Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Pētersone: "Iekļūt PK kopvērtējuma desmitniekā bija sezonas mērķis"

Ints Megnis
Ints Megnis

Pētersone: "Iekļūt PK kopvērtējuma desmitniekā bija sezonas mērķis"
Vineta un Arnis Pētersoni. Foto no A.Pētersona Facebook profila

Latvijas vadošā BMX riteņbraucēja Vineta Pētersone pēc desmitās vietas Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā sarunā ar Sportacentrs.com uzsver, ka tāds bija viņas šīs sezonas mērķis, bet, lai tiktu uz Tokijas olimpiskajām spēlēm, būs ļoti smagi jāstrādā. Sportiste arī stāsta, ka pēc monobobsleja izmēģināšanas vismaz pagaidām secinājusi, ka šis nav viņas sporta veids.

Pētersone maijā svinēs 20. dzimšanas dienu un pērn izcīnīja bronzu pasaules junioru čempionātā, bet šogad aizvadīja debijas sezonu pie pieaugušajiem, kas izvērtās veiksmīga - jau otrajā Pasaules kausa posmā viņa izcīnīja piekto vietu, bet astoņu posmu noslēguma kopvērtējumā bija desmitajā vietā.

"Iekļūšana Pasaules kausa kopvērtējuma desmitniekā bija mērķis, bet tikšana pieciniekā jau otrajā posmā varbūt nebija tik gaidīta. Toreiz pirmajā dienā biju 12. vietā un jau tā bija veiksmīga debija, bet nākamajā dienā iebraukt finālā pieciniekā bija labs sezonas sākums. Turpinājumā stabilitāte bija diezgan laba, pārsvarā esot 10.-12. vietā," atminas sportiste, kura gan pēdējos divos etapos neizkļuva no ceturtdaļfināla. "Tajos posmos sākumā mērķis bija augstāks, tomēr, jau esot uz vietas, redzēju, ka konkurence ir ļoti liela un meitenes labi gatavojušās. Sezonas beigas nebija tik veiksmīgas, bet par desmito vietu kopvērtējumā man ir liels prieks un tāds arī bija mērķis."

Ar 1. septembri sākās olimpisko punktu vākšana un Pētersone arī paguva aizbraukt uz sacensībām Čehijā un Ķīnā, bet arī tur viņa pārāk labi nenostartēja. "Ķīnā bija citādāka trase, teikšu, ka pa pusei tur varētu arī ar motociklu pabraukt. Tur gāja grūti. Daudzi saka, ka tā varētu līdzināties olimpisko spēļu trasei, tāpēc būs pie kā iestrādāt."

Ievērojot dzimumu līdztiesību, Tokijas olimpiskajās spēlēs gan vīriem, gan dāmām BMX sacensībās būs pa 24 pārstāvjiem. Vismaz vienu ceļazīmi garantēs 11 valstu pārstāvji pēc Nāciju ranga, kur tiek skaitīti trīs labāko rezultātu īpašnieki, tālāk vēl trīs sportisti tiks pēc pasaules ranga, bet noslēdzošās divas ceļazīmes sadalīs 2020. gada pasaules čempionātā. "Ideāli būtu tikt caur Nāciju rangu, bet labs variants būtu arī caur individuālo rangu. Ja arī tas neizdosies, pasaules čempionāts būs ļoti nozīmīgs," secina riteņbraucēja. Šobrīd Latvija olimpiskajā Nāciju rangā dāmām ir 14. vietā, bet vīriem tikai 18. pozīcijā. Individuāli pasaules rangā Pētersone šobrīd ir 11. vietā un par viņu augstāk ir tikai viena 19 gadus veca sportiste.

Nākamgad Eiropas čempionāts BMX notiks Valmierā.

Tomēr BMX riteņbraukšana nav vienīgais sporta veids Pētersonu ģimenē. Viņas brālis Arnis šogad tika desmitniekā Pasaules kausa posmā MTB krosā, turklāt viņi abi savulaik nodarbojušies ar distanču slēpošanu - Arnis 2012. gadā startēja vēsturē pirmajās jaunatnes Ziemas olimpiskajās spēlēs, bet Vinetas mērķis bija tur tikt četrus gadus vēlāk, tobrīd esot vienai no Latvijas labākajām dāmu slēpotājām. "Slēpošanu atmetu aizpagājušajā ziemā, kad netiku uz jaunatnes olimpiskajām spēlēm - sapratu, ka tālāk tā vairs nav bērnu spēle. Toreiz par ceļazīmi cīņa bija tik sīva, ka viss izšķīrās sekundēs Varbūt vēl uzslēpošu Latvijas čempionātā sprinta distancē, bet noteikti nebūs nekas nopietns - tikai formas uzturēšanai. BMX sezona tagad beidzas tik vēlu un sākas tik agri, ka slēpošanai nemaz nav laika pievērsties," saka sportiste, kura vēl pirms pāris gadiem centās apvienot abus sporta veidus. "Man noteikti tuvāks ir BMX, turklāt tas notiek vasarā."

Tāpat šoruden Pētersone iekļuva mediju uzmanības lokā, kad ar otru Latvijas vadošo BMX riteņbraucēju Vanesu Buldinsku un trim vieglatlētēm devās uz bobsleja atlasi. Ja vieglatlētes Līna Mūze, Aiga Grabuste un Katrīna Sirmā jau sākušas startēt monobobslejā, BMX braucējas no tā jau labu laiku ir prom. "Bobslejs noteikti nebūs mans. Varbūt esmu par jaunu, mazu, nedaudz par lēnu bobslejam. Vieglatlētes ir lielākas par mani, turklāt runā, ka tās, kuras brauc augstākajā līmenī divniekos, ir milzīgas. Mēs ar Vanesu pašas uzprasījāmies, aizgājām uz testiem. Varbūt varēsim to mēģināt pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm varēsim, bet pagaidām tas nešķiet reāli."

     [+] [-]

, 2018-11-29 12:56, pirms 5 gadiem
Pēc individuālā ranga izskatās diezgan reāli, ka Pētersone varētu kvalificēties olimpiādei. Bet veči tiešām tikai 18. vietā...?!

Bet ar monobobsleju izskatās tā, ka neviena nopietna braucēja no piecām, kas tika uzaicinātas, tā arī neizveidosies, jo visām laikam prioritāte ir pamatdisciplīna.