Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Eiropas BMX čempionāta trasi Valmierā atvērs 1. jūnijā

Ints Megnis
Ints Megnis

Eiropas BMX čempionāta trasi Valmierā atvērs 1. jūnijā
Ivo Lakučs. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Jaunbūvējamā BMX trase, kurā šovasar Valmierā notiks Eiropas čempionāts, tiks atklāta 1. jūnijā, trešdien preses konferencē pavēstīja pilsētas mērs Jānis Baiks.

Eiropas čempionāts Valmierā notiks no 11. līdz 14. jūlijam, kļūstot par prestižākajām sacensībām vēsturē, kas šajā sporta veidā notikušas mūsu valstī.

"BMX Valmierai ir ļoti tuvs, jau 1988. gadā pirmās sacensības notika tieši Valmierā, uzskatām, ka šis sporta veids Latvijā dzimis pie mums. Bijuši dažādi sasniegumi, īpaši izcēlies Māris Štrombergs, un šīs sacensības ir loģisks turpinājums - Valmierā top ļoti augsta līmeņa trase, kā arī Eiropas Riteņbraukšanas federācija (UEC) uzskatīja, ka esam nopelnījuši šāda čempionāta organizēšanu. Tā būs laba iespēja parādīt, ka protam sarīkot šādas sacensības, kā arī sportistiem startēt savu līdzjutēju priekšā," saka Valmieras mērs Jānis Baiks.

"Nākamnedēļ ierodas tie paši franču speciālisti, kuri nākamgad būvēs Tokijas olimpisko spēļu trasi - tiks betonēts starta kalns un pilnībā pabeigta visa trase. 10. maijā asfaltēs virāžas un ar jūnija sākumu tā būs gatava treniņiem," stāsta mērs. Šāda līmeņa trases Latvijā nav. Tāpēc mūsu elites braucējiem bieži jādodas prom, jo mājās nav, kur trenēties. Ar šo trasi uzlabojam viņiem treniņu apstākļus, kā arī nākotnē atkal pretendēsim uz lielākiem pasākumiem. Šobrīd pie mums uz treniņnometnēm brauc hokeja un futbola komandas, nākotnē ceram arī uz BMX sportistiem."

Baiks atgādināja, ka Valmiera ir vienīgā pilsēta pasaulē, kurā uzstādīts piemineklis BMX velosipēdam. Pilsētas mērs deva mājienus, ka Eiropas čempionātā notiks divkārtējā olimpiskā čempiona Māra Štromberga godināšana, bet pagaidām sīkāk neatklāja, kas tieši ir plānots, paužot, ka, lai to redzētu, skatītājiem būs jāierodas klātienē.

"Pirmoreiz savās mājās uzņemsim tik augsta līmeņa sacensības, turklāt sportisti varēs cīnīties par ievērojamu skaitu olimpiskās atlases punktu. Skatāmies ar cerību, ka mūsu sportistiem būs iespēja pirmoreiz izbaudīt mājas sienas," saka Latvijas Riteņbraukšanas federācijas padomes loceklis Edgars Dupats. "Lielākās cerības liekam uz Vinetu [Pētersoni] un Vanesu [Buldinsku], kā arī prieks skatīties uz Edvarda [Glāzera] panākumiem un viņa pienesums olimpiskajā kvalifikācijā būs ievērojams. Gaidām vismaz 800 sportistus no 25 valstīm, bet tā kā būs olimpiskā kvalifikācija, ceram uz vēl vairāk elites un junioru atlētiem."

"Tā kā notiks cīņa par olimpiskajiem punktiem, konkurence būs vislielākā, pieteikušies ir visi labākie. Tāpēc jātrenējas būs daudz," stāsta treneris Ivo Lakučs, paužot, ka pasaules elites sportisti Eiropā nekad nav braukuši tik tālu uz austrumiem. "Patīkami, ka mums savās mājās būs iespēja redzēt visus sportistus, netērējot 30 stundas ceļā, lai aizbrauktu uz sacensībām Vecajā Eiropā. Cerams, ka mājas sienas visiem palīdzēs, parādīs uz ko esam spējīgi. Jebkura sportista sapnis ir startēt mājās pie saviem līdzjutējiem, kā arī trenēties augsta līmeņa trasē."

