Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:105, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

Astoņgadīgais Rozenvalds uzvar LČ junioriem grupā līdz 19 gadiem

Astoņgadīgais Rozenvalds uzvar LČ junioriem grupā līdz 19 gadiem
Foto: squash.lv

Ar sensāciju noslēdzies 11.Latvijas čempionāts skvošā junioriem, kurā par valsts junioru čempionu, kas tiek noteikts grupā līdz 19 gadiem (BU19), kļuva astoņgadīgais jelgavnieks Pauls Rozenvalds, kurš uzvarēja arī BU13 grupā. Meitenēm par junioru čempioni kļuva Loreta Rozenfelde, arī no Jelgavas. Vienlaicīgi notika ar senioru čempionāts. Vecuma grupā 35+ uzvarēja ģeodēzists no Liepājas Ivars Liepiņš, grupā 45+ uzvarēja “Ventspils Nafta” valdes priekšsēdētājs Saimons Bodijs.

Jelgavnieki uz BU19 pjedestāla dominēja, jo bez Paula Rozenvalda, kurš izcīnīja savu pirmo zelta medaļu, vēl arī Kārlis Kaltigins (Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 7.klase) izcīnīja bronzas medaļu. Turklāt Kārlis Kaltigins bija vienīgais, kuram todien izdevās pārspēt savu treniņu partneri un nākamo Latvijas čempionu Paulu Rozenvaldu, taču pēcāk Kārlis Kaltigins zaudēja spēcīgajam Gvido Jansonam, kurš iepriekšējos gados bija uzvarējis U13 turnīros un ir arī Latvijas junioru čempions raketlonā (skvošs, badmintons, teniss, galda teniss). Ņemot vērā to, ka visiem trim medaļu pretendentiem savstarpējā turnīrā tādējādi bija vienāds uzvarēto un zaudēto geimu skaits, tad uzvarētājs tika noskaidrots vērtējot iegūto un zaudēto punktu attiecību.

Pauls Rozenvalds uzvarēja arī BU13 grupā, finālā (3:0) pārspējot rīdzinieku Rikardu Vinniku. Uzreiz aiz pjedestāla – ceturtais šajā grupā palika jelgavnieks Augusts Ūbels (Jelgavas 4.vidusskolas 5.klase), kurš cīņā par bronzu (1:3) piekāpās Nikam Kozlovskim no Ķekavas.

Skvošu Pauls Rozenvalds spēlē jau vairākus gadus. Viņa mamma un trenere ir 2011.gada Latvijas čempione un vairākkārtēja vicečempione Baiba Lulle, kura ikdienā ir ne tikai žurnāliste NRA, bet arī Jelgavas svoša dzīves organizētāja, trenere un sparinga partnere. Jaunais Latvijas skvoša čempions ikdienā trenējas ne tikai skvošā, bet ir arī vārtusargs JFK "Jelgava" 2004. un 2003.gada zēnu komandās, kuras trenē Valērijs Redjko. Tāpat Pauls Rozenvalds divas reizes nedēļā apmeklē šaha trenera Viktora Krūmiņa nodarbības. Baiba Lulle norāda, ka abi aktīvie sporta veidi viens otru papildina, tāpat arī šahs un mācības mūzikas novirziena klasē.

Meitenēm par junioru čempioni pirmo reizi kļuva jelgavniece Loreta Rozenfelde (Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 9.klase), kas gada laikā ievērojami progresējusi, spēlējot gan junioru sacensībās, gan arī ar pieaugušajiem. Pērn junioru čempionātā Loreta Rozenfelde izcīnīja bronzas medaļu, šogad – zelts! Otro vietu izcīnīja jaunās čempiones treniņu partnere Elīza Čapļa (Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 7.klase), kurai šis bija pirmais čempionāts. Trešā meitenēm rīdziniece Jevgēņija Šļonska.

Jelgavā skvoša izaugsme

Jelgavnieki šajā Latvijas čempionātā bijuši aktīvi – kopumā visās turnīra kategorijās startēja 17 jelgavnieki – vairāk kā no jebkuras citas reģionālās pilsētas. Jelgavas “Fitland” klubs ar 7 medaļām ir arī līderis starp klubiem izcīnīto medaļu skaita ziņā. Visi jelgavnieki trenējas fitnesa klubā “Fitland” pie treneres Baibas Lulles.

"Jelgavā ir radīti ļoti labvēlīgi apstākļi skvoša attīstībai, un tas, kā redzams, dod rezultātus. Jaunieši trenēja 2-3 reizes nedēļā, uzreiz pēc skolas, laika posmā no 14:00 līdz 17:00. Arī pieaugušo vidū ir ļoti iecienīti "Fitland" skvoši korti, un tas izmanto ne tikai spēlētāji no Jelgavas un Ozolniekiem, bet arī no Bauskas, Dobeles, Jūrmalas un Rīgas," stāta Baiba Lulle.

Jauni čempioni arī senioriem

Vienlaicīgi ar junioru sacensībām, paralēli notika arī 11.Latvijas čempionāta turnīrs senioriem divas vecuma grupās - 35+ un 45+. Abiem grupu uzvarētājiem šīs ir pirmās uzvaras attiecīgajās vecuma kategorijās.

