Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Par Latviešu jauniešiem pasaules BMX cīņās

Par Latviešu jauniešiem pasaules BMX cīņās
Klāvs Lisovskis, Kristaps Vinters

Kā iepriekš tika ziņots, Austrālijas pilsētā Adelaidē notiekošajam BMX pasaules čempionātam paralēli norisināsies cīņas arī vecumu grupās starp visas pasaules talantīgākajiem jauniešiem, amatieriem un veterāniem. To starpā būs Jelgavnieks Kristaps Vinters un Klāvs Lisovskis no Jelgavas rajona Ozolniekiem.

Starptautiskās Riteņbraukšanas Savienības(UCI) noteikumos tās saucās izaicinājuma klases, bet sportistiem un treneriem, tas ir tāds pats pasaules čempionāts, kuram gatavojas tik pat cītīgi kā profesionālie sportisti. Ekonomiskās dižķibeles apstākļos mūsu valsti pārstāvēs tikai divi, bet ātrākie jaunieši Latvijas BMX-ā: Klāvs Lisovskis(16) un Kristaps Vinters(15). Adelaidē viņi nebūs konkurenti viens otram, jo Pasaules izcīņa notiek kartra gada vienaudžiem atsevišķi. Apskatīsim abus mūsu talantus:

Klāvs Lisovskis ir no Jelgavas rajona Ozolniekiem. Klāva treneris no pašiem pirmsākumiem ir viņa tēvs – Jevgēnijs Lisovskis, kurš agrāk pats ir nodarbojies ar BMX un iepriekš trenējis divus vecākos dēlus. Klāva brāļi ar BMX sen jau kā nenodarbojas, bet viņš pats uz divriteņa ir jau 12-to gadu. Protams, ka mājas trase ir Jelgavas BMX trase, kas atrodas jau topošā Zemgales olimpiskā kompleksa teritorijā. Klāvs nesmādē nodarbošanos arī ar komandu spēlēm – hokeju un florbolu, kas viņam papildus sporta veidi, kas dod vispusīgāk attīstīties fiziski, kā arī pilnveidot taktikas un reakcijas izjūtu. Pasaules pjedestāla pirmais pakāpiens Klāvam, līdz šim, ir bijis drusku-drusku par augstu, toties pats pjedestāls ir jau visai ierasta lieta.
2005.gadā, Parīzē – 3. Vieta 12.gadīgo konkurencē;
2008. gadā, Tajuaņā(Ķīna) – 2.vieta 15.gadīgo konkurencē, 2.vieta 15-16 gadīgo starpā, krūzeru(24”) klasē.
Šosezon Klāvs startējis vairākās Eiropas līmeņa sacensībās, kur 15-16 gadīgo braucēju konkurencē bieži kāpis uz pjedestāla, bet Eiropas galvenajās sacensībās Dānijā, neveiksme liedza tikt līdz finālam. Adelaidē Klāvam būs 72 konkurenti un starp tiem lielākā daļa no pagājušā gada finālistiem. Turēsim īkšķus, lai veiksme stāv klāt Austrālijas cīņās, pārējais ir paša Klāva spēkos.

Kristaps Vinters ir piecpadsmit-gadīgs BMX talants no Jelgavas. Ļoti mērķtiecīgi un aizrautīgi Kristaps trenējas gan mājas- Jelgavas BMX trasē, gan, pēc iespējas, Valmieras BMX trasē, kur trenera padomu viņam neliedz gan pieredzējušāki sportisti, gan Ivo Lakuča brālis – Olafs Lakučs. Ziemā Kristaps, cītīgi trenējās Kleistu ziemas BMX trasē, pēc Ivo Lakuča sastādītās programmas un veicis vispusīgos vingrinājumus, kurus uzdevusi vieglatlētikas trenere Laila Nagle. Rezultāti nelika sevi ilgi gadīt – Kristaps uzvarējis gandrīz visos Eiropas līmeņa turnīros 15-16 gadīgo konkurencē un izcīnījis uzvaru šī gada Eiropas galvenās balvas izcīņā starp 15 gadīgiem jauniešiem, pārspējot pagājušā gada Eiropas un pasaules čempionu, francūzieti Davidu Batistu, kurš arī šogad būs Kristapa galvenais konkurents.
Pagājušā gada pasaules izaicinājuma sacensības Kristapam bija pirmās, un tajās tika izcīnīta 3. vieta uz pjedestāla.
Kopumā 15 gadīgo grupā pieteikušies 63 jaunie sportisti no 5 kontinentiem. Lielākā daļa ir no pašas Austrālijas. Arī Kristapa gadījumā, nekstoties, ka šogad viņš ir vairāk kā gatavs izcīnīt uzvaru, veiksme ir nepieciešama jebkurā gadījumā, jo ir tik daudz faktori, kuri var noteikt brauciena gaitu.