Kā sacensību mērķi Lakučs nosauca fināla sasniegšanu visās klasēs, izņemot junioru meiteņu ieskaiti, kurā šobrīd Latvijai nav augsta līmeņa sportistu.

"Trasē daži elementi būs līdzīgi kā Tokijā - no starta kalna apakšas, līdz pirmajai pumpai būs precīzs attālums, augstums un garums. Tā ir lielākā nepieciešamība, lai izzinātu kādu trasi," saka Lakučs. "Trasi pilnīgā veido francūži, tomēr esam vienojušies, ka tad, kad pirmā konfigurācija būs gatava, mūsu vadošie sportisti to iebraukās un mēģināsim izveidot kaut ko tieši mums parocīgu. Cerams, ka paši sāksim trenēties ātrāk."

Pie trases būs vietas 3200 skatītājiem, Lakučam paužot, ka, ja tiks sasniegta 3000 skatītāju robeža, Eiropas čempionāts kļūs par visu laiku lielāko sporta pasākumu Valmierā. "Trase būs atbilstoša visiem Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) standartiem, tajā varēs notikt visaugstākā līmeņa pasākumi, varēsim arī pretendēt uz pasaules čempionātu."

Latvijas BMX riteņbraucēji jau aizvadījuši četrus Eiropas kausa posmus, Glāzeram trīs reizes kāpjot uz goda pjedestāla junioru grupā un arī svinot vienu uzvaru. "Edžiņš ir ļoti labi sagatavojies, ceram, ka sezona viņam aizies. Ir cerība, ka būs, kam sekot līdzi. Arī elites meitenes ir ļoti tuvu, lai izpildītu mūsu uzstādījumus par fināla sasniegšanu, bet elites vīru grupā šobrīd esam mazliet iebuksējuši ar izaugsmi, tāpēc ļoti ceram, ka šīs trases parādīšanās mums palīdzēs turpināt mācīties."

"Esmu labi sagatavojies sezonai. Mēnesi pavadījām Francijā un Itālijā, ir ielikts liels darbs. Valmiera ir mana mājas pilsēta, līdz trasei divi kilometri, lieliski, ka tāda līmeņa trase būs blakus mājām," stāsta pats Glāzers.

"Sezona iesākusies labi, bet vienmēr ir, kur pielikt. Esmu uz pareizā ceļa - pārliecība un motivācija aug. Darīšu visu, lai krātu punktus Olimpiādei," stāsta Buldinska. "Jau četrus gadus dzīvoju Valmierā. Kad pirms diviem gadiem uzzināju, ka tur notiks Eiropas čempionāts, es tam neticēju. Kad esmu Valmierā, vienmēr nobraucu garām topošajai trasei. Vietējie skatītāji dos ļoti lielu motivāciju. Trase izskatās ļoti laba, gara, lieli lēcieni. Izskatās, ka būs ļoti forši."

  +1 [+] [-]

, 2019-04-24 15:38, pirms 5 gadiem
gaidu ar lielu nepacietību čempi...

  +1 [+] [-]

, 2019-04-24 16:45, pirms 5 gadiem
Nedomāju, ka paspēs līdz 1. jūnijam.

     [+] [-]

, 2019-04-28 22:03, pirms 5 gadiem
Nuuuuu, solījums ir ļoti optimistisks... Vēl pirms Lieldienām reālie trases celtnieki runāja par Jāņiem, ka tad varētu trasi atdot pasūtītājam. Bet, ja jau Baiks tā saka, tad jābūt.
Junioriem Latvijas braucėji finālā būs, ļoti ceru uz Olafa Lakuča audzėkni Edvardu Glāzeru. Par elites vīriem jautājiet Ivo Lakučam, kuri tā pėkšņi no nekā - patlaban letiņi netiek lielajos mačos pat pusfināliem tuvumā - izšaus... Brīnumam jānotiek. Vai notiks?