Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Treimanis negrib justies "norakstīts", jaunais ceļš ved uz Jaunzēlandi

Treimanis negrib justies "norakstīts", jaunais ceļš ved uz Jaunzēlandi
Edžus Treimanis
Foto: Ilze Zvēra/f64

Latvijas BMX riteņbraucējs Edžus Treimanis izšķīries par labu eksperimentam un jau gandrīz nedēļu trenējas Jaunzēlandē. Lai gan Latvijas Olimpiskajā vienība (LOV) viņu jau norakstījusi, no nopelnītā A sastāva izbīdot uz B sastāvu, Edžus ir apņēmības pilns aizbraukt uz 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Varbūt trešā reize beidzot būs veiksmīga.

Jaunzēlandē latvietis šobrīd uzturas tādēļ, ka viņa jaunais treneris ir Londonas olimpiādes dalībnieks Kurts Pikārs. Ziemā tik un tā būtu jābrauc uz ASV vai sliktākajā gadījumā uz Spāniju vai Franciju, Jaunzēlande ir tikai tālāks ceļa mērķis, kura sasniegšanai iztērēta pusotra diena. Protams, tas prasa arī lielākus finansiālos līdzekļus. „Taču tas ir vajadzīgs, jo tikko esmu sācis ar viņu strādāt, tādēļ visas nianses vajag uztvert pareizi, lai pēc tam mājās varētu strādāt pats. Jaunzēlandē tagad ir vasaras vidus, treniņu apstākļi ir ideāli,” saka Edžus.

Treimanis atzīst, ka doma pamēģināt ko jaunu viņu tramdījusi jau labu laiciņu. „Cik tad gadi man vēl atlikuši sportā? Maksimums līdz 2020. gada olimpiskajām spēlēm. Līdz olimpiādes kvalifikācijai vēl atlikuši divi gadi, tādēļ šobrīd ir īstais laiks eksperimentam. Pikāram stiprā puse ir tieši fiziskā sagatavotība, kas allaž bijusi mana problēma. Citu variantu īsti nebija, turklāt nebija tā, ka par katru cenu gribēju tikt prom no Ivo [Lakuča]. Pikāra virzienā biju skatījies jau kādu laiku.”

Edžus uzsver, ka nekādu strīdu vai nesaskaņu viņam ar Lakuču nav bijis. „Nav jau tā, ka mēs katrs būtu aizgājuši savu ceļu. Viņš atbalsta manu lēmumu pamēģināt ko jaunu, bet es esmu gatavs dalīties ar jauniegūto informāciju, ja kādu Latvijā tas interesēs. Par to, kā fizisko salikt kopā ar tehnisko. Ļaunu prātu viens uz otru neturam. Tas ir tikai normāli, ka vajag kaut ko pamainīt, lai iegūtu otro elpu. Droši vien būtu izšķīries par labu pārmaiņām arī tad, ja sacensības Rio nebūtu izrādījušās tik neveiksmīgas. Jau pirms olimpiādes vairāk sāku trenēties individuāli, retāk biju kopā ar Ivo un Māri [Štrombergu], jo katram bija jāpieslīpē citas lietas.”

Arī Ivo Lakučs uzsver, ka nekādu zemūdens akmeņu šajā stāstā nav, Edžum vienkārši nepieciešams jauns izaicinājums, lai rastu jaunu motivācijas devu. "Es visus savus ieročus pret viņu jau biju izmantojis, psiholoģiski neko vairāk iedot viņam nevarēju. Edžus ir vienpatis, tāpēc jau pērn daudzas lietas darījām ne gluži atsevišķi, bet arī ne gluži kopā. Es to respektēju, jo galvenais taču ir rezultāts."

Lakučs norāda, ka Treimaņa jaunais treneris Pikārs ir absolūts pretstats Edžum. Jaunzēlandietis BMX pasaulē bija viens no jaudīgākajiem fiziskajā ziņā, bet vājš braukšanā, turpretī Treimanim nav tik daudz dots no dabas fiziskajā ziņā, tomēr viņš ir viens no tehniskākajiem braucējiem trasē. "Tā doma ir tur paņemt augšiņu un pielikt to klāt teicamajai braukšanai. Edžum pašam ir liela pieredze, viņš ir izgājis trenera kursus. Viņš ir domātājs, ko un kā pielietot, uzlabot," skaidro Ivo.

Atskatoties uz pagājušo sezonu, Treimanis norāda, ka viņam bijuši divi mērķi – pasaules čempionāts un olimpiskās spēles. Pasaules čempionātā gandrīz izdevās iebraukt trijniekā, tomēr beigās nācās samierināties ar piekto vietu. Tam sekoja trīs mēnešu gatavošanās olimpiādei. „It kā biju gatavs, bet galvā netiku galā ar gonku. Kritiens time-trial sākumā izskaidrojams ar brāķi galvā. Tobrīd likās, ka es pats neko nekontrolēju. Pēc kritiena pat nespēju noticēt, ka tas atkal noticis olimpiādē. Turklāt time-trial, kas būtībā ir vienkārši jānobrauc. Iespējamība vēlreiz nokrist šķita miljons pret vienu. Ja Londonā kritiens mobilizēja, tad Rio notika pretējais – iezagās doma, ka nav lemts, ka tā tam vienkārši jābūt.”