Diemžēl, jauniešu starti nebūs pieejami tiešraidē, bet noteikti, vēlāk, e-sportā tiks publicēti video.
Abi, gan Klāvs, gan Kristaps ir Latvijas ātrākie jaunatnes vecuma braucēji, kam apstiprinājums ir rezultāti Latvijas II Jaunatnes Olimpiādē: Klāvam 2.vieta, Kristapam – uzvara. Abi kluba "Rīgas favorīts/RRS" puiši šogad ir uzņemti prestižajā veloražotāja „Crupi Europe” komandā, kura gan nenodrošina sportistu finansiālu atbalstu, kas nepieciešams nokļūšanai līdz tālajām sacensību vietām, bet vismaz, apgādā ar profesionālu tehniku, ekipējumu un tehnisko atbalstu. Arī ar sporta skolas izsniegtajiem līdzekļiem nepietiek lai mērotu kaut vai ceturtdaļu no ceļa. Protams, ka ar šādu atbalstu nevar rosināt jauniešos vēlmi pēc augstiem sasniegumiem, ja paliek risks vienkārši palikt mājās.

Tik uzcītīgiem sportistiem, kuru Latvijā nav pārāk daudz, ir jābūt atbalstam, gan no pašvaldībām, gan valsts, gan vietējiem uzņēmējiem, jo nākotnes Štrombergi nerodas tā pat vien, un valsts premjerministriem ir vērts par to padomāt, pirms piedalīties fotosesijās ar čempioniem – nācijas lepnumu. Ja kādam no lasītājiem ir iespējas atbalstam, tad autora profilā iespējams atrast kontaktus lai tālāk sazinātos.

Papildus, jāpiebilst arī par iespējām nodarboties ar BMX. Gan Māra Štromberga, gan šo abu puišu gadījumā var vērot to cik būtiski ir tas, ka BMX trase ir pieejama relatīvi tuvā attālumā no jauniešu dzīvesvietām. Tas nozīmē, ka Rīgā BMX trasēm jāatrodas pēc iespējas tuvāk apdzīvotiem masīviem un centriem. Pilnīgi skaidrs, ka trase, kas taps Mežaparkā, būs medaļu kaltuve Mežaparkā, Sarkandaugavā un Jaunmilgrāvī dzīvojošiem jaunajiem talantiem. Pārējie puikas, agru vai vēlu dos priekšroku pieejamākām nodarbēm. Tāpēc, jau jāsāk domāt par nākamo bāzi Rīgā, kuru varēs uzbūvēt beidzoties dižķibelei. Protams, ka tas ir skatījums no BMX-istu puses, un ar esošu jaunatnes sporta politiku, jāpriecājas par jebkādu progresa izpausmi.

Turam īkšķus! Puikas ir to patiešām pelnījuši!

     [+] [-]

, 2009-07-23 01:24, pirms 15 gadiem
yes!! būvēs trases, tepat, rīgā + vēl ziemeļos. ideāli. Pagaidām tik caur paštaisītiem dirtiem jābrauc, kas nav tas pats, kā uz normāli gatavām trasēm. neviens nezin vispār, kad būs gatava, kāda no trasēm?

     [+] [-]

, 2009-07-24 11:52, pirms 15 gadiem
Vinters -7
Lisovskis -4

expressaustralia

     [+] [-]

, 2009-07-26 13:07, pirms 15 gadiem
zinams, ka7dien kruzeru klase 15/16 vecu zenu konkurence K.Lisovskis Latviesiem pagaidam pirms elites kruzeru saciikstem ir atnesis vienigo pjedestalu 3 vieta.