Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Arī 2012. gada Eiropas BMX čempions Treimanis beidzis karjeru

Arī 2012. gada Eiropas BMX čempions Treimanis beidzis karjeru
Edžus Treimanis. Foto: Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Pirms pāris nedēļām par karjeras beigām paziņoja divkārtējais olimpiskais čempions BMX Māris Štrombergs, bet viņa piemēram sekojis arī ilggadējais Māra cīņu biedrs, 2012. gada Eiropas čempions un divu olimpisko spēļu dalībnieks Edžus Treimanis.

"Tā patiešām varētu teikt. Vismaz profesionālo karjeru esmu beidzis viennozīmīgi," portālam Sportacentrs.com atklāja 30 gadus vecais Treimanis. "Pulkstenis nepielūdzami sāk iet uz otru pusi. Sezona nebija veiksmīga, bija traumas. Pats sezonas sākums gan bija labs - sestā vieta Pasaules kausa posmā Francijā, bet tad iedzīvojos savainojumā. Atgriežoties sportiskajā formā piedzīvoju citas ķibeles, izjutu pārliecības trūkumu, tādēļ sāku raustīties. Sapratu, ka vairs nav jēgas turpināt. Jā, 2019. gadā Eiropas čempionāts notiks Valmierā, taču par mājas trasi to nosaukt būs grūti, jo tā tiks uzbūvēta vien neilgi pirms sacensībām."

Pēdējās divas sezonas viņš trenējās bijušā Jaunzēlandes BMX sportista Kurta Pikāra un uzskata, ka šis eksperiments izdevās. "Noteikti izdevās pielikt fiziskajā ziņā. Uzlaboju arī tehniku, uz ko nemaz nebiju cerējis. Iespējams, par šādu soli vajadzēja izšķirties jau agrāk, taču ir tā, kā ir. Vecums nāk virsū, jaunie braucēji ievērojami pieliek, bet es tik strauji vairs nespēju tikt līdzi. Tāpēc nav ko spirināties pretī liktenim. Lēmums nebija sāpīgs, jo neko nenožēloju," atzīst Edžus.

Par spilgtākajiem mirkļiem karjerā Edžus sauc uzvaru Eiropas čempionātā, kā arī ceturto un piekto vietu pasaules čempionātā. Tāpat nozīmīgi sasniegumi bijuši arī vietas uz pjedestāla Pasaules kausa posmos. "Īpašs prieks par trešo vietu 2017. gada sezonā. Vairākus gadus iepriekš biju izcīnījis arī otro vietu, bet tajos mačos konkurence nebija tik liela," skaidro Treimanis.

Sāpīgākie brīži esot saistīti ar dalību olimpiskajās spēlēs (2012. gadā - 9. vieta, 2016. gadā - 19. vieta). "Pat nezinu, kura no tām bija sāpīgāka. 2012. gadā Londonā vismaz Māris vinnēja, bet Rio bija baigā vilšanās. Ko tur liegties - nostartēju nožēlojami," paškritisks ir Edžus.

2012. gada Eiropas čempions, 2011. un 2013. gada Eiropas vicečempions nenoliedz, ka viens no faktoriem, kas licis izšķirties par labu karjeras beigšanai esot līdzīgs kā Štrombergam. Proti, arī viņš kļuvis par tēvu, kas uzliek papildus rūpes par ģimeni. Ņemot vērā pēdējās sezonas rezultātus, uz Latvijas Olimpiskās vienības atbalstu cerēt nebūtu vērts, tādēļ arī finansiālais aspekts ietekmējis būtiski.

Starp citu, svētdien Treimanis Valmierā atvēra fitnesa klubu "Valmiera Fitness". Pagaidām pie mārketinga vēl nav izdevies piestrādāt, nav sakārtota arī mājaslapa, tādēļ visus interesentus viņš aicina novērtēt sporta klubu klātienē. Tāpat Edžus divas trīs reizes nedēļā dodas uz Rīgu, kur BMX klubā trenē bērnus.

  -2 [+] [-]

, 2018-11-28 16:31, pirms 5 gadiem
Nedaudz žēl, bet loģiski - īsti līdz lielajiem fināliem tā arī netika.

Paldies par karjeru, noteikti savs nopelns Māra medaļās, kāda brīdī gan jau padzina uz priekšu.

Jāskatās vsi BMX vēl kaut kas paliek?

  -1 [+] [-]

, 2018-11-28 19:10, pirms 5 gadiem
nobijās?

  +1 [+] [-]

, 2018-11-28 19:40, pirms 5 gadiem
Mūsu zelta paaudzes džeki beidz, cerams jaunie turēs līdzi. Veiksmi džekiem turpmākajos dzīves līkločos!

  +1 [+] [-]

, 2018-11-28 20:43, pirms 5 gadiem
Edžus bija tehniskākais braucējs no Valmieras olimpiskā trio. Varbūt starts nebija viņa trumpis, tur iekavēto ne vienmēr izdevās arī ar izcilu braukšanu trasē atgūt... Bet karjera cienīga, kārtīgs Valmieras puika! Un tagad laikam pats arī papucis... Viss notiek uz labu, lai veicas, Edžu!