Par spīti LOV A sastāva prasību izpildei (5. vieta pasaules čempionātā) Treimanis tika novirzīts uz B sastāvu. „Es jau esmu daļēji norakstīts, jo par prioritāti tika izvirzīti tie, kuri varētu startēt Tokijas olimpiādē.”

LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis vēlreiz atgādina par signālu, kas pēc Rio dots LOV atlētiem – galvenais četrgades starts ir olimpiskās spēles. Šo signālu sadzirdējuši ne tikai Treimanis, bet arī Madara Palameika un Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš. „Rezultāts olimpiādē ir par pamatu visam. Vismaz olimpiskajā sezonā kritēriju izpilde pasaules un Eiropas čempionātos vēl negarantē vietu attiecīgajā LOV sastāvā. Ja pozīcija pasaules rangā nodrošina vietu saulītē, bet olimpiskajās spēlēs cerēto sasniegt neizdodas, tad nevaram izlikties, ka viss ir skaisti.”

Tikmēr Edžus vēl riteni krūmos nemet. „Ja būs finansējums, tad tik jāmauc. Gadu no gada virzīšos pretī Tokijas olimpiskajām spēlēm, taču pa ceļam viskautkas var gadīties. Tad jau redzēsim, varbūt trešā reize olimpiādē būs veiksmīgāka par iepriekšējām divām.”


, 2017-02-20 13:26, pirms 7 gadiem
Lai izdodas!

Pēc Rio palika iespaids, ka Latvijas BMX sabiedrībā nepieciešamas izmaiņas un vajadzīgas svaigas vēsmas.
, 2017-02-20 18:43, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Lai izdodas!

Pēc Rio palika iespaids, ka Latvijas BMX sabiedrībā nepieciešamas izmaiņas un vajadzīgas svaigas vēsmas.
tieši tā ,Edžam kaut kā negāja tajās OS kaut gan iekšā viņam ir , cerams tiks uz Tokiju
, 2017-02-20 23:02, pirms 7 gadiem
Par to brāķi galvā Rio šoreiz taisnība, un Edžus ir kārtīgs vecis, ja to pats var atzīt. Viņa braukšanas tehnika ir izcila, pieliks vēl fizuhu klāt un brauks pa spici, ko arī Edžam no sirds novēlu!
, 2017-02-20 23:03, pirms 7 gadiem
Bet Fogelis ar savu signālu lai iet... Signāla devējs atradies!
, 2017-02-20 23:17, pirms 7 gadiem
Nu nez vai OS ir tas vienīgais rādītājs. Protams, prestižs un tā, bet neviens nav atcēlis rezultātus PK posmos un PČ. Piemēram, Martina Dukura dominanci, par spīti zelta medaļas trūkumam, neviens neapšauba.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Patriks Krauklis (no kreisās), Adelīna Kārkliņa un Ģirts Jonkus
Foto: Publicitātes

Jonkus un Krauklis izcīna otrās vietas ASV čempionāta posma trešās dienas sacensībās

Rokhilā svētdien noslēgušās trīs dienu garās – Carolina Nationals – sacensības. Latvijas sportisti varēja piedalīties Challange grupās, kur Ģirts Jonkus izcīnīja otro vietu krūzeros, kamēr Patriks Krauklis ieņēma šo pašu pozīciju B13 – 14 grupā.
Vineta Pētersone
Foto: lrf.lv

Pētersone izcīna sesto vietu ASV čempionātā posma sacensībās BMX

Aizvadītajā naktī Rokhilā aizvadītas ASV čempionāta posma – Carolina Nationals – otrās dienas sacensības. No Latvijas sportistiem jāizceļ Vinetas Pētersones sestā vieta dāmu elitē, kā arī Ģirta Jonkusa otrā pozīcija krūzeros. Dāmu U23 grupā Veronika Monika Stūriška finālā piedzīvoja kritienu.
Veronika Monika Stūriška atklāj uzvaru kontu šajā sezonā
Foto: Publicitātes

Stūriška uzvar, Treimanis otrais ASV čempionāta posma sacensībās Rokhilā

Gaidāmā pasaules čempionāta trasē, Rokhilā, aizvadītas pirmās dienas sacensības ASV čempionāta posmā – Carolina Nationals. Dāmu U23 grupā uzvaru izcīnīja Veronika Monika Stūriška, kamēr otrais vīru U23 konkurencē bija Emīls Mārtiņš Treimanis.