Ivars Liepiņš 2008.gadā 35+ vecuma grupā bija otrais, taču visus nākamos gadus – trešais, līdz beidzot šogad – zelts, finālā pārspējot Edmundu Rimku ar 3:1. Šajā grupā par 3.vietu sīva cīņa izvērtās starp diviem Latvijas Skvoša federācijas valdes locekļiem – Raivi Lucijanovu un Baibu Lulli, kas bija vienīgā daiļā dzimuma pārstāve senioru turnīrā. Baiba Lulle šo spēli uzvarēja ar 3:1, tādējādi uz 11.Latvijas čempionāta pjedestāla kāpjot divas reizes - gan kā seniore, gan arī nedēļu iepiekš kā vicečempione starp sievietēm.

45+ grupā nepārspēts palika spēlētājs, kuram skvoša pieredze vien ir jau 47 gadus – Saimons Bodijs. Otrais – Madonas skvoša kluba šefs Voldemārs Svilāns, kurš vienīgais spēja uzvarēt geimu Saimonam, trešais arī madonietis, uzņēmējs Māris Kalniņš.

Mudina federāciju rīkoties

Latvijas skvoša federācijas valdes priekšsēdētājs Raivis Lucijanovs norāda, ka astoņgadīga bērna uzvara U19 sacensībās ir ļoti interesants un netipisks notikums. "Pauls, protams, ir talants un jau šobrīd ir interesants spēles partneris pieaugušajiem. Taču nenoliedzot Paula talantu, tomēr tas, ka tik jauns spēlētājs var uzvarēt U19 turnīrā, liecina arī par to, ka mums vēl ļoti jāpiestrādā, lai šajā vecuma grupā būtu izaugsme gan spēlētāju skaita, gan arī spēlētprasmes ziņā. Mums šobrīd ir daudz jaunu un talantīgu spēlētāju vecumā līdz 13 gadiem, tāpat skvošs neapšaubāmi, kļūst aizvien populārāks starp pieaugušajiem, taču būtiski jāpiestrādā pie tā, lai ieinteresētu nopietni trenēties arī 15-19 gadus vecus jauniešus. Lai Paula uzvara ir kā mudinājums mums federācijā pārrunāt, kā popularizēt skvošu vidusskolās un augstskolās," stāsta Raivis Lucijanovs.

Latvijas čempionātu skvošā rīko Latvijas Skvoša federācija. Čempionāts tika līdzfinansēts arī no valsts budžeta, čempionātu atbalstīja arī SIA “Stenders, SIA “AB Medical Group Riga”, “Celtniecības plēvju centrs, reklāmas aģentūra “Leone”, SIA “Poligrāfijas grupa Mūkusala”.

Atgādinām, ka 11.Latvijas čempionāta skvošā pamatturnīr notika 6. un 7.aprīlī. Par Latvijas čempioniem jau atkārtoti kļuva Aleksandrs Pāvulāns un Ineta Mackeviča.

Rezultāti:

Juniori BU19 (jaunieši vecumā līdz 19 gadiem)

Pauls Rozenvalds (Jelgava)
Gvido Jansons (Rīga)
Kārlis Kaltigins (Jelgava)

BU13 (jaunieši vecumā līdz 13 gadiem)

Pauls Rozenvalds (Jelgava)
Rikards Vinniks (Rīga)
Niks Kozlovskis (Ķekava)

GU19 (meitenes vecumā līdz 19 gadiem)

Loreta Rozenfelde (Jelgava)
Elīza Čapļa (Jelgava)
Jevgēņija Šļonska (Rīga)

Seniori 35+

Ivars Liepiņš (Liepāja)
Edmunds Rimkus (Rīga)
Baiba Lulle (Jelgava)

Seniori 45+

Saimons Bodijs (Rīga)
Voldemārs Svilāns (Madona)
Māris Kalniņš (Madona)


, 2013-04-14 14:03, pirms 11 gadiem
Gruti izteloties, kadi izskatijas tam 8-gadigajam tie konkurenti, ja tads sicis vinus sasitis..
Laikam tadi, ka liela dala te gudro plutitaju..
, 2013-04-14 16:30, pirms 11 gadiem
Jā....līmenis mums....bēdīgi (protams nekā personīga Paulam)...Uzvara ir un paliek uzvara...
Baiba Lulle un Jānis Plūme. Foto: Latvijas Skvoša federācija

Vīriešiem jauns Latvijas čempions skvošā, sievietēm ceturtais tituls Lullei

Šajā nedēļas nogalē Rīgā notikušajā Latvijas čempionātā skvošā pirmo reizi par uzvarētāju kļuvis ķekavietis Jānis Plūme, savukārt, ceturtais čempiones tituls tika jelgavniecei Baibai Lullei.
Publicitātes foto.
4

Mackeviča: "Skvošs sen bija pelnījis būt olimpiskajās spēlēs, tas ir interesantāks par tenisu"

Pēc Starptautiskā olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma šā mēneša vidū pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē skvošs ir iekļauts šajās pasaules lielākajās sacensībās, debitējot olimpiskajās spēlēs 2028. gadā Losandželosā. Par šādu lēmumu ir sajūsmā skvoša sabiedrība, ieskaitot arī vienīgo Latvijas profesionālo skvoša spēlētāju Inetu Mackeviču.
Foto: Latvjias Skvoša federācija.

Latvijas federācijas skvoša reitinga turnīrā uzvar Maļarenko, Lucijanovs un Novickis

Latvijas Skvoša federācijas reitinga turnīrā “Fitland Open 2023” sieviešu grupā nepārspēta palika juniore Anne Maļarenko, M1 grupā uzvarēja Aivars Lucijanovs, bet M2 grupā pirmo vietu ieguva Rihards Novickis.