vēl mēģināja pacīnīties par uzvaru. Viņš izveidoja vairākus labus snūkerus, taču piespiest sāncensi kļūdīties izdevās tikai vienreiz, ar ko bija par maz.

Apturēt pretinieka izrāvienu Alenam bija pa spēkam pēdējā freimā pirms sekojošā pārtraukuma, un ziemeļīrs to paveica ar 139 punktu klīrensu. Arī pēc nelielā intervāla Alens nebija zaudējis asumu un veica vēl vienu klīrensu, šoreiz 129 punktu vērtībā.

Ar 76 punktu sēriju 14. freimā Tramps pietuvojās uzvarai turnīrā soļa atstatumā. Tomēr Alens nebija zaudējis apņēmību un jau atkal "notīrīja galdu", tagad ar 125 punktu breiku. Trampam bija lieliska iespēja pabeigt maču 16. freimā, taču viņš no izdevīgas pozīcijas pamanījās netrāpīt lūzā kārtējo sarkano bumbu, vēlāk pieļāva kļūdu atspēlē un Alens ar vairākiem nelieliem breikiem samazināja pārsvaru līdz diviem freimiem.

Fantastisku dupletu 17. freima sākumā izspēlēja Tramps, taču jau atkal viņa sērijai nebija lemts ilgi turpināties, un Alens nospēlēja pārliecinoši un aukstasinīgi un iesita 95 punktu breiku. Izlīdzinājumu Ziemeļīrijas pirmajam numuram tomēr nebija lemts panākt. Viņa uzbrukums no tālienes 18. freimā nebija rezultatīvs, un Tramps ar 91 punkta sēriju nodrošināja uzvaru mačā ar 10:8 un savu pirmo Apvienotās Karalistes čempiona titulu.

"Neticami. Patiešām lieliska diena," prieku par izcīnīto titulu neslēpa Tramps. "Visas nedēļas garumā neparādīju pārliecinošāko sniegumu, tomēr domāju, ka finālā izdevās nospēlēt ļoti labi."

"Biju pārsteigts, cik labi turējās Marks, ņemot vērā, ka šis bija viņa pirmais fināls. Vakara sesijā viņš bija kā snūkera spēles mašīna, un izskatījās, ka viņš nevar netrāpīt. Ja viņam būtu izdevies panākt izlīdzinājumu, tad izšķirošajā freimā viņš jau būtu favorīts," ar uzslavām sāncensim neskopojās uzvarētājs.

Tāpat Tramps atzīmēja, ka ļoti patīkami bijis uzvarēt, viņa ģimenei un draugiem to vērojot klātienē. Iepriekšējā reizē pēc uzvaras "Shanghai Masters" turnīrā Ķīnā viņam šādas iespējas neesot bijis.

  -1 [+] [-]

, 2011-12-12 01:35, pirms 12 gadiem
Tramps tā vēl ilgi turpinās, paredzu viņa ēras sākšanos! c`mon Judd!

  +1 [+] [-]

, 2011-12-12 10:05, pirms 12 gadiem
Varbūt ne gluži viņa ēras sākšanās, bet talantīgs viņš ir, nenoliedzami.Vakradienas finālā arī - lielisks sniegums, protams, arī par Allenu var teikt tikai to labāko - "simtnieku sērijas", saņēmās, kad rezultats jau likās diezgan bezcerīgs un uzvarēja vairākus freimus pēc kartas.Uz Trampu tas, protams, atstāja psiholoģisku iespaidu un likās, ka mačs sāk šķobīties.Vispār interesants, aizraujošs fināls.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja