Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Pētersone pirmajā sezonas PK posmā aizsniedzas līdz pusfinālam

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Pētersone pirmajā sezonas PK posmā aizsniedzas līdz pusfinālam
Vineta Pētersone
Foto: lrf.lv

Francijā aizvadīts pirmais sezonas Pasaules kausa posms BMX superkrosā. No latviešu sportistiem augstvērtīgāko rezultātu sasniedza Vineta Pētersone, kura aizcīnījās līdz pusfinālam. Uzvaras svinēja Nīderlandes pārstāvji - Laura Smuldersa un Niks Kimmans, kurš izcīnīja uzvaru, startējot no ārējā celiņa.

Pirmais 2018. gada sezonas Pasaules kausa izcīņas BMX superkrosā posms Francijā pulcēja rekordlielu dalībnieku skaitu - šodien spēkiem mērojās kopā 290 BMX riteņbraucēji un riteņbraucējas. Vienīgā Latvijas pārstāve dāmu konkurencē bija Vineta Pētersone, savukārt vīru konkurencē PK debiju šodien piedzīvoja Filips Krists Rozītis un Helvijs Babris. Ierindā arī Mikus Strazdiņš, kā arī Kristens Krīgers un Edžus Treimanis.

Sacensību formāts sekojošs - visi braucēji sacentās pirmās kārtas priekšbraucienā, labākajiem četriem no katra brauciena iekļūstot nākamajā kārtā (vīriem - 1/32 fināls, dāmām - 1/8 fināls), savukārt pārējiem piedaloties pēdējās cerības braucienā, kur no katra brauciena pirmo divu vietu ieguvēji nodrošināja iespēju piedalīties izslēgšanas braucienos, kur nākamo kārtu, kā ierasts, sasniedza četri labākie no katra brauciena.

Pirmo kārtu pārvarēja pilnīgi visi latvieši, izņemot Rozīti, kurš gan savu iespēju izmantoja pēdējās cerības braucienā, pievienojoties pārējiem. Tiesa, 1/32 fināla kārta izrādījās liktenīga gados jaunākajiem latviešiem - Babrim, Strazdiņam un Rozītim. 1/16 finālā pārliecinoši iekļuva gan Treimanis, gan Krīgers. Edžus un Kristens savos sešpadsmitdaļfināla braucienos uzrādīja otros labākos laikus, iekļūstot 1/8 finālu kārtā.

Astotdaļfināla braucienā Treimanim neizdevās veiksmīgs starts, taču pirmajā virāžā Edžum izdevās iespraukties trešajā pozīcijā, ko arī latvietis noturēja līdz finišam. Krīgeram nācās braucienu sākt no ārējā celiņa, kas neļāva ieņemt izdevīgāku pozīciju pirmajā virāžā. Tomēr trases gaitā Kristens pozīcijas uzlaboja, finišējot trešajā vietā savā braucienā. Ceturtdaļfinālā visai pārliecinoši iekļuva arī Pētersone.

Vineta turpināja demonstrēt veiksmīgu sniegumu, iekļūstot labāko četru skaitā arī ceturtdaļfināla kārtā, kas ļāva iekļūt starp 16 labākajām riteņbraucējām un atkārtot karjeras labāko rezultātu Pasaules kausa posmos. Ceturtdaļfināla braucienā labs starts padevās Treimanim, tomēr sestais celiņš liedza ieņemt izdevīgāko pozīciju pirmās virāžas izejā. Finiša taisnē Edžus iebrauca kā piektais, tomēr pēdējos metros nedaudz pietrūka, lai apsteigtu ceturtajā vietā esošo francūzi Majē un iekļūtu pusfinālā.

1/4 finālā līdzīgu scenāriju piedzīvoja arī Krīgers, kurš startēja no ārējā, astotā celiņa. Kristens tika izspiests no tālākas cīņas pirmajā virāžā, un brauciena laikā latvietim pakāpties neizdevās, izstājoties no sacensībām ceturtdaļfinālā.

Pirmajā dāmu pusfinālbraucienā ļoti pārliecinoši turpināja braukt Nīderlandes BMX līdere Laura Smuldersa, divkārtējai olimpiskajai čempionei Mariana Pahonai finālā iekļūstot tikai par mata tiesu. Abām finālā pievienojās arī Elke Vanhūfa un Natālija Afremova. Otrajā pusfināla braucienā sestais starta celiņš tika Pētersonei. Vinetai neizdevās pirmā taisne, arī turpinājumā savu pozīciju latviete vairs neuzlaboja, noslēdzot sacensības ar sesto vietu pusfinālā. Labāko astoņu skaitā iekļuva arī jaunā Austrālijas cerība Saja Sakakibara, Jaroslava Bondarenko, Drū Mikelsena un Džūdija Bauva.

Teicamu sniegumu visas dienas garumā demonstrēja mājinieki Joriss Dodē un Romeins Mejū, kuri visai pārliecinoši iekļuva arī finālā, tomēr abiem pēdējā virāžā priekšā aizspraucās Tvans van Gents. Finālā iekļuva arī pieredzējušais Damjens Godē. Tautiešu iespēto otrajā pusfinālbraucienā atkārtoja arī šā brīža pasaules ranga līderis Silveins Andrē, kurš fotofinišā ar Davidu Grafu sadalīja pirmās divas vietas braucienā. Labāko astoņu iekļuva arī pasaules čempions Korbens Šarā, kā arī Niks Kimmans.

Holandiete Smuldersa neatstāja vairantus konkurentēm arī finālā, izraujoties brauciena galvgalī jau no brīža, kad krita starta barjera, un to arī nosargājot līdz finišam. Pirmoreiz karjerā uz PK posma pjedestāla kāpa Krievijas pārstāve Afremova, savukārt bronza austrālietei Sakakibarai.

Vīru finālā izcilu pirmo taisni veica Kimmans, kurš startēja no malējā, astotā celiņa. Nīderlandes čempionam izdevās iegūt vadību, Kimmanam sekoja francūži Mahjū un Dodē. Agri no cīņas izstājās Andrē un Grafs, piedzīvojot kritienu pirmajā taisnē. Fenomenālais Kimmans nosargāja savu pozīciju līdz pat finišam un izcīnīja skaistu uzvaru pirmajā sezonas PK posmā. Finiša taisnē sudrabu no titulētā tautieša Dodē nosargāja Mahjū.

Pasaules kauss BMX superkrosā, 1. posms, fināls sievietēm

V.SportisteValsts
1.L. SmuldersaNīderlande
2.N. AfremovaKrievija
3.S. SakakibaraAustrālija
4.M. PahonaKolumbija
5.E. VanhūfaBeļģija
6.Dž. BauvaNīderlande
7.J. BondarenkoKrievija
8.D. MikelsenaKanāda

Pasaules kauss BMX superkrosā, 1. posms, fināls vīriešiem

V.SportistsValsts
1.N. KimmansNīderlande
2.R. MahjūFrancija
3.J. DodēFrancija
4.T. Van GentsNīderlande
5.D. GodēFrancija
6.K. ŠarāASV
7.S. AndrēFrancija
8.D. GrafsŠveice